Ovatko urheiluliivisi riittävän tukevat?

Koska treenaan suhteellisen paljon, haluan myöskin panostaa treenivermeisiin. Kaiken ei tarvitse olla sitä kalleinta mahdollista merkkiä mutta laatuun haluan satsata! Jos pitäisi mainita kaksi tärkeintä treenivaatetta, sanoisin ehdottomasti kengät ja urheiluliivit. Etenkin juostessa korostuu molempien merkitys, jonka vuoksi en voisi kuvitellakaan juoksevani huonoilla kengillä tai käyttäväni treeniliivejä, joissa ei ole riittävää tukea. Vaikka sitä ei varsinaisesti välineurheilisi, ovat välineet silti merkittävä osa urheilua. Hyvät vaatteet ja kengät vaikuttavat kovasti treenimukavuuteen ja se ettei niitä tunne suorituksen aikana on mielestäni tärkeää.

Shock AbsorberShock AbsorberShock AbsorberShock Absorber(Yllä D+ Classic -malli)

Tänään haluankin puhua etenkin urheiluliiveistä ja siitä, kuinka tärkeä merkitys niillä on. Itsehän tosiaan juoksen paljon, jolloin treeniliivit ovat luonnollisestikin hyvin tärkeässä roolissa. Ei sillä etteikö myös salilla ole hyvä käyttää tukevia liivejä mutta voimakkaassa tärähdyksessä rinta liikkuu huomattavasti enemmän, jonka vuoksi tuen on oltava maksimaalinen. Tässä kohtaa ei ole väliä minkä kokoiset rinnat omistaa, sillä niin pienet kuin isotkin rinnat liikkuvat juostessa useita senttejä. Pienissä rinnoissa tuota liikettä ei samalla tavalla tunne kuin isommissa, jonka vuoksi moni pienirintainen treenaa liian löysillä liiveillä ihan vaan vahingossa. En halua pelotella mutta pahimmillaan vääränlaisilla treeniliiveillä juokseminen saattaa venyttää rintojen sidekudosnauhoja, jolloin on vaarana että rinnat veltostuvat pysyvästi. Siksipä onkin tärkeää, että niihin urheiluliiveihin panostaa ja hankkii vaikka edes parit täydellisesti istuvat liivit, joiden toiminnallisuus on juuri sinun kehollesi oikeanlainen.

Olen kirjoitellut urheiluliiveistä joskus aikaisemminkin ja maininnut kuinka olen jo vuosia käyttänyt juostessa ainoastaan Shock Absorberin sporttiliivejä. Laskeskelin tuossa taannoin, että ensimmäiset Absorberit hankin 25-vuotiaana, jonka jälkeen niitä on kerääntynyt kaappiin useammatkin. Urheiluliivit ovat olleet aivan uskomattoman kestäviä, hengittäviä ja laadukkaita. Materiaalit ovat pysyneet kuosissa ja nypyttöminä, treeniliivien malli ei ole venynyt tai menettänyt muotoaan ja mikä tärkeintä, ne eivät ole koskaan hiertäneet tai tuntuneet suorituksen aikana epämukavilta. Olen myös kokenut, että Shock Absorbereissa on mielettömän hyvä tuki (RUN -juoksuliiveissä jopa 78% tuki/rintojen liikkeen vaimennus) ja loistavia malleja vartalolleni. Valikoiman muutamista malleista löytyy liivejä myös 65 cm ympärysmitalla, joka toimii itselleni usein kaikista parhaiten, toki hieman liivimallista riippuen.

Shock AbsorberShock AbsorberShock AbsorberShock AbsorberShock AbsorberShock AbsorberShock Absorber

Itse käytän juostessa Shock Absorberin ULTIMATE -tukitason urheiluliivejä. Näissä kaikissa liiveissä tukitaso on riittävä nimenomaan lajeihin, joissa rinnat liikkuvat voimakkaasti. Suosikki mallini on aivan ehdottomasti RUN (yllä turkoosi liivi), joka on nimensä mukaisesti juurikin juoksuliivi. Pidän siitä, että liiveissä on leveät olkaimet, pehmeät saumattomat kupit ja kahdeksikkotuki rintojen ympärillä. Toinen erinomainen juoksemiseen soveltuva malli jota suosin on Multi Sports (yllä musta liivi). Tuo malli on oikea monitoimiliivi jota olen käyttänyt myös salilla niinä päivinä, kun alkulämmittelen crosstrainerissa. Multi Sports on ihanan napakka malli, jossa on myöskin leveät ja tukevat olkaimet – itse asiassa juuri leveät olkaimet ovat suosikkini, sillä ne tuovat tukevuuden tunnetta treeniin.

Myös D+ Classic (postauksen ylimmissä kuvissa) sopii hyvin nopeatempoisempaan liikuntaan ja tästä mallista löytyy kokoja ihan sinne GG-H kuppiin saakka. Mallin ehdoton plussapuoli on, että etuosa on hyvin korkea jolloin se pitää isommatkin rinnat tukevasti paikoillaan. Uusimpana tulokkaana Ultimate -sarjaan Shock Absorber on lanseerannut Fly Bra mallin (alla olevissa kuvissa), joka on hyvin ohut urheiluliivi ja Cross Control -teknologialla varusteltu. Nämä treeniliivit ovat aivan mielettömän mukavat ja aivan parhaat esimerkiksi henkilöille jotka tykkäävät käyttää sporttiliivejä ihan vapaa-ajallakin. Itse en ole juossut Fly Bralla vaan olen käyttänyt sitä hieman rauhallisemmissa treeneissä, kuten kävelylenkeillä sekä salilla. Fly Bran lisäksi rauhallisemman temmon treeneihin sopivat loistavasti ACTIVE -tukitason -sarjasta Sports Padded liivit (postauksen alimmissa kuvissa). Sen lisäksi että urheiluliivi on ihanan pirteän värinen ja nätisti istuva, on malli kevyesti muotoiltu mutta samaan aikaan kuitenkin tukeakin antava. Tätä en käytä niinkään pomppivassa liikkeessä mutta ihan perus salitreeniin ja vaikka joogaankin malli sopii loistavasti.

Shock AbsorberShock AbsorberShock AbsorberShock Absorber(Yllä Fly Bra -malli)

ULTIMATE -tukitason liivit ovat tosiaan niitä, joita itse käytän eniten. Pidän maksimaalisesta tuesta ja ylipäänsä siitä, että treeniliivit ovat napakat. Liivien sovitusvaiheessa kannattaa muuten aina pyytää asiantuntijan apua jotta valitset varmasti oikean koon! Täällä nimittäin ainakin tunnustetaan, että en ole todellakaan aina käyttänyt oikean kokoisia urheiluliivejä. Usein ongelmana on se, että valitaan ne liian löysät liivit mutta itselleni paljastui Shock Absorberilla vieraillessa, että minulla on ollut käytössä jopa liian napakoita treeniliivejä! Urheiluliivien rinnanympärysnauhan alle tulisi siis mahtua pari sormea jolloin ympärys ei ole liian tiukka mutta ei löysäkään. Kuppikoon tulisi olla sellainen, että rinnat peittyvät kokonaan kuppien alle eikä niin, että rinnat ovat litistyneet ja pursuavat kupeista tai kuppi jää roikkumaan löysänä. Olkaimet tulee kiristää sopivaan mittaan niin, että rinnat hieman kohoavat ja ovat ikään kuin kehon jatkeena.

Myös se kuinka urheiluliivit kuuluisi oikeaoppisesti pukea tuli itselleni yllätyksenä! Jos liiveissä on tuplakiinnitys, ylin hakanen tulee siis laittaa valmiiksi kiinni, jonka jälkeen ikään kuin sukelletaan sinne liivien sisään ja kiinnitetään alimmat rinnanympärysnauhan hakaset vasta sen jälkeen. Siispä ehdoton ei hakasten edessä kiinnittelylle ja taakse venkslaamiselle, sillä tuo aiheuttaa hakasten vääntymisen ja vaikuttaa liivien käyttöikään sekä toimivuuteen. Myös pesupussissa peseminen varjelee urheiluliivejä, joten jos et sellaista jo omista niin kannattaa sellainen nyt viimeistään hankkia!

Shock AbsorberShock AbsorberShock Absorber(Yllä Sports Padded -malli)

Tähän loppuun haluan vielä mainita, että vaikka tekstissä nyt tosiaan esiintyi useampi eri urheiluliivimalli niin haluan korostaa, että vähemmälläkin pärjää. Tärkeintä on että hankkii edes yhdet tai kahdet laadukkaat ja istuvat liivit, joihin panostaa. Parhaimmillaan nuo liivit kestävät jopa vuosia ja maksavat varmasti itsensä takaisin.

Onko teillä kokemusta Shock Absorberin urheiluliiveistä? Ja jos heräsi kysymyksiä liittyen eri malleihin tai vaikka käyttökokemuksiin niihin liittyen niin kommenttiboksi on auki!

Muuten toivottelen oikein rentouttavaa lauantaita jokaiselle!

 

Kuvat: Iines / edit: minä

Kommentit (2)
  1. Hei Jutta!

    Itse olen myös todennut Run-mallin todella hyväksi nopeatempoisilla ryhmäliikuntatunneilla kuten Attack ja combat. Itsellä on ympärysmitta 75, aloin miettimään onko se liian iso sillä olen myös todella kapeavyötäröinen. Kuppina on C, vaikka voisi ehkä olla D, niin kuin normaalisti. Mikä koko sinulla on käytössä näistä liiveistä, jos voit kertoa? 🙂

    1. Niinpä, Run on kyllä erinomainen malli! 🙂 Hmm, aika hankala nyt sanoa onko tuo ympärys liian iso sinulle. Ehkä voisit testata tuota sormikikkaa, eli venyykö ympärys liivien ollessa päällä kuinka paljon? Itselläni on siis vähän eri kokoisia kaikki nuo liivit, eli löytyy 65F:stä 70 E:hen. Malli vaikuttaa myös aika paljon, eli joissain 70 ympärysmitta on hyvä kun taas toisissa liiveissä tuo 65 oli ehdoton. Mielestäni kuppi saa olla ennemmin vaikka vähän suurempi kuin liian pieni. Jos rinnat tosiaan pursuaa liiveistä ovat ne silloin ehdottomasti liian pienet.

      Toivottavasti tästä oli jotain apua! Jos emmit noiden kokojen kanssa niin suosittelen käymään esimerkiksi seuraavilla Kauneus ja terveys -messuilla Shock Absorberin pisteellä jossa myyjän kanssa voi tsekata nuo oikeat koot. 🙂 Myös urheiluliikkeissä tulisi myyjien olla perillä näistä jutuista, joten sieltäkin varmasti saa apua kun vaan kysäsee!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *