Negatiivinen kommentointi

En ole tainnut koko blogihistoriani aikana kirjoittaa sanaakaan negatiivisesta kommentoinnista. Sitä, tekeekö kommentointi blogitekstistä jotenkin paremman, pohdin kyllä muutama kuukausi sitten täällä. Kiteytettynä, kommenttien määrä blogitekstissä ei kuulemma määrää sen laatua.

Bloggaamisen suhteen olen jossain määrin sitä mieltä, että joka leikkiin ryhtyy se leikin kestäköön. Kun avaa elämäänsä ja ajatuksiansa kaiken kansan nähtäväksi, on siinä tietenkin varjopuolensa. Aina on henkilöitä, jotka eivät pidä sinusta tai ajatusmaailmastasi. Joillekin pelkkä ulkoinen olemuksesi nostaa niskavillat pystyyn. Pelottavaa, mutta näin se vaan taitaa mennä.

Itse sain blogini alkutaipaleella todella paljon negatiivisia kommentteja. Kommentointi oli milloin ulkoiseen olemukseeni liittyvää ja milloin taas ihan jotain pikkuasioihin takertumista. Alkuun kritiikki tietenkin satutti mutta tänä päivänä kynnys siihen, että jonkun kommentti oikeasti pystyisi satuttamaan minua on hyvin korkea. Kaikkia ei vaan voi miellyttää. Rakentava negatiivinen palaute on kuitenkin sellaista, jota saatan jäädä miettimään pidemmäksikin aikaa. Se ei -rakentava kommentointi taas menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

IMG_3452-003

Bloggerin alla jouduin seulomaan kommentteja huomattavasti enemmän. Täällä WordPressissä on ehkä edes jotain suojaa siitä, että kommentointi ei ole niin helppoa ja yksinkertaista. Edelleen saan kuitenkin kommentteja, jotka joudun deletoimaan. Kyse ei ole välttämättä siitä, että kommentti olisi negatiivinen mutta joistain asioista en vaan halua puhua blogissani. Onko se jotenkin outoa? Kun et hyväksy niitä tulee vastausta tyylillä ”Miksi nyt et vaan voi olla rehellinen ja myöntää asiaa, miksi valehtelet?”. Ööh, jos olen päättänyt etten kirjoita jostain aiheesta, niin silloin en siitä kirjoita. Ja se ei todellakaan ole valehtelemista.

Mielestäni bloggaajalta ei voida olettaa täyttä avoimuutta. Vaikka olenkin tietoisesti antanut teille sen linjan, että aika avoimia ollaan niin en minäkään täällä silti kaikesta kirjoita. Elämässäni on paljon asioita, joita en halua jakaa blogissani ja mielestäni se ei ole millään tapaa väärin, tai valehtelemista. Jokaisella on oikeus yksityisyyteen ja yhtälailla siinä mielessä sananvapauteen, kuin tällä anonyymilla kommentoijallakin. Jos sinulla on oikeus kommentoida mitä tahansa, on minullakin oikeus vetää raja johonkin.

Moni bloggarihan haluaa myös pitää bloginsa ”siistinä” ja siksi ei julkaise negistelyjä. Tämänkin linjan ymmärrän oikein hyvin. Nimimerkillä, kokemusta löytyy siitäkin kuinka yksi negatiivinen kommentti saattaa kiihdyttää oikean roskaaallon. Siinä vaiheessa hommaa on enää hankala pysäyttää…

IMG_3455-001

Some kokonaisuudessaan on aika raadollinen maailma. On niin helppoa arvostella toista ruudun takaa anonyymisti. Koskaan et voi tietää kuka siellä elämääsi arvostelee ja mitkä ovat hänen motiivinsa. Kaikki ihmisethän eivät ole yhtä vahvoja kestämään kritiikkiä. On esimerkiksi bloggareita, jotka ovat lopettaneet kirjoittamisen pääosin negatiivisen kommentoinnin vuoksi. Todella, todella ikävää. Herääkin kysymys mikä vaivaa ihmisiä, jotka haluavat sabotoida toista? Omaan ymmärrykseeni ei mene.

Jos jotain positiivista negatiivisuudesta halutaan löytää niin itse ainakin mietin, että mieluummin olen ihminen joka herättää tunteita, kuin ihminen joka ei niitä herätä.

Mitä mieltä te olette negatiivisesta kommentoinnista lukijan näkökulmasta katsottuna? Haluaisitteko, että kommenttiboxi olisi täysin siisti vai kannattaako mielestänne kaikki mahdollinen kommentointi antaa julki? Entäs kanssabloggaajat, julkaisetteko kaiken vai missä menee raja?

Kommentit (19)
 1. Mielestäni bloggaaja saa itse valita! Asiakaspalvelussa työskennelleenä olen saanut huomata miten törkeitä ihmiset voivat olla. Toki bloggaaminen ehkä vielä raskaampaa koska se on niin paljon henkilökohtaisempaa, mutta ihmiset haluavat satuttaa niitä jotka ”eivät voi” sanoa mitään takaisin… Tuossa asiakaspalvelussa ei vain voi sanoa asiakkallee mitä mieli tekee, ja törkeitä kommentoijia suojaa taas tuo anonymiteetti ja se ettei joudu vastuuseen sanoistaan… Ne on yleensä ihmisiä joilla on huono olla itsensä kanssa, tai joilla ei ole kotona mitään valtaa, vaan ovat kynnysmattoina, ja sitten se patoutunut aggressio puretaan muihin… It says more about them than it says about you<3

  1. Kyllä, samaa mieltä. 🙂 Toisaalta, jos anonyymit menevät aivan asiattomuuksiin tai esimerkiksi uhkauksiin niin onhan bloggaajan turvana IP-osoitteet, jotka näkyvät jokaisessa kommentissa. Ne siis näkyvät vaan bloggaajalle itselleen ja niiden perusteella on helppo tunnistaa esimerkiksi jos sama kommentoija viljelee kokoajan jotain asiatonta.

   Olen samaa mieltä. Ihmisillä joilla on tarve viljellä toiseen pahaa oloaan on oikeasti vaan huono olla itsensä kanssa. Se on tavallaan enemmän säälittävää kuin sellaista, että itselläni nousisi hirveä viha kommentoijaa kohtaan.

   Kiitos kommentistasi ja ihanaa pääsiäistä! 🙂

 2. Olen huomannut joissain blogeissa ikävän piirteen kommenteissa; jos bloggaaja saa jonkun ilkeän kommentin niin siihen ollaan vastattu heti erittäin provosoituneena ja kun joku lukija jättää ystävällisen kommentin, missä esimerkiksi tiedustelee bloggaajalta mistä postauksessa näkyvä laukku on ostettu niin siihen ei saa vastausta moneen viikkoon. Ja sitten yleensä nämä bloggaajat möyhäävät eniten ilkeistä kommenteista. Ehkä se, että nämä ilkeilijät huomaavat että bloggaajaa on helppo provosoida, houkuttelee sitten ilkeilemään herkemmin?

  Sitten taas on bloggaajia (luen sinut tähän ryhmään) joka ilkeän kommentin saadessaan vastaa siihen neutraalisti, eikä provosoidu. Tälläisissä blogeissa harvemmin näkeekään ilkeitä kommentteja. Tätä sun blogia on kiva lueskella ja on kiva, kun vastailet kaikkiin kommentteihin asiallisesti 🙂

  1. Itse pyrin vastaamaan mahdollisimman nopeasti mutta valitettavasti aina ei aika riitä vastaamaan saman päivän aikana. Käyn kuitenkin päivätyössä, eli blogin pitämiseen ei ole aikaa 24/7. Provokommenttienhan tarkoitus on juurikin ärsyttää ja siinähän he onnistuvat jos ja, kun bloggari vastaa ilkeästi takaisin. Itse myönnän joskus myös kiehahtaneen joillekin kommenteille mutta pääosin pyrin pysymään tyynenä. 😀

   Ihanaa kuulla, että tykkäät lueskella! Pyrin tosiaan olemaan itse asiallinen vaikkei kommentit olisikaan niin asiallisia aina. 😉

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *