Provencen pannutomaatit saavat veden kielelle

Provencen pannutomaatit vievät kielen mennessään. Kun kerran teet näitä ihanan meheviä ja maukkaita tomaatteja, tulee resepti varmasti vakiovalikoimaasi, ja ruokailijatkin vaativat saada niitä uudestaan. Kokeile vaikka.

Tämän ohje on peräisin Ranskan Provencesta, Tessan kokkikurssilta. Ohjeen juju on siinä, että halkaistut tomaatit haudutetaan pannulla kypsiksi persiljaisen valkosipulisessa syleilyssä, josta ei puutu sitruunan raikkautta. Viimeinen silaus syntyy parmesaanista.

Tomaatit maistuvat loistavilta niin liha- kuin kalaruokienkin kanssa. Myös grillibroileri saa mehevän lisäkkeen tomaateista.

Provencen pannutomaatit

4—5 annosta

6 kypsää tomaattia
ripaus suolaa ja mustapippuria
>2 rkl oliiviöljyä

Yrttiseos

4 valkosipulinkynttä
1 ruukku (noin 2 dl silppuna) persiljaa
1 tl (noin ½ sitruunan) sitruunan raastettua kuorta
2 rkl sitruunamehua
3 rkl oliiviöljyä
½ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Lisäksi

1—1½ rkl korppujauhoja<
noin 2 dl raastettua parmesaanijuustoa<

HUUHTELE tomaatit. Halkaise ne kahteen osaan poikittaisessa suunnassa.

KUUMENNA laakealla paistinpannulla öljy kuumaksi. Nosta tomaatit pannulle leikkauspinta pannua kohden.

TEE yrttiseos. Hienonna kuoritut valkosipulinkynnet pieneksi silpuksi. Hienonna samalla leikkuulaudalla valkosipulisilpun kanssa persiljat silpuksi. Kumoa seos pieneen kulhoon ja lisää sitruunankuori, sitruunamehu, oliiviöljy ja mausteet. Sekoita tasaiseksi.

KÄÄNNÄ tomaatit kannat kohti pannua. Ripottele tomaattien leikkauspinnoille hieman suolaa ja mustapippuria.

LEVITÄ leikkauspinnoille yrttiseos ja korppujauhot. Nosta pannun päälle kansi ja anna hautua keskilämmöllä 10 minuuttia.

Provencen pannutomaatitu pannulla
Halkaistut tomaatit saavat päälle levitetystä tahnasta niin persiljan, valkosipulin kuin sitruunankin aromeja.

RIPOTTELE tomaateille juustoraaste ja anna kypsyä kannen alla vielä 10 minuuttia.

TARJOILE maukkaan mehevät tomaatit lisäkkeenä liha-, kala- tai kanaruokien kanssa. Juomana maistuu oiva That’s Neiss Pink Riesling (14,98 €), puolikuiva ja sitruksinen rosee.

Provencen pannutomaatit lautasella
Pannussa hautuneet mehevät tomaatit sopivat lisäkkeeksi niin lihalle kuin kalalle. Tomaattisen aterian kruunaa roseeviini. Kokeilepa vaikka puolikuivaa That’s Neiss Pink Riesling -roseeta (14,98 €). Saksalainen rieslingrosee syntyy, rieslingiin lisätään pieni määrä Pinot Noir -rypäleistä valmistettua viiniä. Roseessa löytyy miellyttävästi niin vadelmaa, aavistus päärynää, sitruksisuutta kuin mineraalisuuttakin.

Vinkki

– Sekoita yrttiseokseen lisäksi kourallinen basilikasilppua.

– Voit korvata korppujauhot kuivalla, murennetulla vaalealla leivällä.

 Marita Joutjärvi, teksti ja kuvat

Tutustu myös näihin Maritan ohjeisiin:

Samettinen sienikeitto ja omenapiilo – loppukesän täyteläisiä makuja

Kaaliruoka- halvalla hyvää ja reilusti

hyvinvointi ruoka-ja-juoma