Persoonallisuustyypiltä sovittelija (INFP-T)

Jo Malediivien reissulla teimme Iineksen kanssa 16Personalities -persoonallisuustestin ja keskustelimme testituloksistamme. Saimme toisistaan eriävät tulokset, sillä olemme persoonina erilaisia vaikka ystäviä olemmekin. Testitulokset taas kirvoittivat keskustelua ja juttelimme aiheesta aika syvällisestikin. Aloitin itse asiassa tämän postauksen kirjoittamisen jo ajat sitten saamatta sitä koskaan päätökseen. Kirjoitettuani tällä viikolla tekstin ”Väliinputoaja” sain kommenttikenttään kommentteja nimenomaan tähän persoonallisuustestiin liittyen, jonka myötä testi palasi mieleeni. Mielenkiintoinen kommentti oli etenkin se, jossa joku teistä epäili ulkopuolisuudentunteen olevan vahvana nimenomaan minun persoonallisuustyypilläni eli INFP:lla.

Olen siis persoonallisuustyypiltä sovittelija (INFP-T = introvertti, intuitiivinen, tunteellinen, mahdollisuuksia etsivä & sekasortoinen) ja tässä muutama lainaus sovittelijan kuvauksesta:

”Sovittelijat saattavat vaikuttaa rauhallisilta, varautuneilta ja jopa ujoilta, ja heillä on sisäinen liekki ja intohimoa, joka loistaa heistä. Sovittelijoita on väestöstä vain 4 prosenttia, minkä vuoksi heillä on suuri riski tulla väärinymmärretyiksi.”

”Sovittelijoille on tärkeää tiedostaa itsensä ja oma paikkansa maailmassa, ja he tutkivatkin kyseisiä ajatuksia ja projisoivat itseään töidensä kautta.”

”Toisin kuten sosiaalisemmat persoonallisuustyypit, sovittelijat keskittävät huomionsa vain muutamiin ihmisiin tai yhteen hyödylliseen asiaan. Jos he yrittävät ylläpitää liian suurta verkostoa, heidän energiansa kuluu loppuun, ja he voivat jopa masentua ja musertua maailman pahuudesta, jota he eivät kykene korjaamaan.”

”Sovittelijoiden tekemistä määrittävät kunnia, kauneus, moraalisuus ja hyveys sekä aikomuksen puhdas olemus, eivät palkkio ja rangaistus.”

Tunnistan itseni suurelta osin sovittelijan luonnekuvauksesta. Olen testin mukaan 74 % introvertti eli kyllä, olen sisäänpäin kääntyneempi vaikka tutussa seurassa olen usein sosiaalinen ja puhelias. Energiani kuitenkin ammennan yksin olosta ja omasta rauhasta. Tutkiskelen paljon itseäni ja asioita, väsyn herkästi sosiaalisissa tilanteissa ja olen herkkä kivulle sekä ylipäänsä erilaisille tuntemuksille. Tästä introvertista puolesta huolimatta sisälläni on se liekki – kuten yllä olevissa lainauksissa kuvaillaan, eli minusta löytyy myös potkua ja kipinää. Intuitiivinen olen 69 %, mikä pitää niin paikkansa. Luotan intuitioon ja toimin hyvin pitkälti vaistojen varassa. Tunnepuolta minussa on 60 %, eli elän vahvemmin tunteella vaikka järkeäkin on mukana sentään se 40 %. Mahdollisuuksia etsivää puolta minussa on 86 % ja sekasortoisuutta 69 %. Tuo sekasortoisuus on aika mielenkiintoinen lisä, joka tulee tosiaan tuosta T-päätteestä. Itse ainakin tunnistan itsestäni tietynlaista sekavuutta, eli mieli on välillä ailahteleva, tunteet menevät laidasta laitaan ja usein omat ajatukset risteilevät. Uskon että omalta osaltaan tuo liittyy nimenomaan siihen luovuuteen ja jatkuvaan ajatteluun mikä välillä sekoittaa ihan omaakin päätä. Tasapaino on kuitenkin se, mitä minäkin tavoittelen elämän jokaisella osa-alueella ja uskon, että senkin saavuttaminen on jossain kohtaa mahdollista.

Sovittelija viihtyy tavallisesti parhaiten luovilla aloilla kuten kirjailijana, näyttelijänä tai runoilijana eli tässäkin mielessä täsmää. Vaikka en olekaan mitään edellä mainituista, olen aina rakastanut kaikkea luovaa tekemistä ja tälläkin hetkellä toteutan itseäni eniten nimenomaan luovien asioiden parissa. Myös koulussa menestyin parhaiten luovissa aineissa matemaattisten sijaan. Minun on helpompaa hahmottaa suuri kokonaisuus kuin paneutua yksityiskohtiin. Yksi ehkä täsmäävin seikka on ikuinen tarve ymmärtää itseään ja paikkaansa maailmassa – niin minua, vihdoinkin tälle jatkuvalle analysoinnille löytyi selitys! Sovittelija onkin aktiivinen pohtimaan, jonka vuoksi saattaa välillä jopa vetäytyä omiin oloihinsa. Itsehän olen esimerkiksi vaikean elämäntilanteen tullen sellainen, että vetäydyn omaan rauhaan. Sen sijaan että tukeutuisin läheisiini haluan olla yksin – käydä tunteen yksin läpi. Minun on myöskin aina helpompaa keskittyä pieneen ihmisjoukkoon suuren sijaan. Suuren ihmisjoukon keskellä väsyn ja en vaan kykene antamaan energiaani useammalle yhtä aikaan. Usein noissa sosiaalisissa ryhmätilanteissa kuten nyt vaikka tupareissa tai synttäreillä juonkin itseni nopeasti pieneen hiprakkaan, jotta minun on helpompi ja rennompi olla.

Sovittelijan tyypillisiä vahvuuksia ovat luovuus, joustavuus, intohimo, idealismi ja omistautuminen kun taas heikkouksia epäkäytännöllisyys, asioiden ottaminen henkilökohtaisesti, liiallinen idealismi sekä varautuneisuus. Vahvuuksista tunnistan kyllä itseni eli osaan olla luova ja joustava, toimin intohimoisesti, ajattelen paljon ja ihmissuhteissa sekä työssä omistaudun aina asioille ja ihmisille. Heikkouksista epäkäytännöllisyys on hyvinkin tuttua, samoin se että otan ihmisten rakentavankin kritiikin herkästi itseeni. Minulla on siis tapa sanoa vastaan ja puolustautua vaikka sisimmässäni tietäisin, että toinen on oikeassa…

Sandaalit H&M / Mekko Shein* / Laukku Rebecca Minkoff / Käsikorut Cluse* / Aurinkolasit Ray-Ban

Liiallista idealismiakin harrastan kyllä ja sanoisin, että olen ihmisenä loppupeleissä aika varautunut. Usein kuulen että ulkokuoreni vaikuttaa kylmälle ja kovalle mutta kun minuun paremmin tutustuu, paljastuu sieltä lämmin ihminen. Uskon että tähän vaikuttaa pitkälti emotionaalisen estyneisyyden tunnelukko sekä ylipäänsä jonkinlainen varautuneisuus uusien ihmisten seurassa. Minua ei ole välttämättä helppo lähestyä enkä anna itsestäni herkästi pintaa enempää. Minulle on noin muutenkin helpompaa ilmaista itseäni kirjoittamalla kuin puhumalla. Jos oikein rehellinen olen, blogissani on paljon sellaista josta en ole koskaan keskustellut kenenkään kanssa kasvotusten.

Vaikka minussa on paljon yhtäläisyyksiä sovittelijan persoonallisuuteen, niin pitää aina muistaa että jokaisella meistä on se oma historia, joka on pitkälti muokannut myös luonnettamme. Eli harvoin nämä testitulokset ovat kaikilta osin täyttä faktaa mutta yllättävä lähelle tässä sovittelijan kuvauksessa kyllä päästiin!

Jos innostutte tekemään kyseisen persoonallisuustestin, niin se löytyy täältä. Olisikin mielenkiintoista kuulla mikä on sinun persoonallisuustyyppisi ja koetko, että luonnekuvaus osuu yksiin? Ja mites te muut sovittelijat – oliko tekstissäni yhtäläisyyksiä?

 

*Tuote sponsoroitu / Kuvat: Iines

Kommentit (9)
  1. Helpottunut
    3.1.2020, 01:01

    Tein tämän testin ennen kun edes luin tätä blogia. Ja olen suorastaa häkeltyny et maailmassa on oikeesti mun (meiän nähtävästi) kaltasia tyyppejä olemassa. Oon ennen tätä miettinyt pitkään että tälle mun personaalisuudelle tai ylipäätää mihkää minuudes ei ole mitään selitystä, että oon vaa sekasortoinen ihminen. Mietin pitkää myös kakssuuntast mielialahäiriöö mut eipä sitä ole. Samoin myös sairauttani dysfasiaa syytin (joka on varmasti osallisena) mutta näin aikuisiällä se ei niinkään vaikuta enään kuin lapsena. Mä olin testiä tehdes samaa aikaa iloinen ja tosi peloissaa ku osu nii täsmällisesti omalle kohdalle. Haluisin joskus tavata INFP-Tn ja jakaa ajatuksia. Tottakai me kaikki ollaan omalla tavallaan erillaisia eikä kukaan meistä ole samanlainen vaikka testit täsmäis.
    Aiheesta toiseen: en tiedä onko muilla sitten vaikeuksia työelämään tämän kanssa. Itse oon nii ristiriidois mitä haluun tehdä kun oon mielestäni monilahjakkuus että osaamisesta se ei ole kiinni mutta vrm se paine mikä tulee ja kritiikki just.

    1. Olen myös INFP-T ja työelämässä ollut vaikeuksia. Hyvä että täällä voi samaistua samankaltaisiin ihmisiin. 🙂

  2. INFP myös täällä! Nuo asiat pitävät oikeasti paikkansa! Tykkään tehdä musiikkia. Palavaa tarvetta tunnen olla jonkin luovan työn parissa. Sisäistä liekkiäni ei pysäytä mikään!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *