Miksi kuulua ammattiliittoon?

On jännä kuinka usein elämässä tajuaa asioita vasta siinä kohtaa, kun ne tulevat konkreettisiksi. On esimerkiksi ihmisiä, jotka matkustavat ilman matkavakuutusta, kunnes joutuvat matkan aikana sairaalaan ja sitten kadutaan, kunpa olisi ollut se matkavakuutus. Vähän sama asia on ammattiliittoon kuuluminen – sen merkityksen oivaltaa usein vasta siinä kohtaa, kun työpaikalla alkaa ilmetä mitä tahansa epäselvyyksiä, palkanmaksussa tulee ongelmia tai yritys menee konkurssiin. Tuollaiset tilanteet ovat sellaisia, joita harvoin osaamme ennakoida mutta tilanteen eteen tullessa olemmekin hätä kädessä – mitä tehdä tai kenen puoleen kääntyä? Tiedän tämän itsekin henkilökohtaisesta kokemuksesta, sillä olen työskennellyt yrityksessä jonka loppu tuli eteen yllättäen ja siinä kohtaa mietin todella miksi en kuulu liittoon?

Ammattiliitto ProAmmattiliitto Pro

Aikanaan lähihoitajan töitä tehdessäni kuuluin ammattiliittoon. Valmistuttuani merkonomiksi liittoon liittyminen rehellisyyden nimissä vaan jäi, enkä koskaan miettinyt asiaa sen enempää kunnes tosiaan jouduin tilanteeseen, jossa silloisen työpaikkani tulevaisuus joutui yllättäen vaakalaudalle minusta riippumattomista syistä. Oli epäselvää, onko edessä konkurssi vai jatkuuko liiketoiminta vielä jonkin aikaa tai saammeko ylipäänsä koskaan sisälle tehdyistä tunneista rahoja? Mietin, onko parempi irtisanoutua heti vai jäädä odottelemaan asioiden selviämistä luottaen siihen, että kyllä ne rahat saadaan vaikka viimeistään palkkaturvasta? Muistan, kuinka tuolloin harmittelin sitä etten kuulu liittoon, sillä sieltä olisin saanut henkilökohtaista apua hankalaan tilanteeseen ja neuvoja siihen kuinka toimia. Onneksi kollegani oli liiton jäsen, jonka avulla saimmekin sitten vastauksia kysymyksiin mutta rehellisyyden nimissä, ilman liittoa työntekijä on tuollaisessa tilanteessa aika yksin. Vaikka työpaikkasi olisi ollut kuinka hyvä tahansa, vakavien asioiden äärellä et voi olettaa että työnantajasi on automaattisesti puolellasi.

Minun tapauksessani lopputuleman oli hyvä, eli sain lopulta palkkani ilman palkkaturvaa ja asiat selkenivät. Toisinkin olisi kuitenkin voinut käydä, mikä on saanut minut todella pohtimaan liiton merkitystä. Tiedän että useampi teistäkin valmistuu tänä keväänä ja kaiken sen tohinan keskellä liittoon liittyminen ei liene se ensimmäisenä mielessä pyörivä asia. Asiaa ei kuitenkaan kannata unohtaa, sillä liitossa on lukuisia hyötyjä verrattuna siihen, että on aivan omillaan. Itse haluan nostaa esiin liitoista etenkin Ammattiliitto Pron, joka on liitto kaikille yksityisen sektorin työntekijöille (eli kaikille muille kuin valtion, seurakunnan tai kuntien työntekijöille). Prohon voi liittyä tittelistä, koulutuksesta tai työsuhteen laadusta riippumatta eikä jäsenyydelle ole ikärajaa! Myös yksityisyrittäjille löytyy Pron kautta ammatinharjoittajapalvelu, jonka kautta on tarjolla neuvoja ja turvaa.

Ammattiliitto Pro Ammattiliitto ProAmmattiliitto Pro

Jos sitten muutama sana niistä liiton hyödyistä, niin yhtenä tärkeimpänä tulikin jo kertomastani ilmi se ammattiliiton tuoma turva. Kun kuulut liittoon, on sinulla aina joku takanasi etkä ongelmatilanteissa ole yksin. Prohon voit soittaa koska tahansa aukioloaikojen puitteissa ja heidän kauttaan saat aina ammattiavun – tarvittaessa heidän omat lakimiehensä hoitavat ilmaiseksi työsuhderiitasi oikeudessa. Saat myös puhelinneuvontaa yksityiselämän lakiasioissa. Netinkin kautta asioiminen hoituu kätevästi aukioloaikojenkin ulkopuolella. Ammattiliitto Pro auttaa sinua myös neuvottelemalla tasa-arvoisen ja paremman työehtosopimuksen, jolloin saat varmasti esimerkiksi lomarahat sekä sairausajan palkan. Liittoon kuuluu tietenkin aina myös ansiosidonnainen työttömyysturva työttömyyskassan kautta, mikä tarkoittaa parempaa työttömyysturvaa työttömyyden aikana. Jos edessä on vaikka yhtäkkinen työttömyys, saat aina apua ja neuvoa Pron kautta etkä tässäkään tilanteessa jää yksin. Ammattiliiton hyödyt ovat jokaiselle työntekijälle merkittäviä ja kuten jo tekstin alussa mainittu, niitä valitettavan harvoin tulee mietittyä ennen kuin oikeasti käy jotain jossa liiton apua ja tukea tarvitsisi.

Tähän loppuun haluan vielä mainita, että Pro tarjoaa keväällä 2018 valmistuville Timanttisen tarjouksen, jonka kautta saat alennetut jäsenmaksut valmistumisvuotesi loppuun saakka sekä vielä seuraavankin vuoden ajan (0,9 % palkkatulosta)! Etu pitää sisällään kaikki Pron jäsenelle kuuluvat palvelut työttömyyskassasta oman luottamusmiehen tukeen. Kannattaa siis ehdottomasti hyödyntää tarjous, jos valmistut keväällä ja aloitat työt heti valmistuttuasi!

Ammattiliitto ProAmmattiliitto ProAmmattiliitto Pro

Jos heräsi jotain kysymyksiä liittyen ammattiliittoon liittymiseen, siihen kuulumiseen tai vaikka omakohtaisiin aikaisempiin kokemuksiini, niin saa kysellä! Kannattaa myös kurkata Pron sivuilta usein kysytyt kysymykset -osio, josta löytyy nopeasti vastaukset moneen tyypilliseen pulmaan.

Eipä muuta kuin aurinkoista keskiviikkoa ja jo etukäteen onnea kaikille tänä keväänä valmistuville!

Kommentit (4)
 1. Mieheni oli työnantajan edustajana organisaatiomuutoksessa (aka YT-neuvottelut). Hän on aina ollut ammattiliittojen puolella. Tällä kertaa hän hämmästyi, kuinka alhaisella tasolla työntekijän edustajat käyttäytyivät. Olivat kuulemma todella sikoja. Ja kaikkein eniten huolissaan omasta asemastaan, muuten ei keskustelua kuulemma käyty.
  Etenkin alempien toimihenkilöiden edustajat nousivat esiin tässä sikailussa (HR:ltä kysyttiin voidaanko asiaa nostaa esiin ja saada heille varoitusta, koska olivat kuulemma kiroilleet ja haukkuneet henkilökohtaisesti neuvotteluissa, mutta ei heille kuulemma voi tehdä mitään).
  Olen suorastaan hämmästynyt ja pettynyt. Ja irtisanoin jäsenyyden Pro’hon.

  1. Nina Prolta
   24.5.2018, 16:24

   Kiitos kommentista!

   Todella ikävä kuulla, että tällaista toimintaa on ollut työpaikalla. Tapaukseen on mahdotonta ottaa kantaa sen taustoja paremmin tuntematta, mutta yhteistoimintaneuvottelut voivat saada tunteet kuumentumaan molemmilla puolilla pöytää niin työnantaja- kuin työntekijäpuolella.

   Koulutamme luottamusmiehillemme edunvalvontaan liittyvien lakien ja sopimusten lisäksi myös neuvottelu- ja vuorovaikutustaitoja, jotta neuvotteluissa saadaan mahdollisimman hyvä tulos ilman turhaa kitkaa neuvottelijoiden välillä.

   Monella työpaikalla luottamusmies kehittää aktiivisesti työyhteisöä yhdessä työnantajan kanssa hyvässä yhteistyössä. Luottamusmies toki myös auttaa jäseniä mahdollisissa pulmatilanteissa, jos työnantaja on jättänyt noudattamatta sopimuksia, lakeja tai muita häntä koskevia velvoitteita.

   Kaikesta huolimatta oikein mukavaa ja lämmintä kesää!

 2. Jonna / Palasia arjestani
  23.5.2018, 12:07

  Ammattiliittoon kuuluminen kannattaa aina. Itse kuulun Tehyyn ja olen kerran joutunut turvautumaan lakimiehien apuun, kun työpaikalla tuli ongelmia. Asiat saatiin onneksi järjestettyä, mutta ilman liiton tukea näin ei välttämättä olisi käynyt..

  1. Juurikin näin, täysin samoilla linjoilla kanssasi! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *