Jokainen ihminen jättää jälkensä

Olen miettinyt viime aikoina paljon sitä, millainen vaikutus ihmisillä on meihin. Kohtaamme koko elämämme aikana ison määrän ihmisiä, joista osalla ei ole sen syvempää vaikutusta sisimpäämme, kun toiset taas tekevät jo heti ensikohtaamiselta lähtien lähtemättömän vaikutuksen. Osa heistä on elämässämme vuosikausia ja osa taas ohimennen muutaman päivän tai kuukauden. Kuitenkaan aika ei välttämättä aina määrittele sitä, kuinka syvästi joku ihminen onnistuu meihin vaikuttamaan. On jännä, miten toisten kanssa saattaa tuntea jo heti ensikohtaamiselta lähtien jotain yhteyttä ja toisten kanssa yhteyttä ei synny vaikka kuinka yrittäisi.

Elämässäni on ollut lukuisia ihmissuhteita – niin ystävyys kuin romanttisessakin mielessä. On niitä lyhyitä juttuja, kun sitten myös pidempiä ns. vuosia kestäneitä ihmissuhteita, joista osa jatkuu edelleen. Koen, että osa näistä ihmisistä on vaikuttanut elämässäni syvästi opettaen minulle niin parisuhteesta, rakkaudesta, ystävyydestä, luottamuksesta, rohkeudesta kuin elämän viisauksistakin. Sitten on taas niitä, jotka ovat ehkä auttaneet minua siinä hetkessä oivaltamaan jotain tärkeää, kuten esimerkiksi eräs ihminen viime vuoden loppukesästä saadessaan minut tuntemaan jälleen jotain sellaista, jota en ollut hetkeen tuntenut. Hän oli elämässäni vain pienen tovin, mutta se viesti, jonka hän minulle jätti oli siinä elämäntilanteessa juuri se, mitä tarvitsin. Hän ei tästä todellakaan tänäkään päivänä tiedä – eikä tarvitsekaan tietää  mutta hänen vaikutuksensa minuun oli tärkeä.

Tällaisia tapahtumia on ollut elämässäni aina välillä ja joskus mietinkin, voiko olla sattumaa ketä polullemme tulee? Niin selkeitä ovat välillä ne viestit, joita ihmiset meille ikään kuin käytöksellään viestivät. Tämä voi toki olla myös negatiivisessakin mielessä, eli kohtaammeko meitä huonosti kohtelevia ihmisiä ehkä sen vuoksi, että oppisimme heidän kauttaan jotain tärkeää? Kunpa sitä pystyisikin aina negatiivisia kokemuksia muiden vuoksi kokeneena ajattelemaan asiaa siltä kantilta, että tämä ihminen pelkästään opetti minua. Usein näitä asioita ei osaakaan katsoa siinä hetkessä, vaan ne oivaltaa vasta jälkikäteen. Olen viime aikoina miettinyt, että ehkä ne lukuisat negatiiviset ihmissuhdekokemukset, joista olen täälläkin kirjoitellut, ovatkin sellaisia, jotka minun vaan on kuulunut läpi käydä. Olen myös rohjennut peilaamaan itseäni näiden kautta ja ehkä sitäkin kautta oivaltanut jotain tärkeää itsestäni ja syvimmistä tarpeistani. Vaikka en syytä itseäni muiden valheista tai huonosta käytöksestä, niin silti koen, että ehkä on korkea aika ottaa opiksi ne tietyt sudenkuopat, jotka ovat minulle kerta toisensa jälkeen ne akilleen kantapää.

Välillä on jopa hassuakin ajatella kuinka jonkun ihmisen kanssa on ollut todella läheinen ja yhtäkkiä hän onkin poissa elämästämme. Elämä on kuitenkin jatkuvaa kasvua ja sitä kautta myös ihmissuhteista luopumista. Moni suhde muuttaa myös muotoaan vuosien myötä ja itsekin lukuisat ystävyyssuhteiden viilenemiset kokeneena en voi kuin sanoa, että joskus kasvu vie eri suuntiin ja elämän arvot sekä prioriteetit muuttuvat niin, ettei ystävyys ole enää samanlainen kuin se jossain kohtaa oli. Parasta on kuitenkin se jos ihmiset pystyvät kunnioittamaan tästä huolimatta toisiaan sekä vaalimaan sitä yhteistä ajanjaksoa. Itse voin nimittäin ainakin sanoa, että muutamallakin ihmisellä oli minulle parinkympin paremmalla puolen suuri vaikutus. Eräs heistä oli paras ystäväni vuosia kunnes elämä vei eri suuntiin. Tänäkin päivänä voin kuitenkin lämmöllä muistella yhteisiä lukuisia hulluja retkiämme, enkä koskaan nähdessämme voi olla noita muistamatta. Vaikka elämä on vienyt eri suuntiin, silti hänelläkin oli elämääni suuri vaikutus.

Näihin ajatuksiin päädyin oikeastaan sitä kautta, että pohdin omaa elämääni ja sitä, miksi olen sellainen kuin olen – mikä tekee minusta juuri tällaisen ihmisen? Me ollaan niin suuri kokonaisuus, joka muodostuu monesta palasesta mutta kyllä ihmisten vaikutus meihin on aivan mielettömän suuri – halusimme tai emme. Siksi en koskaan voikaan liikaa hokea sitä, että valitaanhan se lähipiirimme huolella. Vaikka yhtä lailla meihin vaikuttaa ne työtoverit, joita emme välttämättä ole elämäämme valitsemalla valinneet tai jopa se lähikaupan kassa, niin merkittävin vaikutus on ehkä kuitenkin pidemmällä tähtäimellä niillä läheisimmillä ihmisillä – he joko tukevat meitä elämässämme tai ovat tiellämme. Itse uskon siihen, että emme pysty vaikuttamaan ihmisten kykyyn vaikuttaa meihin mutta siihen voimme paljonkin vaikuttaa, keitä elämään valitsemme.

Kengät Vagabond / Farkut Monki / Vyö second hand / Poolo Samsøe & Samsøe / Takki second hand

Muistakaa, että kuka tahansa ei ansaitse paikkaa sydämestänne vaan se paikka tulee ansaita.

Näihin ajatuksiin, lumista torstaita kaikille!

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (2)
 1. Hieno, samaistuttava teksti – jälleen.

  Mulla itselläni on ollut kasapäin huonoja, tai sanotaanko että vähintäänkin kasvattavia ja kantapään kautta opettavia ihmissuhdekokemuksia. Kaikkien noiden lomassa kerran törmäsin ihmiseen, jonka kanssa homma oli vähän olosuhteiden pakosta sellainen, ettei meidän välille kyennyt mitään pysyvää rakentamaan, mutta silti kyseinen ihminen opetti mulle erittäin arvokkaana oppina sen, miten rennolta, hyvältä ja luontevalta jonkun kanssa voi tuntua. Vaikkei meistä tullutkaan mitään, ne muutamat yhdessä vietetyt päivät jäivät unohtumattomina mieleen.

  Tämän jälkeen tapailin useampia ihmisiä, ja aina homma kariutui ennemmin tai myöhemmin. Usein jo tapailun ensimmäisenä kuukautena takaraivoon iski vahvasti ajatus – ei sen vaan pitäisi olla jo heti aluksi näin hankalaa. Jälkeenpäin jokaisen kohdalla oon osannut paljon fiksummin todeta, että no, eihän se nyt ollut ollenkaan niin vaivatonta ja sujuvaa, että se olisi ollut sen ajan ja energian arvoista. Jokaisesta oppii jotain, vaikka sitten surun ja irrottautumisen tavalla.

  Nyt, pitkästä aikaa vuosiin törmäsin ihmiseen, jonka kanssa klikkasi heti, ensimmäisistä deiteistä lähtien. Molemmat hämmentyi meidän välisestä yhteydestä vähintään yhtä paljon kuin siitä, miten helpolta se saattoikaan tuntua. Koko juttu tuntui vaan niin oikealta, ja panostamisen arvoiselta, että yhtäkkiä löysin itseni lähtemässä kolmansia deittejä varten extempore viikonloppureissulle toiselle puolelle Eurooppaa, vaan koska en malttanut odottaa toisen paluuta 3 viikkoa Suomessa – ja oli muuten hulluin ja paras päätös ehkä ikinä, vaikka en ikimaailmassa aikaisemmin olisi voinut kuvitella, että tekisin kenenkään vuoksi mitään sellaista. Musta on ollut varsinkin viimevuosina tosi vaikeaa henkisesti suhtautua toisen ihmisen päästämistä lähelle, mutta tän tyypin kanssa tuntuu siltä, että tottakai mä panostan ja tottakai mä oon valmis antamaan kaikkeni, koska meni miten meni, mutta en voisi tässä tilanteessa edes harkitakaan toimivani millään toisella tapaa ja antavani tän mahdollisuuden valua hukkaan.

  Pointti tässä ehkä pohjimmiltaan oli se, että oon superkiitollinen jokaisesta kokemuksesta, jokaisesta ihmisestä joita oon viimevuosien tapaillut ja jakanut enemmän tai vähemmän hetkiä, koska tiedän, että kaikki ne jutut on opettaneet ja kasvattaneet mut juuri sellaiseksi mitä nyt olen, ja juuri nyt osaan arvostaa tätä kultakimpaletta mun käsissäni ihan superpaljon, mutta samalla luotan itseeni, omiin voimavaroihini ja omaan jaksamiseeni siinä, että jos homma näyttää kariutuvan, osaan tarvittaessa kääntää kelkkani sen sijaan, että jäisin rypemään.

  Kiitos vielä hyvästä blogista, sun tekstit saa usein ajattelemaan paljon, kuten tästäkin vähän romaaniksi venähtäneestä kommentista voi huomata 😀

  1. Kiitos Susanna! 🙂

   Olipas mielenkiintoinen kommentti! Ihana ensinnäkin kuulla, että olet löytänyt tuollaisen ihmisen elämääsi. <3 Ja tuo oivallus sen suhteen, että jokaiselta oppii jotain – niinhän sen nimenomaan menee. Niin moni ihminen vaikuttaa meihin tavalla tai toisella, halusimme tai emme. Todella arvokas tieto ylipäänsä elämässä eikä koskaan pitäisi ajatella, että tapasi jonkun ihmisen täysin turhaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *