Päivä Tampereella: Bravissimo! -näyttely vie Rooman oopperaan
Päivä Tampereella sisälsi kulttuuria, saunomista, hyvää ruokaa ja chillailua. Tampereen Milavida-museon Bravissimo! Pukuloistoa Rooman oopperasta -näyttely esittelee lavalla nähtyjä pukuja ja kertoo Rooman oopperan historiaa. Kerrankin yleisöllä on mahdollisuus tutkailla pukuja aivan läheltä eikä vain oopperan lavalta. Ihana näyttely. Mitäs muuta ehdimme tehdä Tampereella?
Milavidan Bravissimo! -näyttely
Milavida-museossa on vuosien ajan ollut mielenkiintoisia pukeutumiseen liittyviä näyttelyitä. Nyt museo esittelee näyttäviä Rooman oopperan pukuja. Samalla kävijä voi saada mielenkiintoista tietoa oopperoista ja vuonna 1880 avatun Rooman oopperan historiaa.

La Traviata -oopperan kurtisaani Violetta Valéryn (Francesca Dotto) puku vuodelta 2016–2017.
Rooman oopperatalon rakennutti liikemies Domenico Costanzi. Vuonna 1926 ooppera siirtyi Rooman kaupungin omistukseen, ja oopparan nimeksi tuli Teatro Reale dell’Opera. Vuonna 1928 talon julkisivua remontoitiin. Samalla siirrettiin sisäänkäyntiä ja sali sai kolmannen parven. Saliin laitettiin 27000 kristallista koostuva kattokruunu. Se muuten on edelleen Euroopan suurin kristallikruunu.

Toscassa vuonna 2000 nähty puku.
Kun Italiasta tuli tasavalta vuonna 1945, teatterin nimi muuttui nykyiseen muotoonsa Teatro dell’Opera di Roma.

Maria Callas käytti tätä pukua Turandossa vuonna 1948.
Italia on oopperan ”kotimaa”. Siellä se on sosiaalisesta asemasta riippumatonta, kaiken kansan huvia. Ehkä italialaisten temperamenttiin sopii oopperoiden dramaattisuus, erilaiset juonenkäänteet, näyttävät puvut, diivat jne.
Näyttävät puvut kuuluvat oopperaan – ne ovat olennainen osa. Rooman oopperassa lukuisat eri alojen taiteilijat ovat olleet luomassa tunnelmia. Esimerkiksi vuonna 2018 palkittu elokuvaohjaaja Sofia Coppola ohjasi La Traviatan, jonka puvustuksesta vastasi Valentino.

Alzira-oopperan puvustusta kaudelta 1966-1967. Tuo päähine on näkynyt piippuhyllylle saakka.
Näyttelyssä on 38 toinen toistaan näyttävämpää pukua. Vanhimmat puvut ovat noin 100 vuotta vanhoja. Kävijä voi ihastella maailmankuulujen oopperalaulajien päällä olleita rooliasuja.
Rooman oopperan puvustamon ja lavastamon varastot sijaitsevat Circus Maximus’n laidalla, entisessä pastarakennuksessa.
Rooman oopperan toimintaan kuuluu olennaisena osana myös baletti. On hienoa, että Bravissimo! -näyttelyssä nähdään myös baletteihin suunniteltuja asuja. Näyttelyssä on nähtävänä mm. Jorma Uotisen rooliasu Kuningas Lear -baletista vuodelta 2006.
Hurmaava ja mielenkiintoinen näyttely, joka on 18.1.2026 saakka. Tätä voi suositella myös heille, joita ei kiinnosta ooppera. Pukujen taidokkuus ja näyttävyys tekee vaikutuksen.Milavidassa on myös pysyvä näyttely, joka keskittyy Finlaysonin puuvillatehtaan omistajasukuun kuuluvan Peter von Nottbeckin elämään. Hän rakennutti Milavidan asuintalokseen vuonna 1898. Palatsin ensimmäinen kerros toimi edustuskäytössä. Toisessa kerroksessa asui von Nottbeckin perhe ja kolmas kerros oli palvelijoiden käytössä. Voit lukea tästä kiinteästä näyttelystä Naiselon vanhasta postauksesta
Milavida on auki ti-su klo 11–18 osoitteessa Milavidanrinne 8, Tampere. Liput: aikuiset 9 e, opiskelijat, varusmiehet, siviilipalveluhenkilöt ja 7–17 -vuotiaat 5 e, perhelippu 20 e (2 aikuista 1–4 alle 18-vuotista), eläkeläiset, työttömät ja ryhmät 6 e / hlö. Museokortilla veloituksetta.
Video Bravissimo! -näyttelystä
Videolla näkyy mm. Jorma Uotisen käyttämä rooliasu Kuningas Lear -baletissa, joka nähtiin Roomassa vuonna 2006.
Missä yöpyä Tampereella?
Olen yleensä käynyt Milavidassa ns. päiväseltään eli en ole yöpynyt Tampereella. Koska nyt olin ystäväni Tiinan kanssa round tripillä, päätimme yöpyä Tampereella. Tyttäreni suositteli meille Unity Studio -hotellia Pyynikiltä eli noin 1,5 kilometriä keskustasta.
Kun saavuimme hotelliin, tajusin, että olen käynyt rakennuksessa silloin, kun se oli vielä trikootehdas. Olin ammattilehtiaikana työmatkalla Tampereella ja siinä yhteydessä kävin tuolla. Enää en muista asiaa, olinko katsomassa tulevaa mallistoa vai mikä oli vierailun syy.

Unity olikin loistava löytö. Majoitus maksoi vain n. 94 e / huone ja aamiainen 16,90 e / hlö.
Hotelli oli hyvin siisti. Huoneessa oli pieni keittiönurkkaus astioineen ja jääkaappeineen, joten siellä olisi voinut kokata vaikka aamiaisen. Huoneen kylppärissä oli kuivaava pesukone. Loistava hotelli siis myös lapsiperheille.
Huoneen hintaan kuului samassa pihapiirissä olevan, eri yhtiön omistaman kuntosalin käyttö. Sali oli moderni ja laitteet monipuolisia. Kävin aamulla ennen aamiaista salilla tekemässä 40 minuutin treenin. Toimiva sali, mutta jumpsuttava musa oli aivan liian kovaa näin ”aikuiseen makuun”.
Samoin huoneen hintaan kuului saunan käyttö. Kävimme illalla saunomassa ja saimme olla keskenämme siellä ja vilvoitella kattoterassilla eli ei mitään yöriekkumisia, vaan hillittyä menoa.
Unity Studio -hotelli on ihan lähellä Pyynikin kesäteatteria, jossa olen käynyt usein katsomassa laadukasta kesäteatteria. Tänä vuonna 70-vuotisjuhlanäytökseksi oli valittu Tuntematon sotilas.
Munkkikahvit Pyynikillä
Koska olimme Pyynikillä yötä, pitihän sitä käydä nauttimassa kuuluisat munkkikahvit Pyynikin näköalatornin kahvilassa eli Pyynikin munkkikahvilassa.

Munkkikahvit Pyynikin munkkikahvilassa.
Punagraniittinen näköalatorni valmistus vuonna 1929. Aikaisempi, puusta tehty ja vuonna 1888 valmistunut torni tuhoutui vuoden 1918 tykkisodassa. Nykyinen torni kohoaa noin 26 metriä maanpinnan yläpuolelle. Koska Pyynikinharju on 152 metriä merenpinnasta, tornin huipulta voi ihastella maisemaa 178 metrin korkeudelta merenpinnasta mitattuna.

Pyynikin näköalatorni on tehty punagraniitista.
Jos olet menossa Pyynikin näköalatorniin tai sen kahvilaan autolla, katso tarkkaan, mihin voi parkkeeta.
Tampella-ravintola
Loppuiltapäivästä kävimme syömässä ravintola Tampellassa, joka on keskustassa, kosken rannalla. Onneksi saimme pöydän ulkoa, jotta saimme nauttia vesimaisemasta.

Ravintola Tampellan kuha-annos oli herkullinen. Taustalla tartar- ja siikaa + mätiä -annokset.
Ystäväni söi kaksi alkuruokaa: tartarin (14,90 e) ja siikaa + mätiä (14,50 e). Minun valintani oli kansallismaiseman kuhaa, jossa oli paistettu, iso kuhafile, vuonankaalia, hernepestoa, voi-valkoviinikastiketta ja mätiä (hinta 33,90 e). Kaikki ruuat olivat erittäin herkullisia, joten ravintolaa voi suositella.

Aamulla matkamme jatkui kohti Vaasaa, josta voit lukea edellisestä postaukssta.
Kaisa