Berliinissä osa 2

Vielä kerran viimeisen palataan Berliiniin ja neljän päivän minilomaamme siellä. Muutaman postauksen olenkin jo kohteesta tehnyt mutta yllättäen kirjoitettavaa kaupungista riittäisi vaikka kuinka. Tässä postauksessa ajattelin kertoa vielä muutamasta ”must” nähtävyydestä, sekä antaa ravintola-suosituksia.

Tripadvisorin mukaan Berliinin TOP 1 nähtävyys oli ainakin vielä tuolloin heinäkuussa Reichtag, eli suomennettuna valtiopäivätalo. Kyseinen rakennus on ulkoa ihasteltunakin jo hyvin mahtipontinen kattoa koristavan kupolin kera mutta voin luvata, että sisältä rakennus vasta upea onkin! Itse en alkuun ollut kovin innoissani kahden tunnin jonotus ajasta joka kohteeseen oli mutta Saku sai, kun saikin minut taivuteltua ja onneksi näin. Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka! Homma toimi siis siten, että Reichtagiin jonotettiin sen vieressä sijaitsevan rakennuksen luona (infopiste tms.) ja siinä vaiheessa, kun oma vuoro koitti tehtiin varaus passilla tai ajokortilla. Rakennukseen oli tunnin vierailuja pitkin päivää, joista sitten valittiin itselleen sopivin aika. Meille esimerkiksi seuraava vapaa aika meni seuraavaan päivään vaikka oltiin jonottamassa keskipäivällä. Kannattaakin siis käydä tekemässä varaus ajoissa eikä luottaa siihen, että saman päivän ryhmiin mahtuu!

Sisään taloon mentiin tosiaan turvatarkastuksen läpi ryhmissä ja kupoliin vartijan opastuksella hissillä. Kupolissa saa kiertää ihan vapaasti ilman opasta tai ottaa korviinsa kuulokkeet, joissa kerrotaan valtiopäivätalon historiasta ja muusta oleellisesta. Me vaan kierreltiin, ihasteltiin ja valokuvattiin. Mieletön mesta ja mikä parasta, tämäkin täysin ilmainen!

IMG_8800-001IMG_8976-001IMG_8964-002IMG_8979-001IMG_8965-001

DDR-museo on myös yksi ehdottomasti näkemisen arvoinen museo historian ystäville. Itse huomasin kiinnostuvani Berliinissä etenkin tuosta jaetun Saksan historiasta ja siitä mitä se onkaan pitänyt sisällään. Teki todella hyvää virkistää muistiaan sieltä kouluajoilta… DDR-museo sisältää ihan lähivuosikymmenien takaa historiallista ajankuvaa koosteiden muodossa. Museossa pyörii esimerkiksi musta-valkovideoita niiltä ajoilta, jolloin Saksa ei ollut vielä yhdistynyt. Kokonaisuudessaan mielenkiintoinen kooste kaikille kylmän sodan muistaville ja meille hieman nuoremmillekin sukupolville. Museo on muuten myöskin ilmainen ja sijaitsee hyvin lähellä valtiopäivätaloa.

IMG_8795-001IMG_8792-001IMG_8794-001

No sitten yksi aika extempore ”nähtävyys” meille oli Madame Tussauds vahanukkemuseo. Itse olen joskus aikanaan käynyt jossain vastaavassa, olikohan Köpiksessä lapsena? Jotenkin muistelin, että tuo oli mielenkiintoinen kokemus ja no olihan se vaikka näin aikuisellekin. Hyvin muotoiltuja vahanukkeja kabinetti täynnä muutamaa ”epäaidon” näköistä poikkeusta lukuunottamatta. 🙂

Me satuttiin museon kohdalle joskus klo. 16 paikkeilla, jolloin jono sattui olemaan erityisen lyhyt. Oltaisiinko me kymmenisen minuuttia jonoteltu? Sisäänpääsymaksu kabinettiin oli taas oli jotain 25 euron luokkaa ja aikaa itse kiertämiseen rajattomasti. Satuttiin ilmeisesti juuri passeliin aikaan, sillä mitään erityistä ruuhkaakaan ei museossa sattunut olemaan. Hyvin oli tilaa poseerata julkkisten kanssa. 😀 Tussauds sijaitsee osoitteessa: Unter den Linden 74, 10117 Berlin (hyvin lähellä valtiopäivätaloa).

IMG_8818-001IMG_8830-001IMG_8841-001IMG_8825-0012015-07-26

Viimeisenä Berliinipäivänä suunnattiin itse Berliininmuurille. Tuo oli meille molemmille sellainen nähtävyys, jonne haluttiin ehdottomasti piipahtamaan. Muuriahan ei ole enää juurikaan jäljellä mutta kuitenkin, se vähäinenkin mitä on oli pakko nähdä! Alue oli avoin ja ilmainen kaikille. Kierreltiin muurin viereen rakennettu ”historiapolku” läpi, jossa kerrottiin jälleen paloja Saksan historiasta, etenkin koskien jaettua Saksaa ja sen vaiheita. Suosittelen aluetta lämpimästi jokaiselle! Tuolla oli jotenkin hyvin nostalginen fiilis.

IMG_8919-001IMG_8870-001IMG_8912-001IMG_8922-001

Nähtävyyksien lisäksi lupasin kertoa muutaman sanan Berliinin ravintoloista. Pari vinkkiä taisin itseasiassa aikaisemmissa postauksissa jakaakin, mutta ehdottomasti mielen päällä on vielä muutama ravintola joita suositella. Reissumme ruokailusaldo oli kokonaisuudessaan oikeasti ihan mieletön!! Koskaan matkoilla ei ole mennyt näin nappiin raflavalinnat. Seurattiin tosiaan jatkuvasti Tripadvisorin vinkkejä ja päädyttiin vaan hyviin ravintoloihin.

Jaettiin kolme iltaa siten, että jokaisena iltana kokeiltiin hieman erilaista ravintolaa. Yhtenä iltana italialaista, toisena länsimaista pihvimestaa ja kolmantena kasvispaikkaa. Jokainen oli ehdottomasti testaamisen arvoinen ja siksipä tahdonkin jokaisen paikan teille jakaa. Ensimmäisen iltamme ravintolasta mainitsinkin jo aikaisemmassa Berliinipostauksessa mutta kertauksen vuoksi, kyseessä oli tosiaan italiailainen Vino e Basilico. Täydellistä italialaista safkaa ja hyvää viiniä! Hintataso oli myös kohtuullinen. Tämä ravintola sijaitsee osoitteessa Tucholskyßtrabe 18/20, 10117 Berlin.

Toisena iltana suunnattiin hotellimme läheisyyteen (ylläri, ylläri) PANTRY –nimiseen ravintolaan (Friedrichstraße 120, 10117 Berlin). Tämä paikka oli sisustettu hyvin mielenkiintoisesti ja se hohkasi tietynlaista arvokkuutta. Hinta-taso oli Berliinin tasoon nähden hieman korkeampi mutta tämä oli se ilta, kun päätettiin ”antaa palaa”. Minäkin, joka en koskaan syö mitään punaisen lihan pihvejä, päädyin ottamaan Sakun kanssa kahden hengen jaettavan pihvin (lihaa 750 g) + muuta lisuketta puokkiin. Pakko oli kyllä tuon illan jälkeen todeta, että ei kai se punainen liha niin kamalaa olekaan jos se on hyvin maustettu! 😀 Ruoan jälkeen oltiin molemmat aiiiivan täynnä mutta ehdottomasti paikan suhteen täysin tyytyväisiä! Hintaa kahden hengen ruoille viineineen tuli joku 90 euroa ja tämä oli tosiaan se ”hintavin” paikka, jossa kävästiin. Berliinissä on kieltämättä kohtuuhintaista safkaa tarjolla.

2015-07-261

Kolmantena tahdon suositella kaikille kasvisruoan ystäville dada Falafelia, joka sijaitsee osoitteessa Linienstrasse 132, 10117 Berlin. Aiiivan mielettömän hyvää kasvisruokaa! Jos rakastat falafeleja ja hummusta täällä ne olivat parhaat koskaan maistamani. Ja hinta annokselle oli jotain ihan naurettavaa, olikohan 6 euroa? Myös drinkeistä pitäville suosittelen ravintolaa ehdottomasti! Tuo oli muuten paikka, jossa nautin lomani ensimmäisen Aperolin ja oli taivaallista. 

Berliini kaikinpuolin täytti kyllä odotukseni ja enemmänkin. Ehdottomasti kaupunki, johon on palattava ellei kerran jos toisenkin! Niin ja jos teillä on vielä mielen päällä jotain kysyttävää matkasta yleisesti, niin saa kysellä! Vastaan enemmän kuin mielelläni. 🙂

Aikaisemmat Berliini-postaukset täällä ja täällä.

Kommentit (2)
  1. Berliini on ihana! Anteeksi, mutta pakko korjata, että se on Reichstag 🙂

  2. Outi Karita
    21.8.2015, 07:04

    Kivat nää matkapostaukset, Berliini kun on yksi kohde johon haluan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *