Paljonko sinä tienaat kuukaudessa?

Olen paljon viime aikoina miettinyt palkkoja, säästämistä ja ylipäänsä rahaa. Lauantaina kävin katsomassa elokuvan nimeltä The Big Short, joka sai ajatukset entistä enemmän rahaan. Se jälleen kerran muistutti, kuinka raha voi tehdä ihmisistä julmia, kylmiä ja itseriittoisia. Jos lähimmäinen kaipaa apua, hänelle törkätään käteen ensimmäisenä mitäpäs muutakaan, kuin rahaa. Olen oikeastaan aina jollain tapaa inhonnut tuota kyseistä maksamisen välinettä. Se tuhoaa niin paljon, aiheuttaa erimielisyyksiä ihmisten välille, rikkoo perheitä, ihmissuhteita, aiheuttaa kateellisuutta, katkeruutta, tekee ihmisistä ylimielisiä tai saa toisien olon epäarvokkaaksi. Miettikää jos rahaa ei olisi olemassakaan?

IMG_7810

En ole koskaan ollut ihminen, joka arvostelisi ihmisiä tulojen tai varallisuuden perusteella. Olen saanut kasvatuksen, jossa arvostetaan jokaista ihmistä tulotasosta riippumatta. Itsekin olen tienannut elämäni aikana monenlaisia palkkoja, joiden perusteella voin hyvinkin todeta, että mitä enemmän tienaa sitä enemmän kuluttaa. Viime vuoden aikana olen tienannut huomattavasti enemmän kuin koskaan aikaisemmin ja tämä on osittain pistänyt miettimään, olenko ollut sen onnellisempi? Olenko saanut säästöön enemmän kuin ennen, tai olenko tehnyt enemmän asioita kuin aikaisemmin? Millainen merkitys elämässäni on ollut näillä suuremmilla tuloilla? Rehellisesti sanottuna, loppupeleissä hyvin, hyvin merkityksetön kuin jos olisin saanut vaikka tonnin kuussa vähemmän.

Miettikää tilanne, että joudutte tekemään elämässänne valinnan joko onnellisuuden, tai rahan välillä. Jokainenhan sanoo automaattisesti, että tottakai valitsee onnellisuuden mutta tarkoitatteko tätä todella? Jos mietitään esimerkiksi, että saisitte valita mitä tahdotte aikuisten oikeasti tehdä ilman, että teidän tarvisi miettiä senttiäkään rahaa? Veikkaan hyvin vahvasti, että aika moni ihminen valitsisi toisin. Liian moni tekee työtään enemmän rahan ja niiden laskujen takia kuin siksi, että rakastaa sitä mitä tekee. Onnellisuus on kyllä tärkeintä ajatuksen tasolla mutta entäs sitten käytännössä?

IMG_7831

Nämä ovat niitä ikuisuuskysymyksiä. On kivaa elää ilman rahahuolia ja on mukavaa, että rahaa löytyy, mutta tekeekö tonnin parin suuremmat tulot meistä sen onnellisempia? Kuten jo tuossa aikaisemmin totesin, minusta ei ainakaan. Mitä enemmän rahaa on, sitä enemmän sitä käyttää. Olen myös huomannut, että nälkä kasvaa syödessä myös rahan suhteen. Kun tienaa enemmän, haluaakin vielä enemmän ja tämä taas vie kohti jotain sellaista, johon en ainakaan itse tahdo päätyä.

Suomessa ihmisten palkat ovat sellainen ”no no” keskustelun aihe. Harva kertoo avoimesti paljonko kuussa tienaa, tai ylipäänsä haluaa puhua rahasta. Tavallaan ymmärrän tämän, en itsekään ole kiinnostunut muiden henkilkohtaisista tuloista mutta joskus rahasta puhuminen on kuitenkin ihan ok. Ystävien kesken näistä jutuista puhutaankin suhteellisen avoimesti ja aika moni varmaan sortuu vuoden vaihteen korvilla tarkistamaan myös ne julkiset verotiedot, ehkä jopa soittaa verottajalle ja haluaa tietää naapurin tulotason? Kuulostaapa friikiltä mutta näinhän se monilla menee. Mitä tuosta sitten hyötyy?

IMG_7827

Tavallaan samalla alalla työskentelevät voivat ehkä hieman vertailla sitä, onko oma palkka kilpailukykyinen. Jostain luin taannoin kirjoituksen, että näissä tulotasoissa on hyvinkin paljon eroja. Koska palkoista ei puhuta, harva tietää, että kollega tienaakin tonnin enemmän kuussa täysin samaa duunia paahtaen. Toki koulutuksella ja kokemuksella on merkityksensä, mutta kaikki on kuitenkin suhteellista.

Vaikka minua ei henkilökohtaisesti kiinnosta paljonko tietyt henkilöt tienaavat, ammattikohtaiset palkkatasot herättävät mielenkiintoa… Kun aikanaan tein lähihoitajan töitä, keskimääräinen kuukausipalkka lisineen oli bruttona joku 1900-2000 €/kk, mitähän se mahtaa olla tänä päivänä? Tai vastaavasti kaupan alalla myyjänä suunnilleen 1600-1700€ lisineen päivineen. Ollaankohan nykyään yhtään samoissa lukemissa?

Uskaltaako teistä kukaan paljastaa kommenttiboksissa anonyymina kuukausitulojaan? Tuntuuko se liian henkilökohtaiselle? Ne ketkä uskaltavat, kertokaa mitä teette ja paljon kuussa bruttona tienaatte?

Kommentit (97)
  1. 4000e/kk Vaihdoin rakennusalalta myyntityöhön, josta kokemusta nyt 1v. Ei tunnu työltä, n. 30-35h/vk. Provisio palkkaus 100%. Ensi vuonna tarkoitus tehdä alle 20h viikkoja ja ottaa aikaa itselleni. Työ vaatii keskittymistä ja asiakaskäynnit ovat henkisesti rasittavia, koska täytyy tehdä kauppa, ei jättää tarjousta.. Käytännössä työ ei palkitse muuten kuin rahallisesti. Tee työtä jolla on merkitys… En usko, että teen tätä yli 10v vaan vaihdan takaisin käsillä tekemisiin.

  2. Myynnin työtehtäviä tehnyt yrityspuolella muutamia vuosia. Tradenomi, nyt 31w mies. Tällä hetkellä tienaan 3800€ + firman auto + pekkaset. Työnteko itsenäistä, tavoitteiden perässä juoksua, toimipisteen kannattavuudesta huolehtimista, kuitenkin 40h työsopparilla. Palkka on noussut tasaisesti kokemuksen myötä eikä työhön suhtaudu enää niin intohimoisesti.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *