Päivän ajatus: kiire

Päivän postaus venyi valitettavan myöhään huonosti suunnitellun aikataulun vuoksi. Myös aihe postaukselle syntyi vasta reilu tunti sitten, kun olin lisäämässä Instagramiin kuvaa ja mietin siihen kuvatekstiä. Olin jo päivittelemässä kuvan yhteyteen kiirettä, kunnes pysähdyin ja aloin miettimään kiirettä syvemmin. Miksi ihmeessä mainostaisin kiirettä tai ylipäänsä – oliko päiväni nyt niin kiireinen, että sitä tarvitsisi julkisesti päivitellä? Rehellisyyden nimissä pidän kiirettä jonkinlaisena statussymbolina ja tapana korostaa omaa korvaamattomuutta. Kiire on hyvin usein itse aiheutettua eikä todellakaan kerro siitä, miten paljon saadaan aikaan. Toki kiire viestii aktiivisuudesta, joka on noin yleisesti ihailtavaa, mutta ei kiire takaa aikaan saatavuutta. Kiireinen ihminen on usein niin stressaantunut siitä kaikesta omasta hössötyksestä, ettei loppupeleissä edes anna asioille lähellekään sataa prosenttia. Kiireessä asiat herkästi hutiloi vähän sinne päin, eikä lopputulos ole todellakaan yhtä hyvä kuin se on silloin, jos asiat hoitaa rauhassa ilman turhaa kiireen tunteessa vellomista.

Länsimaalainen yhteiskunta on kiireiseen elämäntyyliin kannustava. Usein kysyessäni muilta kuulumisia, kuulen kiireen päivittelyä ja samaan sorrun valitettavasti toisinaan itsekin. On jostain syystä helpompaa sanoa ”olen ollut todella kiireinen” kuin ”on ollut rento meininki”. Toki välillä on aidosti paljon asioita pöydällä, mutta kaikki on kiinni priorisoinnista. Osa ihmisistä on kiireen kanssa parempia kuin toiset ja monesti kiire on myös subjektiivinen kokemus. Kun toiselle kiire on sitä että oikeasti juostaan paikasta toiseen koko päivän ajan – saattaa se toiselle olla pari hoidettavaa asiaa, joista luodaan hirveä kiireen tuntu. Yhtään muiden tai omaa kiirettä väheksymättä, kyseenalaistan kiireen todellisen luonteen. Vähän samalla tavalla kuin se tietyn merkin laukku luo meille statussymbolia, tekee kiire saman. Kiireinen ihminen on muiden silmissä pidetty, haluttu ja suosittu – kukapa ei näitä kaikkia kolmea haluaisi olla? Joskus saatamme siis jopa huijata itseämme ja tehdä itsestä tärkeämpiä kuin todellisuudessa olemmekaan.

Julkaisemani Instagram-kuvan alle tuli todella nopeasti kommentti, jossa todettiin että siinä kohtaa kun lopetti kiireen päivittelyn itselle, alkoivat stressitasot laskea. Miten loistavasti sanottu ja lukiessani kommenttia nyökyttelin itsekseni. Kiire aiheuttaa stressiä ja sen hokeminen itselle todella usein vielä pahentaa tilannetta. Eli jos mietitään arkea, jossa kokee aikataulun kiireiseksi, omalla asenteella on hyvin suuri merkitys sen suhteen, miten selviämme. Oma suhtautuminen vaikuttaa paljon ja ylipäänsä asioiden priorisointi. Kukaan muu ei ymppää sitä kalenteriasi täyteen kuin sinä itse ja jos omia rajojaan ei tunnista, ajautuu sitä herkästi todella stressaavan arjen keskelle. Ja tärkeänä huomiona haluan lisätä vielä sen, että jokainen meistä pyörittää omaa arkea. Jokaisella meistä on vapaa-ajan harrastukset ja menot sekä työelämä – harva lepää laakereilla. Osa meistä ei valita koskaan kiirettä, kun osa taas päivittelee sitä jatkuvasti. Osa ei ehdi koskaan näkemään ystäviään tai ole halukas sopimaan treffejä, kun taas osa järjestää aikaa, koska kokee asian tärkeäksi. Elämä on hyvin pitkälti asioiden priorisointia ja omalla tavalla näen jatkuvan kiireen joka hieman itsekkäänä. Todellisuudessa harva on kuitenkaan niin kiireinen, ettei sitä aikaa aidosti riitä mihinkään muuhun kuin velvollisuuksiin. Tai jos näin ihan oikeasti on, kannattaa miettiä onko kiire se, mitä elämältään haluaa? Ne asiat joille annamme aikaa, ovat kuitenkin niitä, joiden puolesta liputamme ja jotka ovat tärkeitä.

Pysähdyin tosiaan tänään vähän jopa yllättäen miettimään omaa suhtautumistani kiireeseen. En missään nimessä halua olla se ihminen, joka elää jatkuvassa kiireen tunteessa tai ainakaan päivittelee siitä päivästä toiseen muille. Itselleni elämä on paljon muutakin kuin kiireen kautta merkityksen luomista, jonka vuoksi pitää ehdottomasti kiinnittää asiaan huomiota! Ja ensi kerralla kun minulta kysytään, mitä kuuluu, en muuten sanallakaan mainitse kiireestä.

Rentouttavaa ja kiireetöntä keskiviikko-iltaa!

hyvinvointi ihmissuhteet mieli onnellisuus
Kommentit (2)
  1. Hyviä ajatuksia ja aivan mahtavaa, miten pystyit pysähtyä tuon kiireajatuksen keskelle.
    Välillä törmää myös siihen, että ihmiset nokittelevat kiireellä, kuka on kaikista kiireisin. Näen tuon egon tapana korostaa omaa tärkeyttä. Kiire on state of mind. Kiireellisen tyypin mieli askaroi muualla kuin siinä hetkessä ja silloin jättää elämästä elämää. On vain tämä hetki.

    1. Kiitos Riikka. <3 Nojoo, saman olen pistänyt välillä merkille. Aika surullista.
      Ja olen samaa mieltä, että meillä on vain tämä hetki jossa asiat tapahtuu. Tuleva ja mennyt eivät ole tässä näin, joten niissä ei kannata elää.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *