Panosta: Laadukas kaulahuivi

Olen nykyään vaatteiden ja asusteiden suhteen vähän sellainen laatu-natsi. Haluan nimittäin, että arkivaatteeni ovat käytön kestäviä enkä voi sietää esimerkiksi neuleita, jotka ovat täynnä pelkkiä tekokuituja! Varsinkin näin talviaikaan haluan, että vaatteeni ovat oikeasti käytännöllisiä ja nimenomaan lämpöisiä. Tämä pätee siis lähinnä arkivaatteisiin. Jos taas etsin jotain juhliin sopivaa, ostan aina jotain särmää ja sen suhteen useimmiten pelkkä ulkonäkö riittää!

Juhlavaatteita tulee nimittäin yleisesti ottaen käytettyä vähemmän, kuin arkivaatteita (ja niitä on  ylipäänsä vähemmän). Ne eivät ole niitä kuteita, jotka joutuvat viikottain koetukselle vaan saattavat käydä päällä vain muutaman hassun kerran – kunnes lähtevät jo kiertoon. Toki on olemassa myös poikkeuksia, eli niitä ajattomia juhlavaatteita. Itse olen vaan vähän sellainen, ettei se ajaton niinkään nappaa. Pikkumustat tai kotelomekot eivät ole juttuni. Ostankin todella usein juhlapuetiksi jotain kauden muotia, sellaista joka säväyttää sillä hetkellä mutta ei välttämättä enää puolen vuoden päästä. Onneksi on Facebookin kirppikset!

img_5074

Muistan kuinka muutaman kuukauden takaisessa rahankäyttö postauksessani osa kauhisteli sillä viikolla ostamani huivin hintaa. Kyse oli siis tässäkin postauksessa vilahtavasta Samsøe & Samsøen kaulahuivista, joka on 80 % villaa ja 20 % kashmiria. Kuka laittaa lähes satasen kaulahuiviin, kun vastaavan löytää parilla kympilläkin? Valitettavasti pakko sanoa, että ei löydä. Parilla kympillä löydät ehkä kaulahuivin, jonka laatu ja materiaali ovat aivan toista luokkaa. On ihan eri käyttää huivia joka on 100 % akryylia, kuin jos se on täyttä villaa. Villan ja akryylin ero on SUURI.

Akryyli materiaalina on keinokuitu joka hiostaa, sähköstyttää hiuksia ja nukkaantuu. Akryyli menee huonoksi myös pestessä ja moni ei varmaan tiennyt, että kyseinen keinokuitu on myös erittäin epäekologinen. Akryyli ei nimittäin maadu ja valitettavasti planeettamme halppisketjut myyvät pääasiassa akryylilla höystettyjä halpoja neuleita… Olen itsekin ostanut kyseisiä neuleita mutta en enää. Haluan olla edes hieman ekologisempi myös pukeutumisen suhteen ja siksi nimenomaan suosimalla enenevissä määrin parempia materiaaleja – voin edes vähän vaikuttaa. Laatu korvaakin nykyään määrän. Ostan mieluummin harvemmin ja hyvää, kuin viikottain ja huonoa. Tykkään todella paljon myös kierrättämisestä, eli jos kyllästyn – laitan vaatteita vaan rohkeasti myyntiin! Myös käytettynä ostaminen on itselleni ihan luonnollista. Tai siis hyvälaatuisen ja siistin käytetyn ostaminen…

img_4983

img_5019-2

Tässä postauksessa haluan kannustaa jokaista teistäkin panostamaan paitsi hieman laadukkaampaan arkivaatetukseen ylipäänsä, myös näin ajankohtaisena esimerkkinä laadukkaaseen kaulahuiviin! Jos mietitään tätä Suomen talvimeininkiä, tulee pehmeä aidosti lämmittävä huivi oikeasti niin tarpeeseen. Se on sijoitus. Kun ostat yhden ajattoman huivin, pärjäät sillä aivan varmasti useamman talven! Saat nauttia laadusta ja oikeasti kestävistä materiaaleista.

Omassa kaapissani on tällä hetkellä kaksi villahuivia (Acnen ja Minimumin), sekä yksi villasekoite huivi. Acnen hankin syksyllä 2015 ja se on edelleen täysin priimassa kunnossa! Käyttöä on ollut paljon ja nimenomaan ajattoman musta väri on tehnyt sen, ettei siihen ole kyllästynyt. Huivi on ihanan iso ja se on tosiaan täyttä villaa, sekä niin lämmin, etten koskaan ole kaulalta palellut! Annan ison suositukseni Acnen Canada-huiveille.

img_5032

img_5012

Minimumin harmaan villahuivin taas sain taannoin blogin kautta by the waysta ja olen tykästynyt nimenomaan värinä tuohon tummanharmaaseen todella paljon! Huivi on hieman kapeampi, kuin Acnen huivi ja senpä vuoksi soveltuu hienosti myös alkavaan syksyyn ja  kevääseen nahkarotsin kaveriksi. Villa todella lämmittää ja se tuntuu ihanan pehmeältä kaulaa vasten.

Kolmas huivini on tuo Samsøen beige huivi, joka on nyt kieltämättä jäänyt hieman kahden tummemman varjoon. Beige tuntui värinä ihanan raikkaalta alkusyksystä ja silloin sitä paljon käytinkin, mutta nyt sen käyttö on kyllä jäänyt. Ehkäpä keväällä taas? Tai sitten myyn sen eteenpäin. Hyvä juttu laadukkaassa huivissa on muuten myös se, että sen jälleenmyyntiarvo säilyy huomattavasti parempana, kuin keinokuituhuivin. Vähän sama jos myyt nahkalaukkua eteenpäin. Voit aina pyytää hyvistä materiaaleista enemmän, kuin jos matsku olisi huonoa. Huonot materiaalit menevät myös todella nopeasti käytössä rumaksi ja eipä niitä sitten enää oikein kehtaa eteenpäinkään myydä. Ei ainakaan sellaisella hinnalla, että summasta jotain hyötyisi.

img_5092

Lämmin ja laadukas kaulahuivi on muuten oiva lahjaideakin pukinkonttiin! Huivit ovat unisex ja siksipä esimerkiksi musta tai harmaa toimisi erinomaisesti lahjaksi vaikka isälle tai miesystävälle. Jos taas omasta kaapistasi uupuu lämmin ja hyvin materiaalein varusteltu huivi, suosittelen satsaamaan. Kerran se kirpasee mutta loppupeleissä maksaa itsensä hyvin äkkiä takaisin!

Tuleeko teidän suosittua luonnonkuituja pukeutumisessanne? Olisi mukava kuulla millaisia periaatteita teillä on noin ylipäänsä pukeutumisen suhteen? 

Kommentit (8)
  1. Moikka, olen niin samaa mieltä kanssasi! Eron todellakin huomaa. Ennen ostin kanssa melko paljon keinokuituja sisältäviä vaatteita, ne hiostivat eivätkä pysyneet montaa pesua hyvänä. Nykyään panostan laadukkaampiin materiaaleihin, jotka tuntuvat iholla miellyttävämmiltä ja kestävät hyvänä pidempään. Myös juuri ekologisuus on mulle nykyään tärkeää. Rahaa menee siis suurin piirtein saman verran, kun vaatekerrastoa ei tarvitse uusia niin usein.

    1. Juurikin näin! 🙂 Olen täysin samoilla linjoilla kanssasi.

  2. Tärkeää pyrin pitämään eettisyyttä ja kestävää laatua. Kurkkailen myös mielelläni missä vaate on valmistettu.

    Karvat nousee pystyyn Kiinassa valmistetut nahkatuotteet ja Esim.Canada Coosen takit 🙁

    1. Tuo on muuten totta. Valitettavasti monet laadukkaammatkin vaatteet tulevat nimenomaan Kiinasta – se on ikävää. :/

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *