TTK: Tätä et nähnyt telkkarista

TTK on sunnuntai-iltojemme ilo. Miljoona silmäparia katsoo herkeämättä tanssiparien esityksiä, arvostelee tansseja ja iloitsee onnistumisista. Haluatko kurkistaa kulisseihin? Tätä et nähnyt telkkarista, vaikka olisit ollut tarkkaavainen.

Yleisö

Ohjelma alkaa klo 19.30, mutta yleisön, kutsuvieraiden ja lehdistön on hyvä olla studiolla klo 18.00 mennessä. Yleisö – eli suurin osa studion yleisöstä – menee eri ovesta sisään kuin ns. kutsuvieraat ja lehdistö.  Molemmilla porukoilla on siten omat lämpiönsä. Kutsuvieraslämpiössä lehdistö kuvaa ja haastattelee julkkiskutsuvieraita ennen kuin pääsemme studioon. Vähän väliä joku tanssipareista piipahtelevat kutsuvieraslämpiössä tapaamassa läheisiään, joita he ovat kutsuneet.

Eilen pääsimme yllättävän myöhään – vasta klo 18.50 – siirtymään studion puolelle. Kaikille on merkityt paikat. Siten yleisön ei tarvitse rynnätä hakemaan ”parasta” paikkaa. Koska kuvaan tansseja, minulle on aina kuvaajapaikka, joka on tuomariston vieressä, Jukka Haapalaisen puolella.

TTK Tätä et nähnyt telkkarissa yleisö
Yläkatsomon yleisössä on mm. sponsoreiden kutsumia vieraita ja kirjoittavia toimittajia.

Kameramiehet katonrajassa

Ennen lähetystä osa kameramiehistä kiipeää katonrajaan kuvaamaan. Siellä he sitten nököttävät reilun parin tunnin ajan. Sieltä ei lähdetä käymään vessassa.

TTK kameramies
Kameramies juoksee 35-kiloisen kameran kanssa pitkin tanssilattiaa ja vierustoja.

Ennen suoran lähetyksen alkua studio-ohjaaja antaa ohjeita yleisölle, kehottaa taputtamaan, etupenkkiläisiä pitämään tavaransa ja jalkansa niin, ettei 35-kiloisen kameran kanssa juoksenteleva kameramies kompastu niihin. Ja tietysti ohjaaja neuvoo taputtamaan, kertoo, milloin taputetaan, milloin ei. Lisäksi studiolla on ”esitaputtaja”, joka näyttää, että nyt on taputusten aika. Tämä koskee lähinnä niitä hetkiä, kun tullaan mainostauoilta.

studio-ohjaaja
Studio-ohjaaja antaa neuvoja ennen lähetystä.

Lämmittelyä

Tämän jälkeen juontajat eli Vappu Pimiä ja Ernst Lawson tulevat lämmittämään yleisöä. Vappu kertoo aina saman vinkin: ”Älä kaiva nenää. Ja jos kaivat, älä ainakaan laita sormea suuhun.” Sitten juontajat kutsuvat tuomarit paikalle. Juuri ennen suoraa lähetystä bändi soittaa vielä yhden kappaleen, ja juontavat kehottavat kaikkia nousemaan ylös ja tanssimaan. Näin yleisö on viritetty illan tunnelmaan.

ttk vappu ja kello
Ennen lähetystä Vappu Pimiällä on vielä älykello ranteessa, koska hän mittaa askeleet viimeiseen hetkeen saakka.

Mainostauot

Suora lähetys toimii kuin rasvattu koneisto, hienosti. TTK työllistää noin 100 henkilöä.

Mainostauoilla osa yleisöstä nousee seisomaan, sillä pitkä istuminen puuduttaa. Meikki- ja kampaajatiimi käy tsekkaamassa tuomarien meikin ja hiukset ja tarvittaessa vaikkapa lisää puuteria. Osa tanssijoista ja bändiläisistä käy moikkaamassa läheisiään.

Jos joskus saat kutsun yleisöksi, kannattaa ottaa oma vesipullo mukaan. Studiolla on lämmin ja reilun parin tunnin aikana voi tulla jano. Minulla on aina vesipullo, pähkinöitä tai energiapatukka mukana. Ilta on pitkä, kun studiolle tosiaan pitää mennä klo 18 mennessä ja pääsen yleensä pois vasta vähän jälkeen klo 22.

Jokaisen tanssin jälkeen tanssiparit pysähtyvät kameroiden ulottumattomiin pariksi sekunniksi meikkaajan luona ennen kuin menevät Ernstin haastateltavaksi ”white roomiin”, jotta kasvoilta saadaan tanssin nostattama hiki pois.

ttk tätä et nähnyt telkkarissa
Ennen white roomiin siirtymistä meikkaaja Ilkka Ruotsalainen taputtelee tanssioiden kasvoilta hikipisarat pois.

Tanssilattia pyyhitään jokaisella tauolla siltä varalta, jos sinne olisi tipahtanut jotain.

Kun tiputus on takana ja ohjelma loppusuoralla, tanssiparit ja juontavat kerääntyvät tanssilattialle tanssimaan piirissä. Pudonnut tanssipari on aina keskellä, ja muut käsi kädessä lähentyvät ja loittonevat pudonneen parin luota.

TTK white room
Mainostauolla parit onnittelevat Jarkko Niemeä onnistuneesta ja koskettavasta tanssista.

Studio-ohjaaja aina kuuluttaa, että tanssilattia on pyhitetty tanssipareille ja median edustajille haastatteluja varten. Sitten alkaa haastattelurumba. Toimittajat ja kuvaajat siirtyvät parin luota toiselle. Pitkiä lätinöitä ei ole aikaa haastatella, sillä aika on rajattu.

TTK Tätä et nähnyt telkkarissa
Sointu Borgin selkä on teipattu. Ennen haastattelua hän pyyhki kyyneleitä. Harmitus oli kova, ymmärrettävistä syistä.

Videohaastattelut

Kaisa

Jännittäviä hetkiä TTK:ssa

Katso myös Maikkarin Pia Penttalan ja Marko Keräsen haastattelu

kulttuuri liikunta
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *