Elämysten Ahvenanmaa vol 2
Ahvenanmaan elämyksiä -postauksessa kerroin neljän päivän Ahvenanmaa-matkan ensimmäisistä päivistä. Miten elämysten Ahvenanmaa oli seuraavina päivinä?
Suklaanystävän taivas
Tunnustaudun suklaanystäväksi, mutta silti en kelpuuta millaista suklaata tahansa. Sen vuoksi ilahduin käynnistä Lemlandisssa olevassa Mercedes Chokolatierissa. Se on pieni suklaatehdas ja -putiikki, joka on saanut nimensä yrityksen perustajan venezuelalaisen Mercedeksen mukaan. Perustaja myi yrityksen, ja nyt suklaavelhona toimii lontoolaisesta Le Cordon Bleu -koulusta valmistunut kondiittori Channa Öhman.

Channa esitteli meille vähän isomman keittiön kokoiset tuotantotilat ja kertoi meille, miten hän tekee suklaata, millaisia eri makuja Mercedeksen valikoimiin kuuluu. Mercedeksen suklaa tulee johtavilta suklaatuottajilta. Channa yhdistää niihin ahvenanmaalaista voita, hunajaa, kermaa jne. ja jatkojalostaa suklaata erilaisilla makuyhdisteillä.
Mercedeksen tuotevalikoima on laaja: mm. kesällä marjaisia, käsintehtyjä konvehteja, joulun lähestyessä konvehdit saavat mausteisuutta, toffee ja suola antavat suklaalle jännittävän makuyhdistelmän. Mitäs sanoisit lakritsin ja suklaan yhdistelmästä? On muuten yllättävän hyvää!
Myymälä-kahvilan puolella Channa piti meille suklaatastingin, jossa saimme maistella erilaisia suklaalaatuja valkosuklaasta 100-prosenttiseen tummaan suklaaseen ja tietysti myös Mercedeksen omia lopputuotteita. 100-prosenttinen suklaa oli todella kitkerää, ei missään tapauksessa herkullista, vaikka olenkin tumman suklaan ystävä.
Marjaisat virvoitusjuomat
Mercedeksen kanssa samassa kiinteistössä sijaitsee Amalia Limonadfabrik. Sen limonadit ovat saaneet värinsä ja makunsa ahvenanmaalaisista marjoista ja hedelmistä: mm. vadelmasta, mansikasta, puolukasta ja tietysti ahvenanmaalaisista omenista. Limpparit sisältävät jopa 20 % kylmäpuristettua marjamehua, jonka ansiosta maku on aito.
Valikoimiin kuuluu noin 15 erimakuisia limonadeja, ja koko ajan yrityksessä testataan ja kehitetään uusia makuja. Vuosituotanto on noin 300.000 pulloa.

Amalia Limonadfabrik tekee myös lonkeroita ja muita alkoholipitoisia juomia. Antons Long Drink -makuja on kolme: omena, mustaherukka ja puolukka.Antons Elixir -juomia on myös kolme: mansikka-limetti, mustikka-rosmariini ja raparperi-selja. Valimoimissa on myös Anton GT. Kaikkien näiden Anton-juomien alkoholipitoisuus on 5,5 %.
Amalia Limonadfabrikin tuotteita myydään noin 100 myyntipisteessä Ahvenanmaalla ja mantereella.
Limpparitehtaan yhteydessä toimii myös tehtaanmyymälä.
Senses-puutarha
Pienen ajomatkan päässä Lemlandissa löytyi Senses-puutarha, joka on yksityisomistuksessa, ja puutarhuri Marcus Sandbergin luoma.

Vierailumme aikana syksyn väriloisto ei ollut vielä parhaimmillaan ja toisaalta kesän loisto oli jo vähän hiipumassa. Silti siellä pystyi aistimaan rauhallisuuden ja kasvien kauneuden. Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt.
Jos olet kiinnostunut puutarhoista, valitse mieleisesi ajankohta: kevään puhkeaminen, kesän loisto tai syksyn väri-ilotulitus.
Käsityöläisten Salt
Maarianhaminan Merikorttelissa on Salt-liike, joka myy käsityöläisten tuotteita. Myymälän yhteydessä on viiden käsityöläisen studiot: suunnittelija-kutoja Ilse Bergin, kankaanpainaja Ann Erikssonin, keramiikkataitelija Siv Linneyn, kankaanpainaja Gunilla von Nandelstadhin, kutoja Maria Lundgrenin ja neulahuovuttaja Anna Nilssonin. Saltissa on myynnissä myös muiden valmistamia tuotteita.

Salt on kaksikymmentä vuotta vanha yritys, joka nykyisin on tosiaan pienen kävelymatkan päässä Maarianhaminan keskustassa, ihan rannassa. Myymälä on auki ympäri vuoden ma-pe klo 10-17 ja la klo 10-14, kesällä ja erilaisten tapahtumien aikaan pidennetyt aukioloajat.
Maarianhamina
Viimeisen yön vietimme Maarianhaminassa Park Alandia -hotellissa, joka on kivenheiton päässä torista.

Kävimme nauttimassa erinomaisen illallisen Indigossa ja yhdet mocktailit paikallisessa must-paikassa Compagnietissa..

Lauantaina katsastimme muutamat kaupat ja kävimme nauttimassa hyvää kahvia ja leivonnaiset kahvilassa. Samana päivänä torilla oli saaristomarkkinat, jossa tietysti vietimme aikaa tutustuen saaristolaisten tuotteisiin.

Ei vain kesäviikonloppuisin
Ahvenanmaa on hyvä matkakohde muutenkin kuin kesäviikonloppuisin. Syyskuisen matkamme aikana huomasimme, että viikolla (keskiviikosta lauantaihin) porukkaa oli vähemmän kuin kesällä. Silloin palvelu on yksilöllistä. Sitä voi tuntea olevansa jopa ”merkkihenkilö”, kun niin hyvää palvelua saimme joka paikassa.
Syksyllä viikolla myös monet majapaikat tarjosivat majoituksen edullisemmin kuin kesäviikonloppuina.

Meidän matkamme alkoi Turusta. Kun lähdimme Viking Gloryn aamuvuorolla Maarianhaminaan ja palasimme Viking Gracen iltapäivävuorolla takaisin Turkuun, saimme ihailla kaunista Turun-saaristoa molempiin suuntiin. Jos lähtee Helsingistä Ahvenanmaalle, on perillä aamuyöllä ja lähtökin on puoliltaöin, jolloin tähän aikaan ei näe mitään ulos, eikä Helsingistä lähdettäessä ole sitä kaunista saaristoakaan.
Omalla autolla ja fillarilla
Olimme molemmat ensimmäistä kertaa autolla Ahvenanmaalla. Siellä ei todellakaan tarvinnut ”pelätä” ajamista, sillä tiet ovat hyvät ja etäisyydet lyhyet.
Tankkasimme auton Helsingistä lähdettäessä. Pärjäsimme yhdellä tankillisella koko Helsinki-Turku-Ahvenanmaan kierros-Turku-Helsinki -reitin. Kun bensakulut puolitettiin, ei se tullut kalliiksi edes nykyisillä bensahinnoilla.
Jos taas olet reippailija, Ahvenanmaalla on helppo pyöräillä, koska siellä ei ole isoja, korkeita mäkiä, vaan maasto on tasaista.
Jos Ahvenanmaalle menee, ei kannata jäädä tepastelemaan vain Maarianhaminan keskustaa, vaan lähteä maaseudulle.
Ahvenanmaan maaseutukohteemme sopivat hyvin esim. avio-, avo-, seurustelevan parille, naisporukoille, työporukoille jne. Elämysten Ahvenanmaa sopii kaikille, jotka haluavat jotain erilaista.
Yhteenveto

Vaikka päivät olivat pitkiä (pääsääntöisesti 12-14 -tuntisia), koska kohteita oli paljon ja aamulla aikaisin ja yömyöhään laitoimme tunnelmakuvia ja -videoita sosiaalisen median kanaviin, fiilis pysyi koko ajan hyvänä. Hurtti huumori auttoi. Parina iltana pidimme kauneusillan laittaen kasvonaamiot elvyttämään nuutunutta oloa – samalla tietysti somettaen.

Olipa kiva, antoisa ja mielenkiintoinen elämysten Ahvenanmaa -matka.
Kaisa
Tiina on kirjoittanut Ahvenanmaan ruokakulttuurista