Luksusmatkailua Savon sydänmailla
Harmaa sää ja aavistuksen luminen maasto johdattaa 5-tieltä Joroisten kohdalla Kaitaisten kylän suuntaan. Eipä arvaa tietämätön, mihin yllätyksiin kapoinen soratie johdattaa kuuden kilometrin päässä. Onko tämä luksusmatkailua Savon sydänmailla?
Mitä ihmettä? Mäen töyräällä komeilee hirsirakenteinen ja koristeinen ortodoksikirkko, Pyhän Georgios Voittajan tsasouna. Pian selviää, että vasta 10 vuotta vanha komeus on liikemies Pekka Viljakaisen rakennuttama 40-vuotislahja pianistivaimolleen Anastasialle. Kaikelle kansalle messut pidetään kirkossa kerran kuussa, ja pihapiirissä on myös Trapesa-kahvio kirkkokahvien nauttimiseen.
Hämmästys sen kuin suurenee. Pian kirkon jälkeen pikkutie hajautuu moneksi tieksi, joista kukin johdattaa viiden tähden eko-resortin valtaisille 10 hehtaarin tiluksille Pihlasjärven rannoille.
Metsästä löytyy monimuotoista tarjontaa
Ylellisyyttä ja luontokokemuksia asiakkailleen tarjoava Pihlas Resort avattiin loppukesästä 2023. Idean isä liikemies Pekka Viljakainen haaveili mailleen korkean tason majoitusta. Ajatuksesta innostui heti myös Teahouse of Wehmaisista tuttu Anna Grotenfelt-Paunonen. Taustalla on myös liuta tunnettuja sijoittajia.

– Tarjoamme korkeatasoisen palvelun majoitusta design-villoissamme, elämyksellisiä ruokailuja ravintoloissamme ja monipuolisia aktiviteetteja keskellä kauneinta luontoa, tiivistää Anna Grotenfelt-Paunonen.
Kestävät valinnat ja kokonaisuudessaan matkailun kestävämpi tulevaisuus ovat Pihlas Resortin periaate, jotta myös tulevat sukupolvet saavat nauttia Suomen puhtaasta luonnosta. Puhdas upea luontohan on jo itsessään luksusta.
– Ekologiset rakennusmateriaalit, aurinkoenergian ja kierrätyksen hyödyntäminen, julkisten kulkuneuvojen suosiminen, paikallisten ja luomuraaka-aineiden käyttäminen sekä paikallisen kulttuurin vaaliminen ovat kaikki toimintamme peruskiviä, Anna korostaa.

Näin lumisena aikana voi vain kuvitella puistomaisia alueita, suihkulähteitä, lampea, niittyjä, perennapenkkejä ja auringon paisteessa kimmeltävää Pihlasjärveä. Mutta toki myös talvella löytyy näkemistä, tekemistä ja kokemista.
Luksus perustuu aitouteen
– Päätimme heti Pihlas Resortin suunnittelun alussa, että työllistämme jo rakennusvaiheessa niin paljon paikallista yrityksiä ja ihmisiä kuin vain mahdollista. Suurin osa työntekijöistämmekin on tästä lähialueilta, kertoo Anna tyytyväisenä.
Pihlas Resortin alueella on paljon rakennuksia, mutta väljästi. Vastavalmistuneet kymmenen design-villaa, joista viisi on pienempää 1–2 hengen Forest Suitea ja viisi isompaa kaksikerroksista 4—6 hengen ruohokattoista Garden Villaa, omalla puutarhalla. Kaikissa villoissa on oma sauna, terassi ja keittiö täysvarustuksineen. Garden Villoissa on kaksi makuuhuonetta ja lisäksi uusi suomalaiskeksintö ”table-bed” eli olohuoneen reilu ruokapöytä, joka muuntautuu kätevästi kahden hengen sängyksi. Mökit ovat hyvin teknisiä kaukosäädettävine verhojen toimintoineen ja vessan aktiivihiilisuodattimineen. Lämmitys perustuu maalämpöön, ja omat kompostit tuottavat multaa kasvimaille.
Sisustussuunnittelijana 1 500 neliön tiloissa on toiminut multitalentti Anna, joka ei ole säästellyt vaivojaan etsiessään villoihin mahdollisimman ekologiset, kestävät, edistykselliset ja mukavat tekstiilit, huonekalut ja laiteet — tyylikkyydestä, kodikkuudesta tai persoonallisuudesta tinkimättä.
– Ekologisesti ajatellen emme halunneet paljuja joka villaan, kun meillä on suuri Henki-rantasaunarakennus, jossa on sekä kaksi paljua sekä vastavirta-allas. Lisäksi meillä on oma Day Spa, jossa voi nauttia erilaisista spahoidoista, Anna selvittää.
Erilaisille urheilutoiminnoille on tiluksilla oma liikuntahalli kiipeilyseinineen, kesällä ulkotennis- ja padelkentät, kanootit, pyörät, sup-laudat sekä talvella hiihtoladut, lumikenkäilymahdollisuus, avannot ja kuntosali, jotka kaikki ovat vieraiden käytössä ilman lisäveloitusta. Lisäksi on mahdollisuus tilata erilaisia opastettuja retkiä.
Lähiaineksista suun ja silmän nautintoja
Pihlas Resortin alueella on kaksi ravintolaa: rantasaunalla kotoisa rantaklubi Koto ja noin 50 paikkainen pääravintola Siimes sekä lounge bar Talvipuutarha. Siimekseen voi varata pöydän myös ei-majoittuvat. Siimeksessä tarjoillaan myös todella runsas aamupala.

Keittiössä kauhaa heiluttaa Janne Ikonen, joka kertoo ruokafilosofiastaan:
– Ruokamme perustuu niin pitkälle kuin mahdollista lähituotteisiin ja paikallisen ruokakulttuurin vaalimiseen, mutta kuitenkin yllätyksellisyys ja idearikkaus mielessä. Keittiöideologiaamme kuuluu elää vahvasti sesongissa ja hyödyntää kaikkea mitä järvet, metsät, pellot ja puutarhat meille tarjoavat, chef Ikonen kuvailee.
Ja heti perään mies korostaa, että hänen keittiössään pitää olla kaikille innostava työilmapiiri, jossa kaikki pääsevät toteuttamaan itseään.

Pihlas Resortissa on oma puutarha, josta saadaan erilaiset kasvikset munakoisosta tomaatteihin ja yrteistä marjoihin sekä hedelmiin. Ja mitä ei itse tuoteta, hankintaan mahdollisimman läheltä. Valmistusprosesseissa minimoidaan hävikki kekseliäillä ratkaisuilla, kuten mallasleivän kuivaaminen, jauhaminen ja leipominen jälkiruokakekseiksi.
Ravintolan astiat ovat suurelta osin paikallisten keraamikkojen ja käsityöläisten tuotteita, osa portugalilaisen perheyrityksen kierrätysmateriaalista valmistettuja astioita. Tekstiilit ovat muun muassa 50 % luomupuuvillaa ja 50 % kierrätettyä puukuitua, ja lautasliinat ommellaan sekä värjätään luonnonmukaisilla keinoilla Suomessa. Ateriakokonaisuudet suunnitellaan sesonkien ja kulloinkin paikallisesti saatavien tuotteiden ehdoilla.
Illallisella löytyy vierailuhetkellä yllätysmenu, jossa herkutellaan muun muassa oman talon juurileivällä ja kirnuvoilla, jolle chef Ikonen käy pöydässä raastamassa vielä Juvan kotimaista tryffeliä. Lähimetsien tuotteiden kantarelli-pannacottan ja mustatorvisieni-misoliemen viimeistelee suppilovahverotomu. Kasvisruokana hiiligrillattu juuriselleri karamellisoidun omenan ja mustan balsamicoliemen sekä salviapölyn kanssa saa makunystyrät avautumaan. Hauhalan hanhitilan kivipiiran kera nautitaan juomana lämmintä mustaherukalla maustettua mustaa teetä, joka on upea yhdistelmäoivallus. Jälkiruoan mallasjäätelö ja ohuet mallaskeksit on todella erilainen aterian huipentuma. Upean idearikkaan ja herkullisen illallisen jälkeen tajuaa viimeistään, kuinka itse ja lähellä tuotettu on oikeasti myös iso osa luksusta.
Tätä on siis luksusmatkailua Savon sydänmailla!

Hyvä tietää
- Luksusmökit on suunnattu sekä kotimaisille että ulkomaisille matkailijoille.
- Majoituksen hintaan sisältyy noutopalvelu Kuopion lentokentältä (123 km) sekä Mikkelin (60 km), Pieksämäen (47 km) tai Varkauden (34 km) juna- ja linja-autoasemilta.
- Majoituspalveluihin on 10-vuoden ikäraja, mutta ravintolaan ovat kaiken ikäiset tervetulleita.
- Hintaan kuuluu tervetulojuoma, lounas, aamiainen ja minibaarin tuotteet (alkoholittomia), jossa paikallisia herkkunaposteltavia. Villoihin on tarjolla myös huonepalvelu.
- Hintaan sisältyy lisäksi pesulapalvelut, sähköautolatauspisteen käyttö sekä PihlasResortin omien sähköautojen käyttö vierailun aikana.
- Ravintola Siimeksen illallinen tarjoillaan klo 18–22. Maistelumenun (5–7 ruokalajia) sisältö vaihtelee sesongin ja päivien mukaan. Hinta 89–107 €. Juomapaketti noin 40 €.
- Forest Suitessa yö maksaa 595 € ja Garden Villassa 1 145 €. Kannattaa tarkistaa aina kunkin ajankohdan tarjouksia.
- Pihlas Resort, Kaitaistentie 345, 79690 Joroinen
Marita Joutjärvi