Hyvät pahat antibiootit

Antibiootit, ne paholaiset. Vuosi sitten, kun vatsani voi todella huonosti etsittiin siihen syitä kissojen ja koirien kanssa. Lääkärissä homma oli lähinnä testien ottamista ilman sen selvempää lopputulosta, mutta ravintoterapeutilla syitä sitten tosiaan etsittiin hieman kauempaa, mietittiin elämääni vuosia takaperin. Yksi kysymys joka hämmensi mieleni oli ”kuinka monta antibioottikuuria olet syönyt viiden vuoden aikana?”. Niin. En edes pysynyt laskuissa, varmaan ainakin kymmenen? Entäs koko elämän aikana? -Kymmenittäin. Sairastin lapsena rajuja korvatulehduksia ja olin pahassa kierteessä, antibiootteja upotettiin tähän neitiin siis useita, eikä niiden tarpeellisuutta varmasti tuolloin 90-luvun alussa kyseenalaistettu. Epäilen myös oliko silloin olemassa edes maitohappobakteereja, joilla voi edes hieman edesauttaa vatsan tasapainossa pysymistä kuurin ajan, sekä jälkeen? Tuskimpa.

Edes aikuisiällä en ollut koskaan kyseenalaistanut antibiootteja, vaan kiltisti popsinut sellaisen pienempäänkin flunssaan jos näin on määrätty. Mikäpä ettei, antibioottihan ”parantaa”. Kyllä lääkärit tietävät mitä määräävät. Minulle olikin täysi yllätys kuulla, että syödyt antibiootit saattavat vaikuttaa vatsassamme vielä parikin vuotta sen jälkeen, kun kuuri on syöty loppuun. Siis kaksi vuotta!!

Antibiootit tosiaan sekoittavat suolistomme mikrobitasapainon. Ne nujertavat vatsassamme kokonaisia hyvien bakteerien populaatioita ja täten ongelmia alkaa ilmaantua. Harva varmaan oikeasti miettii, että vatsan ongelmiin syy voi löytyä juurikin noista syödyistä kuureista. Vatsa sekaisin, turvottaa, kipristelee ja mitä vielä. Vaikka siis söisikin niitä kuuluisia maitohappobakteereja, eivät ne pysty koko pakkaa pelastamaan. Itse olen nykyään hyvin kriittinen tuollaisia reseptejä kohtaan, enkä syö niitä muutoin kuin pakon edessä. Välillä on kuitenkin pakko, nimittäin kaikki taudit eivät parane parantamalla tai edes poppaskonstein. Flunssiin en enää koskaan aijo kyseisiä kuureja popsia mutta entäs sitten pissatulehdukset, keuhkokuume, poskiontelontulehdus tms.? Niin, kaikkeen ei ole keksitty luontaista parannuskeinoa, joka varmasti toimisi ilman terveydellistä ”uhkaa”.

hhhh

Täällä on menty nyt vuosi ilman antibiootteja, kunnes tässä keväällä jouduin yhden kuurin syömään. Tein sen niiiiin vastahakoisesti mutta vaan, koska ei oikein ollut vaihtoehtoja. Arvatkaa siis kaksi kertaa miten vatsani on voinut tässä viimeiset viikot? Ei kovin hyvin… Se on jälleen niin paljon herkempi ja reagoi. Juuri, kun olin päässyt siihen pisteeseen, että vointi oli suhteellisen normaali niin johan on aika palata lähtöpisteeseen… Tuntuu kyllä hyvin masentavalle mutta ei auta. Nyt vaan taas mahdollisimman vähän sokeria etteivät bakteerit saa kasvualustaa ja kunnon probiootit kehiin.

Oletteko te selkeästi havainneet antibioottien yhteyden vatsaongelmiinne? 

Kommentit (37)
 1. Tällaisen löysin http://www.lootuskauppa.fi/laitteet/Food-Detective
  Mutta kannattaa varata aika allergia,-ja astmaan erikoistuneelle lääkärille vaikka vähän maksaakin.Käynnin lisäksi sitten sitä mukaan mitä enemmän testejä tehdään.Ystäväni kärsi vatsavaivoista ja yleisellä puolella oli todettu että ei keliakiaa.Meni yksityiselle aiheeseen perehtyneen lääkärin luokse ja siellä verikokeissa todettiin yliherkkyyttä(huom ei allergiaa) eniten vehnälle ja joillekkin parille muulle aineelle(ei siis edelleenkään allergiaa) ja nämä tuotteet jätti pois mille korkealla asteikolla todettiin herkkyys.Parani mahavaivat huomattavasti.Toivottavasti olisi sinullekkin apua 🙂

 2. Flunssan takia ei lääkäriin kannata edes mennä, ei se sillä parane. Siksi vähän harmillista että heitetään lääkärille vastuu vahingoista jos menee itse aina kerta toisensa jälkeen lääkäriin kun flunssa iskee. Vähän vastuuta itselle ja järkeä päähän, eikö niin 🙂 ja jos antibiootteja on 90-luvulla käytetty hieman huolettomammin, niin se ei tee nykylääketieteen käytännöistä vastustamisen arvoista. Ei niitä enää nykyään niin helposti määrätä kuin silloin 20 vuotta sitten, käypähoitosuositukset ohjaa lääkärienkin hoitotapoja. Ulkomailla ollaan lepsumpia antibioottien kanssa edelleenkin mikä huolestuttaa. Suomessa on jo ymmärretty riskit. Myös muuten pikkulasten vanhemmat usein lähtevät lääkäriin ”hakemaan” sitä antibioottikuuria kun lapsukainen vähän niiskuttaa. Se ei ole lääkärin eikä antibiootin vika, vaan vanhempien vika. Niitä kuureja välillä vaatimalla vaaditaan.

  1. Itse en siis todellakaan muutoin menisi, mutta työvelvoitteet määräävät menemään kolmen päivän sairastelun jälkeen. 🙂 Ja heti jo silloin on tyrkytetty antibioottia. En vastusta lääketiedettä, sieltä löytyy moneen vaivaan apu mutta puhuin nyt ns. jatkuvista ”turhista” antibiooteista. Varmasti on vanhempia jotka vaatimalla vaativat, kuten tässä yksi jo kommentoi itse pyrin välttämään niiden pumppaamisen mahdollisiin tuleviin jälkeläisiin mahdollisimman pitkälle. Silloin yhdeksänkymmentäluvulla asiat nyt vaan olivat tosiaan vähän toisin… Onneksi nykyään sitten edes (kai?) hieman nihkeämmin kuureja annetaan.

   1. Ilman muuta. Hyvä onkin osata lääkärissä sanoa, että tarvitsee vain sairaslomatodistuksen, ei lääkitystä. Itse teenkin näin, ellei sairauteni ole lääkkeellä hoidettava, ja se on ihan fiksua. Ja eihän lääkärikään pakota syömään lääkkeitä, kaikilla on itsemääräämisoikeus 🙂 harmittaa vaan kun puhut antibiooteista ”paholaisina”, eivät ne sitä ole. Kaikilla lääkkeillä, ja myös mm. luontaistuotteilla on haittavaikutuksia. Antibiootit ovat hyödyllisiä tiettyjen bakteeritautien hoidossa, jopa pelastavat henkiä. Se jos mikä on hienoa. Haitoista saa ja pitääkin puhua asiallisesti, mutta antibioottien leimaaminen paholaisiksi on ehkä hieman liioiteltua ja erittäin provosoivaa.

    1. Enkös mä nimenomaan kirjoittanut tekstiin, että joihinkin sairauksiin niitä nimenomaan tarvitaan? 🙂 Eli en mä niitä paholaisiksi sanonut. Otsikkokin jo kertoo, että hyvä ja pahat. Niissä on molemmat puolensa.

     Välillä tuntuu, että osa ihmisistä vaan haluaa ymmärtää väärin ja provosoitua vaikka varmasti tietää mitä toinen tarkoittaa. 🙂

     1. Postaus alkaa lauseella ”antibiootit, ne paholaiset”. Ja jossain kommentissa olit sitä mieltä että ne ovat pepusta. Mitä näillä sitten tarkoitat, ellet tarkoita mitä kirjoitat? 🙂

      1. Jos tekstin lukee loppuun tajuaa etten tarkoita sitä noin yksioikoisesti. 🙂 Se on tapa herättää mielenkiinto tekstiin mutta kumoan sitä kuitenkin osittain myöhemmin. Antibiooteissa on tosiaan paljon huonoja sivuvaikutuksia, vaikka varmasti sitten monessakin tapauksessa ovat hyvinkin tarpeen. Silti niitä sivuoireita tulee, jopa parin vuoden ajaksi eli siinä mielessä kyllä pepusta. Toki jos parantavat sairauden niin sitten iso peukku. 😉

   2. Ainiin! Kiinnostaisi kuulla kokemuksiasi Lady-Compista, vieläkö käytät sitä? 🙂

    1. Comp kyllä löytyy kotoa mutta ei ole nyt ollut juurikaan käytössä… Lähinnä siis luottamuspula iski. Eikä niinkään siis minulle vaan talouden miehelle. 😀 Tällä hetkellä ei ole halua lapsiyllärreille, joten ehkä siirryn tähän siinä vaiheessa jos ja kun lapsi ei olisi katastrofi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *