Onnellisuudesta, unelmista ja tulevaisuudesta

Kuuntelin tänään aamiaista valmistaessa Puhu Muru podcastin uutta kautta ja jaksoa, jossa Sami Kuronen oli vieraana. Podcastissa yksi Samille kohdistettu kysymys oli ”Mistä sä unelmoit?”. Samin vastaus oli tasapainoinen arki ja elämä – niin, että jokainen elämän tärkeä osa-alue olisi balanssissa. Mielestäni tuo on äärimmäisen hyvä vastaus ja kiteyttää erinomaisesti myös omat ajatukset hyvästä ja onnellisesta elämästä. Pysähdyinkin miettimään tuon seurauksena myös omia unelmia ja sitä, millaisella tolalla elämäni tärkeimmät peruspilarit ovat? Vastaus tähän on, että aivan äärimmäisen hyvällä tolalla. Minulla on työ, josta pidän ja jossa toteutuu se vapaus, josta olen aina haaveillut. Minulla on tiivis lähipiiri ja ihania ihmisiä elämässä, joiden kanssa jakaa ilot ja surut. Olen löytänyt rakkauden ja kumppanin, jonka kanssa huonotkin päivät ovat hyviä. Olen terve – siis oikeasti terveempi kuin vuosiin, niin ironiselta kuin se ehkä kuulostaakin. Minulla ei ole stressiä taloudesta, eikä oikeastaan jatkuvasti mistään muustakaan. Toki elämä välillä vastustaa, mutta elämän suuret kantavat pilarit ovat juuri nyt vakaalla pohjalla.

Pysähdyinkin aamulla sen asian äärelle, miten hyvin kaikki on. Olen elänyt aikoja, kun elämästä on selkeästi puuttunut jotain, tai olen kaivannut siihen jotain lisää. Olen ollut myös onneton, pohjalla ja hukassa. Nyt on pakko sanoa, etten oikeastaan kaipaa tähän hetkeen mitään, eikä minulta puutu mitään. Olen onnekas, todella onnekas. Nautin jokaisesta päivästä, koronasta viis, ja koen itseni todella onnelliseksi. Tämä on asia, jonka äärelle on hyvä välillä pysähtyä, kun  sekava vaatekaappi alkaa ärsyttämään tai puuro palaa pohjaan.

Tällaisessa stabiilissa elämäntilanteessa on ehkä jopa vähän liiankin luontaista miettiä, mitä seuraavaksi? Välillä tuntuu, että elämässä pitäisi jatkuvasti pyrkiä johonkin. Mitä jos työstään nauttii niin paljon, ettei siihen halua suuria muutoksia, tai parisuhteessa on hyvä olla ilman seuraavaa steppiä? Jos nautit matkasta ja teet asioita, joista pidät, miksi pitäisi pyrkiä johonkin toiseen suuntaan? En tarkoita tällä sitä, etteikö tavoitteita voisi olla ja niitä unelmia, joita kohti mennä. Mutta onhan se ihanaa nauttia myös siitä elämänvaiheesta, kun kaikki on hyvin! Luulen että nykyihmisten ongelma on tyytymättömyys juuri sen vuoksi, ettei kyetä olemaan paikoillaan ja nauttimaan asioista sellaisina kuin ne hyvin ollessa ovat. Aina ollaan joko askel edellä tai takana, keskitytään menneeseen tai tulevaan tämän hetken sijaan. Lisäksi ”liiallinen” onnellisuus varmasti myös pelottaa. Jos asiat menee todella hyvin, pelätään jo ennalta tuulen kääntymistä. Onneksi itse en ole kova murehtimaan asioita, joille en mitään mahda. Vaikka tietyissä ihmissuhteisiin liittyvissä asioissa olen herkkä ja altis ahdistumaan, isossa kuvassa olen suurpiirteinen ihminen. Myös yrittäjyys on opettanut rentoon elämäntyyliin, jossa on luotettava hetkeen sen sijaan, että murehtii puolen vuoden päähän.

Viimeisin vuosi on näyttänyt sen, miten elämä voi yllättää myös ikävällä tavalla. Olen etuoikeutettu, kun voin sanoa olevani stabiilissa elämäntilanteessa juuri nyt, kun monen elämä on katastrofissa. Toivonkin, etten herätä ikäviä fiiliksiä sanomalla ääneen sen, miten tyytyväinen elämääni olen. Tarkoitukseni ei ole todellakaan pröystäillä, vaan ennemminkin muistuttaa jokaista nauttimaan elämästä silloin, kun asiat ovat hyvin. Ainut mikä on varmaa, on tämä hetki. Jos sairastun huomenna syöpään, minua harmittaa, jos en ole tänään nauttinut elämästä. Tämän vuoksi haluan ottaa kaiken ilon irti siitä, kun asiat ovat hyvin ja tasapainossa.

Hyvästä ja onnellisesta nykyhetkestä huolimatta minäkin unelmoin. Tällä hetkellä isoin unelmani on parempi huominen meille jokaiselle. Odotan aikaa, kun tämä kaikki palautuu edes jossain määrin normaaliksi ja uskon, että se tapahtuu rokotusten myötä. Haaveilen rantalomasta paratiisisaarella, mökkikesästä ja pitkästä, onnellisesta elämästä. Tietenkin minulla on myös uraan ja henkilökohtaiseen elämään liittyviä unelmia, joiden aika on jossain tulevaisuudessa. Uskon, että jokainen hetki vie minua kohti unelmia, jos pysyn valitsemallani tiellä, kuuntelen sydäntä ja ennen kaikkea, jos onni on myötä. Tärkeää on vaalia omia arvoja ja pysyä herkillä niiden suhteen. Nämä ovat näitä kliseitä, mutta oikeasti yllättävän tosia.

Tällaista onnellisuushöpinää tähän tiistai-päivään. Elämä hymyilee ja toivon sitä ihan jokaiselle teistäkin. Jos elämässäsi on nyt vaikea vaihe meneillään, jaksa uskoa parempaan huomiseen, sillä se on oven takana. ❤️

hyvinvointi ajattelin-tanaan mieli hyva-olo
Kommentit (2)
 1. koppakuoriainen
  17.3.2021, 15:07

  Itsellä vähän kaikki sekaisin, ja onnellisuuden ”hehkutus” postauksissa ei ärsytä yhtään se että joku on onnellinen, vaan jos siinä lopuksi tarpeettomasti aletaan rageamaan että ”joo oon onnellinen mutta siis kyllä ei Suomessa saa tämmöstä sanoa ja siis pitäskö mun vaan esittää että huonosti menee vai?!? Mulla on kartano ja timantteja ja en sais vissiin iloita näistä?!?”

  Juu ei, kukaan ei kai ole tämmöistä vaatinut? Voit ihan rauhassa olla onnellinen, suurinta osaa ei se hetkauta puoleen tai toiseen ja jos jotain hetkauttaa niin kannattaako sen antaa vaikuttaa niin että oma onnellisuus vallan pilaantuu? Onhan sitä sellaisia oikean elämän ongelmiakin jotka sen voi pilata, ei kannata pikkuasioista eli tuntemattomien mielipiteistä välittää, menee hyvä onnellisuus hukkaan.

  1. Ehkä me suomalaiset vaan ollaan aika vaatimatonta kansaa… 🙂

   Lähinnä ehkä tarkoitin sitä, että nyt kun maailman yleinen tila on vaikea, tuntuu ehkä jopa hieman epäoikeudenmukaiselle ilakoida omasta onnesta. Vähän samalla tapaa kuin sanoa, että taloudellinen tilanne on tosi hyvä, kun niin monella se on heikko. Mutta noin yleisesti kyllä ajattelen niin, että hyvistä asioista tulisi enemmän puhua! Hyvä lisää hyvää ja onnellisuuden jakaminen ympärille lisää onnellisuutta. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *