Havaintoja kasvissyönnistä

Nyt kun ollaan Ubudissa – Balin henkisyyden, joogan ja kasvisruoan kehdossa, ajattelin kirjoitella hieman kasvissyönnistä. Kasvissyönti on nimittäin tärkeä osa Balia ja täällä on saatavilla erittäin paljon aidosti hyvää kasvisruokaa. Oma taustani on sellainen, että jo ainakin kuusi vuotta sitten jätin kokonaan ruokavaliostani punaisen lihan, jota tosin olen elämäni aikana syönyt hyvin minimaalisesti. Söin pitkään ainoastaan kalaa, kanaa ja maitokunnan tuotteita. Jossain kohtaa jäi myös maitotuotteet ja pikkuhiljaa kana, josta luopumisen kuvittelin olevan erityisen vaikeaa. Tällä hetkellä syön kasvisruokavalion mukaan, mutta satunnaisesti nautin lohta ja maitotuotteista juustoa. Kananmunat ovat myöskin jääneet aivan minimaaliselle kulutukselle, joten jatkuvasti on menty lähemmäs täysin vegaanista ruokavaliota. Näin oikeastaan siksi, etten pidä lihasta yhtään, kananmunat myöskin jokseenkin ällöttävät ja ehkä tärkeimpänä, koen kasvisruokavalion eettisesti tärkeäksi ratkaisuksi. Syömme kuitenkin 365 päivää vuodesta ruokaa, joten se, mitä tuo ruoka on, on aika merkityksellistä. Ruokavalio on myös hyvinvoinnin pohja. Olet mitä syöt on sanonta, joka pitää totta totisesti paikkansa!

Kasvisruokavaliolle on kohdallani myös muitakin syitä, joista haluan tänään kirjoittaa. Kerron kohta kohdalta hieman tarkemmin niistä positiivisista vaikutuksista, joita olen kasvisruokavalion myötä olossani kokenut. Ja vaikka tosiaan periaatteessa paperilla olen kala-kasvissyöjä, puhun nyt kasvissyönnistä, sillä syön kalaa erittäin harvoin. 95 % ruokavaliostani on kasviperäistä, eli maitotuotteiden ja kalan osuus on erittäin pieni.

Hyvä ja kevyt olo

Ehkä merkittävin kasvissyönnin seuraus on jatkuva hyvä, puhdas ja kevyt olo. Kun aloitin kasvissyönnin, en ole enää kärsinyt raskaista olotiloista ruokailun jälkeen, kun hitaasti sulava liha olisi jäänyt vellomaan vatsanpohjaan. Joskus kuulin, että pihvin sulaminen kestäisi vatsalaukussa jopa viikon, mikä on ajatuksena aika kuvottava. Olen myös yleisesti huomattavasti virkeämpi ja energisempi. Vaikka moni sanoo, ettei kasvisruokavaliolla jaksa tai voi esimerkiksi treenata kovaa, olen toista mieltä. Kasvisruokavaliossa on niin paljon erilaisia vaihtoehtoja ruokailla, että tuo on todellakin ainoastaan tietämättömyyttä!

Olen terveempi

Olen ollut kasvissyönnin aloittamisen jälkeen myös huomattavasti terveempi, eli enää en kärsi jatkuvista flunssista, joita minulla oli aikaisemmin hyvin usein. Myös erilaiset tulehdukset ovat vähentyneet, eli en edes muista, koska viimeksi olisin antibiootin syönyt? Ruokavalio vaikuttaa ihmisen suoliston bakteerikantaan, joka on kasvissyöjillä erilainen kuin lihansyöjillä. Kasvisruokavalion sanotaan lisäävän suolistossa hyvien bakteerien määrää, mikä puolestaan vaikuttaa yleiseen terveyteen. Suolistolla on nimittäin mielettömän suuri rooli kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin suhteen, jonka tiedän omasta kokemuksesta erityisen hyvin – kun suolisto voi huonosti, koko ihminen voi huonosti. Omalla kohdalla myös maitotuotteet lisäävät selkeästi limaisuutta ja jatkuvaa yskää sekä nuhaa. Tämän olen havainnut monet kerrat syötyäni välillä enemmän juustoja ja palattuani takaisin ns. puhtaampaan ruokavalioon. Itselleni parhaiten toimiikin kasvisruokavalio, jossa on huolehdittu kuitenkin kaikkien ravintoaineiden saannista, eikä karsita pois esimerkiksi pastaa ja muita viljoja. Ruokavalion eteen on nähtävä myös vaivaa, jotta siitä ei tule turhan yksipuolista.

Iho on kuulas ja heleä

Tämä on ehkä hieman pinnallisempi havainto, mutta kasvisruokavalion (ja etenkin tosiaan täysin maidottoman sellaisen) myötä ihon kunto paranee huomattavasti! Vaikka oma ihoni ei ole ulkopuolisen silmään varmasti oikein koskaan huonossa kunnossa, huomaan itse eron hyvin selkeästi. Kun välttelen maitotuotteita syöden kasvisruokavalion mukaisesti, on iho kuulas, heleä ja virheetön. Myös juonteet hälvenevät ja ihon kimmoisuus lisääntyy. Voi olla ettei monikaan tähän usko, mutta käsi sydämellä vannon sen olevan näin ainakin minun kohdalla. Siispä tästä syystä suosittelen aina kaikille iho-ongelmien kanssa painiville kasvisruokavalion kokeilua! Siinä ei mitään menetä, jos kokeilee vaikka kuukauden jakson ja seuraa, miten iho reagoi.

Olen paremmassa fyysisessä kunnossa

Kasvisruokavalio keventää oloa ja poistaa turhia turvotuksia – tai näin ainakin itselläni. Toki tässäkin kannattaa hakea sitä itselleen sopivaa tapaa, eli kaikille esimerkiksi pavut eivät sovi ollenkaan, jolloin niitä kannattaa vältellä tai vastaavasti pikkuhiljaa totuttaa kehoa niihin. Itsehän olin alkuun hyvin herkkä kikherneille ja ne usein kipeyttivät vatsani. Edelleen raakana nautitut herneet saattavat aiheuttaa vatsakivun, jonka vuoksi nautin ne mieluiten kypsennetyssä muodossa, eli esimerkiksi falafeleissa tai ihan vaan keitettyinä. Kasvisruokavalio on tosiaan poistanut turhan nestepöhön ja turvotukset. Lihaserottuvuus kehossa on parempi ja ainakin itse koen olevani paremmassa kunnossa kuin vuosiin! Toki tämä ruokavalio vaatii enemmän työtä, jotta saa treenaavana kaiken tarvitsemansa, mutta sen arvoista se on. Oma kehoni on myös hyvin tottunut jo kasvissyöntiin, joten ongelmia ei ole kieltämättä aikoihin ollut. Täälläkään ei ole muuten toistaiseksi ollut vatsavaivoja, joten aika mukavasti on selvitty, vaikka aivan kaikkea olen syönyt kasvisruokavalion puitteissa.

Näiden seikkojen lisäksi kasvissyönnin sanotaan vähentävän riskiä sairastua mm. syöpään. Toki varmasti pitkälti on kiinni siitä, millaista kasvisruokaa syö, eli nauttiiko soijasta valmistettuja eineksiä vai panostaako puhtaaseen, itse valmistettuun ravintoon. Täällä Balilla muuten erityisen suosittua on tempe, jota olen Suomessa syönyt hyvin vähän. Tuo on aika mielenkiintoinen uusi tuttavuus, joka ei mielestäni ensipuraisulta ollut kummoisen makuista, mutta varmasti oikein maustettuna toimisi? Itsehän syön pääasiassa tofua ja Yosan kaurapalaa tuomaan ruokaan proteiinia, joten noiden rinnalle olisi mukava saada jotain uutta! Nyhtikselle en nimittäin ole oikein lämmennyt enkä härkikselle. Niissä on liikaa jotain jauhelihaan viittaavaa, jonka vuoksi en ainakaan toistaiseksi ole niitä oppinut syömään. Vähän samalla tavalla kuin se perinteinen soijajogurtti, jossa ei ole mitään mausteita, on mielestäni aivan kamalaa, kun taas Alpron maustetut sekä hieman paksumpi GO ON -rahka uppoaa kuin valettu. Nämä ovat näitä makumieltymyksiä ja itselläni ruon herkullisuuteen vaikuttaa pitkälti myös sen koostumus.

Olen saanut täällä reissussa aivan uutta inspiraatiota kasvissyöntiin ja aion kyllä kokeilla Suomessa kaikenlaista uutta! Riisipaperirullat menee ainakin heti testiin, nimittäin niihin olen täällä ihastunut. Myös erilaiset falafel pyörykät ja pihvit tahnojen kera on pakko laittaa to do -listalle – samoin maapähkinäkastike, johon täällä dippaillaan milloin mitäkin. Yksi mielenkiintoinen kokemus on ollut myös vegaaninen jalopenodippi, johon aion kyllä jonkun reseptin kehitellä. Toimi muuten loistavasti maustettujen ja paistettujen herneenpalkojen kanssa, nam. Siispä uudella innolla omaan arkeen kasvisruokavalion suhteen, kun täältä kotiin palaan!

Onko teillä vastaavia kokemuksia kasvissyönnistä tai oletteko huomanneet yhtä paljon positiivisia vaikutuksia sen aloittamisen seurauksena? 

hyvinvointi vastuullisuus ruoka-ja-juoma terveys
Kommentit (8)
  1. Tajusin lukiessani, että kasvisruokavalioon siirryttyäni itseltänikin on kadonnut vatsan turvotus. Pidin sitä aiemmin vehnän, hiivan tai kuukautuskierron syynä mutta hittolainen… liha taisikin olla syypää!

  2. Itse olin huomaamattani ollut parisen viikkoa pelkästään vegaanisella ruokavaliolla ja ihmettelin ihoni hyvää kuntoa. Kävin ulkona syömässä ja koska hyvää vegaaniannosta ei ollut valitsin annoksen, jossa oli vuohenjuustoa. Meni pari päivää ja leukapieleni räjähtivät aivan täysin. Ennen en ole edes tajunnut miten paljon maitotuotteet vaikuttavat ihooni!! Olen syönyt pääosin vegaanisesti jo jonkun aikaa mutta satunnaisesti syönyt suklaata ja juustoja. Ja mietittyäni asiaa tajusin yhteyden milloin söin paljon maitorahkaa ja raejuustoa, oli ihoni paljon huonommassa kunnossa. Nyt olen tehnyt töitä pitääkseni ruokavalion täysin vegaanisena ja tietoisia lipsahduksia lukuun ottamatta on mennyt hienosti! Ja iho kiittää:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *