Pieni someloma ja mietteitä kuluttamisesta

Täällä blogin puolella on ollut ennätyksellisen hiljaista viimeisen viikon ajan. Tämä on johtunut viikon lomasta, jonka pidin sekä muiden töiden, että omien kanavien tiimoilta. Moni sanoo, kuinka hankalaa taukojen jälkeen on aloittaa ja pakkohan se on allekirjoittaa. Mitä pidempi postaustauko tulee, sitä hankalampaa on kirjoittaa se ensimmäinen teksti. Viime viikonlopun postaus oli tosiaan ajastettu, eli en ole kirjoittanut tänne viikkoon ns. oikeasti. Kiva kuitenkin palata ja yritän päästä taas tiheämpään rytmiin kirjoittelun suhteen, ottamatta siitä kuitenkaan yhtään stressiä. ☺️

Tänään kun vietetään kulutuksen juhlaa, eli Black Fridayta, haluan kirjoittaa muutaman sanan kuluttamisesta ja omasta kulutuskäyttäytymisestä, joka on muuttunut aika tavalla tässä viime vuosina. Entisestä kuluttajasta on  nimittäin kuoriutunut säästeliäs henkilö, joka kuitenkin oikean hetken tullen osaa myös laittaa rahaa palamaan – tosin enimmäkseen elämyksiin ja kokemuksiin.

Kun nuorempana minulle oli tärkeää omistaa materiaa ja sitä kautta tuoda julki tietynlaista statusta, nykyään arvotan materian hyvin alas. En halua kotiani täyteen kaikenlaista rojua, saatikka ostele jatkuvasti jotain uutta. Tähän havahduin oikein konkreettisesti syksyllä, kun tapasin miesystäväni ja hän suorastaan äimistyi siitä, miten vähän kulutan ja miten pienet menot minulla on. Tuo herätteli itseäkin tajuamaan, että hei, näinhän se tosiaan taitaa olla! Käytän rahaa säästeliäästi olematta kuitenkaan äärimmäisyyksiin menevän pihi ja kuten sanottu, oikean hetken tullen osaan myös laittaa rahaa fiksusti ”haisemaan”. Tämä tapahtuu yleensä juuri lomalla tai silloin, kun vietän ystävieni kanssa aikaa. Tykkään myös tarjota muille omasta, sillä siitä tulee hyvä fiilis. Itselleni turvaa tuo myös tunne siitä, että tilillä on rahaa, eikä säästöihin tarvitse kajota, jos eteen tulisi yhtäkkiä isompi, yllättävä lasku. Myös se, ettei tarvitse miettiä, voiko lähteä jonnekin rahan takia – se on tunne, josta tulee turvallinen olo ja joka myös omalla tavallaan kannustaa jatkuvaan säästämiseen.

Moni sanoo, että säästämiseen jää koukkuun ja kyllä, minä allekirjoitan tämän. Kun säästää, ei yhtäkkiä enää haluakaan törsätä samalla tavalla kuin joskus aikaisemmin törsäsi. Edelleen välillä kauhistelen, miten saatoin joskus laittaa käsilaukkuun 600 €, sillä nyt tuo tuntuu suorastaan aivan hullulta! Ymmärrän, että jokainen priorisoi tavallaan ja toiset tykkäävät ostaa merkkituotteita, joiden rinnalla säästävät sitten monessa muussa asiassa. Itse olen taas päinvastainen, eli ennemmin ostan vaatteet käytettynä ja halvalla, mutta voin maksaa lentolipuista tarpeen vaatiessa helposti tuon 600 €. Tosin korona on omalla tavallaan minimoinut nuo matkustuskulut ja tällä hetkellä sitä tulee laitettua maksimissaan muutama satanen Suomen sisäisiin lentoihin. Saapi nähdä, miten kova kirpaisu on sitten joskus taas lähteä matkalle ja maksaa itsensä kipeäksi…

Nyt kun vietetään tätä kuluttamisen ”kultaviikkoa”, haluan muistuttaa jokaista siitä, ettei kannata ostaa kuin tarpeeseen. Mietin juuri tuossa aamulla, miten voisin hyödyntää Black Fridayn, että olisiko jotain, mitä tarvitsen? Päädyin siihen lopputulemaan, että ainoastaan kosmetiikka on sitä, mitä jatkuvasti tarvitsen ja jota jatkuvasti kuluu. Näenkin, ettei tuo ei ole tyhmää turhuuksiin tuhlaamista, vaan ainoastaan järkevää säästämistä, koska ostamalla tarvitsemansa tuotteen nyt edullisemmin, sitä säästää tulevaa silmällä pitäen. Toki jollekin muulle tuo voi olla jotain muuta, mutta pointti ehkä siinä, ettei kannata ostaa kuin tarpeeseen sellaista, mitä aidosti tarvitsee.

Rahasta on tulossa lisää juttua lähiaikoina ja minulta toivottiinkin säästövinkkejä edelliseen postaukseen. Ylipäänsä rahankäyttö on mielestäni asia, johon voi pitkälti oppia. Tuhlarista voi tulla säästeliäs, jos näin päättää. Näin on käynyt itsellenikin.

Nyt kuitenkin rentouttavaa perjantai-iltaa.❤️

puheenaiheet ajattelin-tanaan vastuullisuus puhutaan-rahasta
Kommentit (6)
 1. Hei,
  Ihana tuo vihreä mekko, mistä?

  1. Eikö! Se on kirppislöytö. 🥰🥰

 2. Uskotko, että tämä maailmantilanne palaa normaaliin? Tuo rokotehan ei ilmeisesti estä taudin leviämistä vaan antaa rokotetulle itselleen muutaman kuukauden immuniteetin. Enkä usko, että korona tulee häviämään yhtäkkiä. Tai en näe mitään syytä uskoa näin.

  1. No en suoranaisesti usko, että lopullisesti täysin normaaliin, mutta jos mietitään vaikka viime kesää. Kyllähän silloinkin kohtalaisen normaalisti jo elettiin ja vain vähän koronasta puhuttiin. Eli uskon, että samankaltaiseen ja sitä myös toivon. Haluan olla optimistinen tämän asian suhteen, vaikka se miten pahalta nyt taas näyttäisi.

   Mukavaa viikonloppua!☺️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *