Luomitarkastus on hyvä ottaa tavaksi

Luomihoitajan tekemä luomitarkastus kuuluu minun rutiineihini. Milloin sinä kävit luomitarkastuksessa vai etkö  ole koskaan käynyt?

Kaikkisyovasta.fi -sivustolla todetaan: ”Ihosyöpä syntyy, kun ihokudoksen terveet ja hyvänlaatuiset solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Ihosyövät ovat yleisiä.Ihosyöpien riski kasvaa iän myötä.”

En ole koskaan ollut ns. auringonpalvoja. Palan helposti. Toisaalta olen myös sen verran rauhaton, etten jaksa maata auringossa, vaan hakeudun mieluummin varjoon. Lisäksi suojaan ihoani aurinkosuojavoiteilla ja vaatteilla.

luomisyyni varjossa
Hakeudun mieluummin varjoon kuin aurinkoon.

Miehen melanoma-diagnoosi

Vuosikausia sitten mieheni sai melanoma-diagnoosin. Se oli shokki. Hänet leikattiin pikaisesti. Hän ei tarvinnut sädetystä tai muita hoitoja. Tauti jäi leikkauspöydälle.

Tuon jälkeen olen ollut todella tarkka luomien kanssa, syynään niitä omatoimisesti. Koska en kuitenkaan ole siinä mielessä ammattilainen, käyn myös luomihoitajalla, joka tarkastaa kaikki luomet koko kehosta.

Oma diagnoosi

Noin 12 vuotta sitten kävin jälleen säännönmukaisessa terveystarkastuksessa (siis siinä, jossa syynätään veriaravot yms.). Sanoin lääkärille, että haluan oikeassa kyljessäni olevan luomen pois. Hän vähätteli luomea todeten sen olevan ihonvärinen, vaikkakin ehkä millin koholla. Kerroin, että luomea kutittaa jatkuvasti. Totesin hieman jäätävästi: ”Jos sinä et poista sitä, joku toinen lääkäri poistaa luomen.” Lääkäri totesi alentuvasti: ”Varaa sitten toinen aika.”

Kun toinen aika tuli, samainen lääkäri arpoi, ottaisiko koepalan tai poistaisiko luomen kokonaan. Hän päätyi koepalaan.

Eipä mennyt viikkoakaan, kun lääkäri soitti minun ollessani luennoimassa. Lääkäri puhui hätääntyneen nopeasti ja kertoi, että koepalasta oli löytynyt tyvisolusyöpää eli basalioomaa. Samaan hengenvetoon hän totesi, että hän on laittanut lähetteen ihotautipolille. Ennen kuin ehdin sanoa mitään, lääkäri sulki puhelimen. Jäin känny kädessä tuijottamaan seinään.

Onneksi olin vähän aikaisemmin tehnyt lehtijutun ihosyövistä, joten tiesin, ettei basaliooma lähetä etäispesäkkeitä.

Vaikka tiesin tyvisolusyövästä perusasiat, en jäänyt odottamaan ihotautipolin kutsua, vaan muutamaan päivää myöhemmin poistatin luomen yksityisellä. Kylkeeni tuli 14 tikkiä, kun ihotautilääkäri halusi tehdä kaiken varman päälle.

Luomitarkastus
Toivottavasti poistettava luomi on vaaraton rasvaluomi.

Kävin perjantaina jälleen luomihoitajalla. Hän löysi selästäni luomen, josta hän ei ollut varma, onko se rasvaluomi, koska hän ei saanut laitteellaan siitä rasvaluomen tyypillistä rakennetta näkyviin. Kun lähdin luomihoitajalta, varasin maanantaille luomenpoistoajan.

Älä siis tuudittaudu onneesi, vaan tartu toimeen. Ihosyöpä ei ole leikinasia. Luomitarkastus ei maksa maltaita. Minun luomitarkastukseni luomihoitajalla maksoi 59 euroa.

Kaisa

Aurinkosuojavoide sinun ihollesi 

hyvinvointi terveys
Kommentit (2)
 1. Sirpa Issakainen
  28.8.2023, 18:47

  Täyttä asiaa Kaisa!

  1. Hei Sirpa, kiitos kommentistasi.
   Mielestäni tästä ei muistutella riittävästi.
   -Kaisa

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *