Ahvenanmaan elämyksiä vol 1

Kaupallinen yhteistyö: Visit Åland ja Viking Line Suomi

Saimme kollegani, ruokatoimittaja Tiinan kanssa Visit Ålandilta  kutsun lähteä tutustumaan Ahvenanmaan maaseutuun. Neljän tiiviin päivän aikana saimme kokea Ahvenanmaan elämyksiä.

Kohti Ahvenanmaan elämyksiä

Koska Ahvenanmaan-matkamme alkoi aamulaivalla, Viking Gloryllä Turusta Maarianhaminaan, päätimme ajella Turkuun jo edellisenä päivänä ja majoittua hotelli Marina Palaceen. Se oli järkevä päätös, koska näin saimme normaalipituiset yöunet eikä meidän tarvinnut herätä neljän jälkeen ehtiäksemme Turun satamaan ennen puoli kahdeksaa.

Koska emme olleet aikoihin olleet omalla autolla laivamatkalla, meitä molempia ehkä hieman jännitti ajo laivaan. No, eihän siinä mitään vaikeutta ollut, Gloryssä autojen ei tarvitse ajaa ”piippuhyllylle”.

Laivamatka sujui nopeasti, kun söimme ensin kevyen aamiaisen, piipahdimme spassa rentoutumassa ja nautimme vielä buffet-lounaan. Niillä syömisillä pärjäisimme iltaruokailuun saakka.

Ahvenanmaan elämyksiä laiva
Menimme Ahvenanmaalle Viking Glorylla. Aika ei käynyt pitkäksi, kun nautimme buffetlounaan, ihailimme saaristomaisemia ja kävimme spassa.

Saavuttuamme Maarianhaminaan pysähdyimme Visit Ålandin turisti-infoon, jossa saimme viimieset vinkit ja esitteet matkallemme. Visit Ålandin Sanna Könönen-Wahlstedt oli tehnyt meille ohjelman, jonka kohteet olivat eripuolilla Ahvenanmaata.

Guldviva ja Blomman

Ensimmäinen pysähdyksemme oli Maarianhaminan Merikorttelissa, jossa on Guldviva-korukauppa. Pääsimme tutustumaan Guldvivan korumaailmaan kultaseppä Maria Karlströmin johdattamana.

Guldviva aloitti toimintansa 1989. Alussa yritys oli perinteinen kultasepänliike. Vähitellen yrityksen toiminnan painopiste muuttui. Aika nopeasti Maria Karlströmin suunnittelemissa mallistoissa alkoi näkyä entistä enemmän luonto: meri, maa ja kasvit.

Ahvenanmaa guldviva
Guldvivan kultaseppä Maria Karlström suunnittelemansa hopeapuvun edessä. Yrityksen suosituin koru on Blomman.

Yrityksen suosituin koru on Blomman, josta on monta erilaista variaatiota: erikokoisia riipuksia, korvakoruja, kaulapantoja jne. Blommanin yksinkertaisen kaunis muotokieli tuntuu ajattomalta. Maria näytti meille, miten hopealangasta syntyy Blomman-korun muoto.

Tällä hetkellä Guldvivan mallisto on varsin laaja – noin 200 erilaista korua.

Kaikesta pystyi aistimaan Maria Karlströmin intohimon korusuunnitteluun ja luontoon.

Björnhofdva Gård

Guldvivan jälkeen käänsimme auton nokan kohti Eckerötä, jonne oli noin 30 minuutin matka.

Majapaikkamme oli Björnhofdva Gård. Lämminhenkinen kartano tai vierastalo (kummalla nimellä sitä kutsuisi?). Talon isäntä, aikaisemmalta ammatiltaan puuseppä Hans Lindmark on kunnostanut talon.

Talon sisustuksessa on nähtävissä talon emännän Jackie Lindmarkin brittiläisyys. Sisustuksessa on vaikutteita avioparin matkoista eri puolille maailmaa. Vaikka sisustus on sekoitus eri kulttuureista, kaikki on toteutettu tyylillä ja harkiten.

Ahvenanmaa Björnhofvda gård
Eckerössä oleva Björnhofvda Gårdin sisustuksessa on nähtävissä vaikutteita brittiläisyydestä.

Björnhofvdassa voi majoittua 20 henkilöä. Kaikki huoneet ovat erilaisia. Meillä on ns. keltainen huone, joka oli riittävän suuri kahdelle. Huoneen ikkunat olivat kahteen suuntaan, molemmat rauhalliseen maalaismaisemaan.

Paikan isäntä piti meille viinitastingin viinikellarissaan ennen päivällistä. Kaikki ruoka-aineet olivat lähiseudulta. Herkullista ja mutkatonta sesonkiruokaa.

Björnhofvdassa tarjoillaan iltapäiväteetä 25.9., 16.10., 30.10., 6.11. ja 20.11. klo 15-17.

Björnhofdva tarjoaa Ahvenanmaan elämyksiä kaikille asteille.

Björnhofdva gård isäntäpari
Björnhofdva Gårdin isäntäpari Jackie ja Hans. Kartanossa on paljon sinivalkoisia esineitä.

Bomarsund

bomarsund
Bomarsundin vierailukeskus avartaa tietämystä Ahvenanmaan venäläisaikaan.

Herkullisen aamiaisen jälkeen ajoimme Bomarsundiin, jossa on vierailukeskus. Olimme aikaisemmin käyneet katsomassa Bomarsundin linnoituksen raunioita. Kesäkuussa avatussa  vierailukeskuksessa pääsimme paneutumaan Ahvenanmaan venäläisaikaan, jolloin linnoitusta alettiin rakentaa. Sitähän ei koskaan saatu valmiiksi ja lopulta se jopa räjäytettiin.

Mahtipohtisesta linnoituksesta on edelleen nähtävissä muurien pätkiä. Kannattaa piipahtaa katsomassa myös niitä. Ne ovat vierailukeskuksen naapurissa.

Kallas Skärgårds Restaurang

Seuraava kohteemme oli Vårdön saaristokunnassa, jonne ajo- ja lossimatka kesti yhteensä 40 minuuttia. Siellä nautimme lounaan Kallas Skörgårds Restaurangissa. Sen omistavat Hanna ja Timo Vetriö, joka on ollut mukana useissa ahvenanmaalaisissa yrityksissä.

Ahvenanmaan elämyksiä kallas
Kallas Skärgårds Restaurang on Vårdön saaristokunnassa. Hanna ja Timo Vetriön ravintola on entisessä navetassa ja heinäladossa. Tarjolla on mutkatonta, herkullista ruokaa.

Ennen Hannan ja Timon omistamista paikka oli toiminut kesäkahvilana. Omistusvaihdoksen jälkeen aika nopeasti  Hanna ja Timo muuttivat sen ympärivuotiseksi tilaravintolaksi. Joskus ammoin rakennus  on ollut navetta ja heinälato, jotka on eristetty ja kunnostettu. Sisustuksessa oli nähtävissä maaseudun vaikutteita, mikä sopi erittäin hyvin talon historiaan.

Ravintolan menu kunnioittaa satokautta, ja kaikki raaka-aineet tulevat lähiseudulta. Tuttu kalastaja tuo aamun saaliinsa Timolle ja Hannalle kokin valmistettavaksi.

Koska sää oli kaunis ja lämmin, nautimme kahvit talon puutarhassa. Isäntäpari esitteli meille myös kasvihuoneensa, josta he saavat tarjottavaa vierailleen. Siellä voi pitää myös pienimuotoisia kokouksia tms.

Lopuksi vielä seurasimme silkkikanojen touhua.

Kvarnbo Pensionat

Meidän seuraava paikkamme oli Saltvikin kunnassa. Kvarnbo Pensionat on 102 -vuotiaassa talossa, joka on toiminut joskus ennenkin herrasväen majatalona.

Kun Ella Grüssner Cromwell-Morgan  ja Martin Cromwell-Morgan ostivat huonokuntoisen talon parikymmentä vuotta sitten, siitä alkoi massiivinen remonttiurakka. Neljän vuoden jälkeen he pystyivät avaamaan majatalonsa. Tällä hetkellä kahdeksan majoitushuonetta on kunnostettu. Niissä voi majoittua yhteensä 24 henkilöä.

Ahvenanmaan elämyksiä Kvarnbo pensionat
Saltvikissä yövyimme Kvarnbo Pensionatissa. Talo huokui yli 100-vuotista historiaa.

Taloa on kunnostettu kunnioittaen vanhaa. Kuluneet ovet, kynnykset, portaat ja lattiat kuuluvat tyyliin. Talon kaikki huoneet on sisustettu  persoonallisesti . Niistä löytyy suihku ja wc, joten vieraiden ei tarvitse pelätä joutuvansa jonottelemaan käytävällä oleviin kylpytiloihin.

Ruokasalissa oli ihana tunnelma. Saimme nauttia aamupalan uunitulen ääressä. Se lisäsi menneen maailman tunnelmaa. Tuntui kuin aika olisi pysähtynyt 100 vuoden taakse.

Ellan alkuperäinen koulutus keskittyi musiikkiin. Pensionatin myötä hän kiinnostui ravintola-alasta. Nyt hänellä on alalta kuusi tutkintoa, joista viinioppi on hänen suuri intohimonsa. Sen myötä hän on toiminut Srömsö-ohjelman viiniasiantuntijansa, hän kouluttaa useammassa korkeakoulussa ja vetää pensionaatin pihapiirissä olevan Vinsmedjanin viininmaistajaisia.

ahvenanmaan elämyksiä Kvarnbo pensionat
Pensionaatin pihapiirin Vinsmedjanissa järjestetään mm. viininmaisteluiltoja. Pensionaatin Ella ja Martin ovat tehneet ison työn remontoidessaan majatalon.

Galleri Skarpans

Pensionaatin pihapiirissä on  Galleri Skarpans, jota pitää Martinin sisko Leila Cromwell-Morgan-Lönngren. Pienessä, sympaattisessa galleriassa oli Krister Fagerholmin mielenkiintoinen Samyama-näyttely, joka on nähtävissä 24.9.2022 saakka. Fagerholm on tunnettu alabasteri- ja vuolukiviveistoksistaan.  Oli kiinnostavaa tutkia, miten sama veistosmuoto saa eri fiiliksen materiaali- ja värinvaihdon myötä.

galleri Skarpans
Galleri Skarpansin Leila Cromwell-Morgan-Lönngren kertoi meille Krister Fagerholmin veistoksista.
ahvenanmaan elämyksiä
Olimme vaikuttuneita Galleri Skarpansin näyttelystä.

Smakbyn

Toisen Ahvenanmaa-illan päivällisen kävimme syömässä saaren kuuluisimman kokin Michael Björklundin Smakbyn-ravintolassa, joka oli pienen ajomatkan päässä majapaikastamme. Päätimme ottaa kaksi eri ruokavaihtoehtoa, jotka jaoimme. Voi hyvänen aikaa, miten hyvää kanttarellirisottoa saimme. Ruokailun lisäksi siellä voi nauttia Björklundin puna- ja valkoviiniä sekä Åland Distilleryn (valmistus naapurissa) giniä.

Ahvenanmaan elämyksiä smakbyn
Smakbyn omistajan Michael Björklundin uudet viinit saivat kiitosta ruokatoimittajalta. Kanttarellirisotto oli vielä kielen mennessään.

Kaksi ensimmäistä Ahvenanmaa-päivää olivat pitkiä, mutta niin antoisia, täynnä Ahvenanmaan elämyksiä.

ahvenanmaa
Karttaan on ympyröity paikkakunnat, joilla kävimme.

Kaisa

PS. Seuraava Ahvenanmaan elämyksiä -osa tulee lähipäivinä, joten pysy kuulolla.

kulttuuri matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *