Mistä hyvinvointini koostuu?

Ollaan viime viikkoina puhuttu aika paljon kumppanini kanssa hyvinvoinnista ja viimeksi tänä aamuna pohdittiin yhdessä unen merkitystä kokonaisuuteen. Ollaan molemmat nukuttu aika huonosti viime aikoina ja sen huomaa yleisessä olotilassa. Päätekijä huonoihin öihin on kuumuus ja aikaisin aamulla sisään tulviva valoisuus. Itseä häiritsee erityisesti auki olevien ikkunoiden kautta tuleva melu, jota ikävä kyllä näemmä meidänkin alueella on, vaikka keskustassa ei asutakaan. Käytän korvatulppia, mutta melu tulee jopa niidenkin läpi, sillä naapurissa on julkisivuremontti, josta tulee viikolla aamuisin kovaa melua ja viikonloppuisin humalaiset ihmiset pitävät äläkkää pitkälle yöhön. Ikkunat on oikeastaan ihan pakko pitää yöllä auki ja koska toinen ikkunoista on kadulle, on se tae melusta. Veikkaan, ettemme ole ainoat, joilla on tällä hetkellä ilmastosta johtuvia ongelmia, mutta onneksi nämä ovat ohimeneviä. Huonot yöunet ovat kuitenkin kirvoittaneet jälleen miettimään hyvinvointia enenevissä määrin ja oikeastaan tästä inspiroituneena päätin tänään kirjoittaa pitkästä aikaa siitä, mistä hyvinvointini nykyään koostuu.

Elämässäni on ollut erilaisia vaiheita, mitä tulee hyvinvointiin. Tietyt asiat ovat kuitenkin säilyttäneet tärkeän roolinsa ja näitä ovat liikunta sopivissa määrin, unen määrä ja laatu, terveellinen ruokavalio ja terveelliset elämäntavat 80 % ajasta, työn mielekkyys ja terve tasapaino siinä, läheiset ihmissuhteet (ystävät & parisuhde), hyvä taloudellinen tilanne, tasapaino elämässä ja myönteinen suhde itseen sekä sitä kautta elämään. Jos joku näistä tornin palasista horjuu, on sillä oitis vaikutus omaan hyvinvointiin. Ihminenhän kestää hetkellisesti haastavia ohimeneviä tilanteita, kuten vaikka unettomuutta tai stressiä, mutta jos kuormitus jatkuu pitkään, on sillä negatiiviset seurauksensa. Olemme kuitenkin kokonaisuus, jolloin yhden osa-alueen ongelmat heijastuvat oikeastaan aivan kaikkeen.

Oma tavoitteeni on elää mahdollisimman tasapainoista ja sitä kautta hyvää elämää. Välillä on kiva ”revitellä” eli elää vähän huolettomammin ja rikkoa kaavaa muutaman päivän ajan, mutta lähtökohtaisesti olen huomannut nauttivani eniten tasapainosta. Tämä liittyy varmasti myös ikääntymiseen, kun elämässä alkaa yhä enemmän arvostamaan sitä, että voi jatkuvasti mahdollisimman hyvin. Nuorena jaksoi aivan eri tavalla esimerkiksi juhlia ja paikasta toiseen menemistä, kun nykyään kaikella on kovemmat seuraukset. Keho vaatii enemmän aikaa palautua ja tämä on yksi syy siihen, miksi itsestään haluaa myös pitää parempaa huolta. Kieltämättä iän myötä on tullut mietittyä myös omaa terveyttä eri tavalla kuin joskus parikymppisenä. Olen suunnitellut käyväni vuoden sisään kattavissa verikokeissa ja papaseulaan menen taas ensi vuonna. Itseltäkin kuitenkin löytyy sukurasite sairauksia, joiden suhteen on hyvä olla ajoissa valveilla. Yksi harha tähän liittyen saattaa olla se, että mikäli on hoikka ja elää terveellisesti, ovat arvot automaattisesti paremmat kuin ylipainoisella. Näin ei kuitenkaan välttämättä aina ole, jos puhutaan perinnöllisistä sairauksista. Eli myös tämän takia olen itse päättänyt laittaa jatkossa vähintään joka toinen vuosi rahaa kattavampiin verikokeisiin, jotta pysyn kartalla terveysdentilastani. Mielestäni myös tämä on sitä omasta hyvinvoinnista huolen pitämistä näillä ikävuosilla. Kuulostanpa siltä kuin olisin jo ikäloppu, mutta ymmärrätte ehkä mitä tarkoitan. 😁

Omalla kohdalla koen helpottavaksi seikaksi sen, että nautin terveellisistä elämäntavoista ihan oikeasti, eikä terveellisen ruoan syönti ole minulle ongelma – itse asiassa tykkään todella paljon salaateista ja muusta raikkaasta ruoasta. Vaikka välillä on kiva ottaa viiniä enemmän ja syödä roskaruokaa, kyllä parin päivän jälkeen viimeistään kaipaan terveellistä elämää. Kun elää pääasiassa terveellistä elämää, tuollaisen parin päivän hulluttelun jälkeen olo on sen mukainen, että suorastaan kaipaa takaisin omiin rutiineihin. Monellahan tuollainen elämä jää herkästi ns. päälle esimerkiksi näin kesällä, ellei taustalla ole niitä rutiineja, jotka puoltavat terveellisiä elämäntapoja. Toki itsekin myönnän, että nyt kesällä on tullut otettua alkoholia useammin kuin vaikka keväällä ja tällä hetkellä, kun olen lomalla ja aurinko paistaa lähes 24/7, olen päättänyt mennä täysin fiiliksen mukaan tämänkin asian suhteen.

Ajattelen niin, että hyvinvointi lähtee arjesta. Me tehdään päivittäin valintoja, joiden kautta joko tuemme omaa hyvinvointia tai emme. Valitsemalla niitä omaa hyvinvointia tukevia asioita, vaalimme myös parempi laatuista elämää ja sitä kautta parempaa kokonaisuutta. Uskon siihen, että terveellinen ruokavalio tukee myös henkistä hyvinvointia, kun taas terapiassa käynti ja asioiden käsittely avittavat voimaan hyvin myös fyysisesti. Jos voimme huonosti joko henkisesti tai fyysisesti, todennäköisesti koko kokonaisuus on huonolla tolalla. Iän myötä myös tähän asiaan on tullut viisautta ja itseään pyrkii kuuntelemaan paremmin. Aina tämä ei ole helppoa tässä suorituskeskeisessä ajassa ja itse olen hyvä esimerkki ihmisestä, jolla on taipumus porhaltaa eteenpäin niin kauan, kunnes raja tulee vastaan asiassa kuin asiassa. Nyt lomalla olen esimerkiksi havahtunut siihen, miten levoton olen ja touhaan jatkuvasti jotain. Monesti jopa elokuvaan keskittyminen on vaikeaa. Sanoinkin eilen Tonille, että kaipaisin oikeasti viikon lomaa jossain muualla kuin kotiympäristössä – lomaa, jossa saisin lukea kirjaa, ei puhelinta jatkuvasti vieressä ja ympärillä olisi rauhaa. Ehkä myös jooga voisi auttaa tähän rauhattomuuteen? Kyse ei siis ole mistään sellaisesta, etten voisi hyvin, vaan mielen päällä on ollut aika paljon kaikkea, josta on hieman hankalaa rauhoittua hetkeen. Tiedostaminen ja ongelman myöntäminen on kuitenkin aina jo hyvä alku ja olenkin sitä mieltä, että jos omassa elämässä havaitsee tekijöitä, jotka vaikuttavat negatiivisesti omaan hyvinvointiin, on niihin tärkeää puuttua. Pienetkin asiat voivat ajan saatossa kasvaa suuriksi, jolloin vyyhdin purkaminen on vaikeampaa.

Hyvinvointi on meille ihmisille eri asioita. Itse koen tärkeäksi erityisesti terveelliset elämäntavat yhdistettynä muihin tekstin alussa mainitsemaani asiaan, mutta toki ymmärrän, ettei kaikkien hyvinvointi perustu samoihin seikkoihin. Tarkoituksenani ei siis ole missään nimessä tuomita muiden tapaa elää tai tehdä valintoja, vaan puhun postauksessa omista kokemuksista ja haluan tsempata myös muita pitämään itsestä huolta, jos se on ollut retuperällä! Jokainen päivä on uusi mahdollisuus ja joka päivä on mahdollisuus muuttaa elämänsä suuntaa.❤️

Pitkä postaus, vaikka piti kirjoittaa vain muutama kappale, mutta nähtävästi aiheesta riittää puhuttavaa. Ihanaa sunnuntain jatkoa, voikaa hyvin ja palataan taas!

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli hyva-olo
Kommentit (2)
  1. Itse mielellään kävisin vaikka kerran viikossa jossain kokovartaloröntgenissä (nytkin olen menossa verikokeisiin) mutta niinhän se on että kaikkea ei löydy ajoissa vaikka miten tutkittaisi ja toisaalta ainahan sitä voi jäädä vaikka kompastua portaissa ja halvaantua. Tiettyjä asioita voi kontrolloida mutta miljoonaa muuta muuttujaa ei.

    1. Nojoo kyllä, näinhän se menee. Ja vaikka eläisi miten terveellisesti, silti voi tulla esim. syöpä. Kaikki meistä täältä joskus lähtee, eli tärkeintä on elää eikä miettiä/pelätä liikaa. 🖤

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *