Ehkäisy – Mikä on tilanteeni tänä päivänä?

Olen blogissani muutamaankin kertaan avautunut ehkäisystä ja omalla kohdallani e-pillereiden käytöstä, sekä niiden käytön lopettamisesta. Olen tosiaan syönyt pillereitä koko aikuisikäni, aloitin ne 19-vuotiaana jonka jälkeen napsinut putkeen lähestulkoon kahdeksan vuotta. Jossain kohtaa kokeilin merkin vaihdosta ja minipillereitä mutta nuo muutokset aiheuttivat kehossani mm. hiustenlähtöä ja suunnatonta mielialojen vaihtelua, joten vaihdoin takaisin niihin ”alkuperäisiin”.

Tämän vuoden tammikuussa lopetin pillerit, kuten täällä blogissanikin kerroin ja mielenkiinnolla odotin mitä tulee tapahtuman (postaus lopetuksesta täällä). Olin varautunut pitkään jaksoon jona kuukautiset olisivat poissa, tukka lähtisi päästä ja iho alkaisi kukkimaan. Niinhän suurimmalle osalle käy… Tuossa kohtaa mulle tuli myös fiilis, että tahdon hetken olla täysin ilman keinotekoisia hormoneja ja katsoa mitä tapahtuu, vai tapahtuuko yhtään mitään? Lukeudun siis tähän vähemmistöön, jolle pillerit oletettavasti sopivat sillä niitä olen noinkin pitkään käyttänyt. Tietenkään en voinut muistaa millainen olisin ilman hormoniehkäisyä, joten lähinnä se minua alkoikin kiinnostamaan. Mitä jos pillerit vaikuttavatkin minuun negatiivisesti mutta minulla ei vaan ole vertauspohjaa? Lisäksi pillereiden epäterveellisyys ja mediassa pyörineet veritulppa pelottelut alkoivat oikeasti mietityttämään. Olisiko muita vaihtoehtoja? Pakkohan tuo on kortti oli katsoa…

IMG_0077-001

Jätin siis tammikuussa pillerit pois tuosta noin vaan ja jäin toistaiseksi ilman hormoniehkäisyä. Tuossa vaiheessa sain myös Lady-Compin blogin kautta kokeiluun, jolla lähdin harjoittelemaan ns. kehoni tuntemista. Kroppani alkoi yllätyksekseni toimimaan yllättävänkin nopeasti, nimittäin kuukautiset tulivat jo helmikuun alussa (tammikuu jäi siis kokonaan välistä). Tuosta eteenpäinkin ne tulivat ajallaan muutamien päivien heittoja lukuunottamatta. Olin todella positiivisesti yllättynyt!

Muuten en huomannut kehossani sen kummempia muutoksia kuin hiusten nopeamman rasvoittumisen, mikä minulla nyt muutenkin saattaa mennä vähän kausiluonteisesti ja pienen pöhön etenkin vatsassa ja kasvoissa. Kyseessä todennäköisesti kuitenkin oli vaan jonkunlainen hormonipöhö, sillä tavallisestihan e-pillereiden sanotaan ennemminkin turvottavan eikä päinvastoin. Mielialan tasaantuminen on monelle se huomattavin muutos, joka näkyy kuulemma lähestulkoon samantien, kun pillerit lopettaa. Itse en huomannut tässäkään mitään ihmeempää. Oli vaan pakko todeta, että ehkä mun luonne nyt vaan on hieman ailahtelevainen ja äkkipikainen. Turha siitä on pillereitä syyttää… 😀

Vaikka hormoniton elämä lähti itselläni pääpiirteittäin hienosti käyntiin, omalla kohdallani suurimmaksi murheen kryyniksi ehkäisyn lopettamisen jälkeen muodostui juurikin se itse ehkäisy. Asia alkoi stressaamaan ja jouduin kokoajan pelkäämään, koska pamahdan paksuksi. Lady-Comp sinällään on erinomainen tapa opetella oman kehon tuntemista mutta täyttä varmuuttahan kone ei ehkäisylle anna vielä pitkään aikaan, ennen kuin se tuntee kehosi lämpötilat tarpeeksi hyvin. Lisäksi naiskehon arvaamattomuus alkoi myös mietityttämään. Mikään ehkäisyhän ei nimittäin ole 100 % mutta hormoniton ehkäisy varmasti vielä epävarmempi. Jostain kumman syystä olen nimittäin aina luottanut hormoniehkäisyyn täysin ja siksi sen lopettaminen alkoi oikeasti pelottamaan. Tämä ei varmaan haittaa teitä ketkä olette siinä elämäntilanteessa, että lapsi ei olisi katastrofi mutta, kun itse en todellakaan tiedä vielä tahdonko lapsia. Tällä hetkellä en ainakaan olisi missään nimessä valmis äidiksi ja siksi homma tuntuikin vähän sellaiselta tulella leikkimiseltä.

IMG_0079-001

Ja noh luonnollisesti tiedätte myös sen, että ehkäisyasiat ovat kahden kauppa. Vaikka nainen siitä valitettavan usein joutuukin huolehtimaan, parisuhteessa molemmille on tärkeää olla tyytyväinen ehkäisytapaan. Vaikka itse et stressaisi, ei ole mielestäni oikein, että toinen osapuoli joutuu asiaa jatkuvasti miettimään. Ja stressi tuollaisesta asiasta kuin ehkäisy tappaa helposti halun koko ehkäistävään puuhaan… Kyllä te tiedätte.

Aloinkin miettimään vaihtoehtoja. Kierukka, kapseli vai pillereiden aloitus uudelleen, mitä tekisin? Tavallaan alkoi myös ahdistamaan se miten sekaisin kehoni mahtaa mennä. Olet ilman hormoneja sen neljä kuukautta kunnes alat pumppaamaan niitä sinne uudestaan… Hormonitoiminnan muutoksethan näkyvät aina myös jälkikäteen elimistössä, joten tiesin varsin hyvin etten vielä ollut saanut kaikkea sitä pillerijäämää kehostani pois ja täten muutoksia tulisi mahdollisesti vielä tapahtumaan. Myös ajatus ehkäisytavasta jota et pysty lopettamaan kuin seinään on aina ahdistanut minua. Kierukkaa ei niin vaan oteta pois ja vaikka sinulle puhkeaisi maailman hirvein akne ja kuukautiset olisvat 24/7 kuukauden putkeen lääkäri sitä tuskin edes noilla perustein pois nappaa. Aina pitää odottaa vähintään se kolme kuukautta… Ja sama pätee kapseliin. Lisäksi kuulin huhua, että kapseli ei sovi niille joille eivät sovi minipillerit, minä minä!

IMG_0053-002

Olipas pitkä vuodatus! Tämä oikeasti osoittaa sen kuinka ristiriitainen suhtautumiseni hormoniehkäisyyn on ja tulee varmasti aina olemaan. Kehon kuormitus tuollaisilla myrkyillä ällöttää mutta mitkä ovat vaihtoehdot? Valitettavasti vaihtoehtoja ei ole kovin montaa ellet ole valmis elämään jatkuvasti raskauden mahdollisuuden kanssa.

Nyt moni varmaan pettyykin, kun sanon tämän mutta palasin pillereihin. Siihen samaan merkkiin jota käytin kahdeksan vuotta ja nyt olen syönyt sitä toukokuusta lähtien. Toistaiseksi olen laittanut koko ehkäisypohdinnan kauas takaraivooni ja hyväksynyt sen tosiasian, että näillä mennään nyt taas eteenpäin. Millään tavalla epävarma ehkäisytapa ei yksinkertaisesti sovi minulle, sillä ajatusmaailmani lasten suhteen on millainen on. Mun on oltava 98% varma siitä etten tule raskaaksi ja jos sitten oikeasti sillä 2 % tulen niin sitten se on tarkoitettu niin. En siis missään nimessä omalla kohdallani näe aborttia vaihtoehLisäksi pillereiden huolettomuus ja se, että nyt tiedän niiden sopivan itselleni saa mut nappaamaan joka ilta tuollaisen naamariini. Ja tällä sopivuudella tarkoitan siis sitä millaisia eroja huomasin kehossani. Toki osa olisi varmaan tullut jälkikäteen mutta varmasti monia vaikutuksia ilmeni hetikin ja nämä olivat omalla kohdallani hyvin neutraaleja, enemmän oikeastaan jopa pillereitä puoltavia.

Minusta on hienoa, että hyvin moni nainen on alkanut viime vuosien aikana miettimään e-pillereiden käyttöä ja vaihtoehtoja niille. Monelle pillerit aiheuttavat jos jonkunlaisia sivuvaikutuksia ja niistä pahimmat haittaavat ihan jokapäiväistä elämää. Uskon, että on oikeastaan olemassa hyvin pieni vähemmistö jolle pillerit todella sopivat. Olemme kuitenkin yksilöitä ja se mikä sopii toiselle, ei välttämättä käy toiselle. Siksi onkin tärkeää hakea sitä itselleen sopivaa tapaa. Oli se sitten hormonaalinen tai hormoniton ehkäisymuoto.

Millaisia kokemuksia teillä on pillereiden lopetuksesta? Positiivisia vai negatiivisia? Onko kenelläkään minun kaltaistani tarinaa? Olisi myös kiva kuulla teidän ajatuksia, jotka koette pillereiden sopivan teille. Niitä nimittäin kuulee harvemmin. 🙂

Kommentit (45)
 1. Minulla on kaytossani ehkaisyrengas- Nuvaring. Hormoonimaara on minimaallinen, koska rengas toimii paikalliseti ja aktivoituu ruumiin lammosta. Minulla ei ole ollut mitaan negatiivisia sivuvaikutuksia ja kaytto on mutkatonta. Rengas voi olla 3 tuntia kerrallaan poissa paikaltaan (esim jos haluaa ottaa pois yhdynnan ajaksi), ja kun sen on asettanut oikein ei sita tunne lainkaan, asettaminen on yhta helppoa kuin tamppoonin kaytto, ja renkaan voi huuhdella huoletta milloin vain haluaa. Rengas vaihdetaan uuteen kerran kuukaudessa (1 viikon tauko=kuukautiset) tai uuden renkaan voi aloittaa suoraan edellisen peraan. Hinta on suurinpiirtein 20e per kuukausi. Moni ei edes tieda tasta vaihtoehdosta koska se on melko uusi, mutta kannattaa ehdottomasti keskustella tasta vaihtoehdota laakarin kanssa. Pillereita soin 7 vuotta ja ilman pillereita olin 1,5 vuotta ennenkun palasin hormonaalisen ehkaisyn pariin. Tuntuu luonnollisemmalta pilleriin verrattuna. Suosittelen 🙂

  1. Hmm. Tätäkin olen joskus miettinyt mutta ajatus hieman ällöttää… Kaivelu ja ns. vieras esine niinkin lähellä kehossa. Mitä jos se katoaisi elimistöön? Mä olen tämmönen niin en usko, että toimisi meikäläiselle. ;D

   Rengas on tosiaan varmasti vähän harvinaisempi…

 2. Todella mielenkiintoinen postaus!
  Luin kommenteja ja en tainnut löytää yhtään ehkäisylaastarin käyttäjää. No minä olen sellainen!
  Minulla on ollut noin 1.5 vuotta ehkäisylaastari käytössä ja olen ollut tähän tyytyväinen. Mietin pillereiden ja laastarin välillä, mutta jostain syystä päädyin laastariin. Olen myös vakituisessa parisuhteessa ja olen samaa mieltä kondomin käytöstä ettei se innosta. Ei yhtään meitä kumpaakaan, joten haluttiin sitten jokin muu. Minulla on vain positiivisia vaikutuksia laastarista. Ei ole tullut mielialanvaihteluita yms. Olen myös luonteeltani rauhallinen, joten pelkäsin tätä mielialanvaihtelua.

  1. Moikka! Mä itseasiassa kokeilin kerran ja se laastari häiritsi niin paljon, että oli pakko viskata menemään… Siis kutitti ja oli tiellä. Ei siis ollut oma juttuni mutta monelle varmasti toimii. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *