33-vuotiaan ihonhoito – mikä on muuttunut + vinkkejä

Porhallan kolmenkymmenen paremmalla puolella jo kolmatta vuotta ja kesällä mittariin tulee 34. Ikääntyminen vaikuttaa moneen asiaan ja yksi niistä on iho. Omalla kohdalla käänteen tekevä luku oli juuri kolmekymmentä, jonka jälkeen ihon tarpeet ovat pikkuhiljaa muuttuneet. Vaikka edelleen omistan helpon ja ikäisekseni ihan hyvän ihon, kyllä nykyään joudun kiinnittämään ihonhoitoon enemmän huomiota kuin nuorempana. Hyvänä esimerkkinä joululoma pohjoisessa ja seerumin unohtuminen kotiin. En tiedä tekikö sen pelkästään kylmyys vai seerumin puuttuminen kahden viikon ajan, mutta ihoni oli tuona aikana kuin paperia! Iho ei ole enää yhtä sopeutuvainen kuin joskus oli ja siksi ihonhoidon rutiinit ovat äärimmäisen tärkeitä. Jos tässä iässä ihoaan ei hoida hyvin, se tuskin hehkuu heleänä itsestään.

Itselleni ikääntyminen on ollut omanlaisensa kriisi. Vaikka mielelläni vanhenen henkisesti, samalla sen tuomat ulkoiset muutokset paikoitellen ahdistavat. Aiheesta puhutaan aika vähän, ja ikääntymisen positiivisia puolia tuodaan enemmän julki kuin negatiivisia. Jos kriiseilet tällä osa-alueella, sinut leimataan herkästi pinnalliseksi. Mielestäni on kuitenkin täysin normaalia kokea ahdistusta myös muuttuvan ulkonäön suhteen ja mahdollisesti miettiä, miten ikääntymisen merkkien näkymistä pystyy hidastamaan. Ulkonäkö ei ole tärkein asia, mutta kukapa meistä ei haluaisi kokea oloaan hyväksi myös ulkoisesti, jolla on yhteys myös henkiseen hyvinvointiin.

Iho on elin, jossa ikääntyminen näkyy ulospäin tyypillisesti eniten. Tästä syystä vanhemmiten ihonhoidon tärkeys korostuu ja siihen on kiinnitettävä enemmän huomiota, mikäli haluaa säilyttää ihon kimmoisana mahdollisimman pitkään. Ihmeitä ihonhoidon avulla ei kuitenkaan tehdä, mutta paljon sillä pystyy kokonaisuuteen vaikuttamaan. Omalla kohdalla ikääntyminen on vähentänyt ihon kimmoisuutta ja tehnyt kasvoista luisevammat. Se on myös tuonut mukanaan kevyitä juonteita ja ihon pintakuivuuden. Ilme on herkemmin väsynyt ja jos yön aikana tyyny painaa kasvoille jäljet, ne näkyvät siinä vielä parin tunnin päästä heräämisestä. Enää ei nukuta meikit naamalla ilman seuraamuksia tai pärjätä yhden rasvapurkin voimin. Tätä se on, mutta onneksi ikääntyminen ei tapahdu hetkessä, vaan siihen on aikaa totutella. Myös ihon muuttuviin tarpeisiin on helpompi vastata, kun niihin on aikaa sopeutua.

Jos mietin ihonhoitoa nyt verrattuna aikaisempaan, seuraavat asiat ovat muuttuneet:

 • Kosteutan enemmän. Nykyään käytän iholle puhdistuksen jälkeen kasvoveden, seerumin, kasvovoiteen, kasvoöljyn, silmänympärysvoiteen ja usein vielä yönaamion. Erityisesti seerumi ja öljy ovat aivan must!
 • Juon enemmän vettä. Aamuni alkaa arkisin isolla lasillisella sitruunavettä. Tämän jälkeen pyrin juomaan vettä pitkin päivää mahdollisimman paljon. Vedenjuonti saa ihon hehkumaan heleänä!
 • Teen naamioita säännöllisesti, kerran tai kaksi viikossa. Tässä suosin kuorivia ja hedelmähapponaamioita.
 • Välttelen turhaa valkoisen sokerin ja suolan syöntiä. Sokeri tekee ihosta herkästi samean ja turvonneen, kun taas suola kerää nestettä ja aikaan saa silmäpussit. Myöskään finnejä ei tule ainakaan itselleni oikeastaan ikinä, jos välttelen rasvaisia ruokia, kuten sipsejä, pizzaa ja suklaata. Tosin kerran viikossa pidän herkkupäivän tai välillä parikin, mutta muuten pyrin syömään terveellisesti.
 • Suosin ihonhoidossa luonnonkosmetiikkaa. Suosikki merkkejäni ovat mm. Whamisa, Byby Beauty, Evolve, Flow Cosmetics ja Unna Nordic. En usko että tulen luonnonkosmetiikasta enää koskaa luopumaan, mikäli ihoni sitä myös jatkossa sietää.
 • Käytän jatkuvasti aurinkosuojaa päivävoiteessa. Luonnonkosmetiikasta mm. Bybiltä löytyy päivävoide, joka sisältää SPF:n.
 • Suosin retinolia pari kertaa viikossa kuuriluonteisesti. A-vitamiini on tunnetusti ikääntyvän ihon tehoase! Koska retinol ohentaa ihoa, sitä kannattaa käyttää näin pimeään, talviseen vuodenaikaan. Jos olet harkinnut käyttöä tai kokeilua, nyt on loistava tilaisuus testata!
 • Käytössäni on ulkoinen kollageenilisä. Tällä hetkellä juon Hankintatukun mangon makuista Vivaniaa kuurina. Välillä käytössäni on myös jauhemainen kollageenilisä, eli vaihtelen nestemäisen ja jauheen välillä. Kollageenilisän hyödyistä on paljon väitelty, mutta itse uskon, ettei siitä ainakaan haittaa ole.
 • En nuku meikit naamalla tai laiminlyö ihonhoidon rutiineja. Hyvänä esimerkkinä tuo seerumin puuttuminen, jonka huomasi niin selkeästi ihossa.
 • Välttelen turhaa alkoholin käyttöä. Juon nykyään harvemmin, mutta silloin kun juon, en sylje lasiin ja tykkään juhlia. Alkoholi kuitenkin vanhentaa ihoa, joka on yksi syy siihen, miksi en halua juoda viikoittain. Itsellä alkoholi häiritsee todella paljon myös yöunta, jonka vuoksi en mielelläni edes tissuttele kovin usein. Periaatteeni onkin, että juon aina, jos on joku juhla tai illanvietto, mutta ns. huvikseen viinittelyä välttelen.
 • Välttelen auringonottoa. Kun nuorempana rakastin paahtaa rannalla, nykyään pelkään auringon aiheuttamia haittavaikutuksia. En siis tykkää grillata ihoa, vaan ennemmin käytän itseruskettavia ylläpitääkseni päivetystä.
 • Pidän meikittömiä päiviä ja annan ihon hengittää. Uskon että meikki suojaa ihoa ilman saasteilta, mutta samaan aikaan uskon, että iho kaipaa myös meikittömiä päiviä, kun se saa hengittää raikkaana. Tästä syystä pidän viikossa meikittömiä päiviä, joita on nykyään muuten useampia, koska olen paljon kotitoimistossa. Nuorempana tällaisia päiviä oli vain harvoin, mutta onneksi nykyään sitä osaa jo olla meikittömästi, ja pitää itseään kauniina ilman meikkiä.
 • Hoidan myös kaulan ja dekolteen ihoa. Valitettavasti en tajunnut tätä alle kolmekymppisenä. Rasvasin aina vain kasvot, mutta en kaulaa tai rintakehää. Tämän vuoksi ohuessa kaulani ihossa on jo juonteita ja ihossa tapahtunut muutoksia. Nykyään hoidan kaulaa aivan super huolellisesti ja rasvaan sitä välillä jopa kolmekin kertaa päivässä.

Useampi asia on siis muuttunut verrattuna vuosiin parikymppisenä myös ihonhoidon saralla. Jos jotain voisin tehdä toisin, olisin hoitanut ihoani huolellisemmin jo kymmenen vuotta sitten. Etenkin yövoiteeseen kannattaa panostaa jo nuorena, sillä iho uudistuu yöllä, jolloin se on hyvin vastaanottavainen. Samoin silmänympärysvoiteeseen. Nuorena sitä herkästi pitää elämää niin loputtoman pitkänä, eikä ihonhoito varmasti monia edes kiinnosta – ei etenkään, jos ei kärsi iho-ongelmista. Itsekin muistan olleeni todella huoleton, koska ihoni oli niin hyvä, hoiti sitä tai ei.

Vinkkeinä kaikille yli kolmekymppisille tai miksei allekin, kaikki nuo yllä mainitsemani kohdat. Myös liikuntaa kannattaa harrastaa aktiivisesti, sillä se pitää kehon hyvinvoivana. Lisäksi alleviivaan kaulan ja dekolteen hoitoa, jos et niitä vielä hoida, nyt kannattaa aloittaa. Ja muistattehan suojata ihon laadukkaalla kasvovoiteella näin talvella ja etenkin pakkasilla.💜

Miten te muut ikäiseni koette ikääntymisen tuomat muutokset ihossa?

kauneus iho suosittelen ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
 1. Ah, toi kaulan ja dekolteen hoitaminen! Olisipa joku siitä sanonut aiemmin jo.Itse en ole myöskään koskaan muistanut hoitaa kaulaa ja dekolteeta. Täytän 30 vuotta kesällä, ja tämän vuoden aikana olen huomannut itselläni myös nuo kaulan uurteet. Puhelimeen tuijottelu ei varmasti ole auttanut asiaa yhtään. Kivaa kun postasit tästä aiheesta, huomaan itsessäni myös pientä kolmenkympin ikäkriisiä ja juuri vanhemisen aiheuttamat muutokset ulkonäössä mietityttää, vaikka se pinnallista varmaan onkin, mutta niinhän on maailmakin missä elämme.

  Sinä näytät kyllä upealle!

 2. Kiitos kivasta postauksesta! Olisiko sinulla suositella jotain retinol/a-vitamiini tuotetta josta itse pidät?

  1. Eipä mitään! Kiva jos siitä oli hyötyä. 🙂

   Retinoleista suosittelen The Ordinaryn retinolia ja Pixin retinol kasvovettä. Kun olet ”retinolkuurilla” kannattaa vältellä esim. kuorivia kasvovesiä ja hedelmähappoja. Eli ennemmin kosteuttaa tosi perustuotteilla, ettei iho ärsyynny. Tai näin ainakin omasta kokemuksesta. 🙂

   1. Kiitos, laitan heti tilaukseen:)! Ihanaa päivää sinne ja ollut ihanaa saada fiilistellä teidän ihanaa rakkaustarinaa mitä olet jakanut, paljon onnea vielä teille molemmille teistä<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *