Kansallisteatterin remontti valmistui

Kun Kansallisteatterin remontti valmistui, moni asia parani. Pääsin tutustumaan remontoituun osaan ja kurkistamaan kulisseihin.

11 vuotta sitten teatterinjohtaja Mika Myllyaho sai tehtäväkseen alkaa suunnitella Kansallisteatterin remonttia. Vuosia kului, ja kulttuuriministereitä vaihtui ennen kuin valtio myönsi tarvittavat rahat. Lisähaasteita toi valitus, jolla haluttiin estää vanhan, 1930-luvulla rakennetun väliosan purkaminen. Valitus kumottiin, mutta silti päädyttiin vain korjaamaan vanhaa eikä purkamaan.

Kansallisteatterin remontti valmistus
Teatterinjohtaja Mika Myllyaho voi huokaista helpotuksesta, kun 11 vuoden maraton on ohi (vas.). Jälkipolville on jätetty nähtäväksi vanha köysistö, jolla ennen remonttia lihasvoimin nostettiin lavasteita (oik. ylh.). Pienen näyttämön äänieristys ja äänentoisto tuotiin nykyaikaiselle tasolle (oik. alh.).

Kaksi uutta näyttämöä ja kahvila

Remontin tulokset näkyvät sekä yleisölle että henkilökunnalle. Vuosia kestäneen remontin myötä Kansallisteatteri sai kaksi uutta näyttämöä: Taivassalin ja Maalaamon, jotka sijaitsevat kolmannessa kerroksessa, pienen näyttämön yläpuolella. Lisäksi vuonna 1954 valmistuneeseen osaan, Kaisaniemenpuiston puolelle tuli Willensauna-kahvila.

Willensauna-kahvilan isoista ikkunoista voi katsella Kaisaniemenpuistoa. Kahvilan tuolit ovat Kansallisteatterin varastosta. Lavastamon väki teki pöydät, ja jotain ostettiin käytettyinä. Tynellin alkuperäiset valaisimet pääsivät myös käyttöön.

Kansallisteatterin remontti valmistui kahvila
Willensauna-kahvilan kalusteet kaivettiin teatterin varastosta tai ostettiin käytettyinä. Lavastamo kunnosti kalusteet.

Ennen remonttia tuossa tilassa oli mm. henkilökunnan pukuhuoneita, mutta aikojen alussa, silloin 1950-luvulla  siinä on ollut taiteilijoiden suosima baari. Esko Salmisen kertoman tarinan mukaan kerran illan mittaan näyttelijöiltä loppuivat rahat, mutta naapuripöydästä Mika Waltari pelasti tilanteen tarjoamalla juomat.

Willensauna-kahvila avaa ovensa 13.9.2023 ja on alkuvaiheessa auki näytäntöpäivinä klo 16-23.Tulevaisuudessa, kun katuremppa on loppunut, se avataan samaan aikaan kuin lippumyymälä.

Jos aikaisemmin yleisö on joutunut hikoilemaan pienen näyttämön ja Willensaunan katsomoissa, remontin myötä se jää historiaan. Nyt rakennuksessa on ilmastointi. Yleisö varmaan iloitsee siitä, että vessoja on nyt selvästi enemmän kuin ennen.

Pienen näyttämön äänieristystä parannettiin merkittävästi niin, että ensimmäiseen ja kolmanteen kerrokseen ei kuulu esityksen ääniä. Tämä mahdollistaa, että samaan aikaan eri kerroksissa voidaan esittää vaikka musiikkipitoista ohjelmaa.

Remontti toteutettiin yhteistyössä Museoviraston kanssa. Kun Kansallisteatterin remontti valmistui, sen myötä me yleisö pääsee näkemään ”kasvojen kohotuksen” saaneen teatterin.

Kansallisteatteri näyttämöt
Suuren näyttämön ja takatilan lattiat ovat nyt samalla tasolla, joten enää lavasteita ei tarvitse työntää luiskaa pitkin (ylh.). Maalaamo-salissa harjoitellaan parhaillaan Break!-näytelmää, jossa yleisö istuu pulpeteissa (vas. alh.). 1930-luvulla rakennetun väliosan tiiliseinä näkyy Taivassali-näyttämölle (oik. alh.).

Henkilökunta kiittää

Yksi isoimmista, henkilökunnan työskentelyyn vaikuttavista muutoksista on, että nyt takaosasta ei tarvitse työntää luiskaa pitkin lavasteita suurelle näyttämölle, koska lattiat ovat samalla tasolla. Ennen tähän jouduttiin käyttämään raakaa miesvoimaa – eikä se ollut edes turvallista.

Kasallisteatteri kruunut
Maalaamon ja Taivassalin välitilassa säilytetään kattokruunuja, jotka somistivat väistötilan eli Vallinannäyttämön lämpiöitä (vas.). Willensauna-kahvilan seinässä on valotaulu (oik. ylh.). Willensauna-kahvila avautuu 13.9.2023.

Lisäksi lavasteita ei enää tarvitse nostaa manuaalisesti köysiä vetämällä, vaan kaikki toimii koneellisesti.

Näyttelijät kiittävät myös sitä, että pienellä näyttämöllä näyttelevien näyttelijöiden ei tarvitse kesken esityksen kipittää vessaan suuren näyttämön henkilökunnan tiloihin. Ja yllätys, yllätys nyt näyttelijöiden pukuhuoneeseen tulee myös vesi.

– Meillä iloitaan pienistä asioista, nauraa Mika Myllyaho.

Kaisa

kulttuuri teatteri
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *