Miksi matkustaa Balille – 5 loistavaa syytä!

Tiedän että tänä päivänä matkapostausten jakaminen ei ehkä ole kaikkien silmissä korrektia, sillä maapallo on tuhoutumassa ja ilmastonmuutos suorastaan ongelmallinen. Itsekin mietin tänään ensimmäistä kertaa elämässäni voinko kirjoittaa tällaisen vinkkipostauksen ilman huonoa omaatuntoa tai sitä leimaa, että kannustan vastuuttomasti matkustamaan globaaleista ongelmista huolimatta. Ajattelen kuitenkin niin, että kohtuus kaikessa ja sama pätee muuten myös matkustamiseen. Eli kuukausittain ei ehkä kannata reissata, mutta mikäli sen tekee harvemmin, on se mielestäni täysin ok. Tai itse en ainakaan ajatellut matkustamista täysin lopettaa, sillä pidän siitä todella paljon! Oli tämä itsekästä tai ei, tulen matkustamaan myös jatkossa ja kompensoin sitä monella muulla asialla arjessa. Ylipäänsä tämän ilmastonmuutoksen ei kuuluisi olla mikään kilpailu sen suhteen, kuka tekee eniten, vaan jokaisen tulisi kantaa kortensa kekoon tavalla tai toisella omantunnon mukaan.

Pidemmittä puheitta kuitenkin otsikon mukaiseen sisältöön, eli siihen, miksi matkustaa Balille. Tein vuosi sitten Malediiveista vastaavanlaisen postauksen, joten nyt ajattelin toteuttaa samaisen myös Balin osalta! Toivottavasti se inspiroi muita Balista haaveilevia toteuttamaan unelmansa ja vaikka tämä on tosiaan toisella puolella maapalloa, kyllä kohde on niiden pitkien lentomatkojen arvoinen! Itse olen ylipäänsä sitä mieltä että jos jossain haluaa käydä, ei kannata antaa turhien asioiden tulla unelmien tielle. Pitkät lentomatkat eivät ole mikään este ja ihan oikeasti sen kärsimyksen unohtaa suhteellisen nopeasti. Aikaero Suomeen nähden täällä on +5 tuntia, mikä on sinällään sekin aika kohtuullinen. Etenkin jos lentää pitkät matkat ja on illalla Balin aikaan perillä, todennäköisesti rytmiin pääsee suhteellisen nopeasti.

Edullinen maa

Balilla on hyvin edullista kuten moni varmasti tietää. Hintataso on kyllä noussut siitä kymmenen vuoden takaisesta hieman, mutta silti edelleen Suomeen verrattuna täällä elää herroiksi pienelläkin rahalla. Ravintoloissa syö helposti alle viidellä eurolla laadukkaita dinnereitä ja paikallista ruokaa saa sitäkin edullisemmin. Takseilla liikkuminen on suhteellisen halpaa ja oikeastaan ainut missä voi joutua pulittamaan hieman enemmän rahaa, ovat vaatetusliikkeet. Monissa paikoissa voi ja kannattaa tinkiä, mutta osa hienommista liikkeistä on valmiiksi hinnoiteltuja eikä tinkimisvaraa ole. Itse en ole tähän mennessä ostanut mitään itselleni enkä muille ja tuskin tulen ostamaankaan. Majotuksen suhteen tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, eli todella edullisia, mutta myös hintavia. Olimme reissun alussa ihanassa pienessä hotellissa (FRii Bali Echo Beach), joka maksoi 40 € / yö ja nyt puolestaan todella hienossa hotellissa (Kupu Kupu Barong Villas), joka maksaa yli 100 € yö. Yhteensä maksoimme koko reissun majoituksista 495 € / henkilö ja me tosiaan otimme neljälle yölle kunnon luksusta, joten edullisemminkin pääsee mikäli niin haluaa! Käyttörahaa vaihdoin koko kymmenen päivän matkalle 300 eurolla ja veikkaan etten saa tuota millään kokonaan kulumaan…

Kaunis luonto

Balilla on hyvin kaunis luonto mikäli osaa mennä oikeisiin paikkoihin. Esimerkiksi tämä Ubud on aivan henkeä salpaavan upea ja ainakin aikaisempien kokemuksieni mukaan myös Gilien saaret ja Lombok. Canggussa silmään pisti useammat rakennustyömaat, eli siellä oli selkeästi keskeneräisempää kuin esimerkiksi täällä Ubudissa. Ranta oli myöskin makuuni suorastaan ruma, mutta surffareille täydellinen aaltoineen. Uluwatussa puolestaan on todella upeat rannata ja samoin tietenkin Gileillä. Eli kaunista luontoa kyllä löytyy, mikäli hieman perehtyy erilaisiin paikkoihin ja reissaa sen mukaan. Tänne suosittelen ehdottomasti tekemään hieman pidemmän reissun kuin tämän 10 päivää, eli kahden viikon matka on mielestäni aika minimi, ellei halua tulla heti uudestaan. Itsehän olen tulossa tänne kesällä kuukaudeksi, jonka vuoksi en nyt stressaa siitä ettei ehditä kiertelemään sen enempää…

Boheemi meininki ja kulttuuri

Itseäni on aina houkutellut enemmän boheemit kultturellit kohteet versus sitten vaikka Dubai tai muut hyvin rakennetut paikat. Vaikka täälläkin on paljon turismia ja sellaisia turisteille tehtyjä juttuja, on täällä silti  pääasiallisesti sellainen ihanan boheemi ja rento ilmapiiri. Paljon on reppureissaajia sekä yksin matkustavia. Kohde onkin omalla tavallaan aika hippi ja se jos mikä itseäni kiehtoo. Täällä voi siis huoletta olla luonnonlapsena päivästä toiseen ja ihan vaan nauttia minimalistisista asioista. Ei ole suuria ostoskeskuksia tai sellaista hirveä kuluttamisen kulttuuria, vaan enemmän juuri minimalistisia asioita. Etenkin Canggussa aistin tämän tunnelman ja siellä näki katukuvassa enemmän kangaskasseja kuin Louis Vuittoneita – tämä siis näin verrainnollisesti. Tämä kaikki pohjautuu varmasti pitkälti siihen, että Balilla valtaväestö on hinduja. Temppeleitä ja kukkaasetelmia on kaikkialla, eikä hindujen melodiselta musiikilta voi välttyä.

Lämpö

No tottakai tämä on mainittava! Sadekausi alkaa Balilla lokakuussa ja päättyy maaliskuussa, jonka jälkeen ilmasto on ehkä idyllisempi – tosin lämmin täällä on aina. Ja pakko muuten mainita että Forecaan ei ole täysin luottaminen, eli vaikka siellä onkin jokaiselle päivälle sadetta luvattuna, se tarkoittaa kuuroja eikä jatkuvaa vesisadetta. Täällä ei siis sada samalla tavalla kuin Suomessa tuntitolkulla, vaan sateet ovat kuuroluonteisia. Mikäli tosiaan lämmöstä haaveilee, Bali on aivan loistava kohde siihen tarkoitukseen.

Monipuolinen kohde!

Bali on erittäin monipuolinen ja täällä on todella paljon nähtävää! Kuten jo alussa mainitsin, saarta kannattaa todellakin kiertää eikä jumittua yhteen paikkaan. Toki sopivissa määrin, eli sellainen jatkuva paikan vaihtaminenkin voi olla hyvin stressaavaa… Balilla jokainen paikka on mielestäni hieman erilainen eikä sama kaava toistu kuten monissa Euroopan kohteissa. Pidänkin maata hyvin monipuolisena ja siinäkin mielessä kannattavana matkustuskohteena. Myös etäisyydet ovat kohtuulliset, eli paikasta toiseen pääsee helposti reissaamaan. Täällä näkee paljon niin häämatkalaisia, joogeja kuin ihan perinteisempiä turisteja, josta voi nähdä kuinka monenlaisille henkilöille kohde soveltuu! Mikäli et suoriltaan osaa sanoa mikä voisi olla se sinun kohteesi, kannattaa googlailla ja mikäli matkustat tänne pidemmäksi aikaa, testailla ja vierailla useammissa paikoissa.

Itselleni painavia syitä tulla tänne olivat nimenomaan lämpö ja Balin luonto sekä kulttuuri. Kun mietittiin Iineksen kanssa mihin lähdetään, ei Eurooppa houkutellut meistä kumpaakaan, sillä kaivattiin jotain eksoottisempaa sekä varma lämpö. Rehellisyyden nimissä tällä hetkellä en unelmoi Kreikkaan, Italiaan tai muihin perinteisempiin kohteisiin matkustamisesta, vaan kaipaan matkustamiselta jotain hieman eksoottisempaa. Myös Balin edullisuus painoi vaakakupissa ja vaikka lennoista pulitettiin yli 900 euroa, loppupeleissä eläminen on sen verran edullisempaa, että loppupeleissä suhteessa moneen muuhun paikkaan saattaa reissu tulla jopa edullisemmaksi. Tosin tällä reissulla ei tarkoituksella pihistellä majotusten suhteen, mutta kesällä kun tänne palaan, en todellakaan tule majoittumaan näin luksuksessa vaan tarkoitus on majoittua paikoissa, joissa viikon saa 200-300 eurolla / 2 hengelle.Näitäkin paikkoja täältä tosiaan löytyy ja kuulemma myös airbnb:n kautta varatessa voi löytää aikamoisia helmiä!

Millaisia kokemuksia teillä on Balista? Onko yhtä positiivisia kuin itselläni?

kulttuuri matkat uutiset-ja-yhteiskunta oma-elama
Kommentit (4)
 1. Hei!

  Tahtoisin kommentoida ajatustasi lentämisen oikeutuksesesta, mikäli matkoja tehdään vain ”silloin tällöin eikä kuukausittain”. Mielestäni tässä kohtaa unohtuu kuitenkin asioiden mittakaava, etenkin mikäli yksikön pyrkimyksenä on vähentää omaa vaikutustaan ilmastonmuutoksen etenemiseen tekemällä parempia valintoja arjessa. Ikävä tosiasia on se, että lentämisen päästöt ovat matkustajakohtaisesti niin suuria, että tekemällä yhdenkään kaukomatkan vuodessa, käytännössä nollaa kaikki muut hyvät tekonsa – esimerkiksi sen, että noudattaa pääsääntöisesti kasvisruokavaliota.

  Tarkoituksenani ei ole nyt syyllistää sinua ja toivottavasti nautit lomastasi. Tehdään kuitenkin pieni laskutoimitus, sillä nostit ilmastoteeman esille omassa tekstissäsikin:

  Lentämällä edestakaisin Helsingistä Balille yksittäinen matkustaja tuottaa 4,2 tonnia hiilidioksidipäästöjä. Tämä luku ei sinänsä kerro mitään, mutta laittamalla se suhteeseen jonkin meille tutumman asioiden kanssa mittakaava paljastuu konkreettisesti. Suomalaiset autonkäyttäjät autoilevat vuodessa keskimäärin noin 17 000 kilometriä. Keskimäärin Suomen liikenteessä käytössä olevat autot tuottavat noin 150 grammaa hiilidioksidia per ajokilometri. Käytännössä lomalento Balille tuottaa siis yhtä paljon hiilidioksisipäästöjä, kuin 28 000 kilometrin ajaminen keskimääräisellä suomalaisella henkilöautolla. Tämä on 1,5-kertaisesti sen määrän mitä Suomalaiset keskimäärin ajavat.

  Aika hurjaa, eikö?

  Kun asiaa tarkastelee tästä perspektiivistä, niin mielestäni väite siitä, että matkailu esimerkiksi kerran vuodessa olisi irrelevantti asia, on hyvin mielenkiintoinen. Meillä kaikilla on paljon tehtävää, jotta tulevaisuus antaisi elämisen mahdollisuuden myös tuleville sukupolville.

 2. Oot ihan tosi timmissä kunnossa 😮 ei niinku muijalla oo yhtää rasvaa missää, jos tohon vähä rasvaa saisit ni oisit täydellinen +3-4 kg 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *