Miten paljon paljastelet somessa?

Viime päivinä sosiaalisessa mediassa on jälleen kohistu siitä, kuinka paljon on soveliasta paljastaa ihoaan esimerkiksi Instagram-tilillä. Ovatko liian paljastavat ja vihjailevat kuvat oikeutus jopa potkuille? Jos joltain on jäänyt tuo kohauttava Iltasanomien uutinen lukematta, voit kurkata sen tiivistetysti täältä.

Itsehän olen aina hieman ihmetellyt sitä, miksi nuoret naiset (ja välillä jopa hieman vanhemmatkin) kokevat tarvetta olla puoli alastomana sosiaalisessa mediassa. Miksi Instagramiin ladataan toinen toistaan paljastavampia kuvia ja miksi poseerataan peilin edessä pornahtavasti? En nyt kuitenkaan puhu hyvällä maulla toteutetuista alusvaatekuvista tai näistä ennen jälkeen painonpudotuskuvista, joilla on selkeä ihmisiä motivoiva viesti. Se mitä nyt tarkoitan, ovat nimenomaan ne kuvat joissa haetaan epäilemättäkin seksististä linjaa, mutta niitä puolustellaan mitä ihmeellisimmin perustein. Paljastellakin, kun voi ihan tyylikkäästi kuitenkaan näyttämättä kaikkea koko kansalle…

Olen usein miettinyt omiakin kuvia ja sitä mitä tahdon niillä viestiä. En nyt väitä, että olisin itse aina johonkin kaapuun verhoutuneena mutta käsi sydämellä voin sanoa, että ainakaan kovin usein minua ei olla alusvaatteisillaan pornoasennoissa blogissa tai Instagramissa nähty. Mietin aina kuvia lisätessäni sitä, olisiko se vanhempieni ja ehkä tulevaisuudessa lapsieni silmille sopiva, tai ylipäänsä sellainen, etten menetä sen vuoksi mitään mahdollisuuksia vaikka työkuvioihin liittyen. Koska valitettavasti se, mitä nettiin kerran laitat jää nettiin. Mielestäni esimerkiksi blogi ja Instagram ovat omalla tavallaan myös meidän ns. julkisia käyntikortteja, joilla viestimme jotain ulkomaailmalle. Jos Instafeedini olisi täynnä paljaan takapuoleni kuvia, jakaisin niiden kautta väistämättä tietynlaista mielikuvaa itsestäni.

Se, mikä itseäni usein tuossa paljastavien kuvien puolustelussa häiritsee on, että moni toteaa olevansa nykypäivänä niin itsevarma, että kykenee lähes alasti julkisesti olemaan. Mielestäni tuo on kaikkea muuta kuin itsevarmuutta – anteeksi nyt vaan. Itsevarman ihmisen ei tarvitse esitellä lähes alastonta vartaloaan julkisesti kaikille tai ottaa lähikuvia alapäästä ja rinnoistaan. Onhan se tietenkin totta, että etenkin naisten alastomuus myy ja sitä kautta saadaan esimerkiksi Instagramissa huomattavasti enemmän seuraajia, jota kautta myös mahdollisesti tietynlaisia työkuvioita. On kuitenkin valitettavaa, että harva ehkä miettii tuota somen negatiivista puolta ja sitä, kuinka näitä kuvia saatetaan myös väärinkäyttää. Ne saattavat pahimmillaan päätyä hyvin ällöttäväänkin käyttöön, jollaiseen en ainakaan itse omia kuviani haluaisi käytettävän.

Pyrin kuitenkin nykyään aina asioissa siihen, että yrittäisin ymmärtää. Meistä jokainen on vaan ihminen ja meillä on omat syymme toimia tavoilla joilla toimimme. Vaikka olenkin tämän asian suhteen aika vahvalla mielipiteellä varusteltu ja tulen kannassani pysymään, pyrin kuitenkin siihen, etten tuomitse ihmisiä vaan asian. Uskon, että alastomuuden esiin tuomisellekin on jokaisella näin toimivalla ne omat todelliset syynsä. Siellä voi olla epävarmuutta, huomionhakuisuutta tai sitä, että yksinkertaisesti vaan pidetään alastomuutta niin luonnollisena asiana, ettei sen jakaminen somessakaan häiritse. Meitä on niin erilaisen kasvatuksen saaneita ja ehkä tosiaan itse lukeudun siihen ikäpolveenkin, että mietin näitä juttuja hieman konservatiivisemmin.

Se miksi aiheesta halusin tänään kirjoittaa on, että jokainen miettisi näitä juttuja. Nuorena sitä harvoin funtsii elämää kovin pitkälle ja esimerkiksi tulevaisuuden ajatteleminen kymmenen vuoden päähän saattaa parikymppisenä tuntua aika kaukaiselle. Jos jakaa itsestään pornahtavaa ja seksististä sisältöä, kannattaa se harkita mielestäni aika tarkkaan. Ehkä on hyvä miettiä syitä sille miksi niin tekee ja mitä tuollaisella materiaalin jakamisella hakee? Onko se kannattavaa ja ehkä miettiä myös niitä negatiivisia puolia, joita tuollaisten jakojen seurauksena saattaa eteen tulla.

Omasta mielestäni alastomuus on edelleen luonnollinen ja kaunis asia, mutta se ei kuulu koko kansan nähtäväksi.

Mitä mieltä te olette alastomuudesta somessa ja pornahtavien kuvien julkisesta jakamisesta? Heräsikö jotain ajatuksia aiheeseen liittyen?

Kommentit (15)
 1. Löysin tämän tekstin, kun minulle tuli uutisjuttu Erika Vikmanin seksikkäästä kuvasta, jossa hän kysyy mitä syntisten joulupöydässä on ja ärsyynnyin siitä paljastavasta kuvasta. Aloin googlailemaan mielipiteitä ja näkökulmia aiheesta ja löysin tämän tekstin.

  Olen niin kanssasi samaa mieltä ja minusta on hyvä, että joku uskaltaa myös kirjoittaa eriävän mielipiteen paljastavista kuvista ja pukeutumisesta.

  Vaikka itsekin yritän ymmärtää, mutta silti en vielä kuitenkaan.

  Ymmärrän normaalit rantakuvat ja alusasukuvat ja jos on jotain kampanjakuvia vaikkapa erilaisista kehoista, mutta en mitään ns. herutuskuvia.

  Minusta se vaan lisää vääränlaista kuvaa siitä millainen nainen on seksikäs ja millainen naisen tulisi olla ollakseen haluttava, vaikka moni tuntuu yrittävän aivan päinvastaista eli ei seksulisoitaisi naisen kehoa.

  Kuitenkin se ainakin omasta mielestä vaan on valitettava fakta, että meillä on erogeeniset alueet, jotka herättävät mielenkiintoa ja seksuaalisia tuntemuksia ja etenkin enemmän silloin, jos niitä vielä korostetaan.

  Toki on tilanteita, joissa ei pitäisi nähdä tai kokea mitään seksuaalista.

  En tietenkään hyväksy kenenkään ilkeää kommentointia tai häirintää seksuaalisesti.

  Itsellä olisi aiheeseen lisääkin mielipiteitä, mutta niitä ei voi kommentoida, koska moni haluaa tahallaan käsittää väärin.

 2. JES!!!! Oon niin kauan kaivannut, että joku puhuisi asiasta! Kiitos!!!

  …oma näkökulma on, että blogit menevät seksi edellä – ollaan rehellisiä.

  Poseeraukset vaatteet päällä ovat yhä useammissa ja useammissa blogeissa sellaisia, että tavoitteena on oman tuotteen paras mahdollinen myynti, keinolla millä hyvänsä. Suosittelen tarkastelemaan poserauksia.

  Mutta. Seksikkyys on sellainen asia, johon jokaisella ihmisellä on oikeus. Ja helpoimmalla pääsisi, kun ei tuomitsisi ketään. Puolialastoman kuvan takana voi olla vaikka syömishäiriöstä selvinnyt ihminen, jonka toipumisprosessiin kuuluu osana voimaannuttavat kuvat ja niiden esittäminen kaikille. Ja omasta kuvasta palautteen saaminen.

  Saatoin siis puhua itseni pussiin, enkä oikeastaan tiedä kannattaako edes paljastavia kuvia tuomita. Vaikka tuomitseminen onkin niin helppoa. Ihmisillä voi olla kuvien takana rankempi tausta, kuin pikainen blogiselaus antaa ymmärtää. Mutta varmaa on, että lapsille ja teineille nykyinen somen aikakausi on pelkkää raadollisuutta. Miksi muuten alaikäiset riisuisivat kohtuuttomasti, kuin esimerkin takia. Tämä aihe taitaa olla loputon suo. Heh!

  Vietähän ihan superhyvä päivä!!

  -Maria, uusi kirjoittaja
  http://www.lily.fi/blogit/rohkaisua-sinulle/enta-jos-arvostelun-sijaan-arvostaisin

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *