Miten kasvatin pitkät hiukset?

Tänään ajattelin jakaa teille omia vinkkejäni siihen, miten kasvattaa hiukset luontaisesti hyvinvoiviksi ja pitkiksi. Olen muutaman kerran maininnutkin, että vielä parikymppisenä painin itsekin sen ongelman kanssa, että hiukset eivät vaan kasvaneet. Koitin syödä vaikka minkälaisia lisäravinteita, mutta aina se tukka oli maximissaan sellainen tylsän puolipitkä. Tiedättekö sen pituuden, joka ei ole pitkä mutta ei lyhytkään? Ehkä ärsyttävin pituus mikä vaan olla ja voi!

Kyllästyin tuohon ainaiseen painimiseen hiusteni kanssa ja laitatutin päähäni teippipidennykset, jotka pysyivät siellä useamman vuoden ajan. Se oli kyllä yksi rasite ja kaiken lisäksi vieläpä hyvin kallis sellainen. Muistan kuinka joskus tukkani meni niin takkuun teipeistä, että osa tukastani jouduttiin saksimaan pois. Hiusten seassa oli siis ihan ehtoja takkupalloja, apua. En tajua miten se siihen kuntoon pääsi mutta ilmeisesti sitten liian pitkälle huoltovälillä ja surkealla omalla huoltamisella… Nykyään tässäkin on varmasti menty eteenpäin ja teipeissäkin on varmasti eroa entiseen.

IMG_8259

Yksi plussa teipeissä kuitenkin oli, nimittäin se, että oma tukkani kasvoi niiden alla hyvinkin pitkäksi. Yhdellä huoltokerralla vaan huomattiin, että omat hiukseni ovat jo pidennysten pituiset. Lopulta pidennysten kanssa kävi niin, että revin teipit itse päästäni pikkuhiljaa oliiviöljyn kanssa ja sen jälkeen niitä en ole päähäni laittanut. Tuosta toimenpiteestä on nyt jo reilusti yli viisi vuotta aikaa ja oma tukkani voi erinomaisesti.

Uskon vahvasti, että hiuksista näkyy elintapamme. Jos syö huonosti, kärsii jostain puutoksesta tai esimerkiksi elää stressaavaa elämäntilannetta, hiukset reagoivat. Monilla nimenomaan stressi ja hormonaaliset muutokset saattavat tiputtaa tukan. Itselleni kävi näin silloin, kun kokeilin vaihtaa e-pillerit mineihin. Tukkaa lähti roppakaupalla ja etenkin ohimoni kärsivät ”kaljuuntumisesta”. Tuohon samaan syssyyn tulivat vielä ne vatsaoireenikin, joten ehkä tuo tukkakato oli sitten kahden seikan summa. Onneksi hiukset ovat kuitenkin kasvava luonnonvara ja niiden kasvunopeuteen on yleensä mahdollista vaikuttaa!

IMG_8258

Oma pitkien hiusteni salaisuus onkin laadukas ravinto, hiusten lisäravinteet (Evonia ja sinkki) ja superfoodeista (ainakin) MSM-jauhe. En oikeastaan keksi mitään muuta syytä siihen, että hiukseni kasvavat todella hurjaa vauhtia. Sitähän sanotaan, että 1 cm on sellainen normaali hiusten kuukausittainen kasvutahti, mutta minulla tulee valehtelematta kahdessa viikossa lähes sentin tyvi. 😀 Tämä ei siis aina ole hauskinta, uskokaa tai älkää… Toisaalta tilanteesta pitää olla iloinen, sillä saattaahan se vielä joku päivä muuttuakin.

Terveellisen ruokavalion lisäksi suosittelen lämpimästi käyttämään hiuksille suunnattuja lisäravinteita. Myös superfoodit sisältävät paljon esimerkiksi proteiinia, joka on hiustenkin yksi rakennusaine. Ja vaikka ihminen söisi kuinka terveellisesti, en kuitenkaan usko, että päivittäisestä ruokavaliosta saisi niin paljon biotiinia ja sinkkiä, kun terve hius kasvaakseen tarvitsee. Itse ainakin elän elämää, joka on välillä hyvinkin kiireistä enkä ehdi päivittäin miettimään olenko nyt saanut kaiken tarvitsemani? Paljon helpompi on varmistaa saanti nappaamalla nuo hiuksia varten olevat lisäravinteet purkista. Ja toki suosia niitä superfoodeja säännöllisesti.

IMG_8256

Se puolestaan, että hiukset kasvaisivat paremmin joidenkin shampoiden avulla on kyllä puppua. Tottakai shampoolla pystyt vaikuttamaan siihen, miltä hiukset tuntuvat pesun jälkeen ja millainen niiden rakenne on, mutta eivät ne kyllä hiuksien kasvamista kiihdytä tai pehkoa paksummaksi tee. Monella suomalaisella on luonnostaan ohut lättänähius, jolle ei mahda oikein mitään. Hiusten paksuutta ei välttämättä pysty edes sisäisillä tavoilla muuttamaan mutta veikkaan, että kasvutahtiin on liruhiuksenkin mahdollisuus vaikuttaa.

Tässä vielä kiteytettynä muutama lisävinkki, joita itse noudatan:

♥ Pese hiukset syväpuhdistavalla shampoolla säännöllisesti. Jos hiuksissa on muotoiluainejäämiä ovat ne helposti lättänät ja elottomat.

♥ Älä vaalenna usein, tai jos vaalennat niin mieluiten raidoittamalla. Älä myöskään tee turhia värinpoistoja.

♥ Käytä lämpösuojaa AINA kuumalla muotoillessa.

♥ Leikkauta latvat säännöllisesti.

♥ Älä käytä ponnareita, joissa on metalliosia.

♥ Helli hiuslatvaa, tee viikottain naamioita ja läträä öljyillä ja seerumeilla jos hiuslaatu sen kestää.

IMG_8310

Onko teillä jotain kikkakolmosia mitä tulee hiusten kasvatukseen? Koetteko, että jokin tietty lisäravinne tai ruokavalio on muuttanut hiuksianne?

Kommentit (14)
 1. Heh, mä en oo juuri koskaan käyttänyt mitään lisäravinteita, paitsi epäsäännöllisesti omega-kolmosta ja d-vitamiinia. Mun pitkien hiusten salaisuus onkin nuo hyvät rasvat. Mulla oli pitkään anoreksia, jolloin hiukset olivat muun olemuksen lailla kuihtuneet ja no, eivät kasvaneet. Pahimmillaan mun kynnetkään ei kasvaneet! Kun aloin syömään kunnolla, myös hiukset alkoivat pikkuhiljaa tervehtyä. Syön päivässä 2rkl luomu neitsytoliiviöljyä, lisäksi jonkin verran muita pehmeitä rasvoja mutta melko vähän, yleensä muutama pähkinä tai pari siivua savulohta.

  Hiusten pituuden salaisuus on siis tuossa, mutta ne on nykyään myös tosi hyväkuntoiset (: Käytän parabeenitonta ja sulfaatitonta shampoota ja hoitoainetta, ja hyvää hiussuihketta silloin tällöin. Föönaan hiukset lämpösuojan kanssa, mutta suoristusrautaa en käytä enää juurikaan. Oon myös siirtymässä lähemmäs omaa väriä, enkä ookaan värjännyt hiuksia ollenkaan melkein vuoteen (:

  1. Hyvältä kuulostaa. 🙂 Useimmiten riittääkin monipuolinen ruokavalio. Jos laihdutetaan ja pihistellään ruoan syönnistä, voi lopputulos olla nimenomaan mainitsemasi. Onneksi olet parantunut ja niin myös hiuksesi!

   Muuten kuulostaa hyvältä nuo sinun rutiinisi, jatka samaan malliin! 🙂

 2. Mielenkiintoinen kirjoitus! Mulla jotenkin hiustenkasvu stopannut vaikka ruokavalio on kunnossa ja vitamiinit ym. kuuluvat siihen. Voisi kokeilla tuota Evoniaa, josko siitä olisi apua 🙂

  1. Kiva kuulla, kiitos!

   Kokeile ihmeessä, Evonia on huikea! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *