Miksi vietän tipattoman tammikuun?

Olen aina ollut alkoholin suhteen vähän sellainen joko tai -ihminen. Tämä johtunee pitkälti nuoruudestani hengellisissä piireissä (postaus kyseisistä taustoistani täällä), jossa alkoholin juominen ei ollut sallittua – tai ei ainakaan suotavaa. Alkoholi ei siis kuulunut nuoruuteeni silloin, kun muut luokkatoverit aloittivat päihteiden käytön, vaan se tuli ensikertoja mukaan elämääni vasta kasvettuani täysi-ikäiseksi. Sitä on hankala selittää, mutta alkoholi ei ehkä taustojeni vuoksi ole oikein koskaan ollut elämässäni sellainen luonnollinen juttu, mitä se varmasti monelle muulle aikuiselle on. On menty paljon ääripäästä toiseen ja etenkin parinkympin paremmalla puolella alkoholin käyttöni oli paikoitellen aika hallitsematontakin. Oli paljon sekoilua ja sellaista meininkiä, että ihmettelen ettei koskaan oikeasti sattunut mitään vakavampaa.

Nykyään suhtaudun alkoholiin rennolla otteella, vuodet ovat tehneet tehtävänsä vaikka en väitä, etteikö välillä edelleen tulisi ylilyöntejä ja tulisi juotua ehkä enemmän kuin oli tarkoitus juoda. En kuitenkaan tissuttele iltaisin kotona, vaan otan ainoastaan silloin jos lähden ystävieni kanssa ulos. Alkoholi on minulle sosiaalisuuteen ja hauskanpitoon liittyvä juttu. Toki myönnän, että monet kerrat olen turruttanut pahaa oloanikin alkoholilla, eli aina en todellakaan voi sanoa juovani sitä pelkästään hyvään fiilikseen (ja tämähän ei muuten ainakaan oloa paranna…). Olen sinällään hieman mustavalkoinen tässä asiassa, etten oikeastaan välitä juoda muutamaa lasillista viiniä ruoan kanssa mutta sen sijaan tykkään juoda useamman lasillisen, kun lähden ulos. Eli lukeudun varmaan niihin ihmisiin, jotka ottavat jos ottavat mutta muuten sitten juovat sen ruoan kanssa melkeinpä mieluummin vettä. Yksi syy sille, että otan alkoholia juhlimaan lähtiessäni on, että olen niin ärsyke herkkä. Veden voimin baarissa oleminen on minulle hyvin vastenmielistä ja uuvun siellä nopeasti, koska ärsykkeitä on tuollaisessa ympäristössä aivan liikaa. Pahimpia ovat yökerhot, jotka ovat täynnä tuttuja ja tutun tuttuja. Introverttiuteni myöskin puskee tuollaisessa ympäristössä esiin, enkä senkään vuoksi viihdy baareissa ilman alkoholia.

Tipatonta olen viettänyt jo useamman vuoden, koska miksi en sitä viettäisi? Tammikuu on tavallisesti todella hiljainen kuukausi kaikkien illanistujaisten suhteen, jonka vuoksi se tuntuu hyvinkin luontaiselta ajalta puhdistaa elimistöä alkoholista. Moni sanoo, että tipatonta ei ole hyötyä viettää jos juo muuten 11 kuukautta vuodesta mutta itse olen toista mieltä – jo kuukausikin täysin ilman alkoholia puhdistaa kehoa ja on aivan varmasti parempi kuin, että joisi sen 12 kuukautta vuodesta. Tipaton ei siis todellakaan ole mikään alkoholistien juttu, vaan mielestäni aivan fiksu keksintö vaikka ihan jokaiselle ei absolutistille. Ja pakko muuten sanoa, että ei normaalikäyttäjä kompensoi tammikuussa menetettyjä alkoholiannoksia helmikuussa. Veikkaan, että tammikuun vaikutukset huomattua käyttö saattaa jopa vähentyä.

Haluankin viettää tipatonta koska koen sen näin tammikuussa hyväksi jutuksi. Toki voin olla ilman alkoholia muulloinkin jos vaan niikseen päätän, enkä siis joka viikko baareissa ravaakaan. Välillä on aika pidempiä taukoja etten käy missään mutta sitten on taas enemmän menoa ja meininkiä. Ystäväpiirinihän on aika menevää sorttia, eli jo senkin vuoksi on aika paljon erilaisia illanistujaisia sun muita reissuja ja välillä sitä jopa toivoo, että vauhti hieman hidastuisi. Toisaalta taas rakastan ystäviäni ja illanistujaiset hyvällä porukalla ovat aivan parhaita! Kun kaikki vaihtavat vapaalle on tunnelma erilainen kuin kiireinen kahvi keskustassa töiden jälkeen. Vuonna 2017 tuntui ylipäänsä, että sinkkuvaihteeni vasta kunnolla käynnistyi ja osittain senkin vuoksi viime vuoksi tuli mentyä aika paljon verrattuna vaikka vuoteen 2016. Ystävät ovat tässä elämäntilanteessa se sinun ”perheesi”, joiden kanssa aikaa vietetään jos ei halua kyhnöttää yksin jokaista viikonloppua kotosalla.

Mutta miksi sitten tipaton? Mitä kuukauden alkoholittomuus saa meissä todennäköisesti aikaan?

Listasin muutamia syitä, joiden vuoksi kannattaa jäädä tipattomalle, nimittäin vielä ehtii!

– Unenlaatu paranee. Tämän huomaa etenkin jos alkoholia käyttää viikoittain edes pienissä määrin. Yksi syy miksi en nauti kahdesta lasillisesta viiniä on, että nukun sen jälkeen aivan mielettömän huonosti. Toisille alkoholi toimii jonkinlaisena rentouttavana unilääkkeenä, itselleni täysin päinvastoin.

 Mieliala kohenee. Jokainen varmasti tietää, että alkoholi on depressantti, joka säännöllisellä käytöllä vaikuttaa todennäköisesti yleisvireeseen sekä mielialaan negatiivisella tavalla. Tipaton tammikuu todennäköisesti kohentaa mielialaa ja nostaa niitä yleisiä energiatasoja.

– Suorituskyky treeneissä paranee. Parhaiten kunto varmasti kehittyy ja sen kehittymisen todella huomaa jos ei käytä alkoholia ollenkaan. Veikkaan, että harva ammatikseen urheileva juurikaan juo, koska se vaikuttaa suoristuskykyyn ja treeneihin.

– Saatat hoikistua. Jos alkoholia käyttää vaikka viikoittain, kerää se todennäköisesti nestettä ja myös sitä rasvaa kehoon. Tämäkin on toki aika paljon kiinni nimenomaan henkilöstä ja siitä liikutko ylipäänsä tai kuinka paljon roskaa syöt alkoholin käytön yhteydessä/jälkeen, mutta monelta kiloja putoaa jos alkoholin juomisen jättää kokonaan.

– Elimistö puhdistuu. Tipaton vaikuttaa tosiaan myös elimistömme sisällä jossa alkaa tapahtumaan alkoholista puhdistumista ja aineenvaihdunta puolestaan alkaa normalisoitumaan. Tätähän voi tehostaa vielä syömällä tässä kuussa erityisen terveellisesti ja paljon vihreitä.

– Laittaa miettimään omaa alkoholinkäyttöä. Niin. Useamman alkoholia käyttävän olisi varmasti hyvä pysähtyä välillä miettimään voisiko käyttää vähemmän – osoitan sormella myös itseäni. Vaikka et joisikaan joka ilta niin juotko kerralla liikaa? Itse tosiaan juon kerralla enemmän, joten tämä kuukausi pistää kyllä jälleen miettimään, voisiko alkoholin kertakäyttöäkin vähentää?

Vietin tipatonta tosiaan viime vuonnakin ja olin 26 päivää ilman alkoholia. Tuon ajanjakson vaikutuksista kirjoitin postauksen viime tammikuussa ja sen voit lukaista täältä. Oli itse asiassa hauska lukea tuo postaus läpi nyt ja tarkastella, että mites se tipaton tuolloin vaikuttikaan. Siellä oli useampi sellainen kohta, joiden suhteen odotan, millaisia vaikutuksia tänä vuonna tulee!

Vietättekö te tipatonta tammikuuta?

Kommentit (10)
 1. Vitsi miten freesiltä näytät näissä kuvissa, toi asu on myös ihana! Tekstikin oli täyttä asiaa, inspiroi itseäkin lähtemään tipattomaan mukaan, joskin vähän myöhässä 😀

  1. Voi kiitos! Ehkä ne tipattoman vaikutukset alkaa jo näkymään. ;-D Ja kiitos!

   Tosi kiva kuulla jos teksti inspiroi ja lähdet myös mukaan tipattomaan! Eipä ole ollenkaan liian myöhäistä mielestäni. 🙂

 2. Täällä myös tipattomalla oltu jo marraskuusta lähtien ja erittäin hyvältä tuntuu 🙂 Ei sillä että alkoholi olisi koskaan ollut edes ongelma tai että sitä olisi liikaa kulunut, mutta selkeästi kyllä huomaa positiiviset vaikutuset treeniin ja uneen.

  Halusin kuitenkin pääasiassa kommentoida että aivan ihana tuo sun paita 8) saako udella mistä se on?

  1. No sullahan on sitten jo kolmas kuukausi menossa, cool! 🙂 Ja uskon kyllä, että tuollaisella ajanjaksolla on jo todella vaikutusta kokonaisuuteen. Monihan sanoo, että silloin jos tipattomalla on pidempään ei enää edes halua juoda alkoholia, koska ne sen haittavaikutukset tuntuvat niin vahvoilta ja ikäviltä – siis jo ajatuksen tasolla. Krapulahan on aina pahempi, mitä pidempään ajanjaksoon ei ole juonut. Toleranssi laskee…

   Joo se on kyllä ihana! Saatu kesällä sellaisesta verkkokaupasta kuin ROMWE. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *