Näin hoidat krapulaa – 10 vinkkiä!

Muutamat pikkujoulut, itsenäisyyspäivän aatto, tapsantanssit, uusivuosi… Joulukuu on monelle kuukausi, jona tulee käytettyä alkoholia koko vuoden edestä. Itsehän nautin alkoholia ympäri vuoden – välillä ruoan kaverina ja seurustelujuomana, toisinaan humalatilaan saakka. Olen lukuisat kerrat elämäni aikana potenut krapulaa ja vannonut, etten juo enää koskaan, mutta myös viettänyt äärettömän hauskoja hetkiä ystävien seurassa alkoholin vaikutuksen alaisena. En siis sano, että alkoholi on pelkästään paha, vaan on kyse siitä, miten sitä käyttää. Ymmärrän myös absolutismin, sillä olin elämästäni 19 vuotta täysin ilman alkoholia. Nykyään en usko mustavalkoiseen ajattelutapaan, jonka vuoksi myös alkoholi kuuluu elämääni ja nimenomaan sosiaalisessa mielessä. En koskaan juo yksin ja vaikka kaapissani on oikeastaan aina viiniä, en koe houkutusta avata pulloa ilman seuraa ja syytä.

En ala pitämään blogissani mitään alkoholivalistusta, sillä alkoholinkäyttö on jokaisen oma asia, mutta sen sijaan haluan jakaa vinkkejä, joiden avulla helpottaa oloa siinä kohtaa, kun lasillisia on uponnut edellisenä iltana yksi jos toinenkin. Iän myötä krapulat tunnetusti pahenevat ja voin myöntää, etten kyllä enää selviä pelkällä Jaffalla, jos olen juonut illan aikana enemmän kuin viisi alkoholiannosta. Tuo viisi annosta viiniä on muuten joku ”maaginen raja”, sillä jos ylitän sen edes yhdellä, saan krapulan – ja näin on muuten ollut jo useamman vuoden ajan. Toki krapulan tasoon vaikuttaa aina moni seikka, kuten viime päivien yöunet, ruokaileminen, hormonaalinen kierto ja psyykkinen olotila. Myös krapulan kesto vaihtelee (ainakin tällä ikää), eli välillä selviää yhdellä päivällä, mutta useimmiten yhdestä illasta seuraa kaksi tahmeampaa päivää.

Miten sitten helpotan oloani krapulassa? Mitkä ovat vinkkini tahmeisiin päiviin? Ohessa kymmenen keinoa hoitaa jo aikaan saatua dagen efteriä.

Varaa toipumiseen aikaa kokonainen vuorokausi

Ainakin tällä ikää krapulaan tarvitsee ehdottomasti yhden palautumispäivän! Itse tyypillisesti ennakoin ja pidän sunnuntain vapaana, mikäli tiedän, että lauantain illanvietossa on edes pieni riski krapulaan. Darrassa on fiksua lepäillä ja ottaa easysti ihan luvan kanssa. On aivan turha yrittää väkisin tehdä jotain, jos ajatus ei kulje ja fyysinen olo ei ole paras mahdollinen. Parasta darraviihdettä onkin Netflix, yksin tai yhdessä.

Nauti paljon nestettä

Krapulassa nesteen nauttiminen on ensisijaisen tärkeää! Mikäli vesi ei maistu, kannattaa jääkaappiin ostaa valmiiksi kivennäisvettä tai Jaffaa, joka tunnetusti parantaa pahinta mahdollista olotilaa. Ja nämä seikat kannattaa tosiaan ennakoida, eikä jättää krapulapäivään, jolloin kauppaan raahautuminen saattaa tuntua äärettömän raskaalta…

Nauti apteekista saatavaa nesteyttäjää

Mikäli vesi ei krapulassa maistu (kuten allekirjoittaneelle), kannattaa kaappiin hankkia apteekista nesteyttäviä poretabletteja. Näitä olisi hyvä olla ihan jo muutenkin aina varastossa kaiken varalta, mikäli pahoinvointi tai oksennustauti yllättää, mutta hyvin ne toimivat myös darraan! Krapulassa keho on äärettömän kuiva, jonka vuoksi kaikki nesteytys on paikallaan.

Syö jotain, vaikka väkisin

Krapulassa kannattaa syödä – ihan sama onko se sitten roskaruokaa tai ei, kunhan syö jotain. Se, että syö esimerkiksi banaanin, vaikka mieli ei tekisi, on parempi kuin ei mitään. Usein olo pahenee juuri siitä syystä, ettei keho saa ravintoa saatikka nestettä. Eli kaappiin kannattaakin ostaa etukäteen kaikkea sellaista, josta pitää ja jota tykkää darrassa nautiskella. Mikäli kaappi on puolestaan tyhjä, Wolt on krapulapäivän pelastus!

Ota lämmin suihku

Ennen inhosin krapulassa suihkussa käyntiä, mutta nykyään otan sen, vaikka väkisin, sillä suihku parantaa oloa ja tekee siitä heti raikkaamman. En kehota ketään istumaan suihkun alla (jota jokunen kuulemma harrastaa) ihan jo ekologisista syistä, mutta nopea raikastava suihku on paikoillaan! Vaikka moni asia tuntuu krapulassa äärettömän hankalalle, muutamat pienet jutut kannattaa tehdä, ihan vaan väkisin, sillä noiden jälkeen olo tyypillisesti helpottuu.

Mikäli ahdistelet, vietä krapulaa seurassa

Monilla krapulaan liittyy järkyttävä henkinen ahdistus. Tähän suosittelen seuraa ja sitä, että viettää krapulapäivän ystävän tai kumppanin seurassa. Toisen ihmisen läsnäolo usein helpottaa omaa ”tuskaa” ja voin ainakin itse myöntää, kuinka seurassa krapulan saattaa jopa hetkellisesti unohtaa. Krapulasta seuraa usein myös päivien lievä alakuloisuus tai masennus, joka onkin sitten haastavampi homma. Tähän lääke on oikeastaan vain alkoholinkäytön vähentäminen.

Tasoittava – joo vai ei?

Tämän kohdan halusin lisätä hieman pehmeämmin, sillä en todellakaan halua kehottaa ketään helpottamaan krapulaa alkoholilla, mutta silti pakko myöntää, kuinka joskus esimerkiksi yksi siideri tai lonkero helpottaa olotilaa darrassa. Tasoittava on tosiaan vain yksi alkoholiannos ja mieluiten mieto sellainen, joka saattaa hieman helpottaa alkoholin käytön lopettamisesta johtuvaa vieroitustilaa.

Haukkaa happea raittiissa ilmassa

Nuorempana treenasin krapulassa oikeastaan poikkeuksetta, nykyään en sitä tekisi mistään hinnasta. Kevyt kävelylenkki raittiissa ilmassa on kuitenkin eri asia kuin hikitreeni, joten sitä voin suositella lämpimästi! Monesti raitis ilman helpottaa oloa ja saa sen tuntumaan paremmalta. Talvella tämä on toki hieman haastavampaa ja vastenmielistä, mutta kesällä aivan parasta!

Läheisyys helpottaa oloa

Toisen ihmisen läheisyys on ihmeellinen hoitokeino krapulaan! Tästä johtuen parisuhteessa krapulat ovat huomattavasti ”helpompia”. En toki sano, etteikö läheisyyttä voisi olla myös sinkkuna ja kukin tyylillään, mutta parisuhteessa toisen turvallinen syli on ihana hoitokeino sekä henkiseen, että fyysiseen pahoinvointiin. Läheisyys on lääke, myös siihen maailmanlopun darraan. <3

Krapula on asennekysymys

Niin, vai onko? Itsehän olen huomannut, että kykenen psyykkaamaan itseäni aika paljon, mikäli tarve vaatii. Muutaman kerran vuoden sisään on nimittäin käynyt niin, että olen joutunut darrassa tekemään aika paljon työjuttuja ja ihan oikeasti kyennyt siihen, kun on ollut pakko. Eli jossain määrin allekirjoitan sen, kuinka ihminen kykenee asioihin, mikäli hänen tulee niihin kyetä ja tässä kohtaa asenne ratkaisee. Jos päätän, että hei minä pystyn tähän, niin sitten pystyn. Usein kuitenkin tulee järjestettyä asiat niin, ettei tarvitse, mikä on siis huomattavasti miellyttävämpää.

Siinäpä minun vinkit darran hoitoon!

Onko teillä jotain lisättävää? Jakakaa teidän parhaat hoitokeinot krapulaan? 🙂

Kommentit (4)
 1. Krapulat todellakin pahenevat mitä vanhemmaksi tulee, mutta pahimpia olen kokenut silloin kun innostuin humaltumaan kierron puolivälissä, silloin sai kunnon tappajakrapulan!
  Allekirjoitan tuon lepopäivän pitämisen paksulla tussilla, vaikka toimimaan kykeneekin jos pakko on, niin ei tehokkuus ole parhaimmillaan ei sitten millään.
  En tiedä josko kauniisti käytit termiä ”läheisyys” samasta asiasta, mutta yksi parhaita krapulantaltutuskeinojan on villi seksi!

  1. Okei, itse en ole pistänyt merkille noin selkeästi kierron vaiheen vaikutusta, mutta varmasti totta!

   Ja joo sitä myös tarkoitin, mutta toki myös ihan läheisyyttä haleineen ja suukkoineen.🙈💗

 2. Itsellä ainoa keino torjua krapula on olla juomatta. Varsinkin tässä 30 ikävuoden kynnyksellä kärsin niin järkyttävistä krapuloista, ettei enää tee mieli juoda lainkaan. Joskus saatan juoda vain pari lasia viiniä ja krapula on taattu.. 🙁 Ja siis itse oksennan _aina_ seuraavan päivän aamusta iltaan, edes vesi ei pysy sisällä. Sen jälkeen 2-3 päivää hirveä henkinen morkkis. Sinänsä harmi, koska joskus olisi kivaa vähän irroitella tai nauttia dinneri useamman viinilasin kera. Mutta oma kroppa selkeästi vain hylkii alkoholia 😀

  1. Tuo lienee se paras keino.🙈

   Oksentaminen on kyllä paha ja ymmärrän täysin, ettei tee mieli juoda. Itsellänikin ollut joskus noita maailmanlopun darroja ja niiden jälkeen olo on kuin jyrän alle jäänyt.😏 Onneksi oksennan harvoin ja yleensä, jos näin käy, johtuu se siitä etten juo enkä syö ja päänsärky pahenee. Hyih, eipä tee mieli edes ajatella koko darraa!

   Ihanaa Itsenäisyyspäivää sinne!☺️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *