Olet just hyvä noin

Tänään vietetään jälleen vuotuista Syömishäiriöliiton ”Älä laihduta -päivää”. Jo viikonloppuna törmäsin teeman mukaisiin julkaisuihin pitkin somea ja haluan ehdottomasti ottaa siihen itsekin blogipostauksella kantaa! Vaikka minulla ei olekaan sitä aivan liian yleistä syömishäiriötaustaa, kyllä olen itsekin nuorempana syönyt mitä ihmeellisempien hullutuksien mukaan ja esimerkiksi vältellyt sokeria ja rasvaa siinä toivossa, etten ainakaan kokoa kasvaisi! Olen nähnyt paljon laihduttamista ympärilläni ja seurannut sivusta myös syömishäiriökäytöstä. Vaikka aihe ei olekaan itselleni niin henkilökohtainen tai omassa elämässä tunteita herättävä, pidän sitä silti erittäin tärkeänä! Mielestäni kaiken kokoisten ja näköisten vartaloiden tulee olla hyväksyttyjä, eikä ketään saisi arvottaa ulkomuodon perusteella.

Se mihin paljon törmää, on kuinka moni ajattelee ylipainon olevan aina jollain tavalla asia, joka ei ole henkilön oma valinta. Ylipaino liitetään useimmiten sairauksiin tai ylipäänsä siihen, ettei henkilö itse varmasti haluaisi olla tuon kokoinen, mutta on sitä nyt kuitenkin syystä tai toisesta. Kyllä itsekin myönnän, että saatan miettiä hyvin ylipainoisen ihmisen nähtyäni, onkohan hänellä hyvä olla kehossaan? Tuo on niin herkästi sellainen automaattinen reaktio, joka tulee jostain takaraivosta. Ikinä koskaan ei kuitenkaan pitäisi lähteä ruotimaan toisen kehon elopainoa saatikka kyseenalaistamaan sitä. Uskon että osa on ylipainoisia haluamattaan, mutta osa myös vallan omasta tahdostaan – ja sama pätee muuten toiseenkin suuntaan, kuten olen usein maininnut. Hoikka ihminen ei ole automaattisesti laihdutuskuurilla tai pieniruokainen. On ylipäänsä hassua, miten paljon teemme ihmisten arvottamista ulkomuodon perusteella – liian laiha tai lihava, ruma tai kaunis. Koviakin adjektiiveja käytetään, vaikka todellisuudessa tärkeintä on aina se, mitä sisältä löytyy, klisee tai ei.

Olen ehdottomasti sitä mieltä että kaikenlaiset dieetit ja laihdutuskuurit ovat sellaisia, joista ei välttämättä ole paluuta enää entiseen. Mikäli kerran laihdutat, todennäköisesti olet laihdutuskuurilla lopun elämää tai ainakin tarkkailet syömisiäsi, sillä tiedät kalorit, mikrot, makrot ja muut. Tästä syystä kannustan aina ihmisiä pysyviin elämäntapamuutoksiin, mikäli halutaan tavalla tai toisella muuttaa elämän suuntaa. En usko laihdutuskuurien voimaan enkä siihen että ylipäänsä laihduttamalla johonkin tiettyyn elopainoon, ihminen on sen onnellisempi. Vaikka omakohtaista kokemusta ei olekaan, vahvasti olen nähnyt sen, miten laihdutus ei ole tehnyt kenestäkään ympärilläni sen onnellisempaa. Oikeastaan päinvastoin, se aiheuttaa aina pettymyksiä ja liiallista itsekritiikkiä, sillä jatkuvalla laihdutuskuurilla ei voi meistä kukaan loppuelämäänsä elää. Tähän voisin toisaalta verrata omaa kokemustani treenaamisesta. Kun treenasin kuusi kertaa viikossa ja olin tiukka treenien noudattamisen suhteen, olin huomattavasti onnettomampi ja jopa huonommassa kunnossa kuin nykyään. Kroppa oli jatkuvassa stressissä ja olin jatkuvasti erilaisissa flunssissa. Nykyään sen sijaan kun treenaan rennommin ja lepään riittävästi, olenkin huomattavasti paremmassa kunnossa niin henkisesti kuin fyysisesti. Eli automaattisesti kovaa treenaaminen tai tässä tapauksessa laihduttaminen, ei ole parempaan terveyteen tähtäävää toimintaa, vaan se voi jopa sairastuttaa.

Itsehän olen sitä mieltä että kaiken kokoiset ja näköiset ihmiset ovat samalla viivalla – tai näin ainakin tulisi olla. Olen vartalopositiivisuus -aatteen kannattaja eikä minua häiritse jos osa ihmisistä on ylipainoisia tai alipainoisia, mitä väliä? Olen aina oikeastaan miettinyt, miksi se häiritsee joitain niin kovin? Kyse ei kuitenkaan ole omasta elämästä saatikka terveydestä? Sen verran olen minäkin somea seurannut ja huomannut, kuinka nämä #bodypositivity ”lähettiläät” saavat jotenkin aivan erityisen paljon lokaa niskaansa, enkä oikein ymmärrä miksi? Mielestäni on hienoa että kaikenlaisten vartaloiden arvokkuutta korostetaan, eivätkä esimerkiksi bikinikuvat ole pelkästään hoikkien etuoikeus! Jokainen keho on arvokas ja jokainen ihminen on hyvä sellaisenaan. Ihan sama onko muhkuroita vähän vai hieman enemmän. Ja sama aate tulisi mielestäni päteä myös yleisesti ihmisiin. Todella paljon kuulee arvostelua jos näyttää yhtään erilaiselta tai eroaa tavalla tai toisella massasta. Tämä taas rajoittaa monia herkkiä ihmisiä olemasta omana itsenään rohkeasti, sillä arvostelun pelko on niin kova. Onneksi nykyään erilaisuutta arvostetaan huomattavasti enemmän eikä kaikkien tule enää mahtua samaan muottiin! Suomessakin ollaan menty tässä eteenpäin etenkin pääkaupunkiseudulla, jossa näkee jos jonkinlaista tallaajaa.

Korostan tänään Syömishäiriöliiton teemaa; ”Olet just hyvä noin”. Haluan sanoa tämän myös itselleni, sillä vaikka minua ei ylipainosta arvostella, olen silti saanut kuulla elämäni aikana paljon negatiivista kommentointia ulkonäöstäni. Välillä tuntuu että etenkin tietyn tyyppisillä miehillä on jonkinlainen halu päästä lyttäämään itsetuntoani ja nuorena se todella osui ihon alle. Nykyään sitä on onneksi vahvempi ja itsevarmempi, eikä anna turhanpäiväisten tyyppien arvostelun saada itsessä aikaan toimia suuntaan tai toiseen! Olen hyvä juuri näin ja sinä olet hyvä juuri noin, muistetaan se!

Ihanaa, aurinkoista ja vartalopositiivista viikkoa kaikille!

hyvinvointi hyva-olo tasa-arvo ajattelin-tanaan
Kommentit (4)
 1. Moi! Haluaisin vaan nostaa esille tämän bodypositivity boomin toisen puolen. On todella hienoa ja tärkeää, että muutamat muhkurat hyväksytään ja tuodaan esille sosiaalisessa mediassa, koska sellaisia terveestä kehosta usein löytyy. On kuitenkin eri asia kannustaa ihmisiä tyytymään selkeään ylipainoon, joka heikentää koko kansanterveyttä kokoajan enemmän ja enemmän, puhumattakaan yksilöön kohdistuvista terveyshaitoista, joista ei välttämättä olla riittävän tietoisia. Kehottamalla ylipainoisia ihmisiä vain hyväksymään tilanne kehotamme heitä ottamaan valtavan riskin oman terveyden vaarantamisesta. Tulee ottaa huomioon, että monet ihmiset eivät ole riittävän tietoisia mitä kaikkea selkeä ylipaino voi aiheuttaa.

  Kaiken kaikkiaan tämä on tietenkin hieno vastaisku tämän hetkiselle fitnessmaailmalle, mutta olisi tärkeää, ettei hypättäisi suoraan toiseen ääripäähän. 🙂 Ja kommenttini koski yleisesti somessa näkyvää boomia, ei tätä blogipostausta. Blogisi on ehdottomasti yksi Suomen parhaista, ihanaa kevättä! 🙂

  1. Arvasin, että joku varmasti heti nostaa tämän ’pointin’ esille vastauksena tähän postaukseen. Suoraan sanottuna uskon, että monella ylipainoisella on varmasti enemmän tietoa ylipainon terveyshaitoista, terveellisestä ruokavaliosta ja laihdutuskuureista kuin perus tallaajalla. Joten tuo ylväs ’kouluttakaamme heitä’-asenne hieman tökkii. Usein ylipainon syyt selittyvät muilla tekijöillä kuin tiedon puutteella.

   Samoin toteamus, ”Kehottamalla ylipainoisia ihmisiä vain hyväksymään tilanne kehotamme heitä ottamaan valtavan riskin oman terveyden vaarantamisesta.” kuulostaa suoraan sanottuna jeesustelulta. En lähde kiistämään etteikö ylipainoisuus voisi johtaa terveysongelmiin, mutta miksi juuri paino nostetaan aina tapetille suurimpana terveysriskinä? Jos jokainen ihminen laitettaisiin samalle viivalle ja tarkasteltaisiin mahdollisia terveysriskien indikaattoreita, niin jollain terveysriski voisi olla paino, toisella masennus, kolmannella stressi, neljännellä unen puute. En niinkään siis yritä kieltää ylipainon riskejä, vaan ennemminkin kyseenalaistan sen sosiaalisesti rakennetun ajatusmallin, että ylipaino nähdään ylimpänä pahana ja että paino ei ole ihmisen henkilökohtainen asia, vaan jotain joka pitäisi yhteiskunnallisesti leimata suureksi uhkaksi. En voi ymmärtää, että ’normaalipainoiset’ ihmiset kokevat oikeudekseen määrittää ketkä ovat sopivan kokoisia tekemään kehopositiivisuttaa näkyväksi. Mielestäni se on ironista ja osoittaa että näin toimiva henkikö ei tällöin ole ymmärtänyt liikkeen ideologiaa.

   1. Biibis: Kiitos sinullekin kommentistasi! 🙂 Niin, hyviä pointteja ja erityisesti tuo että ihmisiä voitaisiin tarkastella samalla viivalla, sillä paljon on muitakin terveysriskejä kuin ylipaino. Itse näen asian hyvin samalla tavalla ja mielestäni sellainen ”painorauha” olisi suotavaa aivan jokaiselle. Kuten mainitsinkin tuossa, lähtökohtaisesti kaikki eivät halua olla hoikkia ja niin ei tulisi koskaan olettaa. Meitä on eri kokoisia ja kaikille tulisi mielestäni antaa vapaus olla sitä, mitä on.

    Mukavaa kevään jatkoa! 🙂

  2. Vierailija: Kiitos kommentistasi ja mielipiteestä, vaikka pakko myöntää, että olen kanssasi hieman eri mieltä. Ymmärrän huolesi ylipainon aiheuttamista mahdollisista sairauksista, mutta itse en usko siihen että lähtökohtaisesti ylipaino olisi aina merkki sairauksista. Eli isompikin ihminen voi kyllä olla terve ja hyvinvoiva. MUTTA aina on toki myös heitä, joilla on sairauksia, tosin veikkaisin ettei monikaan ole näistä täysin pimennossa. Eli varmasti iso osa ylipainoisista tiedostaa terveysriskit ja ainahan ylipaino ei edes ole oma valinta tai toive.

   Oma pointtini oli ehkä se että kaikilla on oikeus olla sen näköinen ja kokoinen kuin haluaa. Ylipaino ei ole automaattisesti jokin paha, josta tulisi laihduttaa pois, vaan toiset voivat viihtyä suuremmassa elopainossa kuin toiset ja sen tulisi olla hyväksyttävää. Koskaan ei tulisi mielestäni myöskään olettaa, että kaikki haluavat automaattisesti olla hoikkia, sillä olen varma etteivät kaikki halua. 🙂

   Ihanaa kevättä sinullekin ja en missään nimessä ottanut kommenttiasi henkilökohtaisesti. Arvelinkin että postaus herättää ajatuksia suuntaan jos toiseen. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *