Ihmeöljy – Kylmäpuristettu kookosöljy

Kylmäpuristettu kookosöljy on kuulunut keittiömme varusteisiin jo hyvin pitkän aikaa. Sen terveellisyydestä on kiistelty aika paljon, mutta itse tahdon uskoa tämän rasvan positiivisiin vaikutuksiin. Paistorasvoista paras (maku ja tuoksu) ja leivonnassakin turvaudun ennemmin kylmäpuristettuun kookosöljyyn, kuin vaikka voihin tai rypsiöljyyn. Välillä tulee käytettyä oliiviöljyäkin, mutta kyllä se kookosöljy on keittiömme ykkönen mitä rasvoihin tulee.

Tässäkin toki kannattaa muistaa se, että kohtuus kaikessa. Eihän mitään rasvaa ole tarkoitettu kilokaupalla sisäisesti vedettäväksi, joten tämänkin öljyn suhteen kannattaa käyttää tervettä maalaisjärkeä. Vaikka kookosöljy sisältää hyvin paljon tyydyttynyttä rasvaa on se kuitenkin sydänystävällinen. Itse ainakin katson tänä päivänä ennemmin rasvojen laatua kuin sitä kuinka kovaa rasva on, tai vastaavasti paljonko se pitää sisällään kaloreita. Kookosöljyn rasvahapoista 50 % on lauriinihappoa, joka on antibakteerinen, antiviraalinen ja sieniä tappava. Kyseistä happoa löytyy myös äidinmaidosta mikä tarkoittaa, että kyseessä on hyvin ravinnepitoinen öljy! Tämä öljy parantaa siis myös immuniteettia ja täten kohottaa kehomme suorituskykyä ja yleistä terveydentilaamme. Meillä käytössä on aina yhteistyökumppanini CocoVi:n luomu kookosöljy, johon luotan ja tiedän sen olevan laadukasta tavaraa.

IMG_3148-001

Mutta mihin kaikkeen sitten käytän tätä ihmeöljyä? Ruoanlaitto on vaan yksi niistä lukuisista käyttömahdollisuuksista!

 • Paistaminen, ruoanlaitto ja leivonta. Kiteytettynä keittiössämme kuluu kookosöljyä ihan mukavasti. Nykyään leivon mieluiten sämpylät ja muut leivonnaiset aina kylmäpuristettuun kookosöljyyn, sillä se antaa kaikkeen kivan makuvivahteen ja toimii terveellisenä rasvana. Oma vatsani ei meinaa oikein kestää voita, ei edes laktoositonta sellaista, joten paras tuote rasvaksi on ehdottomasti tämä öljy!
 • Ihonhoito. Ihonhoidossa kookosöljyhän on oikea helmi! Öljynaamio iholle puolen tunnin ajaksi vaikuttamaan tai vastaavasti ihan rasvana. Myös kuorinta-aineena se toimii suolaan sekoitettuna. Oma ihoni ei ole juurikaan kuivuvaa sorttia, joten kookosöljy on hieman liian tymäkkää varsinaiseksi kasvo- tai ihovoiteeksi. Olen kuitenkin kuullut, että kuivaihoiset ja atoopikot ovat saaneet kookosöljystä avun iho-ongelmiinsa?
 • Hiustenhoito. Tätä hoitomuotoa onkin tullut kokeiltua useampaankin otteeseen. Parastahan on jos kookosöljyn jättää yön ajaksi hiuksiin muhimaan, jolloin se pääsee oikein kunnolla vaikuttamaan. Pyyhe vaan tyynyliinan päälle ja hemaiseva suihkuhattu päähän niin avot. On muuten aika rasvaista puuhaa mutta kyllä tukka kiittää! Jos tyvestä ei tahdo rasvaista niin kannattaa levittää siis vaan latvaosioon.
 • Kahvimaidon korvike. Moni tykkää käyttää kookosöljyä tosiaan myös kaffissa, jolloin päivän annoksen saa mukavasti nesteen kera. Kookosöljyhän hieman hidastaa kahvin imeytymistä, jolloin kofeiinipiikiltäkin vältytään. Itse laitan kahviin yleensä makeuttamatonta soijamaitoa ja sen lisäksi pienen teelusikallisen pään kookosöljyä. Toimii!
 • Suun ja hampaiden hygienia. Itse harjoitin jossain vaiheessa kookosöljyllä kurlaamista, kunnes se vaan kirjaimellisesti jäi. Kurlaus kannattaa  suorittaa aamuisin aamutoimien lomassa noin 10-15 minuutin ajan. Tuo rituaali puhdistaa hampaita ja kuulemma vielä valkaiseekin. Pitääkin taas skarpata tämän jipon suhteen…
 • Säärikarvojen höyläys. Korvaa erinomaisesti suihkugeelit ja muut karvojen poistovoiteet. Kannattaakin ehdottomasti pitää suihkussa aina yksi purnukka kookosöljyä!
 • Kynsinauhavoide. Omat kynsinauhani ovat usein kuivat ja lohkeilevat. Arvatkaa siis mikä niiden ehdoton pelastaja on?
 • Huulirasva. Itse vältän huulirasvojen käyttöä, koska ne kuivattavat huulia entisestään. Välillä talvisin jos huulet ovat kuitenkin kuivakat sipaisen niihin hieman kookosöljyä, kyllä toimii!

IMG_3160

 • Meikinpuhdistus. Ripsienpidennykset omaavana en voi luonnollisestikaan käyttää öljyjä silmien puhdistamiseen, mutta kasvojen yleiseen puhdistamiseen kyllä. Levitän kookosöljyä monesti kasvoilleni käsin ja pyyhin pois vanulapulla. Ihon pinta jää hieman rasvaiseksi mutta imeytyy kyllä illan mittaan. Tekee aikamoista kutaa iholle ja on ns. luonnollinen kosteuttaja.
 • Nahkatuotteiden pinnan hoitaminen. Esimerkiksi kiiltäväpintaiset nahkakengät saavat ihan uutta puhtia kookosöljystä. Been there and done that! Kannattaa siis ehdottomasti kokeilla jos nahka vaatii freesausta, eikä blankkia löydykään kotosalta.

Siinä oli nyt tosiaan muutama käyttötarkoitus ja niitä lienee vielä hurjasti lisääkin!

Jos joku tähteellinen vinkki jäi omasta listastani pois, niin aina saa toki jakaa omat super vinkkinsä. Kuulisinkin mielelläni mihin te käytätte kylmäpuristettua kookosöljyä jos käytätte? 🙂

Kommentit (6)
 1. Kiitos tästä! Pitääkin käydä hakemassa purkki kaupasta 🙂

  1. Suosittelen. Tuosta tulee kyllä sellainen keittiön vakkari aika hujauksessa. 🙂

 2. Itse sekoitan käytettyjä kahvinpuruja kookosöljyyn ja teen sillä kuorinnan. En pese enää saippualla ihoa, joten öljy jää hoitamaan kuorittua ihoa ja suihkun jälkeen iho on todella pehmeä eikä tarvitse erikseen välttämättä rasvata.

  1. Kiitos vinkistä! Kahvinpurut siis hyötykäyttöön! 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *