Herkulliset bataatti- ja porkkanaranskalaiset + dippi
Oikein loistokasta alkanutta viikkoa! Kuten viime viikolla kirjoitin, helmikuu on kohdallani säästökuukausi, joten täällä uusi kuu on aloitettu säästeliäissä merkeissä myös ruoan suhteen. En kuitenkaan halua tinkiä ravinnon laadusta, mutta haluan panostaa enemmän kotitekoiseen ruokaan ja erityisesti siihen, että valmistan enemmän kerralla. Siispä eilen päätinkin hieman luovia ja valmistin pitkästä aikaa ranskalaisia! Tosin en perunoista, vaan otsikon mukaisesti porkkanoista ja bataatista. Kyseinen ruoka on paitsi herkullista, myös suhteellisen edullista. Siihen rinnalle, kun tekee maukkaan dipin ja salaatin, on annos aika bueno!
BATAATTI- JA PORKKANARANSKALAISET
- 1 bataatti
- 300-500 g porkkanoita
- Oliiviöljyä
- Mustapippuria
- Suolaa
- Basilikamaustetta
- Chilimaustetta
- 2 valkosipulinkynttä
AVOKADODIPPI
- 2 suurta tai 4 pientä pehmeää avokadoa
- 4 tl sitruunanmehua
- 2 tl mustapippuria
- Suolaa oman maun mukaan
- 2 valkosipulinkynttä
- 1/2 dl kaurakermaa
Siivutetaan pesty bataatti ja porkkanat ranskalaisiksi. Levitetään uunipellille leivinpaperin päälle ja voidellaan oliiviöljyllä. Lisätään joukkoon myös mausteita, kuten suolaa, mustapippuria, chiliä, basilikaa ja valkosipulia. Itse käytin ihan valkosipulinkynsiä, jotka pilkoin pieneksi – toimii muuten äärettömän hyvin! Paistetaan uunin keskitasossa kypsiksi noin 30-45 minuutin ajan, uunin tehoista riippuen. Välillä raskalaisia voi käännellä, jotta ne kypsyvät molemmin puolin.
Kun ranskalaiset ovat uunissa, valmistetaan dippi. Tein dipin täysin summanmutikassa sen enempää suunnittelematta, mutta se onnistui äärettömän hyvin! Alkuun muusataan avokadot kulhossa mössöksi. Lisätään sekaan kaurakerma (myös kermaviili käy) ja sekoitetaan huolella. Tämän jälkeen pilkotaan valkosipuli pieneksi silpuksi ja lisätään seoksen joukkoon. Maustetaan haluamillaan mausteilla, mutta käytetään ainakin mustapippuria, suolaa ja sitruunanmehua. Mikäli korianteria löytyy, se sopii myös loistavasti! Testataan maku ja tarvittaessa lisätään mausteita.
Valmistetaan halutessa annoksen rinnalle vielä salaatti. Omassani oli rucolaa, tomaatteja, fetaa ja balsamikokastiketta. Käytän muuten aika usein pelkästään rucolaa, pinaattia tai lehtikaalia salaattipohjana, sillä ne ovat huomattavasti maukkaampia kuin tylsä ja mielestäni kovin mauton jäävuorisalaatti!
Reseptin myötä toivottelen teille oikein rentouttavaa illanjatkoa!