Miten löytää oma tyyli?

Aikanaan vaatekaupassa työskennellessäni pistin merkille, miten moni on hukassa tyylinsä kanssa. Useampi saattoi tulla liikkeeseen etsimään jotain kivaa tietämättä kuitenkaan yhtään, mitä on hakemassa. Lukuisia kertoja päältäni on haluttu ostaa vaatteet mutta sovituskopissa on sitten todettu, ettei kokonaisuus sovi itselle. On paljon ihmisiä, joilla ei ole omaa selkeää tyyliä tai se ei ole vielä löytynyt. Sitä ikään kuin halutaan ostaa jotain ”massamuotia” osaamatta poimia sieltä niitä itselle toimivia juttuja. On nimittäin faktaa, ettei kaikki sovi kaikille. Esimerkiksi jo hiustenväri vaikuttaa paljon siihen, miten tietyt värit toimivat tai eivät toimi. En haluaisi sanoa että vartalon malli tai muoto rajoittaa pukeutumista millään tavalla mutta onhan se vaan faktaa, että 180 cm pitkälle naiselle sopii usein hieman erilaiset vaatteet kuin alle 160 cm pitkälle. Pukeutumisella voi joko korostaa hyviä puoliaan tai olla korostamatta ja molempia on muuten lupa toteuttaa! Tärkeintä on, että viihtyy vaatteissaan ja kokee ne omikseen.

Itse olen ollut pukeutumisen suhteen aina vaihtelunhaluinen. Etsin jatkuvasti uusia juttuja ja inspiraatiota vaikka en niinkään massamuodista. Saatan kyllä poimia sieltä tiettyjä elementtejä mutta en mitenkään isoissa määrin. Olen vähän sellainen että jos näen katukuvassa tai blogeissa riittävästi jotain tiettyä asiaa, sitä en ainakaan halua hankkia – kuten nyt vaikka tällä hetkellä leopardikuviollista hametta. Toisaalta vaikka olen kokeilunhaluinen, on minunkin tyylissäni ne tietyt elementit. Tällaisia ovat materiaaleista denim ja nahka, kun taas vaatekappaleista hatut (etenkin brixton ja baskerit), korkeavyötäröiset farkut, luonnonmateriaaleista valmistetut neuleet, haalarit, vyöt sekä tennarit ja kiiltonahkaiset maiharit/nilkkurit. Tyylini on tavallaan aika simppeli mutta tykkään, että siinä on mahdollisimman usein jotain mielenkiintoista. Hyvin pitkälti tämäkin menee päivän ja fiiliksen mukaan. Välillä kovempi mustanpuhuva tyyli miellyttää, kun taas toisena päivänä haluan pukeutua hempeään pastellineuleeseen. Värit ovatkin aika uusi juttu pukeutumisessani, sillä ennen olin niin musta. Jos minulta kysytään, mitä vuosikymmentä rakastan pukeutumisessa, vastaan ehdottomasti kasari! Vaikka tällä hetkellä on hauska poimia juttuja myös ysäri ja millenium aikakaudelta, kyllä kasari on ja tulee aina olemaan suosikkini!

Mietin tässä taannoin kuinka tyylini on kehittynyt vuosien saatossa tai miten ylipäänsä olen sen löytänyt? Olen kyllä aina ollut kiinnostunut vaatteista mutta en niinkään siitä massamuodista. Parikymppisenä tuunasin kirpputorikuteita omalla ompelukoneella ja kavensin farkkujen lahkeita sääriä hiveleviksi pilleiksi. Inspiroiduin Mötley Crüesta ja The Killersista. Kaapit pursusivat kirpputorilöytöjä enkä oikeastaan yhtään harkinnut mitä ostin. Nykyään olen huomattavasti harkitsevaisempi kuluttaja mutta edelleen vaihtelunhaluinen. Olen tätä kuitenkin vastuullisemmassa mielessä, eli suurin osa vaatteistani lähtee matkaan second handina ja myyn säännöllisesti pois sellaista, mitä en enää käytä. Käytän paljon myös samoja vaatteita enkä edes blogissa yritä esitellä jokaisessa asukuvassa jotain uutta. Tämänkin postauksen kuvituksen farkkurotsi on löytö Uffista, neule taas paljon käytetty ja vuoden vanha, farkut kestosuosikit pitkän ajan takaa ja vaikka kengät ovat suhteellisen uudet sekä blogin kautta House of Brandonilta* saadut, ovat nekin ajattomat. En oikeastaan ikinä ostopäätöstä tehdessä mieti, että tämä vaate on käytössä ainoastaan tämän kauden, vaan käytän kaikkea niin pitkään kuin hyvältä tuntuu. Kun kyllästyn, myyn eteenpäin. Tiedän, mikä on tyyliäni ja mikä taas ei. Mietin pukeutumista aina myös mukavuus edellä ja rakastan sekoitella maskuliinisuutta feminiinisyyteen.

Tyylini on siis itselleni aika selkeä ja vuosien varrella tällaiseksi muovautunut. Koska olen lukuisia kertoja auttanut entisessä työssäni ihmisiä pukeutumaan ja löytämään itselleen sopivia kokonaisuuksia, ajattelin tänään jakaa vinkkini oman tyylin löytämiseen. Siihen miten oma tyyli on mahdollista löytää ilman mitään maksullisia stailauksia sun muita. Siispä nappaa vinkit talteen tai poimi sieltä ne itsellesi parhaiten kolahtavat!

Mieti millaisissa vaatteissa viihdyt parhaiten

Rakastatko naisellisia vaatteita kuten mekkoja, hameita ja korkokenkiä vai viihdytkö paremmin farkuissa ja tennareissa? Mielestäni pukeutuminen on yksi iso asia jolla me ilmaisemme itseämme, joten kannattaa miettiä millaisissa vaatteissa viihdyt ja millaiset vaatteet saavat olosi tuntumaan kotoisalta? Kun pukeudut vaatteisiin, jollaisista pidät, olet itsevarmempi. Suosittelenkin etsimään niitä omia suosikkeja pukeutumisessa sen sijaan, että kopioisi suoraan jonkun toisen tyylin. Toki elementtejä voi hakea massamuodistakin mutta kirjaimellisesti sitä ei kannata noudattaa. Pukeutuminen voi olla myös fiilispohjaista, eli välillä tekee mieli olla seksikäs kun taas seuraavana päivänä söpö. Pukeutuminen on mieletön tapa leikitellä fiiliksillä ja ilmaista itseään rohkeastikin!

Valitse muutama tyylin kulmakivi

Kuten jo tuolla aikaisemmin mainitsin, on tyylissäni tiettyjä juttuja jotka toistuvat ja joista pidän vuodesta toiseen. Hyvänä vinkkinä siis sellainen, että mieti ensi alkuun vaikka muutama tällainen kulmakivi, joiden pohjalle tyyliä on helpompi rakentaa. Oli ne sitten korkeavyötäröiset farkut tai korvakorut, tärkeintä on että löytää muutaman jutun joista eniten pitää! Kun omasta tyylistä on selvillä edes muutama mieluinen elementti, voi niitä toistaa aina siinä kohtaa, kun etsii uutta päälle pantavaa. Omalta kohdalta voisin mainita esimerkin juhlapukeutumisesta. Eli jos tiedän että on tulossa juhlat ja pitää etsiä jotain päälle pantavaa, lähden aina ensimmäisenä katselemaan haalareita sekä pitkiä mekkoja, koska nuo ovat ne minun juttuni juhlapukeutumisessa. Nämä mieltymykset olen tiedostanut jo vuosia ja niiden varaan on sitten helppo laskea. Parastahan on se että tällaisia kulmakiviä löytyy vaatekaapista edes muutama, jolloin paniikkia ei pääse syntymään sillä siellä on aina pari ”luottovaatetta” tilanteeseen kuin tilanteeseen.

Korosta hyviä puoliasi

Jos oma tyyli on hukassa, suosittelen miettimään omasta kehosta ne parhaat puolet. Jos sinulla on solakat ja pitkät sääret, panosta hameisiin tai jos vyötärösi on kapea, käytä vartalonmyötäisiä paitoja ja esimerkiksi leveälahkeisia housuja. Itse en noudata oikeastaan missään muotoa tällaista kaavaa mutta voisin kuvitella, että siinä kohtaa jos tyyli on hukassa, on apua kun tietää kehonsa parhaat puolet. Mielestäni ”heikkouksia” ei tarvitse peitellä vaan kaikilla on vapaus pukeutua, miten haluaa. Paljon puhutaan myös siitä kuinka suomalaiset pukeutuvat ”säkkeihin” verrattuna vaikka itänaapuriin mutta itse taas boikotoin sitä ajatusmaailmaa, että pukeutumisessa tulisi noudattaa kirjaimellisesti jotain tiettyjä kaavoja. Hyvien puolien korostaminen lisää usein itsevarmuutta ja siksi niitä kehotan korostamaan. Väreistäkin kannattaa miettiä ne itselleen parhaiten toimivat, vaikkakaan orjallinenhan tässäkään asiassa ei tarvitse olla. Mutta kyllä sanoisin, että jos päällä on itselleen epämieluisan värinen paita, ei olo ole välttämättä yhtä hyvä kuin jos päällä on se oma luottoväri. Tällaisiin pieniin juttuihin kannattaakin kiinnittää huomiota jos omaa tyyliään vielä hakee!

Harkitse ennen ostopäätöstä

On hyvin tyypillistä että tyylinsä kanssa hieman hukassa oleva ostelee sitä ja tätä miettimättä miten vaatteet yhdistää. Voikin olla että kaupassa vaate näytti hyvältä mutta kotona sen yhdistäminen tuntuu täydeltä mahdottomuudelta. Siksipä suosittelen aina miettimään ostopäätöstä kahteen kertaan ja pohtimaan mielessä, mihin vaatteen yhdistäisi ja onko sille ylipäänsä käyttöä. Perus juttuja tulee aina käytettyä mutta erikoisemmat vaatteet vaativat mielestäni enemmän harkinta-aikaa. Tässä kohtaa tietenkin haluan mainita myös ekologisuus näkökulman, eli vaatteita ei todellakaan kannata ostella päättömästi hetken mielijohteesta ainakaan uutena, vaan kyllä ostopäätöstä kannattaa harkita. Aina kannattaa myös säästää kuitit, sillä kotona mallailu saattaa muuttaa mielipiteen ja sinun voikin tehdä mieli palauttaa tuote.

Kengät House of Brandon* / Farkut H&M / Neule H&M / Rotsi UFF

Pidä vaatekaappi minimalistisena

Kehotan luottamaan selkeään ja minimalistiseen vaatekaappiin. Tämä ei tokikaan tarkoita sitä että kaiken tulisi olla tylsää mutta sellainen tietynlainen selkeys on hyvästä. Jos kaappi on täynnä kaikkea mahdollista laidasta laitaan, saattaa tyylin kokoaminen olla hankalaa. Jotkut suosivat kesä- ja talvivaatteiden päivitystä eli toisten varastoon laittamista ja tämä varmasti usein selkeyttää kokonaisuutta. Täpötäyteen kaappiin kun tahtoo unohtua paljon hyvää jota ei edes muista. Siispä älä haali liikaa juttuja vaan panosta vähempään. Kun vaatekokonaisuuksia miettii jo ennen ostohetkeä, tuskin on joka päivä sen kysymyksen äärellä että mitä pukisi päälle tai mikä heijastaisi sitä itselleen ominaista tyyliä.

Toivottavasti vinkeistä on jollekulle hyötyä! Ja hieman aiheeseen liittyen – itsehän rakastan nykyään syys-pukeutumista. Vaikka kesä on kaikkinensa ihanaa aikaa, tykkään tässä kohtaa pukea ylle neuleita ja etenkin hattuja sekä pitkiä takkeja. Minulle syksyn muoti on huomattavasti mielenkiintoisempaa ja jinspiroivampaa kuin kesän muoti.

Oletteko te löytäneet oman tyylin?

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (2)
  1. Mia / Beauty Highlights
    20.9.2018, 14:03

    Tää oli ihan loistava postaus! Kiitos tästä 🙂 Mä oon aina tykännyt sun tyylistä, kun se on just niin sua! Uskallat olla oma itsesi ja pukeutua niinkuin susta hyvältä tuntuu. Siihen pyrin itsekin 🙂

    1. Kiitos, kiva kuulla! 🙂 Aijaa, no siis koitan kyllä olla juuri sitä mitä olen enkä seilata pelkästään virran mukana. Ja todellakin kannattaa pyrkiä pukeutumaan juuri niin, miten itsestä hyvältä tuntuu! Itselleen mieluisissa vaatteissa olo tekee olosta itsevarman ja se näkyy myös ulospäin… 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *