Nukutko homeessa?

Luin tämän jutun useampi kuukausi sitten Iltalehden sivuilta ja järkytyin. Kyseistä linkkiä taisi useampi Facebook-ystävänikin jakaa, jonka seurauksena asia ikäänkuin pinttyi verkkokalvoilleni. Aloinkin jo tuolloin miettimään, että nyt on pakko vaihtaa sänky jolla on nukuttu jo useampi vuosi. Itselleni tuli nimittäin vahvasti fiilis, että sänkymme on varmasti homeinen.

Useampi suomalainen tosiaan nukkuu homeessa, niin hirveältä kuin se kuulostaakin. Tyynyjä ja peittoja pestään parin vuoden välein ja samalla sängylläkin nukutaan helposti kymmeniä vuosia. Jos mietitään kuinka suuri osa ajastamme sängyssä ollaan tuntuu aika hurjalta ajatella, että se petivaatteineen saattaa olla homeessa. Hyi! Tyynyjä ja peittoja on toki helpompi pestä (kuinka moni sitten pesee?) mutta sängyn vaihto on aina iso prosessi. Senkin hygieniaa on tietysti mahdollista edes vähän parantaa tuulettamalla petaria talvipakkasissa, tai vastaavasti pesemällä edes patjan päällystä joka mahtuu pyykkikoneeseen. Silti jos home on imeytynyt sinne sängyn uumeniin, ei saata olla enää mitään tehtävissä.

IMG_9792

Itsehän kärsin ala-asteiässä pölyallergiasta. Minulla oli jatkuva nuha joka lopulta todettiin rasitustestien ja muiden seurauksena pölyallergiaksi. Muistan, kuinka pyyhin joka päivä huoneestani pölyt ja kotonamme siivottiin paljon. Nyt, kun asiaa mietin, silloin nukuttiin kyllä ehkä maailman huonoimmilla sen aikaisilla peitoilla ja tyynyillä… Saattoipa olla tuollakin osuutta asiaan? Tämä on nimittäin se jännä juttu, että nykyään olen täysin terve. Allergia on parantunut vuosien saatossa enkä oikein tiedä edes miksi, miten tai missä vaiheessa. Hyvä näin.

Tämä edesmennyt allergiani on toki edelleen yksi syy, jonka vuoksi pyrin miettimään kodin puhtautta ja hygieniaa paremmin. Ja tietysti tuon lehtijutun seurauksena aloin pohtimaan myös tyynyjen ja peittojen laadukkuutta. En ole oikein koskaan panostanut niihin erityisemmin ja ostanutkin useamman kerran vuodessa jotkut Ikean tarjoustyynyt. Tuohon menee loppupeleissä aika paljon rahaa jos ostaa uusia tyynyjä monta kertaa vuodessa. Melkeimpä edullisemmaksi tulisikin hankkia kerralla kunnolliset joita on sitten mahdollista huoltaa ilman, että ne menevät yhdestä pesusta pilalle. Myös tyynyjen laadulla on useimmille meistä ehkä tietämättämmekin merkitystä. Jos mietitään, että herää usein aamuisin tukkoisella nenällä, aivastelee tai kärsii finneistä vika saattaa olla niinkin yllättävässä asiassa kuin siinä tyynyssä, jonka täyte on sinulle vääränlainen. Tai joka on pahimmillaan pesty vuosia sitten…

IMG_0071

Vuoden alusta päätin, että nyt lähtee sänky vaihtoon ja samaan aikaan ystäväni tarjosi minulle mahdollisuutta testata *SleepAngel -tyynyä. Tiesin, että hän on yrityksessä mukana mutta en ollut aikaisemmin tätä tyynyasiaa edes funtsinut. Olihan minulla ne upeat Ikea-tyynyt… Sainkin ilokseni Jenniltä yhden tyynyn testattavaksi ja nyt tuolla enkelillä on nukuttu jo pari kuukautta. En muuten palaisi enää entiseen…

Kyseisessä tyynyssä on siis memory foam-täyte, joka mukautuu kehomme mukaan ja takaa täten ergonomisestikin paremman nukkumisasennon. Tyyny tuntuu miellyttävälle ja se on omaan makuuni juuri sopivan korkea. Pinta on myös vesitiivis mikä mahdollistaa esimerkiksi märällä tukalla nukkumaanmenon. Se hylkii hikeä, vettä ja jopa kuolaa, jotka haihtuvat nopeasti tyynyn pinnalta. Tämä on siis syy siihen, että hometta ei pääse tämän tyynyn sisälle muodostumaan. SleepAngel on myös tieteellisesti tutkittu ja saanut meriitit siitä, että se suojaa viruksilta, bakteereilta, pölypunkeilta, nesteiltä, eritteiltä jne. Tyyny kehiteltiin alunperin terveydenhuollon tarpeisiin kunnes huomattiin, että tämähän on erinomainen vaihtoehto myös koko perheen tyynytarpeisiin.

IMG_0109-003

Itse olen pitänyt etenkin SleepAngelin mukautuvaisuudesta ja siitä, että se tuntuu hyvältä nukkuessa. Tyynyn sisältö mukautuu ihanasti kehon asentoihin, eikä tyynyn sisälmys ”murene” kuten monissa muissa tyynyissä on käynyt. Se tuntuu hygieeniselle ja freesille. Pinnan voi halutessaan puhdistaa vaikka joka aamu märällä pyyhkeellä jos näikseen tahtoo. Kokoa omalla enkelilläni on 50 x 60 cm, eli hyvin mahtuu normaalien tyynynpäällisten sisään. 🙂 Suosittelen lämpimästi! Oma tavoitteeni on hankkia sänky täyteen näitä tyynyjä, sillä niin paljon olen tästä koekappaleestani pitänyt. Tyynyillä on muuten kahden vuoden takuu.

Sain teille alekoodin, jolla saa -10 % jokaisesta sleepangel.fi -verkkokaupasta tilatusta aikuisten tyynystä. Koodi on JTX76516 ja se lisätään tilauksen loppuun. Kannattaa hyödyntää jos tuntuu, että olisi aika uusia ne Ikeat parempiin!

Mites teidän kodin tyynyasiat? Pesettekö vuodevaatteita (tyynyt, peitot) usein tai oletteko ylipäänsä havahtuneet lähiaikoina samaan asiaan kuin minä? 

*Tyyny saatu blogin kautta testiin. 

Kommentit (6)
  1. Itse olen myös tarkka petivaatteiden suhteen ja vaihdan niitä yleensä parikin kertaa viikossa. Tyynyliinaa välillä useamminkin. On todella ällöä jos sänky on jotenkin epähygieeninen.

    Tuo ei vaan tosiaan aina riitä ja on hyvä muistaa myös se sängyn kunto. Itselläni uuden sängyn kanssa tulee varmasti rutiini välillä tampata petari ulkona petinpohjin… Ja se päällinen tosiaan riittävän usein pesuun.

  2. Itselle sänky on tosi tärkeä osa kotia. Lakanat tulee vaihdettua noin kerran viikossa, petivaatteet ja petarin päällysen pesen noin kerran kuussa ja kerran viikossa tuuletan kaiken ulkona 😀 Tä on jopa hysteeristä itselle välillä. Ja sänkyyn ei saa ikinä mennä ilman suihkua 😉

    Mutta tosiaan sängyssä vietetään kuitenkin 1/3 osa koko elämästä niin siihen kannattaa satsata! Itse ajattelin remontin valmistuttua ostaa kunnon sängyn, siihen uppoaakin sitten useampi tonni.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *