Iho-ongelmia

Ihoni on ollut aina erityisen hyvä. Mitä nyt lapsena sairastin maitoruven ja sain välillä allergista ihottumaa sitrushedelmistä käsiini tai kasvoihini. Nuokin ongelmat jäivät kuitenkin iän myötä ja edes teini-iässä en kärsinyt ongelmaihosta. Näin aikuisiällä ihoni on ollut aina kuin unelma, enkä ole koskaan joutunut sen kanssa kamppailemaan. Sanotaanko näin, että ihoni on kestänyt vaikka ja mitä – eikä ole koskaan reagoinut esimerkiksi siihen, että bloggaajana testailen paljon erilaisia tuotteita. Ihoni on ollut todella ongelmaton.

img_7086

Jotain kuitenkin tapahtui pari kuukautta sitten, kun kamppailin elämässäni todella pahan stressin ja ahdistuksen kanssa. Alkuun huomasin kasvoissani yhtäkkiä punaista pientä ihottumaa silmäkulmassa, nenänpielessä ja suun alla/leuassa pienenä rykelmänä. Ajattelin, että johtunee ehkä chilistä jota olen viime päivinä paljain käsin käsitellyt. Silmäkulma ja nenänpielus parantuivat parissa päivässä mutta leuka jäi – ilmeisesti jäädäkseen? Nyt onkin jo toinen kuukausi meneillään, kun suun alapuolella on pieni rykelmä näppyjä/ihottumaa (näkyy kuvissakin). Tuo alue on tietyn kokoinen eikä ole siitä kasvanut. Välillä ihottuma on punaisempaa ja välillä taas lähestulkoon huomaamatonta – ihonväristä. Etenkin kuumassa suihkussa oleminen nostaa näpyt kirkkaammin pintaan.

Alkuun mietin hormoneita ja stressiä, sitten ruokavaliota, seuraavaksi ihonhoitotuotteita ja lopuksi meikkejä. Olen nyt syksyn aikana erityisesti kokeillut uusia ihonhoitotuotteita ja käyttänyt ilmaston vuoksi seerumeita todella paljon – useampana iltana viikossa. Mietin voisiko näillä olla yhteyttä ihottumaan? Toisaalta taas epäilykseni kohdistuivat NYXin huuliväriin. Lingerie on ollut huulillani lähestulkoon päivittäin, joten mitä jos se allergisoi? Olin viikon ilman kyseistä tuotetta ja en huomannut muutosta – kyse ei siis varmaan ole siitäkään. Tottakai laitoin myös Googlen laulamaan ja sain diagnooseja ruusufinnistä suunympärysihottumaan (perioraalidermatiittiin). Viimeistä jäin todella miettimään sillä löysin pari blogikirjoitustakin aiheeseen liittyen. Ainut ero on se, että oma ihottumani ei ole levinnyt (ainakaan toistaiseksi) ympäri kasvoja ja ihottuma on enemmänkin pientä urtikarjamaista haaleaa näppylää, joka ei punota alituiseen. Suunympärysihottuma näytti nimittäin Googlen kuvissa aika pahalta – samoin ruusufinni.

img_7067img_7058

Tiedän, että moni kärsii pahasta aknesta ja varmaan ajattelee mitä ihmettä täällä itken. Kyse ei kuitenkaan ole siitä etten pystyisi elämään tuon näppykasan kanssa mutta lähinnä mietin pitäisikö asialle tehdä jotain tässä vaiheessa? Mitä jos se lähtee leviämään ja kohta kasvoni ovat tuon ihme nyppylän peitossa? Kasvot ovat kuitenkin aika näkyvä paikka ja kieltämättä olen hieman huolestunut. Tokikaan asiaa ei yhtään auta se, että alkaa stressaamaan ihostaan. Olenkin koittanut olla nyt mahdollisimman paljon ilman meikkiä ja antaa tuon rykelmäkohdan hengittää.

Olen myös jättänyt kokonaan pois seerumit ja muut ylimääräiset tökötit. Käytän ainoastaan kahta  apteekin kasvovoidetta (Vichy ja Lierac) – toista öisin ja toista päivisin. Jätin jopa micellar waterinkin pois sillä kuulin, että se on joillain aiheuttanut näppyjä. Myös luonnonkosmetiikan suhteen olen nyt erityisen varovainen. Luin nimittäin siitäkin, että ei-synteettinen kosmetiikka on laukaissut joillain pahojakin ongelmia ihon kanssa. Itsehän olen vasta tänä syksynä ottanut käyttööni yhä enenevissä määrin luonnonkosmetiikkaa… Syypäitä voi olla siis monia, mutta tällä hetkellä tämä on lähinnä arvailua.

img_7088

Syy siihen miksi halusin aiheen blogissani jakaa on epätietoisuus. Olen aivan hukassa mitä tällaiseen aiheeseen tulee. Ehkä teidän joukossanne on joku vastaavasta kärsinyt ja voisitte mahdollisesti tietää minua enemmän? Kaikki vinkit ja omakohtaiset kokemukset tulisivat tarpeeseen! Jos näpyt eivät katoa itsestään lähi kuukausina – on varmaan pakko kävästä ihotautilääkärillä. Joihinkin iho-ongelmiin ei ilmeisesti auta, kuin lääkkeet mikä sinällään on aika ikävää.

Oletteko te kärsineet iho-ongelmista aikuisiällä? Miten olette niistä selvinneet ja kuinka ihoanne tällaisissa tilanteissa hoitaneet?

Kommentit (15)
 1. Moikka, itsellän on ollut ruusufinni jota kyllä aluksi epäilin juurikin suunympärysihottumaan, alkoi oireilla pienen pienillä valkopäillä ja siitä sit levisi koko naamaan, jolloin pienistä näppylöistä puhkesi isokokoisia märkäfinnejä, lääkäri totesi että on ruusufinni ja määräsi antibioottikuurin jolla se parani nopeasti. Myöhemmin luin Meine basestä jota käytetään iho-ongelmien hoitoon, kuulemma myös akneen ja suunympärysihottumaan, olen myös kärsinyt aknesta ja kokeilin tuota suolaa ja se toimii! Suosittelen kokeilemaan! Sopii myös muuhunkin kauneudenhoitoon!

  1. Kuulostaapas ikävältä. 🙁 Tuota itseasiassa juuri pelkään, että alue lähtee leviämään, sillä nyt se on hieman sitä tehnytkin jo. Kiitos inkistä! Pitääkin testata. Nyt on ihonhoitotuotteet ainakin laitettu vaihtoon ja käytän tosiaan mahdollisimman vähän kaikkea tököttiä. Käytän myös ruusufinniin tarkoitettua voidetta iho-alueella sillä kuin netistä, että se olisi toiminut monien vastaavaan ihottumaan. En tosin varmaksi tiedä onko kyseessä lievä ruusufinni vai suunympärysihottuma? Jos jatkuu vielä kovin pitkään on kai pakko mennä ihotautilääkärin puheille.

   Kiitos sinulle vinkeistä! 🙂

  2. Hyvin leivältä alkavalta suunympärysihottumalta tämä näyttää mutta voi toki olla muutakin vaarattomampaa ihottumaa joka menee itsestään ohi eikä leviä/pahene enempää. Suolistostahan kaikki iho-ongelmat kuulemma lähtee, ja näillä on monesti taipumusta uusiutua esim stressin yhteydessä :/ Lääkäreiltä saa valitettavasti vaan lääkkeitä siihen akuuttiin vaivaan, jotkut toki saa pysyvänkin avun, mut monet joutuu turvautumaan muihin ratkaisuihin. Oon erittäin vakuuttunut Meine basen tehosta, kaikkia lääkkeitä ja lääkevoiteita kokeilleena. Viime vuosina oon noudattanut vähähiilarista ruokavaliota aknen hoitoon ja nyt saan välillä herkutella ilman naaman räjähdystä, uskomatonta 🙂 Jos päädyt tuota suolaa kokeilemaan niin sulata pieni määrä kämmenelle veden kanssa ja levitä varovasti iholle (ihoa voi myös kuoria tällä mut ei joka päivä ) anna vaikuttaa muutaman minuutin tai niin kauan kun pystyt ja huuhtele kevyesti pois niin että iholle jää liukas emäsvaippa joka jää iholle hoitamaan sitä.

   http://blogit.kaksplus.fi/kotitalouskriisi/vanha-suola-kaunistaa/

 2. Hei! Mulla oli prikulleen samanlainen iho-ongelma viime syksynä. Puhkesi juurikin stressaavana ajankohtana. Lääkärikaverini diagnosoi sen lieväksi suunympärysihottumaksi. Hain apteekista ilman reseptiä saatavaa rosazol-voidetta ja karsin ylimääräisten ihonhoitotuotteiden käyttöä. Ihottuma parani alle viikossa. Tänä syksynä ihottuma yritti tehdä comebackia (muutama piste silmän alla) mutta sain sen taltutettua alkuunsa samaisilla keinoilla.

  Suunympärysihottuman voi laukaista melkein mikä vain tuote, mutta perimmäinen syy siihen on stressi ja siitä johtuva vastustuskyvyn aleneminen. Minun ihoni sietää normaalitilassa ollessani mitä vain, mutta pitkäaikaisen stressin aikana se nähtävästi herkistyy.

  Toivottavasti vinkistäni on apua sinullekin! Onnea ja iloa tähän vuoteen! 🙂

  1. Hei kiitos sinulle tästä kommentista! Kävin äsken hakemassa voiteen ja kokeilen sitä. 🙂 Vähän säikähdin, kun hyllyssä luki ”ruusufinni” mutta asiakaspalvelija sanoi, että ei ole vaarallista vaikka omani ei sitä olisikaan. On kuitenkin antibioottia, eli luulisi tappavan mahdolliset bakteerit.

   Musta on tullut vähän vainoharhainen ja olen alkanut miettimään jopa sitä, että voisiko ihottuma tulla salilaitteista. :O Sitä niin herkästi koskee kasvoihin samoin käsin, joilla käsittelee esimerkiksi painoja – hyi! Syitä voi olla varmaan monia ja arvailuksihan tämä menee…

   Sinnekin onnellista alkanutta vuotta! :))

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *