Smaku on hyvä syy suunnata Porvooseen

Smaku järjestään yhdeksättä kertaa Porvoossa 19.–31.8.2024. Silloin kannattaa lähteä Porvooseen maistelemaan ravintoloiden pieniä näyteannoksia. Viime vuosina Porvoo on noussut merkittäväksi ravintolakaupungiksi.

Mediailtapäivän aikana pääsin tutustumaan ennakkoon muutamiin Smaku-annoksiin.

Smaku-ruokatapahtuma on saanut suuren suosion, enkä yhtään ihmettele. Smaku-päivien aikana pääsee maistelemaan eri ravintoloiden herkkuja. Annokset eivät ole normaalia kokoa, vaan ns. maisteluun sopivia olematta kuitenkaan niin pieniä, että sen haukkaisi yhdellä kertaa.

Tänä vuonna ruokatapahtumaan osallistuu 13 ravintolaa. Yleensä tarjolla on vain yksi erikoisannos, mutta muutamassa on myös jälkiruokavaihtoehto.

Annosten hinnat vaihtelevat 5–10 euron välillä, yleisin annoshinta on 7 euroa.

Mediapäivänä meillä olisi ollut mahdollisuus käydä kahdeksassa ravintolassa. Ehdin käydä vain viidessä. Niistä sai hyvän läpileikkauksen tulevasta Smaku-tapahtumasta.

Tässä ravintoloiden, joissa kävin ja vielä käynijärjestyksessä, annosesittelyt ja mitä mieltä olin niistä.

Runo Kitchen

Smaku Runo keitto
Runo Kitchen ja metsäsienikeitto

Runo-hotellin Kitchen luotti kauden raaka-aineisiin tarjoamalla todella maukasta metsäsienikeittoa, jossa oli myös timjamia ja mallasleipäkrutonkeja. Aaah, kun oli hyvää. Runossa on mahdollisuus nauttia myös jälkiruoka, joka on puolukkaparfait. Puolukkoiden happamuus taittui kivasti vaniljaöljyn ja karamellin myötä.

Smaku Runo jälkkäri
Puokukkaparfait

Runo Kitchenin tarjonta oli hyvässä linjassa Runo-hotellin henkeen: harkittua laatua.

Fryysarinranta

Smaku etanat
Fryysasrinrannan etanat

Monet mieltävät Porvoon etanakaupungiksi. Jotkut asiaanvihkiytymättömät ovat olleet harmissaan, kun ”se” etanaravintola aikoinaan lopetti. Ei huolta Fryysarinranta otti etanat omikseen. Sieltä saa etanoita. Eli Porvoo on edelleen etanakaupunki. Lomalla kävin jälleen kerran syömässä Fryysarinrannan etanat – ja hyviähän ne olivat edelleen.

Smakussakin Fryysarinranta luottaa etanoihin. Tällä kertaa annos on Café de Paris, jossa on aina napakasti maistuva maustevoi. Annos sopii kaikille, jotka eivät pelkää voimakasta makua.

Rafael’s Steakhous

Smaku Rafael's
Rafael’sin tartar

Porvoon tunnettu pihvipaikka tarjoaa smakuilijoille Rafael’s Beef Tartaria. Siinä tartar on saanut uuden säväyksen, koska raakalihapihvin kanssa ei olekaan kananmunaa, vaan rapeaa perunaa, tuoretta, kotimaista luumua, ruskistettuvoimajoneesia, rakuuna-parmesanhiekkaa, pikkelöytyä hopeasipulia ja puutarhaversoja. Pihvi on tehty laadukkaasta Bosgårdin lihasta. Tämä on yksi parhaista raakalihapihveistä – ellei paras – jonka olen koskaan syönyt. Olen sanaton.

Smaku Rafaelsin viini
Rafael’sissä suositeltiin tartarin kumppaniksi italialaista prosecco roseeta.

Taste Day & Night

Torinkulmalla oleva Taste Day & Nightin annos oli Ceviche & Jalapeño nachos. Annoksessa oli lohi-cevicheä, misomajoneesia, chiliseesamia, pikkelöityä punasipulia ja jalapeñosuolattuja nachoja. Tämä annos on omiaan kaikille chilistä ja muista vahvoista mauista pitäville.

Taste day
Taste Day & Nightin Ceviche & Jalapeño nachos

Taste Day & Night tarjoilee Smaku-annoksia: ke–to klo 14–21, pe 14–21 ja la 12–21.

Bistro Gustaf

Bistro Gustaf tarjoaa Smaku-kävijöille kolme vaihtoehtoa: nizzansalaattia, ranskalaista purjo-perunakettoa, gruyèrejuusto-oliivimadeleinea ja jälkkäriksi crème caramel -paahtovanukasta yhdessä calvadoksella maustetun omenahillon kanssa.

Näistä maistoin nizzansalaattia. Siinä tonnikala oli korvattu kotimaisella friteeratulla kalalla, joka oli maustettu sitruunalla, persiljalla ja valkosipulilla. Muuten nizzansalaatti noudatti klassikon linjaa. Olipas hyvää. Pidin siitä, että tuontikala oli korvattu kotimaisella.

Smaku Gustaf nizzansalaatti
Nizzansalaatti Bistro Gustafin tapaan

Vaikka tässä vaiheessa olin jo aivan täynnä, halusin vielä kokeilla kehuttua paahtovanukasta. Ja hyvä, että testasin. Se oli todella hyvää, raikas, herkullinen – ihana.

Gustafin paahtovanukas
Gustafin paahtovanukas

Bistro Gustavin tapahtuma-annoksia myydään ma-to klo 14.30–21 (22), pe klo 14.30– 22 (23), la klo 12–22 (23) ja su klo 13–17 (17.30).

Tämän mediapäivän kokemuksen ja aikaisempien Smaku-käyntini perusteella voin lämpimästi todeta: kannattaa mennä Porvooseen Smaku-ruokatapahtumaan.

Vinkki

Katso tapahtuman  nettisivuilta , mihin kelloaikoihin kukin ravintola tarjoilee näitä erikoisannoksia, koska osassa annosten myynti on rajattu tiettyihin aikoihin. Siten et mene turhaan.

Vinkki 2

Smaku-ruokatapahtuma tulee ensimmäiset kerran Helsinkiin. 4.–14.9.2024 smakuillaan sitten stadissa.

Kaisa

Porvoon Nonna Sophia ja ihana Runo

kulttuuri tapahtumat-ja-juhlat