Savonlinnan Oopperajuhlat: Macbeth
Savonlinnan Oopperajuhlat on kuulunut useana vuonna kesäohjelmaani. Kun sain kutsun tulla katsomaan Oopperajuhlien avajaisnäytöstä eli Macbethiä, ilahduin kutsusta ja vastasin ”osallistun”. Lopussa on alekoodi, jolla saat 20 %:n alennuksen lipuista.
Mainos / lippu saatu / Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat pidetään 550 vuotta vanhassa Olavinlinnassa.
Macbeth
Giuseppe Verdin Macbeth pohjautuu Shakespearen kirjoittamaan Macbeth-näytelmään. Se sai ensi-iltansa Firenzessä vuonna 1847. Verdi sävelsi myöhemmin vielä kaksi muuta Shakespearen näytelmään pohjautuvaa oopperaa: Otellon ja Falstaff.
Macbeth kertoo vallanhimosta. Aihe on tänä päivänäkin ajankohtainen.

Lady Macbeth (Saioa Hernández) ja Macbeth (Gabriele Vivi). Kuva Savonlinnan Oopperajuhlat.
Käsiohjelmassa kerrotaan Verdin sanoneen: ”Ottakaa tämä ohjenuoraksenne: tässä oopperassa on kolme roolia, eikä niitä voi olla enempää: Lady Macbeth, Macbeth ja noitakuoro. Noidat hallitsevat draamaa, kaikki kumpuaa heistä.”
Verdin musiikki oli vaikuttavaa, vaikkakaan ensimmäisellä kerralla kuultuna ei välttämättä mieleenjäävää. Joka tapauksessa upeaa musiikkia, josta nautin.
Lady Macbethin roolia pidetään yhtenä oopperakirjallisuuden vaativimmista sopraanorooleista. Uskon tämän. Savonlinnassa roolin lauloi yksi maailman kuuluisimmista sopraanoista, espanjalainen Saioa Hernández, jonka lauluun suorastaan hurmioiduin. Hän äänialansa on laaja. Laulu soljui niin vaivattomasti ja taidokkaasti, että ihoni oli kananlihalla. Hernández oli myös kelpo näyttelijä. Olipa ihanaa päästä nauttimaan tuollaisesta.

Saioa Hernández oli dramaattinen. Kuva Savonlinnan Oopperajuhlat
Macbethin roolin teki baritoni, italialainen Gabriele Viviani. Hänkin oli taitava laulaja, mutta silti hän jäi Hernándezin varjoon.

Gabriele Vivi Macbethinä. Kuva Savonlinnan Oopperajuhlat.
80-henkisen orkesterin puikoissa oli kapellimestari Lorenzo Passerini. Ohjauksesta vastasi Vilppu Kiljunen.

Ensi-iltayleisö taputti ja tömisti jaloillaan koko Macbeth-työryhmän monta kertaa lavalle.
Sää
Oopperajuhlien aloituspäivälle oli luvattu myrskyä. Sen vuoksi ennen oopperaa suunniteltu kutsuvierasristeily vaihtui Riihisaaressa pidettyyn tilaisuuteen. Se oli järkevä päätös, vaikka kovaa sadetta ei ollutkaan eikä tuulikaan ollut ihan niin kovaa kuin alkuviikosta oli ennustettu.
Oopperajuhlien näyttämönä on Olavinlinnan linnanpiha – eli ulkotila. Tosin aivan taivasalla ei yleisön tai esiintyjien tarvitse olla, sillä katoksi on viritetty pressut.
Tähän asti olen ollut Oopperajuhlilla niin, että sää on ollut hyvä, ja linnassa on lähinnä liian kuuma. Nyt ei ollut kuuma, olihan sää ollut epävakaista ja jopa kylmää niin pitkään, etteivät linnan muurit olleet lämmenneet. Onneksi en ollut lähtenyt missään hepeneissä liikkeelle, vaan olin pukeutunut pitkähihaiseen mekkoon, jakkumaiseen välikausitakkiin ja sukkahousuihin. Olin ottanut mukaan myös ison kašmirhuivin. Se olikin tarpeen. Siihen oli hyvä kietoutua. Yleisölle oli jaossa myös vilttejä, joista myös oli apua.

Olavinlinna viettää tänä vuonna 550-vuotisjuhlavuotta.
Puuskittainen tuuli toi lisää dramatiikkaa, kun se sai pressut lepattamaan ja paukkumaan. Väliajan jälkeen tuuli oli jo vähentynyt, joten pressutkin pysyivät hiljaa, eikä vetoa tuntunut niskassa.
Savonlinnan Oopperajuhlat -alekoodi
OOPPERA20 -koodilla saat kesän 2025 ohjelmiston lipuista 20 prosentin alennuksen. Oopperajuhlat jatkuu 2.8.2025 saakka. Ohjelmistossa on Macbethin lisäksi Turandot, Boris Godunov, Viimeiset kiusaukset ja The Fairy Queen. Etu koskee hintaryhmiä 1-3 ja on voimassa aina esityspäivään asti. Etu ei koske Turandotia ja Timo Mustakallio -laulukilpailua.
Toimi näin:
Valitse teos ja esityspäivä täältä.
Valitse kampanja -kohdasta Vaikuttajat.
Syötä kampanjakoodi OOPPERA20 ja klikkaa ”näytä kampanja”.
Lisää koriin haluamasi määrä lippuja ja hoida osto loppuun verkkokaupassa.
Majoitus

Lossirannan nobel-huone.
Oopperajuhlat on iso tapahtuma pienellä paikkakunnalla. Kun sain kutsun huhtikuussa, ensimmäinen ”huoli” oli, mistä järjestyy majoitus. Onneksi sain huoneen tutusta paikasta eli Lossirannasta. Lossirannan paras puoli on, että se on linnaa vastapäätä eli oopperan jälkeen ei ole pitkää kävelymatkaa, vain sillan yli ja parisataa metriä rantatietä hotellille. Ja onhan se kiva katsella linnaa, kun nauttii aamiaista hotellin pihalla.

Lossirannan aamiainen nautitaan ulkona.
Tällä kertaa huoneeksi järjestyi ns. nobel-huone, jossa Martti Ahtisaari on aikoinaan yöpynyt. Huone oli iso ja varustetaso hyvä.
Kuuluuko Savonlinnan Oopperajuhlat sinun perinteisiin?
Kaisa
Lue myös Savonlinnan Oopperajuhlien maskitiimin työskentelystä