Herkkävatsaisen kaurasmoothie

Olen kirjoittanut monet kerrat blogissani siitä kuinka omaan herkän vatsanPaljon olen vatsani kanssa siis taistellut ja etenkin stressaavat elämäntilanteet pahentavat aina suolistoni kuntoa. Olen oikeastaan enemmän kuin tottunut siihen, että välillä suolisto on huonommassa kunnossa ja oppinut tasapainottelemaan sen kanssa. Nyt on ollut pidempi hyvä jakso oikeastaan siksi, ettei stressiä ole varsinaisesti ollut ja olen vältellyt toden teolla maitotuotteita. Toisinaan on kuitenkin ajanjaksoja, että vatsa reagoi ja saat hakea syitä kissojen ja koirien kanssa kuitenkaan selkeää sellaista löytämättä. Nämä jutut eivät tosiaan aina ole kovin selkeitä ja varsinkin meillä, joilla henkinen puoli vaikuttaa niin vahvasti siihen fyysisyyteen, saattaa taustalla olla jotain tiedostamatonta mielessä tapahtuvaa joka tulee ikään kuin ilmi suoliston kautta.

Voisin kirjoittaa aiheesta tulevaisuudessa jonkun laajemman postauksen – lähinnä siis siitä, kuinka nykyään hoidan vatsaani ja miten pyrin elämään stressitöntä elämää jotta vatsa pysyy kunnossa. Tässä vuosien varrella kun on oppinut jotain itsestään ja kehostaan vaikka me niin kovin yksilöitä olemmekin. Yksi tärkeä keino itselleni on kuitenkin se, että syön kuituja. Esimerkiksi marjat, kaura, pähkinät, siemenet ja riisi ovat loistavia kuidun lähteitä. Suosinkin kuidun lähteitä lähestulkoon jokaisella ateriallani ja vaikka monelle iso määrä niitä saattaa olla liikaa, omalle keholleni ne tekevät hyvää ja sopivat. Yksi loistava tapa lisätä kuitujen saantia on valmistaa smoothieita, joissa on käytetty kuidun lähteitä. Harvoin tulee ehkä mieleen tehdä smoothie kaurahiutaleisiin mutta miksipä ei? Jos mietitään, että aamulla ei maistu puuro, niin yksi loistava keino on nauttia ne kaurahiutaleet juoman muodossa kuten itse usein teen.

Ohessa onkin loistava esimerkki helposta kuitupitoisesta smoothiesta jossa ei ole käytetty mitään erikoisuuksia vaan ihan yksinkertaisia aineosia. Kyseinen smoothie käynnistää aivan varmasti päivän ja hellii herkkää suolistoa sekä valmistaa sen uuteen alkavaan päivään!

VATSAA HELLIVÄ KAURASMOOTHIE (GL, M)

 • 1 banaani
 • 3 dl suomalaisia pakastemustikoita
 • 1 dl kaurahiutaleita
 • 1 rkl psylliumia
 • 1/3 tl vaniljajauhetta
 • 2,5 dl kaurajuomaa
 • Kourallinen casheweja
 • Kourallinen manteleita

Kaadetaan kaikki aineosat blenderiin ja hurautetaan smoothieksi. Reseptistä tulee yhdelle henkilölle sopiva määrä smoothieta.

Tähän loppuun haluan mainita yhden todella tärkeän seikan kuitujen lisäksi jolla voit vahvistaa suolistosi kuntoa, nimittäin vahvat probiootit! En voi enempää niiden merkitystä korostaa sillä ne vahvistavat kehomme immuunipuolustusta ja täten suojaavat myös suoliston kuntoa. Itse olen syönyt probiootteja jo useamman vuoden ajan ja edes matkojen ajaksi en niistä luovu. Tokikaan ne eivät aina estä vatsavaivoja eli jos vaikka kehomme stressitila on korkealla, saattaa oireita silti ilmetä. Ja jos kehomme ei siedä maitotuotteita, tuskin probioottien avulla niitä aletaan sietämään. Probiootit ovat kuitenkin loistava lisä mielestäni aivan jokaiselle kehon ja suoliston hyvinvointia tukemaan. Etenkin vahvat probiootit kuten Bioteekin, Acidophiluksen, Solgarin ja Terranovan tuotteet ovat sellaisia, joita voin lämmöllä suositella! Näissä jokaisen yhtään herkemmän vatsan omaavan kannattaa panostaa laatuun sen sijaan, että ostaa kaupasta sitä halvinta mahdollista.

Oikein hyvinvoivaa päivää jokaiselle ja muistakaahan olla parhaita ystäviä suolistollenne! <3

 

Kommentit (5)
 1. Kiitos tosi paljon kannustavista sanoista ja rohkaisusta muutosta kohti! 🙂

  Olet aivan oikeassa sen suhteen, että opiskelut on hyvä ponnahduslauta uuteen. Välillä kun pysähtyy haaveilemaan siitä, että saa opiskelupaikan ja minkälaista elämä olisi silloin, niin tulee niin mahtava fiilis! Ja todella hyvin sanottu, että pelko estää olemasta täysillä onnellinen. Välillä kun katsoo elämää taaksepäin ja asioita joita on tehnyt pelon takia/jättänyt tekemättä, niin ymmärtää ettei voi tulevaisuudessa enää antaa pelon hallita niin paljon elämää. Ja sehän on aikamoista rohkeutta, että vaikka pelottaa, niin silti tekee asioita ja ei anna pelon hallita elämänsä suuntaa. 🙂

  Mahtavaa kevättä Jutta sinulle! 🙂

 2. Kiitos vastauksesta!

  Vau, olitpa jotenkin tosi hienosti jäsennellyt noita stressaamisen syitä. Mä olen itsekin kokenut hankalia/traumaattisia asioita lapsuudessa ja ymmärtänyt terapiassa, että niistä on juurikin jäänyt vähän niin kuin sellainen yleinen ”hälytystila” päälle. Reagoin nimittäin kanssa välillä todella pieniinkin asioihin stressaamalla ja tämä tietenkään ei ole herkkävatsaiselle kovin kivaa.

  Mielenkiintoista miten puhuit tuosta itselle puhumisesta ja sisäisen hädän tyynnyttelemisestä. Itselläni joskus se hätä tuntuu jotenkin niin voimakkaana, ettei siinä hetkessä edes ymmärrä mistä on kyse. Sitten vasta jälkeenpäin tiedostaa, että tuossa oli nyt kyse muustakin kuin tässä hetkessä tapahtuneesta asiasta. Joku vanha tapahtuma ns. voimistaa tässä hetkessä koettuja asioita. Nämä on hankalia, mutta samalla mielenkiintoisia asioita.

  Kuulosti todella tutulle tuo liian vähäinen uni, korkokengät ja yleinen tyytymättömyys elämään. Välillä olen kyseenalaistanut, että onko minulle oikeus olla tyytymätön elämääni. Kun on kuitenkin hyvä työ ja perusasiat kunnossa. Mutta jos useina aamuina tuntee ahdistusta rinnassa siitä, kun joutuu menemään töihin ja vatsakin tuntuu vihaavan mun työtä, niin totesin alkuvuodesta, että eihän tässä nyt ole mitään järkeä. Sun elämänmuutos työn suhteen on motivoinut minua suuresti, koska oon lukenut sun blogia pitkään ja huomannut miten selvästi elät nyt enemmän sinun näköistä elämää. Selvästi nykyinen työsi tuo sinulle hyvää oloa! Oli erittäin rohkeaa, että uskalsit tehdä tuollaisen muutoksen. Minua ainakin hyppy tuntemattomaan pelottaa, mutta jossain vaiheessa nykyinen tilanne alkaa tuntua niin tukahduttavalta, että on valmis ottamaan sen askeleen kohti ehkä hieman tuntematotakin. 🙂 Mutta kiitos, sun blogi erittäin motivoiva ja sun syvälliset mietteet on todella ajatuksia herättäviä.

  1. Niinpä, hyvin muuten kuvailtu tuota olotilaa! Sitä on ikään kuin aina valmiudessa kohtaamaan jotain traumaattista/ahdistavaa vaikka sille ei olisi edes aihetta. Ihmissuhteet ovat niitä pahimpia ainakin omassa elämässäni. Ja siis on minullakin noita tilanteita joissa se hätä on todella suuri ja menen paniikinomaiseen tilaan, jossa itseään on vaikea tyynnytellä. Mutta jos puhutaan yhtään lievemmistä asioista arjessa jotka aiheuttavat stressiä, niin niiden suhteen sellainen rauhoittelu auttaa. Esimerkiksi hurja kiire tai jonkun ikävän asian hoitaminen, kun pystyy rauhoittelemaan itseään ja puhumaan itselleen ettei ole mitään hätää niin se oikeasti helpottaa! Sellainen itsensä psyykkaaminen johonkin jännittävään tilanteeseen esimerkiksi.

   Itsekin mietin aikanaan monta kertaa uskallanko lähteä hyväpalkkaisesta työstä ja luopua säännöllisistä tuloista. Kuitenkin lopulta se päätös oli enemmän kuin oikea. Voin ehdottomasti suositella koska ainakin itselleni tuli niin helpottunut olo, kun pääsin vihdoin toteuttamaan paremmin itseäni ja ikään kuin ”vapaaksi”! Se jos työ ei tunnu mielekkäältä tai ei motivoi, on kyllä niin iso juttu että todellakin suosittelen harkitsemaan vakavissa päätöstä toiseen suuntaan. Tarvitset siihen vaan pienoisesti rohkeutta ja jos esimerkiksi pääset opiskelemaan, niin sehän on aivan loistava ponnahduslauta uuteen! Kannattaa myös muistaa, että pelko on juuri se tunne, joka estää ihmisiä olemasta täysillä onnellisia. Itsekin pelkäsin liikaa ja mietin toimeentuloa vaikka loppupeleissä ei ole vielä kertaakaan ollut tilannetta, että tili olisi nollilla.

   Ja kiitos paljon, mahtava kuulla! Olihan se harppaus mutta päivääkään en ole tosiaan katunut. Mahtavaa jos voin rohkaista muitakin omalla toiminnallani. Ja onhan se niin, että nuorena näitä muutoksia on helpompi tehdä kuin sitten huomattavasti vanhempana. Hurjasti tsemppiä tilanteeseesi, toivon todella että löydät sen oikean polun jota kohden lähteä kulkemaan! <3 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *