Balin plussat ja miinukset

Olen usein tehnyt eri paikoista reissujen jälkeen koonnin, jossa kerron rehellisesti kohteen plussat ja miinukset. Esimerkiksi Dubaista tein tuollaisen postauksen aikanaan vietettyäni siellä lähestulkoon kolme viikkoa. Samanlaisen postauksen päätin tehdä nyt myös Balista, eli tänään kerron rehellisesti niin kohteen plussat kuin miinuksetkin. Totuushan on nimittäin se, että jokaisessa paikassa on sekä hyviä että huonoja puolia, mutta merkityksellistä on se, mihin huomionsa keskittää. On paljon kiinni myös itse matkustajasta, millaisia asioita reissulta haluaa ja mitä pitää arvossaan. Tätä ajatellen juuri tällaiset postaukset ovat mielestäni loistavia, sillä niistä voi saada viitteitä siihen, kannattaa kohteeseen matkustaa tai olisiko se mahdollisesti itselle mieluinen.

PLUSSAT:

Edullinen hintataso

Vaikka kirjoitin kulutuspäiväkirjaan siitä, miten helposti täällä saa rahaa kulumaan, kyllä lähtökohtaisesti Bali on edullinen paikka verrattuna moneen muuhun matkakohteeseen. Suomalainen elää täällä ”herroiksi” suhteellisen pienillä summilla ja luksusta saa monessa paikassa edukkaaseen hintaan. Yksi syy siihen, miksi tykkään juuri Aasiaan matkustaa, on edullinen hintataso, joka näkyy etenkin majoituksissa ja ruoassa – vaikkakaan ei yhtä selkeästi kuin aikaisemmin. Mutta pienenä vertailuna, jos olisin viettänyt neljä viikkoa, vaikka Kreikassa, tuskin olisin selvinnyt samanlaisilla summilla kuin olen täällä selvinnyt. Eli kyllä Bali on edelleen edullinen paikka, vaikka ei enää yhtä halpa kuin vaikka kymmenen vuotta sitten…

Paljon autenttisia paikkoja ja nähtävää

Tästäkin voi olla montaa mieltä, mutta rohkenen väittää, että Balilla on paljon nimenomaan autenttista luontoa. Toki turismin myötä kaikesta tulee järjestäytyneempää, mutta täällä on hyvin paljon aitoa ja puhdasta luontoa, kuten vesiputouksia, riisipeltoja, upeita rantoja ja viidakkoa, joka ei ole ”tehtyä” vaan alkuperäistä. Lisäksi jos on yhtään utelias ja mielenkiintoa etsiä paikkoja, joissa ei ole niin paljon turisteja, on sekin täällä mahdollista. Kävelemme ystäväni kanssa päivittäin paljon, joka on todistanut sen, kuinka kaikki ei todellakaan ole sitä ”turismin kyllästyttämää”, mutta jos matkustaa turistinähtävyydestä toiseen, tuskin siinä näkee muuta kuin niitä kohteita, joissa turismia on. Nähtävää täällä on niin paljon, ettei aika ja resurssit vaan riitä kaikkien paikkojen läpikäyntiin ja tästä syystä suosittelen ehdottomasti matkustamaan Balille pidemmäksi aikaa, minimissään kahdeksi viikoksi.

Kaunis luonto

Kuten jo edellisessä kohdassa sivuutin, kaunis luonto on yksi erinomainen syy matkustaa Balille! Täällä olen nähnyt muutamia upeimpia paikkoja, mitä olen koskaan nähnyt, joista nyt muutamana esimerkkinä Tibumanan vesiputoukset sekä Tegalalangin riisipellot. Myös Uluwatun rannat ovat yllättäneet positiivisesti ja etenkin eilisen salainen löytämämme ranta, jossa ei ollut ketään, ihastutti suuresti. Eli luontoa kyllä löytyy, mikäli sellaisesta on kiinnostunut! Pitää vaan hieman tietää mihin mennä ja tähän vastauksia löytyy niin netistä kuin ihan paikallisilta.

Hyviä majoituspaikkoja saa edullisesti

Balilla majoittuminen on edullista. Toki täälläkin, kuten missä tahansa maailmalla, saa luksusta jos sitä haluaa, mutta lähtökohtaisesti hotelleja ja homestay -mestoja saa suhteellisen edulliseen hintaan. Esimerkiksi Ubudissa maksettiin kolmen tähden erittäin hyvästä ja siististä hotellista uima-altaineen noin 180 € viideltä yöltä ja Canggussa puolestaan homestaysta noin 170 € viikolta. Eli Balilla on helppoa säästää hotelleissa, jos niikseen haluaa ja tämähän on usein aika iso säästö, jos miettii reissun kokonaisbudjettia.

Lentämällä yhteen kohteeseen, voit nauttia useammasta saaresta

Kun lentää Denpasariin Balille, on mahdollista kierrellä Balin saarella, jonka lisäksi matkustaa myös useammille pienemmille saarille. Eli käytännössä yhden lennon päässä on useampia erilaisia kohteita, joista nyt vaikka esimerkkeinä Gilit, Lembongan, Lombok ja Penida. Etäisyydet eivät ole kovin pitkiä, jonka vuoksi saarihyppelyä on täällä helppoa tehdä. Harvassa paikassa on yhtä paljon mahdollisuuksia kuin Balilla ajatellen, vaikka parin viikon lomaa!

Mielettömän hyvää ruokaa

Yksi Balin parhaista puolista on ehdottomasti ruoka! Täällä on niin kertakaikkisen hyvää safkaa, ettei varmasti kovin moni voi olla tähän yhtymättä. Itse pidän kovasti vegaanisesta indonesialaisesta ruoasta, jossa maut ovat kohdillaan. Paljon löytyy myös orgaanisia terveyskahviloita, joten Bali sopii loistavasti hyvinvointiloman kohteeksi! Ravintoloiden suhteen on paljon valinnan varaa, joten kannattaa hieman googlailla ja lukea arvosteluja. Tätä kannattaa tehdä myös hintatasoa silmällä pitäen, sillä liian monissa on aivan kiskurihinnat!

Upeita rantoja

Monen mielestä Bali ei ole se kauniiden rantojen saari, mutta itse olen toista mieltä. Ehkä Kuta Beach ja Canggun ranta eivät ole kummoisia, mutta kyllä rannat Uluwatussa ja saarilla ovat vertaansa vailla! Etenkin Penidalla ja Ceninganilla oli aivan mielettömiä rantoja, joiden lisäksi voin suositella kiertelemään myös Uluwatun upeita rantoja, joita täällä riittää. Katsotaan jos saisin rannoista väsättyä vielä erillisen postauksen, mutta ainakin Green Bowl Beach ja Dream Beach ovat näkemisen arvoisia!

Mahdollisuus hemmotteluhoitoihin edullisesti

Täällä on hyvin halpaa nauttia erilaisista hieronnoista ja muista hemmotteluhoidoista. Tunnin kokovartalo hieronnan saa halvimmillaan 80-100 k hintaan (5-7 €), kun taas jalkahieronnan jopa puolet edullisemmin. Eli mikäli hemmottelusta pitää, Balilla tästä puolesta kannattaa kyllä nauttia!

Hyvä ja raikas ilmasto

Ilmasto Balilla ei ole tukalan kuuma, vaan ennemminkin ihanan lämmin ja raikas. Verrattuna jo aikaisemmin mainitsemaani Kreikkaan, täällä ilmasto on huomattavasti freesimpi, eikä ilma samalla tavalla seiso. Toisaalta, myös pilvisiä päiviä on ja etenkin Ubudissa. Tämä kannattaa huomioida, mikäli lähtee reissuun tavoittelemaan pelkästään rusketusta, nimittäin täysin pilvettömältä taivaalta aurinko ei ole ainakaan meidän aikaan jokaisena päivänä paistanut. Myös sen huomion olen tehnyt, miten saarilla on aikaisemmin aurinkoisempaa verrattuna Cangguun, Uluwatuun ja Ubudiin. Näissä kolmessa kohteessa aurinko on parhaimmillaan suunnilleen klo 14 jälkeen, kun taas saarilla rantaan voi helposti mennä jo kymmenen aikaan aamulla.

Paljon joogamahdollisuuksia

Bali on joogaajien paratiisi! Joogapaikkoja on paljon, jonka vuoksi kannattaa jälleen tehdä hieman taustatyötä. Useammissa joogapaikoissa käytäntö menee niin, että tunnille ilmoittautuminen aukeaa 30 minuuttia ennen tuntia, joten voit tehdä päätöksen haluamastasi tunnista oikeastaan koska tahansa. Tuntien hinnat vaihtelevat noin 100-130 IDR välillä, eli ovat huomattavasti edullisempia kuin Suomessa. Itse ajattelin alkuun, kuinka joogatunnit ovat varmasti täynnä erittäin kokeneita joogeja, mutta totuus oli toinen. Tunneille oli helppo sulautua mukaan, sillä siellä oli kaiken tasoisia joogaajia. Balilla järjestetään myös joogaretriittejä, joka on varmasti jokaisen joogin unelma!

MIINUKSET:

Monessa paikassa hidas ja huono palvelu

Olen hieman kärsimätön luonne ja haluaisin asioiden tapahtuvan mahdollisimman nopeasti. Reissussa huomaan sen aina siitä, miten en jaksa etsiä pitkään ravintoloita vaan haluan löytää kivan paikan äkkiä, enkä puolestaan ravintolassa jaksa jonotella tarjoilijaa kovin pitkään. Täällä on ollut pakko totutella hitaaseen toimintatyyliin ja kuten meidän tourin kuljettaja meille sanoi, balilaiset ovat laiskoja. Myös palvelun taso on ollut paikoitellen erittäin huonoa, eli asiakasta ei huomioida samalla tavalla kuin Suomessa huomioidaan. Tämän on huomannut etenkin erilaisissa liikkeissä, joissa myyjä ei välttämättä tervehdi ollenkaan. Yksi itseäni häiritsevä seikka on myös se, miten ravintolassa kahden ihmisen ruoat tuodaan aina eri aikaan. Viimeksi Ubudissa sain alkuruoan ja pääruoan, kun ystäväni pelkästään alkuruoan ja siinä kohtaa, kun olin jo syönyt kaiken, sai ystäväni vasta sen pääruoan. Pieniä juttuja, mutta paikoitellen kyllä häiritseviä.

Liskoja ja erilaisia ötököitä etenkin saarilla

Balin luonnossa elävät hyönteiset eivät ole vaarallisia, toisin kuin vaikka Australiassa, mutta kieltämättä suuremmat liskot ällöttävät itseäni. Söpön pieniä gekkoja on oikeastaan jokaisessa hotellissa tasosta riippumatta, mutta suurempia liskoja näin ainoastaan Gili Airilla meidän bungalow majoituksen katolla. Tähän toki vaikutti varmasti se luonto, joka Airilla oli hieman erilaista, vaikka Uluwatuun nähden, mutta kuitenkin. Myös hyttysiä täällä on paljon ja aina mitä heikompi on majoituksen taso, sitä enemmän löytyy kaikkea muurahaisista torakoihin. Meidän majotuksissa ei ole missään ollut torakoita, mutta nuorempana tuli niitäkin nähtyä. Tämä tosiaan tiedoksi, vaikka hotellin tasolla voi varmistaa sen, ettei tarvitse nähdä mitään epämiellyttävää.

Huonot wifi-yhteydet useammissa paikoissa

Yksi ehkä itseäni eniten ärsyttäneistä asioista ovat olleet huonot wifi-yhteydet. Sama ongelma on ollut niin viiden tähden hotelleissa kuin niissä edullisemmissa paikoissa. Etenkin saarilla wifin kanssa oli jatkuvasti ongelmia ja se pätki aivan huolella! Tämä kannattaa tosiaan huomioida etenkin, jos tarvitsee täällä töitä tehdä. Booking.comin merkintä toimivasta wifistä ei todellakaan takaa mitään. Hyvin tyypillistä on myös se, että wifi toimii paremmin hotellin aulassa, mutta ei tosiaan siellä omassa huoneessa. Kuulemma myös ruuhkaisemmat ajat vaikuttavat wifien toimivuuteen, eli ehkä netissä kannattaa olla silloin, kun muut ovat altaalla,  tai tekemässä jotain aktiviteetteja.

Osa kohteista täynnä turisteja

Bali on turistien suosiossa – kaikkihan sen tietää. Mikäli tänne reissua suunnittelee, kannattaakin selvittää etukäteen, mitkä paikat ovat rauhallisempia, jos haluaa viettää lomaa kaukana turistirysästä. Itse suosittelen Nusa Lembongania ja etenkin Ceningania, mikäli haluaa rauhaa. Jokaisessa kohteessa voi valita majoituksen myös sivummalta, mikäli kaipaa rauhallisempaa ympäristöä reissulleen. Myös nähtävyydet ovat luonnollisesti turistien suosiossa, eli kannattaa koettaa valita ajoitus, jolloin paikat eivät olisi niin täynnä. Itse suosittelen aikaista aamua tai myöhäistä iltaa. Etenkin vesiputouksille kannattaa mennä aikaisin aamulla, jolloin on mahdollisuus saada oikein rauhallinen spotti! Rannoista puolestaan kannattaa valita ne rauhalliset suurempien rysien sijaan. Näitäkin löytää pienen taustatyön voimin tai ihan vaan käymällä paikan päällä ja kiertelemällä erilaisia rantoja.

Huono yöelämä ja kallis viini

Yksi itseäni yllättänyt seikka on ehdottomasti yöelämä. Silloin parikymppisenä kun täällä olin ja paljon juhlimme, oli esimerkiksi Trawanganilla useita viihtyisiä rantabaareja, joissa oli oman ikäistä porukkaa. Nyt kyseisellä saarella oli lähinnä baareja, joissa musiikki oli täysillä, jengi aivan naamat ja maailmanlopun meininki. Mihin ovat kadonneet ne viihtyisät rantabaarit, joissa olin aidosti hyvä meno ja musiikki sillä tasolla, ettei puhuminen ollut hankalaa? Alkuun mietin, olenko vain kasvanut yli jostain, mutta enemmän asiaa mietittyäni oivalsin, että olihan se meininki täällä silloin 2008 aika eri kuin nyt 2019. Myös viini täällä on kallista, mikä on hieman harmittanut itseäni. Kun Kreikassa tulee otettua joka ilta ruoan kanssa lasillinen, jos toinenkin, täällä viiniä on tullut juotua vain muutama hassu lasillinen. Näin siitä syystä, että useammissa paikoissa se maksaa 100 k paikallista valuuttaa, eli vähän reilu 6 euroa – eikä siinä, jos viini olisi takuuhyvää, mutta kun näin se ei täällä ole. Vain parissa paikassa olen juonut hyvää viiniä, mikä on aika poikkeuksellista.

Ruuhkaisa liikenne

Liikenne on paikoitellen aika ruuhkaisaa ja se näkyy etenkin ydinalueilla. Skootterit ajavat kovaa ja kuskeja on monen tasoisia. Liikenteen suhteen kannattaakin olla varovainen, mikäli teiden reunalla kävelyä harrastaa. Helpointa liikkuminen Balilla on skootterilla, joten suosittelen sellaisen vuokraamista, mikäli täällä viettää aikaa yhtään pidempään! Tosin myös sovellukset Grap ja Kojek toimivat, ellei halua vuokrata omaa autoa tai skootteria. Esimerkiksi täällä Uluwatussa molemmat sovellukset toimivat loistavasti ja niiden avulla on helppo liikkua paikasta toiseen.

Huonot ja kapeat tiet

Tiet ovat paikoitellen todella huonoja, etenkin pienemmillä saarilla. Esimerkiksi Nusa Penidalla tiet isoillekin nähtävyyksille olivat järkyttävässä kunnossa, joten aivan kokematon kuski ei välttämättä noissa olosuhteissa selviä, mikä kannattaa ottaa huomioon. Balin saarella tiet ovat onneksi paremmassa kunnossa, eli  täällä on melkeinpä joka paikassa suurimmilla teillä asfalttia hiekkatien sijaan.

Tällaisia huomioita olen tosiaan matkan aikana tehnyt. Mikäli heräsi kysymyksiä johonkin kohtaan liittyen, niitäkin saa esittää – vastaan oikein mielelläni! Ja mikäli taas olet jostain eri mieltä, olisi näitäkin mielipiteitä mielenkiintoista kuulla?

kulttuuri matkat suosittelen oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *