Miten rakentaa tiukka keskivartalo?

Vatsan seutu on monelle joko ihastus tai vihastus. Tämä määräytyy aika paljon geeniemme mukaan ja sen, mihin rasva meissä kerääntyy. On vartalotyyppi, joka imee kaiken rasvan keskivartaloon ja raajat ovat hoikat. Näillä henkilöillä on useimmiten pitkät gaselllimaiset jalat ja pieni peppu. Mutta se pahuksen keskivartalo… Sitten on taas se toinen vartalotyyppi, vatsa on litteä ja siihen ei kerry mutta kaikki rasva uppoaa sinne alavartaloon. Itse lukeudun kuuluvani tuohon jälkimmäiseen kategoriaan vaikka en ihan stereotyyppinen päärynä olekaan. Sitten taitaa olla vielä joku sporttinen X-vartalo, jossa keskivartalo on hoikka mutta tasapaksu. Tämäkin taitaa olla aika tyypillinen suomalainen vartalomalli.

Koska tosiaan omaan tuon vartalomallin jossa vararengasta ei helposti kerry, on minun aina ollut suhteellisen helppo pitää masu kuosissa. En ole koskaan haaveillut kunnon sixpackista mutta sellainen naisellinen timmiys on mielestäni kaunista ja sitä pyrin ylläpitämään.

Mitä sitten teen pitääkseni vatsan timminä? Vaatiiko se kuinka paljon duunia? Tässä postauksessa jaan omat vinkkini kiinteään ja vahvaan keskivartaloon. 

IMG_0742

 • Säännöllisyys – Uskon tämän olevan ehdottomasti avain hyvään korsettiin. Säännöllisyydellä tarkoitan viikottaista vatsalihasten treenaamista. Treenien itsessään ei tarvitse kestää tunteja vaan jo ihan muutamakin huolella tehty liike riittää. Itse treenailen vatsat kolmisen kertaa viikossa liikkeitä vaihdellen.
 • Jatkuva jännitys, sekä ryhti – Jännitän siis vatsaani jatkuvasti. Alkuun tein sitä ikäänkuin tietoisesti mutta nykyään homma on hallussa ihan automaattisestikin. Tämän jännityksen mahdollistan myös seisomalla työpäivät. Vaikka siis teenkin toimistotyötä, pidän pöytäni ylhäällä ja täten kroppa pysyy kasassa paremmin kuin tuolilla istuessa. Suosittelen lämpimästi! Välillä seistessä saatan tehdä myös vatsan huomaamatonta pyöritysliikettä, joka jännittää lihaksia. Erinomainen tapa treenata töitä tehdessä. 😉
 • Huolelliset liikkeet – Kuten jo tuossa aikaisemmin mainitsin, huolella tehdyt liikkeet ovat kaiken a ja o. Treeni pitää tuntua siellä vatsassa, eli ennemmin hitaasti ja vähän toistoja kuin paljon toistoja kauhealla vauhdilla. Kun vatsatreeniin keskittyy ei siinä niin helposti fuskaakaan. Mieluummin tosiaan vartin keskittynyt treeni kuin puolen tunnin vauhtitoistot.
 • Vaihtelevuus – Jos teet aina treenatessa vaan samat liikkeet vuodesta toiseen, kehittyminen todennäköisesti jämähtää paikalleen. Itse pidänkin monipuolisuutta tärkeänä osana myös vatsan lihasten rakentamista. Vaihtelen treenaamista ihan perus istumaannousuista erilaisiin lankutusasentoihin. Lankuttamisessakin on niin monta variaatiota! Voit nostella jalkoja ylös, tehdä vartalolla ympyrää, heiluttaa kroppaa eteen ja taakse, astua jaloilla vuoronperään sivuille jne. Lankutus eri variaatioiden kera onkin ehdottomasti oma suosikki liikkeeni!

IMG_0743-001

 • Kärsivällisyys – Vatsan rakentaminen on vuosien työ mikä vaatii kärsivällisyyttä. Toki osa saa tuloksia nopeammin mutta kaikille se ei ole niin piece of cake. Lisäksi monella on vatsan päällä sen verran rasvaa, että vaikka olisi hyvä päkki ei se välttämättä kuulla läpi. Omasta mielestäni tärkeintä on vahva keskivartalo, ei niinkään se onko sinulla näkyvä sixpack jota esitellä jokaiselle vastaantulijalle. Sen vahvan coren rakentaminen nimenomaan vaatii duunia, yhdessä yössä sitä ei saa.
 • Mieti mitä tahdot – Onko sinulle tärkeää, että vatsalihaksesi näkyvät ulospäin, vai riittääkö vahvuuden tunne? Tahdotko säilyttää uumasi ja luoda vahvat syvät vastalihakset, vai mitä? Itse ihailen nimenomaan naisellista vatsaa, jossa uuma on tallella. Monet vatsalihasliikkeet saattavat rakentaa ns. vyötäröä piiloon, joten Itse olen rajannut nuo liikkeet kokonaan treeneistäni. Pyrin nykyään tekemään mahdollisimman paljon myös syviä vatsoja, koska syvät vatsat vetävät uumaa nimenomaan sisäänpäin, kun taas pinnalliset vatsat kasvattavat lihaksia ulospäin.
 • Muista selkälihakset – Moni unohtaa, että yhtä tärkeää kuin vatsojen treenaaminen korsetille on, ovat myös selkälihakset. Selkälihakset tukevat ryhtiämme ja suurimmassa osassa vatsalihasliikkeitä tarvitaan myös selkää apuna. Itse ainakin huomaan heti jos olen laiminlyönyt selkätreeniä… Se on meinaan itselleni kaikista ikävin treeni.
 • Ruokavalio – Tämä on oikeastaan yksi tärkeimmistä korsettiimme vaikuttavista seikoista. Jos syöt itsellesi sopimattomasti tai puputat vaaleita viljoja, sekä sokeria voit olla varma siitä, että vatsaasi turvottaa. Kun vatsa on turvonnut, peittää se alleen kaiken lihaksiston ja kaiken lisäksi olo on tukala. Se mitä moni ei ehkä tiedä, vatsan ei kuulu olla turvonnut päivittäin. Liian moni luulee sen kuuluvan ruokailuun mutta näin ei ole. Itsekin pitkään pidin sitä ns. normaalina kunnes oikeasti havahduin. Kokeile siis ruokavalion muutoksia jos tuntuu, että turvotus on ongelmana. Kannattaa myös syödä paljon kasviksia ja vihanneksia, sekä juoda sopivasti vettä. Nämä vaikuttavat positiivisella tavalla paitsi vyötäröömme, yleiseen olotilaamme.

MIten te pidätte keskivartalonne kuosissa? Löytyykö samankaltaisia vinkkejä? 🙂

Kommentit (12)
 1. ”peace of cake” ?

  1. Hups, korjattu. 😀

 2. mäkin jäin miettimään, että mitä ne väärällä tavalla vyötäröä paksuntavat liikkeet sitten on? ja mitä mieltä olet kahvakuulalla tehtävistä liikkeistä kuten heilautukset, vahvistavat keskivartaloa mutta onko niillä ”paksuuntava” vaikutus?

  1. Lähinnä kylkiin kohdistuvat liikkeet, jotka muokkaavat kropasta ikäänkuin tasapaksumpaa. Mutta kuten kirjoitin, on varmaan aika paljon vartalotyypistä kiinni tämäkin. Fakta on kuitenkin se, että syvien vatsalihasten treenaaminen vetää vyötäröä sisäänpäin ja jos taas vatsoja tekee pinnallisesti ne pullistuvat ulospäin.

   Kahvakuulatreeni on kyllä hyvää, eli en lähde sitä missään nimessä tuomitsemaan. Itse teen kuulalla oikeastaan vaan kiertoja ja niitä heilautuksia mutta se liike jossa kuulalla treenataan kylkiä ns. kallistaen kuulaa aina alas sivulle on jäänyt multa jo kauan sitten. Se on muutenkin niin vastenmielinen liike… 😀

   Mutta korostan, tämä on minun näkemykseni. Ei välttämättä yksi ja ainoa oikea vaikka tästä olen kyllä lukenut muualtakin. 🙂

   1. Minusta ei kannata ajatella mikä liike paksuntaa vaan mitä liikettä kannattaa itsensä takia tehdä, kehittää jne.. Juuri nämä kyljet niin on ainakin mun heikoin kohta ja sitä kautta selkäkin voi huonommin osittain juuri heikkojen kylkien takia. Mä kyllä enemmin suosittelisin tekemään juuri kylkiä.. Eikös juuri tärkeintä ole, että keskivartalo on kokonaisuudessaan vahva niin kuin juuri mainitsitkin.

    1. Korostin kommentissa nimenomaan, että tässä on nyt kyse omasta treenistäni ja mielipiteestäni. Jokainen saa tietenkin treenata vartaloaan kuten tahtoo ja jokaisella on varmasti oma näkemyksensä myös siitä miten tahtoo vatsaa treenata. Itse en tahdo kadottaa vyötäröäni, joten siksi vältän suoraan kylkiin kohdistuvia liikkeitä. Teen kyllä staattisia pitoja joissa koko keskivartalo on töissä, joten eivät ne kokonaan treenaamatta jää. 🙂

     Tuon kohdan nimi oli muuten ”mieti mitä tahdot”, eli ei missään nimessä ollut tarkoitus sanoa mikä on oikein tai väärin treenata. Omaa silmääni nyt vaan sattuu miellyttämään enemmän vatsa jossa on vyötärö tallella, kuin todella treenattu suoranmallinen sellainen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *