Näin teet työpäivästäsi paremman

Työ on iso osa elämää, jonka vuoksi onkin mielestäni tärkeää, että tekemästään työstä nauttii. Tokikaan jokainen päivä ei voi aina olla yhtä herkkua, sillä oikeastaan työhön kuin työhön kuuluu myös niitä ikävämpiäkin puolia. Kuitenkin sellainen yleinen tyytyväisyys tekemäänsä työhön ja siihen, missä ne työpäivänsä viettää on mielestäni yksi aika iso osa hyvinvointiamme. Omakohtaisesta kokemuksesta voin ainakin sanoa, että puulta maistuva ja leipiintynyt työ tekee mielelle ainoastaan hallaa. Työ voi vaikuttaa omaan mieleen niinkin paljon, että se kiristää hermoja myös vapaa-ajalla.

Toivon, että suurin osa teistäkin tekee työtä josta pitää. Tekee työkseen asioita, jotka kokee tärkeäksi ja jotka antavat itselle tyydytystä. Parasta on työ, jossa kokee tulevansa arvostetuksi ja tietää, että omalla työpanoksella on merkitystä! Jokainen päivä ei kuitenkaan ole herkkua edes siinä unelmatyössäkään. Arkeen mahtuu haasteita ja välillä on vaan kausia, ettei työ yksinkertaisesti motivoi.

Päätinkin tänään koota teille useamman kohdan asioista, joiden avulla työstään ja työpäivistään voisi nauttia enemmän. Ehkä osa itsestäänselviä seikkoja, mutta joita on kuitenkin välillä hyvä itselleen muistutella. Usein on nimittäin niin, että nimenomaan ne yksinkertaisimmat tosiasiat meinaavat unohtua ja välillä saatetaan tarvita pientä muistin virkistämistä!

Kaikki lähtee aamusta. Älä nouse viime tingassa tai anna kellon torkuttaa liian pitkään. Varaa itsellesi mukavasti aikaa aamutoimiin ja syö ravitseva aamiainen. Yksi erinomainen kikka nostaa fiilistä heti aamutuimaan on laittaa suosikki musiikit soimaan ja laittautua sen tahdissa. Itsehän kuuntelen aina aamuisin Aamu tv:tä ja uutisia, jotka käynnistävät minut uuteen päivään aivan varmasti. Haluan olla heti aamusta perillä, missä mennään ja mitä yön aikana on mahdollisesti maailmalla tapahtunut.

Pidä taukoja. Jotta ajatus juoksee, on tärkeää pitää työn lomassa taukoja. Oli työsi siis millaista tahansa, älä unohda taukojen merkitystä. Heti, kun tuntuu ettei ajatus kulje tai hommat takkuaa, pidä vaikka viiden minuutin tauko. Tavallisesti jo pienikin hetki auttaa ja saat taas tekemiseesi uutta virtaa. Asiakaspalvelutyössä voitaisiin mielestäni tauottaa nykyistä enemmän, sillä jo viiden minuutin takahuoneessa chillaus antaa taas puhtia olla reipas asiakkaiden kanssa.

Piipahda ulkosalla. Jos mahdollista, käy pitkin työpäivää haukkaamassa raitista ilmaa. Vähintä on mielestäni se, että poistuu työympäristöstä edes lounaan ajaksi. Raitis kävely ulkoilmassa virkistää kummasti mieltä ja kaikenlainen työ sujuu happihyppelyn jälkeen huomattavasti paremmin.

Syö terveellistä ja kevyttä ruokaa. Mielestäni työpäivinä ei kannata missään nimessä syödä raskasta ruokaa, vaan panostaa kevyisiin lounaisiin tai välipaloihin. Syö vaikka sitten kotona tuhdimman päivällisen jos niikseen haluaa mutta töissä kannattaa panostaa kevyempään energiaa antavaan ruokaan. Kevyt ruoka ei jämähdä, jolloin ei iske myöskään se tyypillinen ruoan jälkein väsymys.

Juo runsaasti vettä. Senkin uhalla, että joutuu ravaamaan vessassa, suosittelen juomaan kylmää vettä pitkin työpäivää. Vesi virkistää ja tuolloin vältytään myös nestehukalta, joka aikaan saa väsymystä kesken päivän. Toki kahviakin on lupa juoda mutta suosittelen silti rajoittamaan sen muutamaan kupilliseen päivässä.

Kehu kollegojasi. Mielestäni on todella jännä ilmiö, että Suomessa työpaikoilla ilmapiiri on useimmiten kaikkea muuta kuin kannustava. Työilmapiiri lähtee esimiestasolta ja jos siellä on homma pielessä, heijastuu se myös työntekijöihin. Paljon olen itsekin kokenut kireyttä, jännitteitä ja jopa pelkoa työpaikoilla, joissa olen työskennellyt. Siispä mielestäni ehdottomasti jos vaan rohkenet, kehu työkavereita ja kiitä heitä edes toisinaan päivästä. Tuo kiitos voi olla sanana pieni mutta sillä on suuri vaikutus. Usein tuollainen käytös myös käynnistää positiivisen lumipalloefektin.

Tee suunnitelma työpäivän kulusta. Organisoi ja käytä esimerkiksi post-it-lappuja. On jännä juttu kuinka ihminen toimii tehokkaammin jos hänellä on selkeä visio siitä, mitä pitää tehdä ja aikaan saada tietyssä ajassa. Ainakin itse huomaan, että jos minulla ei ole alkavalle päivälle to do -listaa haahuilen ja saatan kuluttaa aikaa todella turhiinkin juttuihin. Tehokkainta työskentely on silloin, kun tiedät, mitä sinun tulee tänään tehdä. Itse suosittelen tosiaan vanhanaikaisia listoja ja lappuja puhelimen muistikirjan sijaan, sillä ne ovat silmiesi edessä, jolloin ne todellakin huomaa koko päivän ajan.

Tee töitä seisten. Vaikka seisovaltaankin töiden tekeminen tuntuu välillä ehkä raskaaltakin, suosittelen sitä silti jokaiselle. Seisovaltaan pysyy jotenkin skarpimpana eikä lysähdä tuolin uumeniin. Ryhti pysyy kunnossa ja ylipäänsä seisominen on parempaa keholle kuin jatkuva istuminen. Yksi hyvä tapa on myös jumpata kesken työpäivän, eli vähän venytellä ja tehdä liikkeitä, joita ei työskentelyasennossa tule tehtyä. Näihin taukojumppiin on olemassa lukuisia erilaisia vinkkejä, joten Googleta ja etsi sieltä itsellesi se paras ja toimivin jumppaohjelma.

Älä keskity valittamiseen ja negatiivisuuksiin. Jokaisessa työpaikassa on ongelmansa, jokaisessa työssä on ongelmansa. On täysin meistä kiinni mihin laitamme fokuksemme ja millä moodilla töitä teemme. Jos keskitämme energian vaan kaikkeen, mikä on huonosti, on fiilis aivan varmasti epämotivoivampi kuin jos kiinnitämme huomiomme niihin seikkoihin, joissa olemme onnistuneet ja jotka ovat hyvin. Työilmapiiri on myöskin helppo tuhota sillä, että aina vaan valittaa. Negatiivisuus, kun leviää kuin rutto joka synkentää pahimmillaan koko työporukan mielen.

Innostu! Parhaita ovat mielestäni ihmiset, jotka jaksavat olla innostavia ja kannustavia! Uskalla innostua onnistumisista ja anna unelmiesi laukata. Mielestäni työssään on lupa tavoitella suuria ja unelmoida. Itsekin tarvitsisin jotenkin enemmän sitä uskoa itseeni ja tekemiseeni. Välillä mietin, miksi ihmeessä ajattelen niin realistisesti, kun voisin ajatella todella suurestikin? Joskus itseään on kuitenkin hieman patistettava tuohon innostumiseen ja sitten, kun sen moodin löytää ei siitä halua enää takaisin palata.

Tee työympäristöstäsi mieluisa. Varsinkin toimistotyössä tähän on mahdollisuus vaikuttaa, joten ehdottomasti kaikki sisustus vaan käyttöön jos se vaan tuntuu sinusta mieluisalta. Osta työpöydällesi vaikka viherkasvi tai kehystä miehesi kuva – mikä ikinä tekeekään olosi kotoisaksi. Myös oma nimikkomuki on monelle tärkeä juttu ja se saa työpaikankin tuntumaan kotoisalta ja turvalliselta paikalta.

Yllätä itsesi. Raakasuklaata kahvin kanssa tai kesällä jäätelötötteröt lähi kioskilla. Työpäivissä voi olla mielestäni vähän yllätyksellisyyttä ettei työ muutu puuroksi. Itse nautin siksi työstäni, että siinä on niin paljon vaihtelevuutta kuin vaan haluan! Toki on tietyt asiat, jotka tulee tehtyä joka päivä ja viikko mutta voin itse vaikuttaa aikatauluihin ja vaikka siihen, käynkö keskellä päivää treenaamassa vaiko vasta illalla juoksulenkillä. Tee välillä jotain täysin normeista poikkeavaa ja yllätä sekä ylläty!

 

Näiden vinkkien myötä en oikeastaan voi muuta kuin toivottaa jokaiselle hyvää työpäivää! Jos tuntuu, että työnsi on jo pidempään ollut sitä samaa mautonta kaurapuuroa – tee tänään jotain toisin. Ihan sama, mitä se on mutta tee jotain eri tavalla. Hae motivaatiota, piristystä ja energiaa työhösi rutiinien rikkomisella työnkuvasi sallimissa rajoissa!

Ihanaa päivää. <3 

Kommentit (6)
 1. Loistavia vinkkejä! 🙂 varsinkin tuosta vedenjuonnista tuli mieleen että itselläni ainakin vaikuttaa se oloon tosi paljon. Heti paljon parempi olo kun juo vettä vaikka e niinkään olisi edes jano!

  Mun blogissa musikka-manteli piirakan ohje 🙂 <3

  https://woundedlaughh.blogspot.fi/2017/09/almond-lemon-blueberry-pie-bars.html

  1. Kiitos, mahtava kuulla! 🙂

   Heh no niin, älä muuta sano! Meinaa herkästi itselläkin unohtua. Juodahan pitäisi aina ja jano kertoo siitä, että keho on ehtinyt jo kuivahtaa. Ok, piirakkaa ei olekaan tullut hetkeen tehtyä joten kurkataanpas. 🙂

 2. Minnea/Minnean muruja
  5.9.2017, 12:16

  Hyviä pointteja! Suurin osa onkin jo itsellä käytössä, mutta muutama kohta on sellainen, että on parantamisen varaa! Kiitos näistä 🙂

  http://www.lily.fi/blogit/minnean-muruja

  1. Kiva kuulla! 🙂 No todella hyvä juttu jos suurin osa on jo käytössä. 😉 Mutta tosiaan itsekin vaikka tässä kovin näitä vinkkejä kirjoittelen, välillä monikin meinaa unohtua… Syytä säännöllisin väliajoin palautella mieleen.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *