Näissä asioissa minä säästän rahaa

Olen aina säännöllisin väliajoin kirjoitellut blogiin säästämisestä ja maininnut mm. siitä, kuinka kokopäivätyöstä lähteminen vuonna 2015 ja sen jälkeen vuonna 2016 täysin ”itsensä” varaan heittäytyminen, ovat kasvattaneet minusta fiksumman kuluttajan. Kevään 2016 jälkeen en ole tosiaan ollut vieraalla palkkatyöläisenä, vaan kaiken olen tehnyt freelancerina. Tämä on vaikuttanut hyvin paljon kuluttamiseeni, sillä jo kahden vuoden ajan olen joutunut ikään kuin elämään jatkuvasti myös ns. pahan päivän varalle. Olen oppinut säästäväiseksi koska elämäntilanteeni on sitä kohden vienyt ja oikeastaan siinä samalla myös alkanut inhoamaan liiallista kuluttamista ja turhan materian haalimista. Säästänkin jatkuvasti arjessa ja pyrin tekemään fiksuja valintoja. Mutta mitä nämä hyödykkeet sitten ovat, joissa säästän? Säästäminen on aika subjektiivinen käsite ja se voi tarkoittaa meille hyvin eri asioissa nipistämistä. Mistä tulikin mieleen, että itselleni säästäminen ei ole mistään luopumista, vaan ennemminkin rahankäytön kohdistamista ns. oikeisiin itselleni tärkeisiin asioihin.

Näissä asioissa minä säästän:

Pesuaineet ja wc-tuotteet

Asia, johon en todellakaan välitä laittaa juuri ollenkaan rahaa, ovat yleisesti pesuaineet ja wc-tarvikkeet! Eli tiskiaine, pyykinpesuaine, wc-paperi, erilaiset puhdistus suihkeet, wc:n raikastin ja muu tällainen ”wc-rekvisiitta”, ovat sellaisia, joissa pihistän. Tutuksi ovatkin tulleet merkit Pirkka ja Rainbow. Wc-paperin suhteen olen hieman ”korottanut tasoa” nuoruusvuosilta, eli nykyään suosikkini on Rainbow super soft -paperi, joka on mielestäni hinta-laatusuhteeltaan erinomainen löytö!

Vaatteet ja asusteet

Eli kuten olen useaan otteeseen maininnut, melkeinpä kaiken päälläni näkyvän ostan käytettynä. Toki välillä on poikkeustapauksia ja kengät, treeni- ja alusvaatteet sekä perus topit ja t-paidat tulee ostettua tarpeeseen uutena. Muutoin suosin paljon UFFia ja siellä vierailen oikeastaan viikoittain silmäilemässä. Kirpputoreilta ostaessa vaatekuluissa säästää todella paljon ja pakko sanoa, että nykyään on aika korkea kynnys ostaa ihan vaan huvikseen jotain uutena! Tähän on kohdallani myös muitakin syitä, eli en tykkää massamuodista ja pidän yleisesti second hand pukeutumista mielenkiintoisempana.

Kampaamokäynnit

Tämä ei ole välttämättä ylpeilyn aihe, mutta käyn kampaajalla todella harvoin – ehkä kerran tai kaksi vuodessa ja säästän selvää rahaa. Siskoni tai ystäväni leikkaa hiusteni latvoja ja värjään hiuksia itse kotosalla. Näin oikeastaan siksi, etten koe jatkuvaa tarvetta kampaamokäynneille, sillä tyvikasvun värjääminen kotona tummaan tukkaan on todella helppoa. Käyn kampaajalla oikeastaan vain silloin, jos haluan hiuksiin vaikka raitoja tai jotain konkreettista pientä muutosta. Ja siis jos mietitään, hiukseni ovat pitkät ja paksut, joten kampaamokäynti on helposti yli 200 euroa kerta. Onhan se aikamoista säästöä, kun tuollaista summaa ei tule kulutettua kuukausittain.

Alkoholi ja ravintolaillalliset

Käyn ravintolaillallisilla loppupeleissä suhteellisen harvoin ja jos käyn, käyn aina kohtuuhintaisissa paikoissa. Tyypillisesti ruokaan ja juomaan meneekin tuolloin noin 30 euroa kerrallaan. Jos taas lähden ulos, en ostele monia viinilasillisia saatikka kalliita drinkkejä, joten tyypillisesti baari-illassa minulla menee rahaa noin 20-25 euroa + taksi/bussimatka kotiin. Tuolla hinnalla siis saa jo 2-3 viinilasillista baarin hintatasosta riippuen, enkä juo baarissa enää sen enempää. Voi olla, että tähän vaikuttaa myös se, että humallun herkästi ja tyypillisesti ennen baariin menoa ollaan oltu jossain etkoilla, jossa juotu ns. pohjia. Eli siis yleisesti ottaen alkoholissa kyllä pihistelen, sillä se on mielestäni todella turha rahanreikä tuhlata paljon euroja!

Salijäsenyys

Käyn mielestäni suhteellisen edullisella salilla, eli salin kuukausikortti on 40 €, puoli vuotta taas 200 €. Elixiassahan jäsenyys voi olla herkästi jopa kaksinkertainen, joten käyn mieluummin edullisemmalla salilla, koska en kaipaa ryhmäliikuntaa. Jos salissa haluaisi oikein kunnolla pihistää, olisi paras vaihtoehto Fitness24Seven (19,90 €/kk), mutta toistaiseksi olen suosinut pienyrittäjää naapurustossani ison ketjun sijaan ja kokenut tämän vaihtoehdon paremmaksi.

Lounaat

Vaikka yleisesti kulutan ruokaan varmaan eniten rahaa, pihistelen siinä mielessä, etten syö päivittäin ulkona lounaita. Eli teen paljon ruokaa itse ja pyrin siihen jatkuvasti. Toki viikoittain on erilaisia palavereita yksi tai kaksi, joissa tulee syötyä ulkosalla, mutta lähtökohtaisesti pyrin syömään aina kotona. Eväitä en tykkää valmistaa saatikka raahailla, joten tuo tyyli on itselleni ehdoton ei.

Julkinen liikenne

Nyt kun julkisten hinnat ovat nousseet, on pyöräily houkutellut aikaisempaa enemmän. Kyllä edelleen välillä suosin julkisia, jos matkaan esimerkiksi palaveriin, mutta ns. omat menot pyöräilen. Kaupunkipyörä on edullinen (30 € / kausi) siihen nähden, että kausi on useamman kuukauden mittainen. Omakin pyörä minulla aikanaan oli, mutta se varastettiin, jonka vuoksi en ole nähnyt kannattavaksi hankkia kaupunkiin omaa pyörää.

Heviosasto

Vaikka panostan ruokaan ja siihen menee helposti paljonkin rahaa, kyllä seuraan etenkin heviosastolla hedelmien, kasvisten ja vihannesten kilohintoja. Lisäksi ostan paljon ns. satokausituotteita, eli niitä kasviksia, jotka ovat sillä hetkellä edullisia. Eli periaatteessa myös ravinnon suhteen teen pientä tutkailua, vaikka en todellakaan juokse kaupoissa tarjousten perässä, vaan ostan kaiken aina samasta paikkaa ja välillä jopa hintavemmasta lähikaupasta. Pyrin kuitenkin siihen, että kävisin S-Marketissa, sillä se on lähelläni suurin kauppa ja sieltä ostaessa tuotteiden hinta-erot huomaa selkeästi esimerkiksi Alepaan verrattuna.

Onko teillä samanlaisia säästökohteita? Missä pihistätte?

Kommentit (4)
 1. Tekemällä ruokaa paljon itse, säästää huomattavasti. Tosin joskus ravintolaillallinen tai lounas ulkonakin on elämys 🙂
  Olen myös huomannut, että kun ostaa silloin, kun oikeasti tarvitsee jotakin, eikä turhaan kiertele vaatekaupoissa tai osta esim kosmetiikkaa ”varastoon”, säästää melkoisesti 🙂
  Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta ja mukavaa viikkoa!:)
  Ida
  http://www.lily.fi/blogit/kotona-kaupungissa

  1. Niinpä, samoilla linjoilla kanssasi kyllä. 🙂 Itse en harrasta shoppailua ollenkaan, eli en kiertele kaupoilla, jolloin tosiaan säästää rahaa.

   Eipä mitään, ihanaa viikkoa sinnekin! <3

 2. Pyöräily kesällä on kyllä ihanaa ja itse säästän myös siinä että pyöräilin töihin. Tosin lapsen kanssa on kyllä välillä mentävä junalla tai bussilla mutta onneksi sentään rattaiden kanssa pääsee ilmaiseksi. Vaatteissa olen myös säästänyt koska nykyisin eipä oikeastaan ehdi edes kaupoille, mutta onpahan tullut käytettyä kaikkia vaatteita kaapista. Lapsen vaatteisiin nyt menee toki rahaa mutta niitäkin olen aina pyrkinyt ostamaan kirppareilta.

  1. No niin on! Pyöräily best! Ja hyvä tapa säästää on se, ettei ehdi kaupoille. 😀 Eipähän tule ostettua mitään turhaa. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *