Mihin blogikommentit katosivat?

Olen blogannut yli kahdeksan vuotta ja jos vertaan bloggaamista alkuaikoihin, ovat useat asiat muuttuneet. Moni asia parempaan, mutta osa mielestäni myös huonompaan suuntaan. Yksi tällainen huonompaan suuntaan mennyt juttu on mielestäni blogikommentointi, joka on vähentynyt vuosien mittaan hurjasti. Muistan, miten blogini alkuaikoina sain todella paljon kommentteja ja vaikka osa oli hyvin mauttomia ja ilkeitäkin, oli kommentointi silti säännöllistä – oikeastaan ihan päivittäistä. Ei tainnut olla yhtään postausta ettei sitä kommentoitu edes tavalla tai toisella. Olenkin usein miettinyt, mistä johtuu ettei blogitekstejä enää kommentoida samalla tavalla kuin ennen? Johtuuko se siitä, että kommentointi mobiilin kautta on haastavampaa (ja esimerkiksi omassa blogissani vieraillaan eniten mobiilin kautta), vai eikö jakseta enää keskittyä blogitekstin lukemisen lisäksi ajatusten vaihtamiseen? Vaatiiko se meiltä liikaa vai missä mättää?

Kommentoinnin väheneminen on kirjoittajalle kurjaa, tai näin sen ainakin itse koen. Kommentit ovat kuitenkin blogin suola ja se merkittävin tapa olla vuorovaikutuksessa lukijoiden kanssa. Toki analytiikasta voin tarkistaa vaikka päivittäin montako tuhatta ihmistä blogissa on vieraillut, mutta loppupeleissä se vasta surullista onkin jos kävijöitä on, eikä kukaan ei kommentoi. Tai en tiedä, voi olla että itse suhtaudun asiaan liian vakavasti? Voihan se olla ettei aihe vaan herätä ajatuksia tai kosketa omaa elämää, jolloin mitään annettavaa lisäarvoa siihen ei ole? Etenkin silloin jos kommentteja ei tule useampaan päivään, huolestun ja alan peilaamaan asiaa itseeni. Pitäisikö minun kirjoittaa enemmän jostain muusta, ovatko aiheet olleet tylsiä tai mielenkiinnottomia, vai mistä kiikastaa? Tiedän ettei monestikaan ole kyse mistään edellä mainitsemastani, mutta silti kommenttien puuttumattomuus herättää kirjoittajassa herkästi kysymysmerkkejä.

Toisaalta samaan aikaan kun kommentointi on vähentynyt, ovat yksityisviestit lisääntyneet. Yhä useammin saankin teiltä sähköpostia tai viestejä Instagramin puolella. En tiedä kertooko tämäkin siitä, että blogikommentointi alkaa olemaan liikaa aikaa vievää ja onkin helpompaa laittaa yksityisviesti? Vai onko kommentointi jotenkin hankaloitunut? Tuntuuko turhalta kommentoida blogiin, mikäli kukaan muukaan ei ole sinne tänään kommentoinut? Parhaimmillaan blogien kommenttiboksit ovat keskustelun herättäjiä ja mielipiteiden jakajia, jolloin niitä voi olla paitsi kirjoittajan, myös lukijan mielenkiintoista lukea. Itse ainakin huomaan että lukiessani muiden blogeja klikkaan herkemmin auki ne tekstit, joita on kommentoitu useamman kerran kuin tekstit, joissa ei ole laisinkaan kommentteja. Tuokin on sinällään jännä huomio jopa itseltänikin, että eihän kommenttien määrän kuuluisi millään tapaa vaikuttaa blogitekstin kiinnostavuuteen.

Myös kommenttien laatu on muuttunut ja huomaan ettei negatiivista tai asiatonta kommentointia tule enää samalla tapaa kuin vielä viisi vuotta sitten, mikä on toki positiivista! Muistan miten aikaisemmin ihmisillä ei ollut oikein minkäänlaista filtteriä ja kommentteja tuli aivan laidasta laitaan. Toki moderointi varmasti vaikuttaa, mutta itsehän julkaisen 98 % kommenteista, eikä ongelmia asiattomien kommenttien kanssa ole vuosiin ollut. Voihan se myös olla etten herätä ihmisissä enää niin paljon negatiivisia tunteita kuin aikaisemmin, tai sitten blogien kommenttiboksit ovat yleisesti ottaen muuttuneet siistimmiksi ja asiaton arvostelu siirtynyt mm. Jodelin puolelle? Paljon puhutaan myös siitä, ovatko blogit kuolemassa ja jos yleisesti blogien kommenttointia seuraa, voisi näin ehkä ajatella. Itse en kuitenkaan usko siihen että niin tulee käymään. Vaikka liikkuva kuva ja lyhyemmät tekstit Instagram-kuvien alla ovat vieneet blogiteksteiltä sijaa, on pidemmissäkin ja ajatuksia herättävissä teksteissä edelleen voimaa!

Olen tosiaan pohtinut kommentoinnin vähäisyyttä jo pidempään ja välillä sitä kovasti harmittelen. Toki ymmärrän että kommentointi on aikaa vievää, eikä tekstin tarkoitus ole painostaa ketään väkisin kommentointiin. Kommentoinnin tulee lähteä omasta halusta ja mielenkiinnosta. Se mikä itseäni ehkä kuitenkin eniten kiinnostaa, on syy kommentoinnin vähäisyydelle. Miksi kommentteja ei tule enää samalla tapaa kuin aikaisemmin ja onko tähän kenties olemassa jotain päteviä syitä?

Olisi mielenkiintoista kuulla miksi juuri sinä et kommentoi blogitekstejä jos et niitä kommentoit? Tai mikä puolestaan saa kommentoimaan? Kertooko kommenttien vähäisyys tekstin tylsyydestä vai onko sillä mitään tekemistä sen kanssa?

 

Kuvat: Taru / edit: minä

Kommentit (41)
  1. En ole blogiasi muistaakseni aiemmin lukenut, mutta erästä toista tämän portaalin alla olevaa. Kyseinen bloggaaja on tehnyt kerran postauksen, missä kertoi ärsyttävimmistä kommentoijista. Yksi niistä oli se, että häntä ärsyttää liian usein kommentoijat. Ihmettelin sitä kohtaa kovasti, sillä jos olisin bloggaaja niin itse ainakin tykkäisin jos joku tietty henkilö jaksaisi seurata ja kommentoida säännöllisesti. Hän ei myöskään eritellyt, mikä on sopiva kommentointiväli, joten oli hieman outo kohta siinä listassa.. Muutenkin lista oli pitkä kuin nälkävuosi ja siitä jäi itselle olo, että siihen on lueteltu kaikenlaiset ihmistyypit. Joten hänen blogin kommentointi ainakin minun osaltani vähentyi.. 🙂 Minua ei haittaa jos bloggaaja ei vastaa kommenttiini (jos olen vaikka kirjoittanut vain oman mielipiteeni asiaan), mutta jos kommenttia jättäessä on olo, että kommentti ”ei ole tervetullut” (asiallinen sellainen) niin ei niitä kommentteja jaksa enää jättää. Meni ehkä vähän asian laidasta, mutta tällaista tuli mieleen :).

    1. Aijaa, hmm. Itse en muista tuollaista postausta, mutta pitääpäs googlata jos löytyisi! Ymmärrän kyllä että siitä saattanut tulla paska fiilis… onpa kurjaa. No mutta meitä on tosiaan moneen junaan, eli ehkeivät kaikki vaikuttajatkaan kommentoinnista pidä?

      Mutta hyviä pointteja sulla ja perustellusti ilmaisit ajatuksesi!

  2. Omalla kohdallani syy on se, että nykyään seuraan somessa satoja ihmisiä, eikä siitä syystä aikaa/halua/jaksamista ole kommentoida niin paljon kuin ennen. Myöskään siitä syystä ei tule kommentoitua, että vastauksen joutuisi aina erikseen tulla lukemaan, enkä jälkeenpäin enää muista, kenen blogiin ja mihin postaukseen on tullut kirjoitettua kommentti. Muualla somessa kun saa ilmoituksen saadusta vastauksesta, ja se on helppo käydä lukemassa ilman mitään ylimääräistä säätöä tai muistamista. Muualla somessa kommentointi ja keskustelu on siis tehty huomattavasti helpommaksi ja nopeammaksi. Blogeissa se vaatii niin paljon ylimääräistä vaivaa, ettei se useinkaan ole vaivan arvoista :/

    1. Hyvä huomio A! Tuo on muuten totta, että sen vastauksen joutuisi sitten käydä täällä tarkistamassa… Ymmärrän ylipäänsä kantasi ja sen, miksi kommentointi tuntuu niin hankalalta. Tuo on toki valitettavaa, mutta kirjoittajana en toistaiseksi kykene tähän vaikuttamaan… Instagramissa homma menee kyllä huomattavasti kätevämmin!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *