Miten kohtelemme muita naisia?

Heti tähän alkuun haluan toivottaa jokaiselle upealle naiselle oikein ihanaa naistenpäivää! Tänään on meidän naisten ikioma päivä, jonka vuoksi toivonkin, että kohtelemme toisiamme hyvin ja saamme hyvää kohtelua myös miehiltä. Aiheeseen liittyen ajattelinkin kirjoittaa aiheesta, joka on pyörinyt mielessäni aina silloin tällöin – nimittäin se kuinka kohtelemme muita naisia ja osoitamme solidaarisuutta toisiamme kohtaan.

Nainen on naiselle susi, on sananlasku, jonka lähes jokainen teistäkin on varmasti kuullut. On yleinen olettamus, että naiset ovat usein kateellisia toisilleen ja kilpailevat keskenään. Milloin kilpailu liittyy miehiin, milloin taas työpaikkaan, ulkonäköön tai ihan vaan yleiseen paremmuuteen. Miehet taas ovat stereotyyppisesti rentoja ja vähän välittävät pikkujutuista. He voivat toimia hyvin tiiminä ilman, että selän takana juonitellaan tai puhutaan toisista pahaa. Uskon, että osittain tämä pitää todellakin paikkansa. Naisten keskuudessa on paljon kateutta, juonittelua ja jopa selkään puukottamista – varmasti enemmän kuin miesten keskuudessa. Voin myös rehellisesti todeta, että olen ollut niin se huonon kohtelun ja arvostelun kohde kuin myös ihminen, joka on sanonut rumasti toiselle naiselle tai syyttänyt häntä tilanteessa, jossa se todellinen syy onkin ollut esimerkiksi miehessä, joka on tavalla tai toisella aiheuttanut välillemme kitkaa. On jännä juttu kuinka sitä toisinaan ihan kuin automaattisesti hankalissa tilanteissa ajautuu syyttämään toista naista sen sijaan, että olisi lojaali lajitoverilleen ja kohdistaisi ne syytökset siihen henkilöön, joka on oikeasti hankaluuksia aiheuttanut. En oikeastaan osaa sanoa mistä tämä johtuu mutta toisinaan olen tuollaisesta tilanteesta havahtunut.

Näin naistenpäivänä onkin hyvä muistuttaa niin itseään kuin muitakin naisia siitä, että meidän tulisi pitää yhtä. Ihan sama onko toinen nainen se paras ystäväsi vai tuiki tuntematon, niin solidaarisuus on asia johon olisi mahtavaa pyrkiä. Jos me naiset emme pidä toistemme puolia niin kuka sitten pitää? Muutenkin edelleen tuntuu, että maailma on niin miesvaltainen vaikka naiset ovatkin nostaneet asemaansa vuosien saatossa. Naisten välillä on aivan liikaa kaikkea turhaa mikä hankaloittaa meitä toimimasta tiiminä ja nostamasta asemaamme. Jos mietitään, että kykenisimme puhaltamaan yhteen hiileen, olisi moni asia varmasti paremmin. Enkä nyt siis missään nimessä edelleenkään sano, että olisin itse jotenkin malliesimerkki, vaan on minullakin paljon opeteltavaa siitä, kuinka käyttäytyä aina solidaarisesti toisia naisia kohtaan. Olen aivan liian herkästi se joka puolustaa omaa tai läheistensä reviiriä ja laukoo moraalisia totuuksia silloin, kun niitä ei olisi välttämätön laukoa, mutta samaan aikaan olen kyllä oppinut impulsiivisen luonteeni tiimoilta myös nöyrtymään.

Kengät Dr. Martens (second hand) / Neulemekko Monki / Laukku Mulberry vintage

Myös pahan puhuminen, ulkonäön arvosteleminen ja muu turhanpäiväinen naisten välinen skisma on mielestäni suoraan sanottuna aivan naurettavaa. Onneksi iän myötä tuollainen käytös on vähentynyt ja ainakin omassa lähipiirissä puheenaiheet ovat aivan jotain muuta kuin toisen naisen tukkatyylin ruotiminen tai muiden selän takana juonitteleminen. Jotenkin sitä miettii tässäkin asiassa, kuinka turhaa tuollainen on ja millaista ajanhukkaa. Uskon ettei kukaan ihminen pysty pesemään käsiä siitä, etteikö koskaan sanoisi pahaa sanaa muista mutta ainakin se, että pyrkii suvaitsevaisuuteen ja lojaaliuteen on asia jota kannattaa tavoitella.

Kaikkien paras ystävä ei myöskään tarvitse olla, eli sitä en tarkoita mutta silti sellainen ”Team naiset” henkisyys olisi aika siistiä. Siinä on itse asiassa haastetta meistä jokaiselle! Miehet kun pystyvät  helpostikin veljeyteen, joten miksi me naiset emme pystyisi lyöttäytymään samalla tavalla yhteen ja puhaltamaan samaan hiileen? Naisen ei tarvitse olla naiselle susi vaan kyse on hyvin pitkälti omista asenteista, joita on mahdollista muuttaa ihan jo vaikka tästä päivästä eteenpäin.

Vielä kerran, oikein ihanaa naistenpäivää upeudet! <3

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (4)
 1. Olen jo vuosia opiskellut sekä työskennellyt miesvaltaisella alalla. Olet asian ytimessä mutta kyllä miehetkin puhuvat paskaa. Ite törmännyt sellasiin tapauksiin et aika moni nainen kalpenee niiden rinnalla.

  Pahimpia ovat ne miehet jotka eivät syystä tai toisesta saa naista. Puhutaan paskaa kollegoista joilta tullu pakit. Muutenkin puhutaan paskaa naispuolisista kavereista, arvostellaan ulkonäköä jne.

  1. Tarkoitin siis tekstissäni sitä, että miehet eivät puhu toisistaan samalla tapaa selän takana kuin naiset. Tuon tosiaan tiedän, että naisia kyllä arvostellaan ja itsekin olen kuullut muutaman kerran olevani huora jos olen antanut miehelle pakit. Myös tarinoita siitä kuinka on muka ollut sängyssä jonkun kanssa jota lähelle ei ole edes mennyt ovat korviini kantautuneet… Tuota en siis epäile yhtään! Mutta tarkoitin tosiaan toista asiaa tekstissäni. 🙂

 2. Tässä oli tietty voitu myös käydä läpi miksi naiset ovat ”toisillensa susia” (bläh inhoan tuota). ”Kautta aikain” ei ole ollut kovin hyödyllistä liittoutua naisten kanssa, sillä naiset eivät ole olleet valta-asemassa ja miesten näkemys naisten arvosta on ollut negatiivinen. Miksi siis liittoutua ”väärinajattelijoiden” kanssa? Maailma on naisille edelleen julma, ei vain lähi-idässä tai Afrikassa vaan ihan täällä Suomessakin, ei tarvitse kuin Metro lukaista niin lähes päivittäin saa lukea naisille tehdyistä hirveyksistä. Sisäistetty seksismi ja misogynia valitettavasti on vielä monella naisella syvällä ja sitä ei mielestäni voi niittää kuin lempeydellä, sillä että seisoo omien arvojensa takana 100% ja nostamalla naisia ylös aina kun on mahdollista.

  1. En nyt tällä kertaa kokenut sitä aiheelliseksi. Tarkoitus oli nostaa teema kevyesti esille ilman sen syvempää analysointia. Ja oikeassa olet, että kauheuksia tapahtuu ihan Suomessakin, eli eipä noilta asioilta tule silmiään sulkea. Jokainen meistä voi varmasti tehdä jotain ja vähintä on se, että pitää tosiaan naisten puolia ja korostaa arvoja, jotka edistävät naisen asemaa.

   Ihanaa naistenpäivää sinne! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *