Smaku on hyvä syy suunnata Porvooseen
Smaku järjestään yhdeksättä kertaa Porvoossa 19.–31.8.2024. Silloin kannattaa lähteä Porvooseen maistelemaan ravintoloiden pieniä näyteannoksia. Viime vuosina Porvoo on noussut merkittäväksi ravintolakaupungiksi.
Mediailtapäivän aikana pääsin tutustumaan ennakkoon muutamiin Smaku-annoksiin.
Smaku-ruokatapahtuma on saanut suuren suosion, enkä yhtään ihmettele. Smaku-päivien aikana pääsee maistelemaan eri ravintoloiden herkkuja. Annokset eivät ole normaalia kokoa, vaan ns. maisteluun sopivia olematta kuitenkaan niin pieniä, että sen haukkaisi yhdellä kertaa.
Tänä vuonna ruokatapahtumaan osallistuu 13 ravintolaa. Yleensä tarjolla on vain yksi erikoisannos, mutta muutamassa on myös jälkiruokavaihtoehto.
Annosten hinnat vaihtelevat 5–10 euron välillä, yleisin annoshinta on 7 euroa.
Mediapäivänä meillä olisi ollut mahdollisuus käydä kahdeksassa ravintolassa. Ehdin käydä vain viidessä. Niistä sai hyvän läpileikkauksen tulevasta Smaku-tapahtumasta.
Tässä ravintoloiden, joissa kävin ja vielä käynijärjestyksessä, annosesittelyt ja mitä mieltä olin niistä.
Runo Kitchen

Runo-hotellin Kitchen luotti kauden raaka-aineisiin tarjoamalla todella maukasta metsäsienikeittoa, jossa oli myös timjamia ja mallasleipäkrutonkeja. Aaah, kun oli hyvää. Runossa on mahdollisuus nauttia myös jälkiruoka, joka on puolukkaparfait. Puolukkoiden happamuus taittui kivasti vaniljaöljyn ja karamellin myötä.

Runo Kitchenin tarjonta oli hyvässä linjassa Runo-hotellin henkeen: harkittua laatua.
Fryysarinranta

Monet mieltävät Porvoon etanakaupungiksi. Jotkut asiaanvihkiytymättömät ovat olleet harmissaan, kun ”se” etanaravintola aikoinaan lopetti. Ei huolta Fryysarinranta otti etanat omikseen. Sieltä saa etanoita. Eli Porvoo on edelleen etanakaupunki. Lomalla kävin jälleen kerran syömässä Fryysarinrannan etanat – ja hyviähän ne olivat edelleen.
Smakussakin Fryysarinranta luottaa etanoihin. Tällä kertaa annos on Café de Paris, jossa on aina napakasti maistuva maustevoi. Annos sopii kaikille, jotka eivät pelkää voimakasta makua.
Rafael’s Steakhous

Porvoon tunnettu pihvipaikka tarjoaa smakuilijoille Rafael’s Beef Tartaria. Siinä tartar on saanut uuden säväyksen, koska raakalihapihvin kanssa ei olekaan kananmunaa, vaan rapeaa perunaa, tuoretta, kotimaista luumua, ruskistettuvoimajoneesia, rakuuna-parmesanhiekkaa, pikkelöytyä hopeasipulia ja puutarhaversoja. Pihvi on tehty laadukkaasta Bosgårdin lihasta. Tämä on yksi parhaista raakalihapihveistä – ellei paras – jonka olen koskaan syönyt. Olen sanaton.

Taste Day & Night
Torinkulmalla oleva Taste Day & Nightin annos oli Ceviche & Jalapeño nachos. Annoksessa oli lohi-cevicheä, misomajoneesia, chiliseesamia, pikkelöityä punasipulia ja jalapeñosuolattuja nachoja. Tämä annos on omiaan kaikille chilistä ja muista vahvoista mauista pitäville.

Taste Day & Night tarjoilee Smaku-annoksia: ke–to klo 14–21, pe 14–21 ja la 12–21.
Bistro Gustaf
Bistro Gustaf tarjoaa Smaku-kävijöille kolme vaihtoehtoa: nizzansalaattia, ranskalaista purjo-perunakettoa, gruyèrejuusto-oliivimadeleinea ja jälkkäriksi crème caramel -paahtovanukasta yhdessä calvadoksella maustetun omenahillon kanssa.
Näistä maistoin nizzansalaattia. Siinä tonnikala oli korvattu kotimaisella friteeratulla kalalla, joka oli maustettu sitruunalla, persiljalla ja valkosipulilla. Muuten nizzansalaatti noudatti klassikon linjaa. Olipas hyvää. Pidin siitä, että tuontikala oli korvattu kotimaisella.

Vaikka tässä vaiheessa olin jo aivan täynnä, halusin vielä kokeilla kehuttua paahtovanukasta. Ja hyvä, että testasin. Se oli todella hyvää, raikas, herkullinen – ihana.

Bistro Gustavin tapahtuma-annoksia myydään ma-to klo 14.30–21 (22), pe klo 14.30– 22 (23), la klo 12–22 (23) ja su klo 13–17 (17.30).
Tämän mediapäivän kokemuksen ja aikaisempien Smaku-käyntini perusteella voin lämpimästi todeta: kannattaa mennä Porvooseen Smaku-ruokatapahtumaan.
Vinkki
Katso tapahtuman nettisivuilta , mihin kelloaikoihin kukin ravintola tarjoilee näitä erikoisannoksia, koska osassa annosten myynti on rajattu tiettyihin aikoihin. Siten et mene turhaan.
Vinkki 2
Smaku-ruokatapahtuma tulee ensimmäiset kerran Helsinkiin. 4.–14.9.2024 smakuillaan sitten stadissa.
Kaisa