6 x näin lisään omaa hyvinvointia tänä keväänä

Tällä hetkellä on todella tärkeää pitää huolta omasta hyvinvoinnista, niin henkisestä kuin fyysisestä. Tiedän, että tämä saattaa olla osalle hieman haastavaa, sillä väsymystä on ilmoilla ja aletaan olemaan siellä rajoilla, jaksetaanko enää välittää samalla tavalla kuin vaikka vuosi sitten. Vuosi koronaa takana tarkoittaa monelle myös hyvin poikkeuksellista vuotta, jonka mukana on tullut paljon ikävää, kuten työttömyyttä, huolta läheisistä ja jopa mielenterveyden ongelmia. Kokonaisuus on vaikuttanut meihin eri tavoin, vaikka periaattessa samassa veneessä ollaankin. Henkilökohtaisesti olen jo ns. pahimman yli, eli olen jo pidempään kyennyt elämään hyvillä mielin, mikä tietenkin johtuu omasta elämäntilanteesta, joka on kaikinpuolin todella hyvä. Toki elämä menee hyvin pitkälti samoilla rutiineilla, mutta olen tähän jo tottunut. Jotenkin tässä kokonaisuudessa olen pyrkinyt laittamaan asioita perspektiiviin ja keskittymään hyvään – siihen, mitä voin tehdä, sen sijaan että miettisin, mitä en voi tehdä. Toki minäkin odotan tulevaa, kun rajoituksia puretaan, mutta nyt mennään näillä korteilla, jotka on annettu ja yritetään löytää hyvää tämän kaiken keskellä.

Uskon, että vahvuuteni tällaisissa poikkeavissa tilanteissa on alkujärkytyksen jälkeen kyky elää hetkessä miettimättä liian pitkälle tulevaan ja olla stressaamatta siitä, mitä tuleman pitää. Olen aina ollut myös vähään tyytyväinen ja kyennyt nauttimaan pienistä asioista. Viihdyn myös kotona, joka on yksi lempi paikoistani maailmassa, ja siksi tämä kotoilu ei ole ollut itselle mitenkään ongelmallista. Tällä hetkellä olen oikeastaan vaan äärimmäisen kiitollinen siitä, että nyt minulla on seuraa täällä kotosalla, eikä tarvitse olla yksin jatkuvasti. Myös tästä syystä tuntuisi tyhmälle valittaa, koska oma tilanne on huomattavasti parempi kuin monella muulla, joka kärsii näinä aikoina yksinäisyydestä.

6 x näillä lisään hyvinvointia tänä keväänä

Liikunta ja taukojumppa työnteon välissä

Ensimmäisenä on pakko mainita liikunta. Se on tällä hetkellä oikeastaan yksi tärkeimmistä asioista arjessani, sillä treenit katkaisevat työpäivän ja lisäävät kokonaisvaltaisesti hyvää oloa. Mietin juuri tänään, kuinka hikitreenit ovat oikeastaan jopa yksi päivän kohokohdista tällä hetkellä. Endorfiinit lisäävät tunnetusti hyvää oloa ja koska istun paljon koneen äärellä, on liikunta senkin vuoksi tärkeässä roolissa. Uskon siihen, että liikkumalla jaksaa paremmin suoriutua aivan kaikesta, mitä eteen tulee.

Teen nykyään työpäivän aikana myös useamman lyhyen taukojumpan, jonka aikana mm. pyörittelen hartioita, venyttelen jalkoja ja otan askelia. Tämä lisää keskittymiskykyä ja saa veren kiertämään kropassa. Nousen välillä myös seisomaan ja teen töitä seisaaltaan. Harvalla on sähköpöytää kotona, joten tähän hyvä vinkkivitonen on laittaa kenkälaatikko läppärin alle ja nostaa se pöydän päälle.

Riittävä ja parempi yöuni

Tämän kevään teemana toimii ehdottomasti parempi uni ja ennen kaikkea laadukkaampi sellainen. Meille on tulossa lähiviikkoina viimein uusi hyvin laadukas sänky, jonka seurauksena uskon yöunien muuttavan merkityksen. Tällä hetkellä alkaa olemaan jo aika malttamaton fiilis, sillä on nukuttu puoli vuotta kahdestaan 140 cm leveässä sängyssä ja voin sanoa, että ahdasta on ollut. 😁 Siispä uuden sängyn myötä uskon unenlaadun parantuvan ja ylipäänsä unimäärän kasvavan. Tämän kevään tavoitteena onkin nukkua pidempään sekä paremmin, ja sitä kautta seurata vaikutuksia omaan hyvinvointiin. Uskon siihen, että uni on pohja kaikelle jaksamiselle ja jos nukkuu liian vähän tai huonosti, heijastuu se kaikkeen omassa hyvinvoinnissa. Tulen kirjoittelemaan aiheesta enemmän kevään mittaan, kun uusi sänky saapuu ja näen konkreettisesti, millaiset vaikutukset sillä on elämänlaatuun.

Pienet, mielekkäät asiat ja niiden kehitteleminen

Tällä hetkellä on tärkeää kehitellä kaikkea mukavaa sen puitteissa, mikä on mahdollista. Ymmärrän, jos energiat tämän suhteen ovat vähissä, mutta suosittelen silti yrittämään, vaikka edes viikonloppuisin. Me ollaan esimerkiksi käyty luistelemassa ja juuri suunniteltiin ystävien kanssa fudiksen aloitusta heti, kun lumet sulaa. Nyt viikonloppuna aion tehdä meille brunssin kotona ja panostaa tällä tavalla viikonloppuaamuun, jolloin se eroaa arjesta. Leffa- ja sarjailtoja on myös useammin ja keittiössäkin tulee taas viihdyttyä enemmän, kun on aikaa. Ostan säännöllisesti kukkia kotiin, tilataan Woltin kautta ruokaa ja pientä pintaremonttiakin on tullut tehtyä. Toki myös mielekäs työ on nyt isossa roolissa ja omalla kohdalla uskon, että tuo vaikuttaa omaan jaksamiseen tällä hetkellä positiivisella tavalla. Ylipäänsä yritän pitää kiinni elämässä mielekkäistä asioista ja nauttimaan pienistä jutuista. Ystäviä en ole nyt nähnyt kuin ulkona tekemisen merkeissä, mutta toivottavasti pian päästään taas kahvittelemaan ja kokoontumaan yhteen pienellä porukalla. Sitä odotellessa. 🥰

Parisuhteeseen panostaminen

Nyt jos koskaan on enemmän aikaa kumppanille. Uskon, että korona itsessään on sekä erottanut, että lähentänyt. Itse koronan aikaan seurustelun aloittaneena en tosiaan ole tässä suhteessa edes elänyt sitä täysin normaalia aikaa. Toisaalta tämä on ollut hyvä aika aloittaa suhde, sillä aikaa parisuhteelle on ollut tavallista enemmän ja koska heti on vietetty toisen kanssa paljon aikaa, suhde syventyi nopeasti. Meillä tulee huhtikuun alussa puoli vuotta virallista seurustelua täyteen, eli aika rientää. Tänä keväänä haluan antaa vielä lisää aikaa suhteelle ja nauttia hetkistä, joita saan oman rakkaan kanssa viettää. Kesällä todennäköisesti eletään jo normaalimmin, joten nyt pitää nautiskella vielä ”kutemisesta” kotona. 😁❤️

Henkinen hyvinvointi

Kun olin sinkku, kiinnitin paljon enemmän huomiota omaan henkiseen hyvinvointiin. Parisuhteen myötä elämään on tullut sen verran kaikkea lisää, että väistämättäkin on tullut vähemmän käsiteltyä asioita – tai oikeastaan en ole kokenut, että niille olisi samalla tavalla aikaa. Samalla parisuhde on myös nostanut pintaan vanhoja traumoja ja pelkotiloja. Näistä ollaan onneksi keskusteltu yhdessä ja keskustelun myötä fiilis on kohentunut. Edelleen välillä mietin, pitäisikö näitä käsitellä terapiassa vai riittääkö keskustelu, oma tiedostava mieli ja sitä kautta asioiden prosessointi? Tänä keväänä haluan antaa enemmän aikaa näille asioille ja niiden työstämiselle, tavalla tai toisella. Ollaan kuitenkin niin suhteen alussa, että toisaalta uskon kaiken asettuvan omassa mielessäkin ajan kanssa. Meillä on loppuelämä aikaa.

Hyvä ruoka, parempi mieli

Meillä menee tällä hetkellä ruokaan huomattavasti enemmän rahaa kuin meni vielä pari kuukautta sitten. Kun jossain kohtaa pärjättiin 400 € kuukausikassalla (pelkät ruokaostokset ruokakaupasta), nyt rahaa menee reilu 600 € kuukaudessa pelkästään ruokakauppaan. Viime viikonloppuna haettiin vähän parempaa seppälää Stockmannilta ja Lidlissä en ole jaksanut käydä nyt taas kovin usein, koska se ei ole ihan meidän naapurissa. On juteltu tästä yhdessä, sillä tavallaan molemmat halutaan elää ruoan suhteen perus säästeliäästi, mutta toisaalta samaan aikaan tällä hetkellä ruoka on yksi ainoista iloista – niin hullulta kuin se kuulostaakin. Ruoalla voi tuoda vaihtelua päiviin ja nyt kun on myös enemmän aikaa rajoitusten vuoksi, kokkailua tulee harrastettua paljon. Siispä tämän kevään teemana toimii ruokavalioon panostaminen ja sen suhteen oikeastaan täysin ilman budjettia elämine – ostetaan, mitä mieli tekee ja kokkaillaan fiilispohjalta. Myös Woltista tilataan aina välillä, sillä tietenkin suosikki ravintoloita halutaan myös tukea.

En tiedä olenko outo, mutta itse en koe tätä tämänhetkistä tilannetta enää mitenkään erityisen raskaaksi ja olen sen kanssa sinut. Toki minäkin haluaisin elää täysin normaalia elämää, mutta samaan aikaan olen ihan tyytyväinen myös nykyiseen. Eniten huolettaa tilanteen seuraukset; työttömyys ja mielenterveysongelmat, erityisesti lapsilla ja nuorilla. Toisaalta kuten sanottu, päivä kerrallaan eikä nyt auta miettiä liikaa tai liian pitkälle. Oikeastaan tästä syystä en jaksa enää päivittäin lukea aiheeseen liittyvää uutisointia, joka on mennyt mielestäni osittain jopa vähän överiksi. Joskus tieto lisää tuskaa ja tässä tapauksessa voi olla ehkä ihan fiksua olla lukematta uutisia liikaa, mikäli huomaa sen vaikuttavan omaan mielialaan.

Toivottavasti voitte hyvin, tilanteesta huolimatta! Yritetään tehdä tästä keväästä mielekäs sen puitteissa, mitä voimme ja panostetaan pieniin asioihin. ❤️

hyvinvointi mieli hyva-olo ystavat-ja-perhe
Kommentit (6)
 1. Pienet asiat piristää todellakin, kuten tänään viikonlopun kunniaksi ostettu uusi vaaleankeltainen kynsilakka ja kimppu tulppaaneja. Täällä on menty koko alkuvuosi lähinnä kotona riskiryhmäilyn vuoksi, mutta ihmeen hyvin sitä jaksaa, kun on mielekäs työ ja seuraa kotona. Dinnereille, bileisiin ja matkoille pääsee myöhemminkin ja niistä osaa nauttia varmasti aivan eri tavalla koronan jälkeen. Niin montaa asiaa on pitänyt ennen itsestäänselvyytenä, kuten spontaani salille meno fiiliksen mukaan, kaverien kyläilyt, leffassa ja syömässä käynti ym.Toisaalta nyt on vihdoin ollut aikaa, rahaa ja kiinnostusta panostaa kodin sisustukseen ja elektroniikkaan. Lautapelit, sanaristikot, kaappien siivoukset ja muut on tulleet myös tutuksi. Kavereita on voinut onneksi nytkin nähdä ulkona lenkkipoluilla, pulkkamäessä ja leikkipuistoissa. Kyllä muutaman kuukauden jaksaa vielä helposti, kesällä varmasti helpottaa. Kivaa viikonloppua!

  1. Kyllä! Ihana lukea positiivisia fiiliksiä! ☺️☀️

   Vähän samalla tapaa ajattelen, että ihan kivasti tässä pärjätään, mielikuvitusta käyttäen. Kyllä taas tulee aika kun saa mennä ja tulla! Itse uskon että kesällä viimeistään. ☺️

   Kivat viikonloput! 🌞🌞

 2. Katariina Kuronen
  26.3.2021, 13:49

  Ihana kuulla, että pärjäilet hyvin tämän tilanteen kanssa ja jaksot panostaa omaan hyvinvointiin! <3 niinkuin sanoit, se on juuri nyt erityisen tärkeää! <3 Ja tulee itse kyllä kysyttyä nyt myös läheisiltä aiempaa useammin, että mitä kuuluu ja kuinka voit tässä tilanteessa. <3 Ehdottomasti suosittelen vaikka edes muutamaa käyntiä terapiassa ihan kaikille, jos yhtään tuntuu siltä, että haluaisi käsitellä joitain asioita ammattilaisen kanssa. Itse käyn terapiassa säännöllisesti ja se on kyllä ollut paras panostus itseeni! <3 Ihanaa keväistä viikonloppua sinulle! Nauttikaa brunssista! <3

  1. Fiksuja ajatuksia. Allekirjoitan jokaisen. 🙏💕 Ihanaa viikonloppua myös sinne.🌞🌞

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *