Mitä huomioida treenivaatteita valitessa?

*Sis. mainoslinkkejä

Treenaan tällä hetkellä kohtuullisen paljon, eli viitisen kertaa viikossa. Tämä taas tarkoittaa sitä, että treenipyykkiä kertyy melkeinpä päivittäin ja itse tapaan pestä ne jokaisen harjoituksen jälkeen, vaikka en olisi edes hikoillut mitenkään erityisen paljon. Treenivaatteet ovatkin vaatteita, joita kulutan kaikista eniten. Tästä syystä niiden tulee olla kestäviä, laadukkaita ja vieläpä mukaviakin. Paljon puhutaan myös välineurheilusta, johon myönnän minäkin sortuvani. Tykkään treenata kivoissa vaatteissa ja niiden istuvuus antaa treeniin potkua sekä jopa jonkinlaista itsevarmuutta. Tällä en nyt kuitenkaan tarkoita sitä että jokaisen vaatekappaleen tulisi maksaa maltaita tai olla viimeisintä huutoa. Kaapistani löytyy hieman kalliimpia yksilöitä, mutta myös käytettynä tehtyjä hyväkuntoisia löytöjä. Eli ei, treenivaatteiden ei tarvitse olla aina edes välttämättä täysin uusia, mutta useimmiten ne tulee kuitenkin uutena ostettua, sillä on kyse kulutusvaatteista. Urheiluvaatteiden ikä on myöskin rajallinen, sillä hiki tarttuu moniin materiaaleihin ikävästi ja toisinaan materiaalit löystyvät käytössä tai pesuissa. Paljon on siis aivan älyttömän huonoja treenivaatteita, mutta paljon on myös hyviä. Tässä asiassa oma kokemus sekä kaverin käyttökokemukset painavat vaakakupissa, joiden lisäksi somella on varmasti oma vaikutuksensa. Tietyt merkit ovat Adidaksen ja Niken lisäksi pinnalla kausittain myös treenivaatteiden maailmassa, jonka useampi urheilumuotia seuraava on saattanut huomata.

Kuten jo mainittu, itselleni on tärkeää treenivaatteiden mukavuus ja istuvuus. Inhoan esimerkiksi housuja, joita joutuu treenin aikana nostelemaan tai jotka eivät noin muuten tunnu mukavalta päällä. Vyötärön tulee myöskin olla korkea, jotta alushousut eivät vilku! Urheiluliivien tulee puolestaan olla tukevat ja täysin huomaamattomat, kun taas topin hengittää. Yläosissa tällä hetkellä miellyttää eniten väljät mallit, jotka saa solmittua korkeavyötäröisten treenihousujen vyötärösauman yläpuolelle pienelle solmulle. Nämä ovat toki omia mieltymyksiäni, mutta koska näistä seikoista pidän, pyrin hankkimaan nimenomaan tarpeitani vastaavia treenivaatteita. Ja välillä on todellakin käynyt niin että näen jotkut makeat kuviolliset pöksyt somessa, mutta kun laitan ne itse sovituskopissa päälle, eivät nuo istu yhtään. Näissä tapauksissa housut eivät tosiaankaan lähde matkaan, vaan ne jäävät sovituskoppiin. Itselleni on tärkeintä että treenivaate miellyttää, enkä enää ikinä hanki mitään pelkästään ulkonäkö edellä.

Mutta mitä sitten ottaa huomioon treenivaatteita valitessa? Mistä tietää mikä toimii omalle vartalolle? Tänään haluan jakaa kanssanne vinkit treenivaatteiden valintaan ja kertoa samalla muutamat kikkakolmoset, joiden avulla et varmasti osta sikaa säkissä.

Hanki käytännöllisyys edellä

Aivan ensimmäisenä haluan mainita käytännöllisyyden, joka on treenivaatteita valittaessa yksi tärkeimmistä asioista. On aivan sama, mikä on hinta tai miltä vaate näyttää jos se ei ole käytännöllinen. Itselleni on tärkeää etteivät treenivaatteet ikään kuin tunnu treenatessa, eli en joudu nostelemaan housuja tai asettelemaan toppia niin, ettei tissivako vilku. Tässä yhteydessä se mukavuus korostuu, eli oikeanlaiset treenivaatteet auttavat keskittymään itse treeniin vaatteiden sijaan. Kannattaa miettiä myös sitä, minkälaiseen treeniin vaatteita hankkii, eli ostaako trikoot talvijuoksuun vai salitreeniin? Kaikki urheilumuodot eivät tokikaan vaadi omanlaisiaan vaatteita, eli itse treenaan paljon samoilla vaatteilla niin salilla kuin lenkkipolullakin. Toki juokseminen vaatii tukevammat treeniliivit kuin muu treeni ja juoksukenkiin tulee luonnollisesti myös satsattua. Mutta kiteytettynä – hanki vaatteita joille tiedät olevan paljon käyttöä! Älä ehkä ensimmäisenä osta niitä kausivärejä treenihousuista, vaan valitse mustat, jotka toimivat aina vuodenajasta riippumatta.

 

Kiinnitä huomiota laatuun

Laadukkaat treenivaatteet tarkoittavat hyviä materiaaleja. Itse olen ainakin vuosien varrella huomannut miten paljon eri merkkien vaatteiden laadussa on eroja ja osa ei yksinkertaisesti kestä käyttöä. Itselleni tärkeää on että materiaalit hengittävät, kuivuvat nopeasti, eivät venähdä pesussa saatikka ala haisemaan. Kaapissani onkin useamman vuoden vanhoja treenikuteita, jotka ovat ehkä silloin hieman maksaneet, mutta toimivat edelleen. Yhtenä hyvänä esimerkkinä Casallin treenitoppi, joka on ollut minulla iät ja ajat menemättä miksikään. Toisaalta kaapistani löytyy myös ihan H&M:n treenivaatemallistosta hankittu tiukka painijatoppi, joka on sekin edelleen priimassa kuosissa vaikka on vuosia vanha ja paljon käytetty. Eli hinta ei todellakaan aina kerro laadusta. Itse asiassa edullisista merkeistä nimenomaan H&M on suosikkini, kun taas hintavammista ehdottomasti aim`n ja Nike. Etenkin aim`n -merkin treenihousuihin (kuvissakin päälläni) olen rakastunut ja niitä löytyy kaapista tällä hetkellä kolmin kappalein! Toki alkuun testasin ensimmäisiä housujani kuukausien ajan nähdäkseni laadun (polyester & spandex) ja koska ne ovat kestäneet mielettömän hyvin käyttöä, en enää epäröi merkin laatua ja tiedostan tämän tosiaan myös jatkossakin. Yksi vinkkivitonen treenihousujen laatuun liittyen, on niiden materiaalin paksuuden tarkistaminen ennen ostopäätöstä. Valitettavan monet housut ovat niin kevyitä, että kuultavat läpi.

Osta vain istuvia vaatteita

Kuten jo alussa mainittu, kaikki treenivaatteet eivät istu kaikille. Urheiluvaatteet kannattaakin sovittaa ennen ostopäätöstä, jolloin tiedät mitä ostat. Tai jos tilaat vaatteita kotiin, kokeile niitä rauhassa kotosalla ja kyykkäile, jolloin saat niihin hieman tuntumaa. Moni saattaa ajatella että esimerkiksi minulle sopii kaikkien eri urheilumerkkien vaatteet, mutta todellisuudessa se ei ole näin. Oikeastaan kelpuutan ainoastaan harvat ja valitut, sillä olen suhteellisen ronkeli istuvuuden suhteen. Tykkään tietynlaisista leikkauksista, treenitopin tulee olla oikean pituinen, housujen korkeavyötäröiset ja lahkeen nimenomaan nilkkapituus, eikä jotain siltä väliltä. Olen kokeillut lukuisia huonosti istuvia treenivaatteita, mutta löytänyt myös oikeita helmiä. Tärkeintä onkin että vaate miellyttää silmää ja tuntuu omassa kehossa hyvältä. Toki ulkonäkö jää aina käytännöllisyyteen verrattuna kakkoseksi, mutta kyllä itse pidän myös siitä, että tunne vaatteita käyttäessä on itsevarma. Jos et ole varma mikä sinulle sopii, ota makutuomari mukaan! Urheiluvaatteiden käyttöikä on kuitenkin hyvin pitkä, jonka vuoksi ei todellakaan kannata ostaa mitään, josta ei ole täysin varma.

Mieti mihin panostat

Panostan eniten treenivaatteissa liiveihin, housuihin sekä kenkiin, joista voin pulittaakin hieman enemmän. Näin siitä syystä että juoksen paljon ja noin muutenkin pidän kenkiä (eli jalkoja) suuressa roolissa mitä tulee treenaamiseen. Treenihousujen suhteen olen taas huomannut että hinta kertoo usein paremmasta laadusta ja parilla kympillä en nyt vaan ole löytänyt itselleni sopivia alaosia. Edullisimmat aidosti hyvät treenihousut ovat Niken Performancet, jotka ovat nelisen kymppiä ja niissä laatu on kohdillaan! Tukevat treeniliivit ovat puolestaan itselleni aivan must, sillä tarvitsen tukea povelleni. Mitään push uppeja en kuitenkaan salille kaipaa, vaan nimenomaan sellaista rinnat litistävää efektiä, joka pitää rintavarustelun paikoillaan. Oikeastaan se mihin en juurikaan panosta, ovat treenitopit. Vaikka käytän sportatessa aina nimenomaan urheilutoppeja, minulle käy vallan hyvin edullisemmatkin topit, enkä ole niiden suhteen yhtään merkkiuskollinen. Yleisenä vinkkinä, kannattaa tosiaan miettiä se mihin panostaa sen mukaan, mitä lajia treenaa. Juoksijalle kengät ovat tärkeämmässä roolissa kuin salitreenaajalle ja taas spinningiä säännöllisesti harrastavalle saattaa merkata nimenomaan treenitoppien laatu ja istuvuus, koska laji vaatii tietynlaisen asennon. Ja aina kannattaa muistaa ettei ole tyhmää kysyä urheiluliikkeessä apua tai käyttää googlea. Mikäli jokin askarruttaa treenipukeutumisessa, itse ainakin aina ensin selvitän kuin teen hankintoja summissa. Täten voi säästää aika sievoisiakin summia eikä vaatekaappiin keräänny turhia treenivaatekappaleita.

Kengät Puma / Housut House of Brandon* / Huppari House of Brandon* (saatu*)

Suosi sinulle sopivia merkkejä

Mikäli löydät Nikelta kropallesi täydellisesti istuvat treenihousut, miksi hankkisit seuraavat kilpailijalta? Mielestäni tähän pätee sama kuin moneen asiaan elämässä – jos kerran löytää hyvää, miksi sitä lähtisi vaihtamaan? Eli kannattaa suosia niitä merkkejä, joilta löydät parhaiten istuvia tuotteita, sillä heidän linjansa todennäköisesti istuu sinulle myös jatkossa. Tällä tavalla välttää turhan sovitusrumban ja voi vaikka tilata ne samat treenihousut eri värissä kotiovelle jos niin haluaa. Itse ostan ison osan treenitopeista SOC:ilta ja H&M:stä, kun taas tosiaan housuissa kallistun Nikeen ja aim`n:iin. Toki kaapistani löytyy joitain muitakin merkkejä, mutta näitä neljää siellä on eniten.

Onko teillä jotain tiettyjä treenivaatemerkkejä, joista erityisesti pidätte? Itse kuulen mielelläni aina etenkin suosikki treenihousuista, sillä ne ovat itselle ne lemppari osuus treenipukeutumisessa!?

Kommentit (4)
  1. Niken legend trikoot on ihan lempparit, nyt näyttää olevan loppuunmyyty kaikkialta. Tilasin juuri Gymsharkin trikoot, kun olen kuullut niistä paljon hyvää. Olen myös monesti harkinnut noita Aim’n trikoita. Osa sanoo, että kuultaa läpi ja osa taas vannoo että on paksua kangasta.. Täytyy varmaan vaan tilata kotiin sovitukseen! Pitkäjalkaisille voin suositella Husky Bananaa, oli todella ihanat trikoot mutta 160cm varrelle aivan liian pitkät lahkeet 😀 Treenipaidat ostan aina H&M, ne on todella kestäviä siihen nähden että maksavat noin 10e/kpl!

    1. Moikka, omani eivät ainakaan kuulla läpi, eli ovat kyllä paksua kangasta. Kannattaa ehkä tilata muutamat mallit kotiin sovitukseen. Itselläni on nimenomaan korkeavyötäröisiä malleja, joissa ainakin on paksu kangas. Mutta jäin miettimään tuota pituutta… Itselläni on tosiaan koko XS ja pituus on todella hyvää, eli nilkkapituus. Mietin vaan ovatkohan 160 pitkälle turhan pitkät? Mutta testaamallahan sen näkee!

      H&M:n treenitopit ovat kyllä loistavia hintaansa nähden ja kestäviä. 🙂

  2. Itsekin oon ihastunut noihin aim`n trikoisiin! Miten muuten noi on sulla pesun kestänyt, millaisella ohjelmalla oot pessyt? 🙂

    1. No niinpä, siis aivan parhaita! 🙂 Ja todella hyvin ovat kestäneet pesua. Pesen siis aina 30-40 -asteessa treenivaatteet, oikeastaan vielä useammin 30 -asteessa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *