Näin hoidan mieltä arjessa – 5 toimivaa vinkkiä!

Viime viikon torstaina vietettiin Maailman mielenterveyspäivää. Jo ihan tästäkin, ja muutamasta muusta syystä olen viime päivinä ollut näiden asioiden äärellä miettien mielenterveyden tärkeyttä ja sitä, kuinka usein muistamme kyllä fyysisen hyvinvoinnin, mutta mielen hyvinvoinnin kanssa saatamme viedä itsemme äärirajoille, kunnes raja tulee kirjaimellisesti vastaan. Itsehän olin aikaisemmin henkilö, joka kuvitteli olevansa henkisesti niin vahva, etten voisi masentua tai kohdata mielenterveyden ongelmia. Pitkälti tuo oli tietämättömyyttä ja jonkinlaista kieltämistä, sillä eiväthän mielenterveyden ongelmat ole meidän hallinnassa, eli jos sairastuu, silloin sairastuu. Varmasti tähän osittain vaikutti myös se ”reippaan ja pärjäävän tytön rooli”, jota olin koko elämäni ylläpitänyt ja esittänyt aina ulospäin kovempaa kuin todellisuudessa olin. Kun tuo rooli murtui reilu kolme vuotta sitten, oivalsin, etten olekaan niin vahva kuin olin ajatellut, vaan itse asiassa aika heikko. Olen myös herkkä ja altis ympäristön kuormitukselle. Lisäksi minulla on pelkoja, suojautumismekanismeja, reaktiivisuutta ja joitain menneisyyden traumoja. Ahdistus on itselleni tuttu vieras ja se käykin kylässä aina säännöllisin väliajoin, mikäli elämässä tapahtuu jotain kaavasta poikkeavaa, esimerkiksi ihmissuhderintamalla.

Jokaisella meistä on ongelmamme, vain harva on täysin tasapainossa. Toki osa elää koko elämänsä pakoillen ongelmia ja saattaa kokea, ettei kärsi koskaan mistään jo mainitsemastani. Todellisuudessa hyvin moni meistä kuitenkin kärsii edes satunnaisesti ahdistuksesta, stressistä ja masentavista ajatuksista – halusi sitä tai ei. Jokaisella meistä on myös tunnelukkoja, joita ei välttämättä edes tiedosta. Lapsuuden roolimallit ja kasvuympäristö ohjaavat pitkälti käytöstämme ja sisäinen lapsi nostaa säännöllisesti vielä aikuisiällä päätään. Näistä syistä itseään tulisi jatkuvasti hoitaa myös henkisesti. Itseensä tulisi ennen kaikkea tutustua ja käydä läpi ne oman elämän vaikeat ajanjaksot muutoin kuin maton alle lakaisemalla. Mikään suru tai ikävä tapahtuma ei korjaannu unohtamalla. Voimme aina jatkaa eteenpäin, mutta jos emme kohtaa surua, vihaa tai mitä ikinä tuo ikävä tapahtuma meissä herättää, se jää kehoon ja matkustaa kanssamme lopun elämää nousten säännöllisesti pintaan. Toisinaan tuntuu, että moni meistä unohtaa tämän ja ajattelee, miten positiivisella asenteella ja eteenpäin menemällä kaikki korjaantuu. Todellisuudessa edes positiivinen elämänasenne ei riitä, mikäli taustalla on asioita, jotka painavat!

Mieltä tulisi siis hoitaa ja keinoja tähän on useita. Mikäli elämä on todellisessa umpikujassa, suosittelen ammattiapua. Yksin ei tarvitse jaksaa ja terapia on aina paras satsaus omaan hyvinvointiin, jonka voi tehdä! Toisaalta mieltä voi hoitaa myös arjen tasolla ja täten ennaltaehkäistä suurempien ongelmien kasaantumisen. Kun teemme työtä itsemme kanssa jatkuvasti, voimme edesauttaa omaa henkistä hyvinvointia. Oikeastaan tästä syystä kasasin tänään yhteen viisi tehokasta vinkkiä, joiden avulla hoitaa omaa mieltä. Etenkin nyt syksyllä, kun valon määrä vähenee ja mieli synkkenee herkästi sen mukana, on tärkeää pitää itsestä hyvää huolta. Ohessa keinot, joita itse käytän ja jotka olen hyväksi havainnut.

YLLÄPIDÄ SOSIAALISIA SUHTEITA, PUHU ASIOISTA JA OPETTELE JAKAMISTA

Sosiaaliset suhteet ovat erittäin tärkeässä asemassa henkisen hyvinvoinnin kannalta. Etenkin se, että elämässä on hyviä ihmissuhteita, vaikuttaa omaan onnellisuuteen. Vaikka välillä on tervettä olla myös yksin, suosittelen silti opettelemaan ystävien tai muiden läheisten kanssa painavien asioiden jakamista. Vaikka toisinaan tuntuisi helpolle olla ihan vaan hiljaa tai mielessä kävisi, ettei kukaan kuitenkaan minua ymmärrä, omasta kokemuksesta voin sanoa, miten usein toisella on näkökulmia, joita itse ei ole välttämättä tullut ajatelleeksi! Itsehän olen opetellut tätä paljon, nimittäin aikaisemmin olin ihminen, joka puhui vain harvoin niistä hyvin henkilökohtaisista asioista muiden kanssa. Pidin paljon sisälläni ja varmasti osittain siksi ajauduin vuosien saatossa todelliseen umpikujaan itseni kanssa. Virheistä viisastuneena pyrin näyttämään nykyään avoimemmin tunteita ja myös puhumaan niistä. Käyn paljon muutamien ystävieni kanssa läpi syvällisiä keskusteluja ja jaetaan ajatuksia. Ei ole muuten ollut yhtään ainutta kertaa, jolloin olisin katunut sitä, kun olen avautunut minua vaivaavista asioista! Eli aina avautumisen jälkeen on jollain tavalla kevyempi olo kuin on ollut ennen puhumista. Siispä kannustan keskustelun kulttuuriin ja vaikka se ei olisi itselle luontevaa, aina voi opetella. Tee sitä alkuun, vaikka väkisin ja vain ihmisen kanssa, johon luotat sataprosenttisesti, jonka jälkeen kynnys puhua madaltuu madaltumistaan.

KOHTAA TUNTEESI

Jälleen asia, joka on itselleni edelleen yksi vaikeimmista – nimittäin omien tunteiden kohtaaminen ja hyväksyminen. Olen ihminen, joka pelkää kipua ja sitä viimeiseen saakka välttelen. Välillä elämässäni on ollut myös ajanjaksoja, joissa olen vältellyt uusia ihmissuhteita puhtaasti siitä syystä, etten ole ajatellut kestäväni sitä romahdusta, joka seuraa ihmissuhteesta, joka päättyy. Vihaan luopumista ja se on minulle äärettömän vaikeaa. En ole se henkilö, joka korvaa menetetyn ihmisen lennosta seuraavalla, vaan jokainen läheinen ihmissuhde on itselleni tärkeä ja siksi minulla kestää aina toipua menetyksestä. Tämä onkin sudenkuoppani, eli liian herkästi lähden patoamaan ikäviä tunteita ja lakaisemaan niitä maton alle. Todellisuudessa tunne tulee kuitenkin tuntea ja se kaikki kipu kärsiä, jotta tunne ei sabotoi tulevaisuutta. Eli oman mielenterveyden hoitamisessa tunteiden kohtaaminen on kaiken a ja o! Jos itkettää, silloin pitää itkeä ja jos ahdistaa, myös ahdistus on kohdattava! Eihän se ole kivaa romahtaa tunteiden kanssa, mutta joskus tämä kaikki on pakollinen osa eheytymistä.

HARRASTA JA TEE MIELEKKÄITÄ ASIOITA

Mielenterveyden kannalta on erittäin tärkeää, että elämässä on asioita, jotka tukevat omaa henkistä hyvinvointia. Toiselle nämä asiat voivat ovat liikunta ja itsestä huolen pitäminen fyysisesti, kun taas toiselle itsensä toteuttaminen esimerkiksi luovien keinojen avulla. On tärkeää löytää se ”oma juttu”, joka auttaa pitämään henkistä balanssia yllä. Jokaisen elämässä on vaikeita asioita, joiden rinnalle on tärkeää löytää niitä iloa ja hyvää oloa tuovia juttuja! Tässä kohtaa muistutan myös siitä, miten tärkeää on vaalia vapaa-aikaa, eli vaikka työ olisi kuinka mielekästä tahansa, työ on silti aina työtä. Vapaa-aika on täysin eri asia ja silloin, kun olemme vapaalla, se vapauttaa meissä aina jotain hyvää energiaa ja rentouttaa mieltä. Yrittäjänä kamppailen tämän asian kanssa jatkuvasti, vaikka nyt kieltämättä tuntuu kuin olisin pääsemässä jonkinlaiseen tasapainoon? Se toki on vaatinut minulta priorisointia ja sitä, että olen luopunut tietynlaisista vaatimuksista itseä kohtaan.

VAHVISTA OMAA MINÄSUHDETTA

Elämän tärkein ihmissuhde on jokaisen suhde omaan itseen. Tätä en voikaan liikaa korostaa, eli mielenterveyden kannalta tärkeintä on vahvistaa omaa minäsuhdetta. Miten tämä sitten tapahtuu? Mielestäni paitsi tutustumalla omaan sielunmaisemaan, mieleen ja käytökseen, myös tekemällä asioita, joissa on hyvä, mutta myös asioita, joissa kokee olevansa heikompi. Moni saattaa kokea huonommuutta siitä, ettei ole sitä tai tätä, tai osaa samoja asioita kuin muut. Olen kuitenkin sitä mieltä, kuinka kaiken oppii, jos vaan näkee vaivaa. Eli ne asiat, joiden suhteen kokee olevansa epävarma, ovat asioita, joita tulisi vahvistaa – mikäli niillä on siis merkitystä kokonaiskuvan kannalta. Myös itsensä hyväksyminen on seikka, joka vahvistaa minäsuhdetta ja se armollisuus – sitä en vaan voi liikaa korostaa! Monesti myös ihmissuhteet toimivat meille peileinä, joiden kautta voimme oppia aina jotain uutta itsestä. Toisinaan tuo säikäyttää, mutta kaikki vaatii prosessointia ja samalla hyväksynnän harjoittelua. Joskus toinen ihminen laukaisee meissä jotain, joka puolestaan auttaa meitä näkemään itsemme paremmin ja kenties vie meitä samalla kohti jotain uutta?

VÄLTTELE NEGATIIVISIA IHMISSUHTEITA JA ASIOITA

Tällä en tarkoita sitä, että negatiivisia tunteita tulisi vältellä, mutta ihmissuhteet, jotka imevät meistä liikaa energiaa tai tuovat elämään enemmän huonoa kuin hyvää, tulisi katkaista. Sama pätee oikeastaan kaikkeen elämässä, eli jos työpaikalla koet olosi ahdistuneeksi päivästä toiseen, on aika ottaa riski ja lähteä. Mikäli elämäntilanne kokonaisuudessaan ei tyydytä, on tehtävä muutoksia. Aina tämä kokonaisuus ei ole helppo ratkaista, mutta kukaan muu ei muuta elämääsi, ellet sinä itse. Tämän olen myös omassa elämässä hyvin konkreettisesti nähnyt ja siksi oikeastaan jatkuvasti mietin, onko minun hyvä olla tässä, missä nyt olen. Jos ei, niin  mietin, mitä voisin muuttaa? Alkuun saatan miettiä pieniä keinoja, mutta jos ne eivät toimi, teen järeämpiä muutoksia. Mitä enemmän elämässä on asioita, jotka tekevät onnelliseksi ja vahvistavat omaa hyvinvointia, sitä paremmin todennäköisesti voimme myös henkisesti. Mielen hyvinvointi on niin monen asian summa, eikä elämää vaan voi lokeroida millään tavalla. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli jos ahdistaa töissä, kulkee ahdistus mukana myös vapaa-ajalle ja kotiin.

Näiden asioiden lisäksi hyviä keinoja on esimerkiksi meditaatio, jooga ja kaikki lajit, joissa rauhoitutaan kuuntelemaan omaa sisintä. Monesti tässä ärsykkeiden valtavassa tulvassa voi olla hankala kuulla ja nähdä sisintään, joka on mielestäni suorastaan tämän ajan vitsaus. Älypuhelimet vievät sen kaiken ajan, jonka voisimme käyttää huomattavasti tärkeämpiin asioihin, kuten oman mielen hyvinvoinnin vaalimiseen ja itsensä kuulemiseen.

Miten sinä hoidat omaa mielen hyvinvointia? Voitko samaistua vinkkeihini, vai onko kenties jotain lisättävää?

Kuvat: Iines Aaltonen

hyvinvointi syvallista mieli terveys
Kommentit (1)
  1. Sumuisten vetten prinssi
    14.10.2019, 23:50

    Hyvää tekstiä kirjoitat…
    Joo, kaikkeahan tässä on tullut elämän varrella koettua… mutta oma elämä, se on se polku minkä olen itse valinnut ja päättänyt kulkea, kaikesta koetusta ja vielä tulevasta päättänyt oppia, oppia tuntemaan kuka oikeasti olen ja miksi täällä olen, elän.
    Tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa, tuntea ja tietää kuka olen … ja ketä etsin ja kenet löydän❤️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *