No ne e-pillerit

Kirjoitin yli vuosi sitten jutun e-pillereistä joka herätti aika paljon ajatuksia ja keskustelua (juttu löytyy täältä). Viime aikoina ajatuksissani on jälleen ollut kyseinen aihe ja olen pohtinut erilaisia ehkäisyvaihtoehtoja. Itsehän olen syönyt e-pillereitä putkeen 19 -vuotiaasta saakka lukuunottamatta yhtä puolen vuoden taukoa, jonka pidin viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun taitteessa. Tuolloin kävin tosiaan gynen puheilla ja vaihdettiin ehkäisymuoto e-pillereistä miedompaan, eli minipillereihin. Alkuun tuo vaihdos tuntui erittäin hyvälle. En huomannut mitään kummallisia muutoksia kropassani, mitä nyt pääkoppaani rauhoitti ajatus niiden matalammasta hormonipitoisuudesta. Kun aikaa oli kulunut useampi kuukausi, alkoi tukkaa lähtemään aivan valtavasti. Alkuun en osannut yhdistää hiustenlähtöä pillereihin, vaan luulin sitä perinteiseksi sulkakadoksi joka tulee kai aina silloin tällöin. Kun hiuksia kuitenkin vaan lähti lähtemistään ja etenkin ohimoilta, aloin miettimään syitä tälle. Aika samoihin aikoihin minulla alkoi myös vatsa oireilemaan pahemmin ja kävin erilaisissa tutkimuksissa. Mitään syitä asialle ei sen koommin löydetty lääkärin puolelta, eli olin terve kuin pukki, mutta silti nuo pari oiretta vaivasivat.

Joskus googlesta on kyllä ihan hyötyä, nimittäin kyseisen minipillerimerkin googlettaessani löysin aika paljonkin keskusteluja, joissa naiset kertoivat tukan lähteneen kyseisen merkin pillereillä – ai kuinka kiva! Arvatkaa vaan varasinko ajan jo heti seuraavaksi päiväksi gynelle… Olin jotenkin niin peloissani etten halunnut kokeilla mitään uutta vaihtoehtoa, vaan palasin turvallisesti siihen merkkiin, jota olin syönyt jo useamman vuoden ja edelleen ollaan tuolla tiellä. Vatsan oireiluun löytyi sitten lopulta helpotus ruokavalion avulla mutta tosiaan edelleenkin sen kanssa on jonkun verran kamppailua (osasyy saattaa kappas vaan olla pillerit). Viime aikoina minua on taas mietityttänyt tämä hormonien päivittäinen kehoon pumppaaminen ja olen funtsinut, mitä nyt oikeasti seuraavaksi tekisin. Pillerireseptissä on enää yksi kuukausi jäljellä ja pitäisi päättää mitä tekee, tilaako reseptin uudestaan vai otanko oikeasti harppauksen tuntemattomaan?

e-pillerit

Minullahan on aika paljon mielialan vaihteluita, mutta toisaalta olen miettinyt johtuvatko nuo ihan vaan omasta äkkipikaisesta persoonastani? Toisaalta olen syönyt pillereitä niin kauan, että enhän edes enää tiedä millainen persoonani on ilman noita hormoneja – pelottavaa. Koska lapset eivät ole ajankohtainen juttu, on tämä ehkäisypohdinta kuitenkin hyvin kuuma aihe omassa päässäni. Kuulen jonkun verran kuinka jengi tavallaan luottaa vaan ns. luonnon konsteihin eli mitään säännöllistä ehkäisyä ei sinällään käytetä, mutta itse en uskalla tuollaista riskiä ottaa. Olen hyvin varma siitä, että tällä hetkellä en ole valmis äidiksi tai muutenkaan perheen perustamiseen. Siksipä omalla kohdallani kyseeseen ei tule mikään ”ehkä varma” ehkäisytapa vaan haluan oikeasti saada mahdollisimman luotettavan ehkäisyn, jota ainakin pillerit sinällään ovat olleet.

Oikeastaan ne pari ehkäisymuotoa, jotka ovat päässäni pyörineet ovat kierukka ja ehkäisykapseli. Hitusen enemmän olen kallistumassa ehkäisykapseliin, koska jollain tapaa ajatus kierukasta ällöttää. Ja asennus on kuulemma aivan kamalaa, hyi. Tietenkin nuo molemmat sitten pois sulkevat sen, että menkkoja voisi siirtää vaikka lomareissun ajaksi, joten ne on vaan otettava sitten silloin, kun luontoäiti ne tuo. Ehkä eniten molemmissa taas pelottaa niiden ”pysyvyys” eli kumpaakaan ei niin vaan heti poisteta. Mitä jos menkat on sitten kokoajan? Mitä jos saan jatkuvaa päänsärkyä, tukka putoaa uudestaan tms.? Jostain luin, että jos minit eivät sovi niin ei sovi kapselikaan?! En usko, että lääkäri kuitenkaan kovin nopeaa noita lähtee poistamaan, koska yleensähän se totutteluaika on sen vähintään kolmisen kuukautta, jonka jälkeen voidaan sanoa sopiiko ehkäisytapa vai ei.

e-pillerit

Tällaisia positiivisia ajatuksia täällä pyörii näin sunnuntain kunniaksi… Mielestäni koko ehkäisyasia on jotenkin ahdistava. Miksi ei vaan voi olla sellaista ehkäisytapaa joka olisi helppo ja kaikin tavoin miellyttävä? Tuntuu, että jokaisesta tulee jotain sivuoireita, joten onko oikeasti olemassakaan täysin oireetonta ehkäisytapaa? Enkä nyt puhu näistä miehen vastuulla olevista ehkäisytavoista. 😀

Olisi kiva kuulla teidän kokemuksianne! Onko etenkin kierukka -ja kapseli ihmisiä huudeilla jotka osaisitte kertoa niiden sopivuudesta? Tai millaisia kokemuksia kyseisistä ehkäisytavoista löytyypi? 

Kommentit (134)
  1. heippa, tää postaus on jo vanha mutta löysinpä sen kun aiheestaa googlettelin, itse olen myös syönyt reilu 10v ehkäisy pillereitä ja nyt lopetin ne noin 4-5kk sitten, olo oli mitä parhain, kuoriutui uusi ihminen, kevyt olo ja jotenkin iloisempi olo oli koko ajan… noh… 3kk kohdalla alkoi iho ongelmat, aknea jne mitä ei koskaan ole aiemmin ollut, sen hyväksyin tieisn kuuluvan asiaan, ja kärsin sen kanssa, se jopa alkoi pikku hiljaa helpottamaan 🙂 mutta sitten se pahin tapahtui nyt viimesimmäksi, tukka alkoi tippua päästä, siis juurineen lähti pesussa tupottain hiuksia, ja kuivana ei tarvinnut kuin vähän vetästä niin lähti satoja hiuksia, huomasin että ohimoilta tukka harvenee eniten, pelästyin nniin paljon etät myöskin aloitin äkkiä pillerit uudelleen ,nyt olen kohta yhden levyn syönyt loppuun, eikä tukan lähdölle loppua näy, harmittaa niin pirusti että piti aloittaa ne pillerit uudelleen, joskus kuitenkin joudun tämän saman rumpan käymään uudelleen läpi, ja nyt kun tukka on jo niin ohut niin silloin varmaan olen kokonaan kalju.. mutta sinulla siis samoja kokemuksia tukan lähdön kanssa ja kysynkin nyt että koska huomasit että setukan lähtö loppui? saitko enää koskaa takasin sitä entistä tukkaa? jäik öse ohueksi :/ ? kauanko söit pillereitä että alkoi vaikuttamaan tukan lähtöön vai vaikuttiko edes ::/ ??

  2. Pahoittelut, jos kuulostaa sarkasmilta, mutta eikö helpointa olisi vain olla harrastamatta seksiä? Ei sillä, että pitäisi niin tehdä, mutta tämä ongelma häviäisi näin.

    1. Mielenkiintoinen kanta asiaan mutta ihan fiksu aatos. Noinhan se menisi. 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *