Holvi mahdollisti yrittäjyyden – Kokemuksiani Holvista

Kaupallinen yhteistyö: Holvi

Olen jo pidempään odottanut oikeaa hetkeä kirjoittaa laajemmin aiheesta, joka on koskettanut elämääni jo jonkin aikaa, nimittäin yrittäjyydestä. Tämän postauksen myötä aloitan myös uuden juttusarjan, eli kirjoittelen kuukausittain vähintään yhden postauksen verran yrittäjyyteen ja työhön liittyvistä asioista, joista näin alkuun ainakin muutamissa Holvi on mukana sponsoroimassa. Toivon, että kirjoituksistani on hyötyä kaikille yrittäjäksi aikoville ja siitä haaveileville! Tässä kohtaa haluan kuitenkin kertoa oman tarinani ja avata enemmän sitä, miksi ryhdyin vasta nyt yrittäjäksi. Olin nimittäin vuosia kunnon sekatyöläinen, eli laskutin kevytyrittäjänä, freelancer-verokortilla sekä työkorvauksena. Jo pidempään olen tehnyt useita töitä samaan aikaan, eli vaikka vielä vuonna 2017 talvella olinkin täyspäiväisessä toimistotyössä, siinä rinnalla tein blogia jo hyvin ammattimaisesti ja tienasin sillä ekstraa. Jos olen jälkiviisas, jo tuolloin minun olisi kannattanut perustaa oma yritys, vaikka sivutoimisesti, niin olisin saanut ne kaikki yrittämisen hyödyt. En kuitenkaan liene ainut, joka on siirtänyt ja siirtänyt yrittäjäksi ryhtymistä, sillä ajatus on herättänyt pelkoa. Sen lisäksi että mielsin yrittämisen epävarmaksi, pelottavaksi ja monimutkaiseksi, ajattelin sen olevan ennen kaikkea hankalaa. Se kaikki byrokratia ja paperisota tuntuivat jo ajatuksen tasolla ahdistavan aikaa vieviltä, eikä oikeaa hetkeä yrityksen perustamiselle tuntunut tulevan koskaan.

HolviHolvi

Niinhän se elämässä usein menee, että asioita saattaa siirtää vuosikaudet pelkästään siksi, ettei niihin jaksa tarttua, sillä ne vievät ylimääräistä aikaa ja energiaa. Keväällä tein kuitenkin lopullisen ratkaisun yrityksen perustamisen suhteen ja yritin hakea sitä varten starttirahaa saaden käteen kielteisen päätöksen. Kohdallani prosessi oli hankalampi kuin odotin ja tästä syystä en jaksanut päätöksen saatuani enää edes valittaa, vaan hyväksyin kohtaloni. Siispä y-tunnus vaan kehiin ja hommat rullaamaan! Käytännössä toiminimen perustaminen ei siis vaadi mitään hurjia ponnisteluja, ellei hae starttirahaa. Y-tunnuksen saa luotua netissä hetkessä ja samassa yhteydessä voi hoitaa myös ALV- ja ennakkoperintärekisteriin liittymisen – tosin näiden kahden kohdalla kannattaa huomioida, että jonot voivat olla pitkät ja rekisteriin pääsyä voi joutua odottamaan jopa muutaman kuukauden ajan! Näiden byrokraattisten seikkojen lisäksi tulee hoitaa yksi yrittäjän tärkeimmistä apukäsistä, eli ammattitaitoinen ja luotettava kirjanpitäjä. Toki kirjanpidon voi hoitaa myös itse, mutta mikäli haluaa keskittyä itse tekemiseen ja siihen, minkä osaa mahdollisesti parhaiten, suosittelen kirjanpitäjää!

Itselleni oli heti selvää, etten tule omatoimisesti kirjanpitoa hoitamaan, joten kirjanpitäjä oli minulle tulevana yrittäjänä prioriteettilistan kärjessä. Myös yrityksen talous tulee hoitaa ennen laskuttamista, eli perustaa yritykselle tili ja samalla tilata maksukortti. Jo heti alkuun ajattelin, miten kätevää olisi, jos kaikki olisi samassa paikassa ja ikään kuin liitännäisiä toisiinsa. Tiesin tämän mahdolliseksi, sillä olin kuullut jonkin verran Holvista ja siitä, miten yksi sovellus kattaa kaikki yrittäjän palvelut kuittien tallettamisesta laskuttamiseen ja rahaliikenteen vastaanottamiseen. Holvi vaikutti heti sellaiselta palvelulta, joka toimisi minulle – yksinkertainen, helppokäyttöinen ja kaikki yritykseni asiat samassa paikassa. Ei kadotettuja kuitteja tai eri palveluiden välillä surffailua.

HolviHolviHolviHolvi

Tutustuin mielenkiinnosta jo kevättalvella hieman paremmin Holviin ja mitä enemmän heidän toiminnastaan luin, sitä varmemmaksi siitä tulin, kuinka tämä on paras mahdollinen ratkaisu pienelle yritykselleni. Olikin aika hauska sattuma, kun ottaessani yhteyttä Holviin, kuulin, että heillä on kehitteillä palvelu, joka pitää sisällään myös kirjanpidon palvelut. Palveluun pääsee nyt mukaan mukaan testivaiheeseen, eli jos kiinnostaa, voit lukea siitä lisää täällä. Minähän tosiaan olen ollut mukana kokeilussa nyt reilun kuukauden verran ja voin sanoa, ettei ole helpompaa tapaa hoitaa yrityksen talous! Kirjanpitäjä hoitaa alvien ja ennakkoverojen tilitykset, kerää kuukausittain kuittini Holvin järjestelmästä (joka appina myös puhelimessa) ja tämän lisäksi meillä on chat, jonka kautta voin koska tahansa kysyä kirjanpitäjältä minua askarruttavia kysymyksiä. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen tähän palveluun ja sanoisin samaa, vaikka tämä ei olisi kaupallinen yhteistyö! Minulle, joka hieman jännitti sitä, meneekö kaikki juuri tältä taloudelliselta osin oikein, on tämä kyseinen palvelu ollut paras mahdollinen. Se on vienyt pois stressiä ns. turhasta ja auttanut keskittymään olennaiseen, eli toimintaan, jota yritykseni nimissä harjoitan.

Pakko myöntää, kuinka yrittäminen kuulosti huomattavasti hankalammalle kuin se loppupeleissä on. Olen yllättynyt aika monesta asiasta ja etenkin siitä, miten helposti hommat hoituvat Holvin kautta. En ole koskaan ollut erityisen kärsivällinen tutkimaan asioita ja hakemaan tietoa, joten ennen yrittäjäksi ryhtymistä tiesin aika vähän aiheesta ja osittain varmasti sen vuoksi myös pelkäsin. Nopeasti kaiken on kuitenkin oppinut ja tällä hetkellä fiilis yrittäjyydestä on erittäin positiivinen! Kuten alussa mainitsin ainut asia, mitä kadun, on miksi en ryhtynyt tähän aikaisemmin. Toisaalta ajattelen elämässä niin, kuinka kaikella on aikansa ja paikkansa. Ehkä nyt olen valmiimpi omaan yritystoimintaan kuin olisin aikaisemmin ollut? Yrittämiseni on myös hyvin riskitöntä, eli minun ei tarvinnut hakea lainaa tai säästää suurta pääomaa toiminimeä varten. Minulla oli myös valmiina asiakkaitaa ja käytännössä liiketoimintaa, vaikka se y-tunnus puuttui. Olin myös ehtinyt tottumaan epävarmuuteen ja siihen, miten välillä saattaa tulla eteen kuukausia, kun rahaa tulee vähemmän, kunnes taas tulee kuukausi, jona laskutettavaa on paljon. Eli periaatteessa käytännön tasolla olen ollut yrittäjä jo pitkään, mutta virallisesti paperilla en.

HolviHolviHolviHolvi

Näin lyhykäisyydessään – yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ryhtyminen tapahtui tosiaan pitkän harkinnan tuloksena, mutta lopulta kuitenkin suhteellisen lyhyessä ajassa. Siinä kohtaa, kun päätös oli tehty, en sitä enää empinyt. Haluankin ehdottomasti kannustaa jokaista yrittäjyyttä miettivää ryhtymään tuumasta toimeen ja selättämään turhat ennakkoluulot. Myös kauhutarinat siitä, miten vaikeaa pienyrittäjillä Suomessa on, eivät välttämättä päde jokaiseen alaan. Minä olen hyvä esimerkki ihmisestä, joka ei tiennyt paljonkaan yrittäjyydestä ennen yrittäjäksi ryhtymistä, mutta lähti siitä huolimatta kokeilemaan. Tähän kohtaa voisinkin sanoa yhden motoistani: ”Älä mieti liikaa, tee vaan”. Mikäli yrittäjyys siis kiinnostaa, älä enää turhaan emmi, vaan ryhdy tuumasta toimeen!

Mikäli yrittäjyys on sinulle ajankohtaista, Holvi tarjoaa lukijoilleni alennuskoodin, jolla saa Holvin Growner- tai Complete -tilipaketin ilman kuukausimaksua kolmen kuukauden ajaksi. Alennuksen saa koodilla ONMYWAY ja se on voimassa toistaiseksi. Ja mikäli jo mainitsemani uusi kehitteillä oleva palvelu kiinnostaa, siihen voi tutustua lisää täällä.

Oletteko te kokeneet vastaavaa, että yrittäjyys olisi alkuun pelottanut, mutta lopulta palkinnut? Ja mikäli herää mitä tahansa kysymyksiä liittyen yrittäjyyteen tai käyttämääni Holvin sovellukseen, vastaan niihin oikein mielelläni! 

tyo-ja-raha oma-elama raha tyo
Kommentit (4)
 1. Mia / beauty-highlights.fi
  8.7.2019, 15:01

  Kiva kun kerroit Holvista omia kokemuksia! Mulle palvelu on nimeltä tuttu, mutta sen enempää en ole tutustunut kuin että tiedän Holvin mahdollistavan esim. verkkokaupan pitämisen. Tosi kiva myös kuulla, että sulle yrittäjäksi hyppääminen on mennyt vaivattomasti 🙂

  Mun polku oli aikoinaan erilainen ja aika mutkainen myös, jonka varrella kertyi alkuun suuri määrä velkaa, kun yritystoiminta lähti toisenlaisella tavalla liikkeelle. Mutta tässä lähes 7 vuoden aikana on löytynyt onneksi nyt se oma ala, eikä enää tarvitse mutkitella niinkuin alkuaikoina, omaa yrittäjyyden pääpistettä hakiessa. On pitänyt myös kirjoittaa aiheesta enemmän blogin puolelle, koska ajattelin, että moni varmasti mielellään lukisi yrittäjyydestä myös siitä näkökulmasta, kun joutuu oikeasti ottamaan taloudellisen riskin, lainaa jne. Siksi pelko yrittäjyydestä on varmasti vahvana monella ja ymmärrän sen. Usein ei ole helppoa hypätä yrittäjäksi, kun joutuu ottamaan sen taloudellisen riskin, ilman mitään tukea ja turvaa taustalla. Onneksi nykyään saa starttirahaa helpommin 🙂 2012 sen saaminen oli niin hankalaa, että kirjanpitäjä ei suositellut mua edes hakemaan sitä, koska en olisi sitä saanut, vaikka suunnitelma yritystoiminnasta olikin selvä pankkilainoineen ym.

  Ihanaa viikkoa sinne Balille, Jutta!

  1. Kiva kuulla. 🙂 Itselleni Holvi on ollut niin kätevä!

   Ja joo siis voin kuvitella, että aikaisemmin starttirahan hakeminen / saaminen on ollut vielä hankalampaa. Itselläni prosessi oli hankala ymmärrettävistä syistä, sillä en tosiaan aloittanut aivan ”nollasta” ja olin tehnyt aika paljon ns. pohjatyötä ja se sitten katsottiin jo alkaneeksi yritystoiminnaksi. Kohdallani näin, mutta tiedän kyllä monia, jotka ovat sen helposti saaneet.

   Arvostan, että olet jo vuosia sitten ryhtynyt yrittäjäksi, harva olisi nimittäin uskaltanut ja etenkin jos olet joutunut ottamaan vielä lainaakin. Yrittäjyys on aina kieltämättä riski, mutta toisaalta tuo myös vapauden, jota moni muu duuni ei mahdollista.

   Ja kiitos, samoin sinne Suomeen! 🙂

 2. Todella hyvä idea yrittäjyydestä kirjoittelu! Itseä aihe kiinnostaa paljon kuten varmasti monia muitakin lukijoita.

  Monia yrittäjyys pelottaa tukiverkon puuttuessa- eli jos perustaa päätoimisen firman, ei ole oikeutettu työttömyystukiin mikä voi tuottaa hankaluuksia jos asiakkaita ei ole entuudestaan. Oletko itse joutunut pähkäilemään tukiasian kanssa? Vai oliko sinulla palkkatuloa yrittämisen rinnalla alkuvaiheessa mikä lievittänee stressiä 🙂

  Kivaa viikkoa!

  1. Kiva kuulla! 🙂 Sitä mietinkin että varmasti monia kiinnostaa se ns. todellinen yrittäjän arki ja mitä elämä on aidosti yrittäjänä.

   Ymmärrän ja onhan se totuus, ettei kaikilla aloilla oman yrityksen perustaminen on yhtä helppoa kuin ehkä juuri alalla, jolla itse toimin. Ei ole kovin suuria riskejä ja kun pohjatyön on tehnyt tässä vuosien mittaan, ei aloita aivan tyhjästä. Itselläni on tällä hetkellä kaksi ns. vakituisempaa laskutettavaa, jotka tuovat sitä jo mainitsemaasi turvaa. Niiden lisäksi on erilaisia projekteja oman blogin puolella, jotka saattavat olla kertaluonteisia tai pidempiä.

   En ole joutunut pähkäilemään tukiasian kanssa omasta tilanteestani johtuen, mutta toki olen miettinyt esimerkiksi sitä, jos sairastuisin niin etten kykenisi työtä tekemään. Ja toki eihän sitä koskaan tiedä, jos työt loppuisivat – kaikki on mahdollista. Tällaisia tilanteita varten pyrin jatkuvasti säästämään ja tämä elämäntyyli on myös kasvattanut siihen, ettei rahaa tuhlaa samalla tavalla kuin vakituisessa palkkatyössä tuhlasi. Sitä elää ikään kuin jatkuvasti hieman säästeliäästi miettien, että puolen vuoden päästä tilanne voi olla mikä tahansa vaikka nyt näyttäisi kuinka hyvältä. Toisaalta olen oppinut myös luottamaan elämään ja siihen että se kantaa ja toisinaan myös yllättää positiivisesti. 🙂

   Mukavaa viikkoa sinnekin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *