Kuinka paljon Balilla menee rahaa?

Kuten lupailin, Balilta olisi luvassa nyt kulutuspäiväkirjaa, josta näette tarkasti, paljonko minulla on mennyt reissussa rahaa yhden viikon aikana. Tämä saattaa kiinnostaa teitä, jotka suunnittelette matkaa tänne lähitulevaisuudessa ja mietitte paikan hintatasoa. Heti alkuun, Balilla voi elää hyvin niukasti ja tiukalla reppureissaajan budjetilla, mutta täällä myös saa rahaa kulumaan. Jälkimmäinen on tullut huomattua, nimittäin itselläni on mennyt reissussa enemmän rahaa kuin alun perin suunnittelin. Olin nimittäin laskenut kevään reissun perusteella, että viikossa menisi rahaa maksimissaan 200 euroa. Todellisuus on kuitenkin ollut vallan toinen, vaikka en ole tehnyt melkeinpä mitään koruja suurempia hankintoja. Eli todellisuudessa täällä on tähän mennessä kulunut rahaa suunnilleen 1000 euroa, ellei jopa hieman reilumminkin, sillä reissun alussa en pitänyt rahan suhteen niin tarkkaa kirjaa. Täällä on myös eroja eri paikkojen hintatason välillä, eli Canggu on ollut tähän mennessä kaikista kallein, kun taas saarilla edullisinta. Toisaalta joka paikassa on tarjolla aina hyvin edullisia vaihtoehtoja, kuten katuruokaa, mutta myös korkeampaa tasoa sitä kaipaaville. Me ollaan varmaan pyöritty siellä jossain keskitasolla, eli ei olla syöty kadulla, mutta ei myöskään missään luksuspaikoissa.

Yleisesti Balista puhutaan edullisena maana ja onhan hintataso edullinen verrattuna Suomeen. Meidän kohdalla tilanteesta on tehnyt hieman erilaisen se, että on syöty useammissa paikoissa kaikki ateriat ulkona, sillä jääkaappeja ei ole oikein majoituspaikoissa ollut, eikä kaikkiin ole kuulunut aamiainen. Saarien majoituksissa aamiainen oli hyvin niukka, jonka vuoksi tuolla ei pärjännyt kovin montaa tuntia. Jatkuva ulkona syöminen kuluttaa rahaa, eihän siitä mihinkään pääse. Itseäni on yllättänyt myös se, miten hintavaa täällä on ostaa esimerkiksi latte verrattuna balikahviin. Ja jos pienenä vertailuna, kun kymmenen vuotta sitten täällä osti paikallisen Nasi Corengin 15 k hintaan, nykyään se maksaa tyypillisesti 30 k. Eli hinnat ovat nousseet turismin myötä huomattavasti, mikä on tietenkin hyvin luonnollista. Harvoin täällä kuitenkaan kuluu dinneriin edes 15 euroa, joka taas menee Suomessa aina jos menee vaikka viikonloppuna ulos syömään. Toisaalta sitten kun täällä on sen neljä viikkoa, alkaa jatkuvat pienet summat kerryttämään kokonaismäärää, josta saattaa tulla yllättävän suuri summa, kuten on tullut huomattua.

Ohessa viikon kulutus ja päiväkirjan aikana olen ollut Gili Trawanganilla, Gili Airilla ja Ubudissa.

Keskiviikko 17.7.

Rannalla tuore kookosjuoma 25 k / 1,60 €

Ravintolassa lounas 117 k / 7,45 €

Latte 42 k / 2,70 €

Illallinen 230 k / 14,67 €

Torstai 18.7.

Venematka Gili Airille 40 k / 2,55 €

Smoothie 50 k / 3,20 €

Kahvi kahvilassa 40 k / 2,55 €

Kaksi isoa vettä 20 k / 1,30 €

Pyykinpesu 20 k / 1,30 €

Illallinen 105 k / 6,70 €

Perjantai 19.7.

Vesipullo 10 k / 0,65 €

Smoothiebowl 65 k / 4,15 €

Latte ja tuorepuristettu mehu 65 k / 4,15 €

Lounas 65 k / 4,15 €

Venematka Airilta Balin saarelle 250 k / 15,95 €

Illallinen 130 k / 8,30 €

Kaupasta pientä tarpeellista 70 k / 4,45 €

Lauantai 20.7.

Latte ja smoothie 80 k / 5,10 €

Vesipullo 5 k / 0,30 €

Lounas 75 k / 4,80 €

Raakapatukoita kolme kappaletta 34 k / 2,15 €

Dinneri 90 k / 5,74 €

Vesipullo 5 k / 0,30 €

Frozen yoghurt jäätelö 49 k / 3,15 €

Sunnuntai 21.7.

Aamiainen hotellin buffetissa 100 k / 6,40 €

Lounas hotellilla 119 k / 7,60 €

Illallinen 75 k / 4,80 €

Kaupasta perustarpeita 95 k / 6,05 €

Maanantai 22.7.

Aamiainen 160 k / 10,20 €

Lounas 91 k / 5,80 €

Jooga Yoga Barnissa 130 k / 8,30 €

Illallinen 75 k / 4,80 €

Frozen yoghurt jäätelöannos 50 k / 3,20 €

Havaianas -sandaalit 257 k / 16,30 €

Tiistai 23.7.

Lippu vesiputouksille 15 k / 0,95 €

Lippu toisille vesiputouksille 20 k / 1,30 €

Lippu temppeliin 50 k / 3,20 €

Lippu näköalapaikalle / haikkaamaan 30 k / 1,90 €

Lippu riisipelloille 30 k / 1,90 €

Lounas 98 k / 6,28 €

Kaupasta pientä syötävää 49 k / 3,14 €

Päivän mittaisen tourin (10 h max) hinta Ubudissa  250 k / 15,95 €

Dinneri 67 k / 4,25 €

Kaupasta pientä purtavaa 67 k / 4,25 €

Keskiviikko 24.7.

Lounas 49 k / 3,14 €

Jooga  Yoga Barnissa 130 k / 8,30 €

Dinneri 182 k / 11,65 €

Yhteenveto:

Ruoka ja juoma ravintoloissa: 146,53 €

Ruokakauppa: 22,60 €

Nähtävyydet: 9,25 €

Matkustus: 34,45 €

Shoppailu: 16,30 €

Jooga: 16,65 €

Pyykinpesu: 1,30 €

Yhteensä: 247,08 €

Laskettuani viikon kulutuksen yhteen, en ollut yhtään yllättynyt lopputuloksesta. Tämän mukaan itselläni olisi kulunut rahaa elämiseen tähän mennessä kutakuinkin se 1000 € ja hieman rapiat päälle. Onhan summa suuri, jos vertaan sitä elämiseen Suomessa, mutta toisaalta se sisältää useampia ulkona syötyjä aterioita ja take-away kahveja (balilainen kahvi alkanut vähän tökkimään…) sekä vielä matkoja, joita ei luonnollisestikaan Suomessa ole. Ruoka onkin täällä se suurin kuluerä, mutta sen suhteen voi myös pihistellä. Meillä on ollut vähän sellainen mentaliteetti, että tilataan ravintolasta aina kaikki se, mitä halutaan. Eli hyvin tyypillisesti lounas ja dinneri ovat sisältäneet tavallisen veden sijaan myös tuorepuristetun mehun, lasillisen viiniä tai Bintang Radlerin. Tosin itse olen juonut alkoholia täällä aika vähän, sillä bisse ei meinaa upota ja viiniin maltan laittaa vain harvoin sen 100 k, eli reilu 6 euroa. Viini on nimittäin täällä suuremmalla todennäköisyydellä huonoa kuin hyvää ja se on monissa paikoissa aikamoinen villi kortti. Mutta noh, ne mehut – olen hulluna kaikenlaisiin detox- ja terveysmehuihin, joita täällä on melkein jokaisessa ravintolassa ja niihin on tullut rahaa upotettua! Ehkä nyt viimeisen viikon sisään on alkanut tuntumaan sille, ettei ole enää niin väliä missä syö ja mitä, kunhan safka on edukasta. Kun on kohta kuukauden syönyt ulkona ja maistellut vähän kaikenlaista, sitä on alkanut jopa hieman kyllästymään.

Muita suurempia kulueriä ovat tosiaan olleet matkat saarille, yksityinen kuski, jooga ja pohjasta hajonneiden H&M:n halppis flip flopien tilalle oli hankittava uudet, joten päätin ostaa kerralla laatua. Matkustettiin saarten välit julkisilla venekyydeillä, mutta mantereella on käytetty yksityistä edullista kuljettajaa. Tämä kuljettaja on sellainen, jota käytimme Iineksen kanssa jo keväällä ja hän on tuttuni suosittelema (Ardi Bali Driver). Paikalliset random taksikuskit, kun vetävät herkästi hieman ”ekstraa” omaan taskuun, joten tällaisen luotettavan ja hyvän kuskin löytäminen ei ole välttämättä itsestään selvyys. Esimerkkeinä, meille päivän touri Ubudissa maksoi 500 k, matka Ubudista Uluwatuun 350 k ja matka lentokentälle on 200 k, eikä tosiaan tarvitse matkustaa muiden ihmisten kanssa, vaan pääsee suoraan ovelta ovelle ja tourin aikana saa valita itse kohteet, joihin matkustaa. Pyykinpesu täällä on muuten erittäin halpaa, eli tuota kannattaa hyödyntää. Pyykinpesun yhteydessä pyykit myös silitetään, alushousuja myöten. Hyvä vinkki on hyödyntää pesupalvelua ennen kotiinlähtöä, jolloin pesettää kaikki vaatteet ja saa ne siistinä matkalaukkuun – jos siis oikein laiskottaa.

Joogasta sen verran, että sekin on täällä edullisempaa kuin Suomessa, jonka huomasin niin Canggussa kuin Ubudissa. Balilla myös retriitti on edullisempi moneen muuhun maahan verrattuna, jonka vuoksi sellaisesta ihan pienesti haaveilen. Myös majoittuminen on halpaa, eli täällä saa parempaa tasoa edulliseen hintaan! Meillä on mennyt rahaa majoituksiin noin 330 € per nenä, joka on suhteessa kokonaisuuteen vähän. Mikä taas täällä on suhteellisen kallista, niin erikoiskahvit ja tosiaan se jo mainitsemani alkoholi. Myös shoppailemiseen saa herkästi rahaa kulutettua, mikäli kiertelee kauppoja ja tekee ostoksia. Itse olen ollut tämän asian suhteen nuuka, kuten Suomessakin, sillä second handia täältä ei löydä, vaikka käsitöitä kyllä senkin edestä.

Millaisia ajatuksia kulutuspäiväkirja teissä herättää? Yllättikö kulutettu summa, sillä moni varmasti on kuullut Balista pelkästään niitä tarinoita, kun viikossa eletään erittäin edullisesti? 

tyo-ja-raha matkat oma-elama ruoka-ja-juoma
Kommentit (4)
 1. Kiits mielenkiintoisesta postauksesta!:) Me matkustetaan kerran-pari vuodessa poikaystäväni kanssa. Matkoilla rahaa kuluu enemmän kuin arjessa kotona. Jonkin verran siihen voi toki myös itse vaikuttaa, mutta pääsymatkat, ulkona syöminen, kulkeminen paikasta toiseen ym vievät rahaa. Toisaalta ajattelen, että jos minulla ei ole varaa kuin hotelliin/maijoitukseen ja lentoihin, jään mieluummin nauttimaan lomasta kotona 🙂
  Mukavia kesäpäiviä toivottelee
  Ida Kotona kaupungissa -blogista

  1. Eipä mitään, kiva jos siitä oli iloa. 🙂 Juurikin näin – reissussa menee aina rahaa ja se on vain fakta. Jos rahaa ei ole, tuskin kannattaa matkalle edes lähteä. Tästä syystä varaan itse aina ihan mukavasti kassaa reissuja varten, jottei sitten tule kohteessa tilannetta, etteivät rahat riitä…

   Ihanaa kesän jatkoa ja helteitä, joista Suomessa kuulemma edelleen nautitaan! 🙂 <3

 2. Silja-Maria
  25.7.2019, 17:47

  Itse olimme noin kuukauden huhtikuussa Balilla ja oikeasti meille tuli täytenä yllätyksenä kuinka kallista Balilla oikeasti onkaan!! Siis jotenkin kun kuuli aina siitä että siellä on niin halpaa niin ennen matkaa ajattelin hintatason olevan vielä huomattavasti halvempaa kuin mitä se oli.. Olimme varanneet matkalle alkuun omasta mielestämme sopivasti käteistä, mutta pyh se ei riittänyt kuin ihan alkuun 😀 siis saatiin olla kokoajan nostamassa lisää! Ja siis toki kiertelimme eri paikoissa ja saarilla ja söimme kivoissa terveysravintoloissa katukeittiöiden sijaan mutta silti.. ajattelin vaan että pystyisin tilaamaan mitä huvittaa ja loppusumma olisi edullinen mutta eipä se niin menny ’:D tuo 1000e on kyllä realistinen summa jonka saa varata 1kk matkalle, ihan ehdottomasti jos vähänkään haluaa kierrellä ja syödä niissä kivoissa kahviloissa. Ja kun loppulaskuun vielä tuli verot ja palvelumaksut päälle 🙈 Toki valmiita olimme maksamaan kun sinne asti olimme tulleet jne mutta yllätyksenä hintataso tuli, euroopan hinnat..

  1. Mukava kuulla, että joku muukin tehnyt samoja huomioita! Me ollaan oltu hyvin samankaltaisella fiiliksellä, eli on tilattu mitä haluttu eikä ole siinä mielessä pihistelty, jonka vuoksi rahaa on saanut myös kulumaan. Etenkin Canggussa rahaa kyllä kului, sillä paikka oli täynnä ihania terveyskahviloita. Mutta toisaalta kuten sanoit, kyllä mekin olemme olleet valmiita satsaamaan hyvään ruokaan ja itse olen tilannut aina aamiaisella enemmän kuin Suomessa tilaisin. Mutta tämä on tosiaan verottanut… Balilla saa kyllä kymmenellä eurolla enemmän kuin Suomessa, mutta monesti sitä tilaa enemmän jos on edullisempaa, jolloin lopputulos on sitten kutakuinkin sama. 😀

   Silloin reilu kymmenen vuotta sitten täällä oli oikeasti halpaa ja muistan, kuinka pärjäsin viisi viikkoa alle tonnilla ja tuohon summaan sisältyi myös majoitukset (tosin aika edullisissa paikoissa). Mutta nykyään tilanne täysin eri ja jos täällä haluaa nauttia, rahaa kyllä palaa. Ihan hyvä tätäkin puolta tosiaan esiin tuoda, sillä vaikka Aasia on edullinen verrattuna moneen muuhun paikkaan, kyllä täälläkin on hintataso noussut vuosien mittaan. Mutta noh, raha on vain rahaa ja onneksi sitä tulee aina lisää, joten ei kaduta vaikka sitä onkin huvennut! Ihana reissu ollut kaikin puolin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *